Φίλοι μου καλημέρα.
Έχω ευχάριστα νέα. Το σκυλί μου δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης. Έπαψαν οι σπασμοί, έπαψε να τρώει χώμα και χαλίκια και με άφησε επιτέλους να τον πλησιάσω.
Οι εγκεφαλοπάθειες σε αντίθεση με τις εγκεφαλίτιδες προκαλούν μόνιμες βλάβες. Αλλά το σκυλί μου δείχνει να έχει πάλι επαφή με το περιβάλλον. Τι συμβαίνει? Μήπως δεν πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια αλλά για κάτι άλλο?
Μπήκα σε σκέψεις…
Ένας φίλος μου γιατρός μου έδωσε μια ιδέα:
- Τα ορφανοφωσφορικά καταστρέφουν το ένζυμο «χολινεστεράση». Μήπως αυτό ευθύνεται για την κατάσταση του ζώου και όχι κάποια εγκεφαλοπάθεια?
Αυτό μου έδωσε ελπίδα. Άρχισα να ψάχνω τι είναι η χολινεστεράση και με πιο τρόπο δρουν τα οργανοφωσφορικά στον οργανισμό ενός ζώου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά:
Ένας από τους βασικότερους νευροδιαβιβαστές στους ζωικούς οργανισμούς είναι η ακετυλοχολίνη. Εστεροποιείται από το ένζυμο χολινεστεράση.
Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις έχουν ομοιότητες με την ακετυλοχολίνη και η φωσφορική ομάδα ελκύεται από την περιοχή της εστεροποίησης της χολινεστεράσης με αποτέλεσμα να δρά σαν ανταγωνιστής.
Η φωσφορυλίοση του ενζύμου είναι μία πολύ αργή αντίδραση γιατί ο δεσμός με το ένζυμο είναι πολύ σταθερότερος αυτού της εστεροποίησης με αποτέλεσμα η αποφωσφορυλίωση του ενζύμου να θέλει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο χρόνο για να γίνει πάλι ενεργό.
Έτσι οι οργανοφωσφορικές ενώσεις δρουν σαν παρεμποδιστές στην υδρόλυση της ακετυλοχολίνης με αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση της συγκέντρωσής της.
Δηλαδή:
Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις δρουν συνεργιστικά με την χολινεστεράση, ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος στους οργανισμούς. Επιδρούν στην ηλεκτρική αγωγιμότητα, δεσμεύοντας την ακετυλο-χολινεστεράση, ώστε να παρεμποδίζεται η μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων από το ένα κύτταρο στο άλλο ή από το κύτταρο στο όργανο αποδέκτη. Κατά συνέπεια δηλητηριάζουν το νευρικό σύστημα τόσο των ζώων, όσο και των ανθρώπων, αδρανοποιώντας το εν λόγω ένζυμο, το οποίο ρυθμίζει την ανταλλαγή σημάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Το θετικό είναι ότι ο οργανισμός έχει την δυνατότητα να αποβάλει το δηλητήριο και να ξαναρχίσει να δημιουργεί αποθέματα χολινεστεράσης (θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας), που σημαίνει πως το νευρικό σύστημα του ζώου θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι σωστά.
Αυτό μας έδωσε ελπίδες…
Αποφασίσαμε να περιμένουμε λίγο και να δούμε τι θα γίνει.
Ελπίζω ο μαγκάκος μου να συνέλθει γρήγορα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως κανείς κτηνίατρος (από τους 5 που συζήτησα το θέμα) δεν μου μίλησε για αυτό το ενδεχόμενο.
Αν δεν μίλαγα με τον γιατρό φίλο μου, αυτή τη στιγμή το σκυλί μου θα ήταν νεκρό…