Διάγνωση: Βαριάς Μορφής Δυσπλασία

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν ζήτησα απο κανέναν να γράψει τίποτα παραπάνω απο όσα θέλει να γράψει-ούτε να με μάθει περισσότερα απο όσα ξέρω.
αγγλικά ξέρω-μπορώ να γκουγκλάρω και να διαβάσω-μπορώ να ανοίξω βιβλία και να ξεστραβωθώ-μπορώ και να πάω σε σεμινάρια / να πάω έξω απο την κτηνιατρική σχολή και να ζητήσω σημειώσεις...η συζήτηση όμως είναι πιο ευληπτη και ευχάριστη (άσε που η επιστήμη συχνά βρίσκεται ακόμα πίσω και κατα κάποιον τρόπο ο κάθε ενδιαφερόμενος συμμετέχει στην έρευνα άλλοτε ώς πειραματόζωο κι άλλοτε ώς ερευνητής :) )

δεν έχω κάν φυλή με πρόβλημα δυσπλασίας....
και πριν απο το κοκόνεν είχα κυρίως ημίαιμα και δεν μου είχε προκύψει κι εκεί κανένα πρόβλημα

το συγκεκριμένο θέμα το παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον μόνο και μόνο γιατί λυπάμαι τις πολλές φυλές που "πνίγονται" στην δυσπλασία και γιατί με απασχολεί ο σκύλος γενικότερα και το ηθικό κομμάτι της εκτροφής , που αρχικά όντας άσχετος με τον χώρο θεωρούσα ματαιοδοξία , στα μισά του δρόμου την θεώρησα μία ακόμα απο τις τέχνες του ανθρώπου και τώρα τείνω να παγιώσω την άποψή μου συλλέγοντας περισσότερες γνώσεις αν είναι ένα ακόμα επάγγελμα ή όχι ...

το μόνο που υπερασπίστηκα είναι "η ελευθερη κυκλοφορία της πληροφορίας" και το παροιμιώδες "απο μικρό κι απο τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια"
(παλιός υπερασπιστής του όφ τόπικ ώς "μάνα θεμάτων ίσως και σπουδαιότερων του αρχικού" βλέπετε και κυρίως αρχάριος στα κυνολογικά...)
σε μιά σειρά 6-7 πόστ που η συνισταμένη τους εύκολα παρεξηγιόταν ώς "λίγα λόγια....-όποιος θέλει πληροφορίες ας πάει στους ειδικούς-μην πετάει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του επιτέλους"
απάντησα ίσως υπερβολικά (δεν ξέρω,θα το επεξεργαστώ περαιτέρω)

δεν με απασχολεί το κουτσομπολίστικο κομμάτι της υπόθεσης....αν κανείς σας είχε τέτοια εντύπωση.....

όσον αφορά τους μόντς που πιάσαν τον πάπα απο τα παπά - μερικές φορές ίσως να χρειάζεται ακόμα και αυτό σαν ύφος....ευχομαι να μην εννοείται εμένα....όχι τίποτα άλλο αλλά δεν θα ήθελα ποτέ τέτοια "αντικείμενα" στην χούφτα μου....

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
αρκεί να μην καταλήξουμε να "κουκουλώνουμε" σημαντικά θέματα και φτάσουμε στο σημείο να λέμε "δεν πειράζει, όλες οι φυλές συγκεκριμένων τύπων - π.χ. μεγαλόσωμες, ή μολοσσοειδείς - έχουν δυσπλασία, οπότε είναι άθώα περιστερά όποιος δεν κάνει εξετάσεις στους γενήτορες, ή διασταυρώνει δυσπλαστικούς γενήτορες".
Πρώτα από όλα κανείς δεν υποστήριξε "να μην κάνουμε εξετάσεις στους γεννήτορες" ούτε ήταν το θέμα της έρευνας του πανεπιστημίου της Γανδης η κατάργηση των υποχρεωτικών εξετάσεων για τις φυλές της λίστας

αλλά να ερευνήσουν

1. κατά πόσο γίνεται σωστή διάγνωση
2. τι σημαίνει πχ HD-C για φυλή χ, ψ
3. αν λειτουργεί ικανοποιητικά το πρωτόκολλο για το screening της FCI

ο προβληματισμός στο σεμινάριο

1. υπάρχει βελτίωση μετά από τόσο χρόνια υποχρεωτικών εξετάσεων;
2. Αυτή τη στιγμή τα κριτήρια αξιολόγησης είναι ίδια για όλες της φυλές ανεξαρτήτως της ποιότητας του διαθέσιμου πληθυσμού. Σωστό ή λάθος;
3. διαφορετική αξιολόγηση αναλόγως την χώρα
4. ο ρόλος των εταιριών που χρηματοδοτούν τις σχετικές έρευνες;
5. τροφή και δυσπλασία

Και για όποιν εχει κέφι να διαβάσει

Interobserver agreement in the diagnosis of canine hip dysplasia using the standard ventrodorsalhip-extended radiographic method

Understanding hip dysplasia

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αλεξία, σε ευχαριστώ, θα μελετήσω τα θέματα που παρέθεσες.:)

Επίσης, να διευκρινίσω ότι δεν είπα πως κάποιος υποστήριξε, επί του θέματος, "να μην κάνουμε εξετάσεις στους γεννήτορες"...
Αυτό που είπα είναι "να μην καταλήξουμε να κουκουλώνουμε...":)