Εγώ θα μιλήσω για τα δικά μου, μόνο αυτά ξέρω, ειδάλλως από βιβλία όλοι μπορούμε να κάνουμε εικασίες.
Σκεφτόμενος τα τρία Χάσκι που είχα ως τώρα, πιστεύω πως είναι πάρα πολύ έξυπνα και τελείως απροσάρμοστα.
Σκεφτόμενος τους Κρητικούς που είχα μπορώ να πω πως ήταν πολυμήχανοι σε δύσκολες καταστάσεις αλλά σε καθημερινές ενέργειες περισσότερο υπάκουοι αν και όχι μηχανικά όπως άλλες φυλές, αλλά όχι ιδιαίτερα δραστήριοι νοητικά.
Σκεφτόμενος τον πρώτο μου καθαρόαιμο σκύλο που είχα την ευκαιρία 17,5 χρόνια να μάθω πολλά γι' αυτόν και να γνωρίσω κι άλλους της φυλής του αν και αμφιβάλλω κατά πόσον ήταν όλοι καθαρόαιμοι, το ''Λιοντάρι του Θιβέτ'', ή απλά το Λάσα Άπσο, ναι πιστεύω πως ήταν η εξυπνότερη φυλή που έχω γνωρίσει και όταν περιστρέφεται η κουβέντα γύρω απ' αυτόν, ο τρόπος που μπορεί ένα ζωάκι 7 κιλών να σώσει τη ζωή ενός παιδιού (τη δική μου) φτάνει και περισσεύει.
Σκεφτόμενος το Σέτλαντ που είχα πιστεύω πως θα του ταίριαζε περισσότερο πως είχε τον πιο πονηρό τρόπο σκέψης που έχω συναντήσει και απίστευτη θηλυκότητα, ώστε να σε κάνει ν' αναρωτιέσαι.
Σκεφτόμενος τα ημίαιμα που κατά καιρούς φιλοξένησα, όσον αφορά τα κουτάβια πιστεύω πως ήταν τόσο έξυπνα όσο περισσότερα ερεθίσματα τους έδινα. Τα ενήλικα είχαν την εξυπνάδα της πιάτσας, την εξυπνάδα μιας μπασμένης στα κόλπα κεραμιδόγατας.
Σκεφτόμενος, το Γκρένενταλ μου, όχι δεν είναι η εξυπνότερη φυλή που υπάρχει, σε απόλυτο όμως βαθμό είναι η πλέον συναισθηματική, εκφραστική κι επικοινωνιακή.
Σκεφτόμενος τη Ροτίνα της κοπέλας μου που εδώ και κάποιο καιρό αν και προς το παρόν δοκιμαστικά τη ζω καθημερινά είναι πολύ υπάκουη, εκτελεί εντολές χωρίς καθυστέρηση και μηχανικά, στην επικοινωνία της όμως σε απλά καθημερινά πράγματα είναι αρκετά έξυπνη κι εκδηλωτική.