Απόκτηση σκύλου φύλακα.

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Η αναμενόμενη αντίδραση που αφορά στο 95% των σκύλων χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση σωματοφύλακα ή φύλακα χώρου, σε περίπτωση εισβολής ή επίθεσης είναι να τραπούν σε φυγή ή στην καλύτερη περίπτωση να περιοριστούν σε έντονο γαύγισμα. Ενώ από το υπόλοιπο 5% αναμένεται επίθεση χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς κανόνες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση ο σκύλος θα μάθει πώς μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιεί το σώμα του προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη απειλή προστατεύοντας τον ιδιοκτήτη την οικογένεια του και το χώρο του.

Ο σκύλος θα αποκτήσει εμπειρία με υποτιθέμενο εισβολέα ώστε να καταλάβει πότε κανείς θα πρέπει να θεωρείται απειλή και τι πρέπει να κάνειγια να προστατέψει με τον περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο τον ιδιοκτήτη την οικογένεια και το χώρο του.

Βασικό παράγοντα όπως είναι φυσικό αποτελεί ο δεσμός που πρέπει να έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον σκύλο και τον ή τους ιδιοκτήτες αλλά και τον χώρο που ζει. Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς πολλά από ένα σκύλο που εγκαταλείφτηκε πίσω από μια περίφραξη με μια αυτόματη συσκευή ταΐσματος και λίγο νερό για να επιβιώσει.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως δεν είναι όλοι οι σκύλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για να αναλάβουν καθήκοντα φύλαξης.

Εάν δεχθεί παρόμοια εκπαίδευση ένας μη ισορροπημένος στο χαρακτήρα, επιθετικός σκύλος δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο ζώο με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για τους άλλους ανθρώπους, όσο και για τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια του.

Ένας μικρόσωμος σκύλος συντροφιάς, επίσης δεν αποτελεί κατάλληλο υποψήφιο καθώς δεν θα του το επέτρεπαν τόσο τα σωματικά του χαρακτηριστικά όσο και ο ήπιος και χαρούμενος χαρακτήρας που συνήθως διακρίνει τις φυλές αυτού του είδους.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Το καλυτερο σεναριο στην κατηγορια αυτη, ειναι: Χαλαει τον κοσμο ο σκυλος, φευγει ο κλεφτης...
Σ' αυτό το σενάριο, νομίζω ότι έχουμε τον καλύτερο φύλακα!:D
Οταν ακούσει κάτι απειροελάχιστα διαφορετικό, η Μόκα αρχίζει το γνωστό βροντερό γαύγισμα!!!
Δεν τη βλέπει κανείς που "στήνεται" κιόλας (τρομάρα της), αλλά δεν παίζει ρόλο... μεταξύ μας, αν δεν ξέρεις πάρα πολλά από συμπεριφορές σκύλων, ακούγωντας το γαύγισμά της θα προτιμήσεις να αλλάξεις "στόχο"...
Και, σε 1-2 μήνες, το γαύγισμα θα είναι "στέρεο"...;)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι, είναι το προς θυσία μέλος της οικογένειας...
Μπορει να μην ειναι προς θυσια, ειναι ομως σιγουρα πιο αναλωσιμος απο τις γυναικες και τα παιδια μας.

(αν και πιστευω οτι ακομα ΚΑΙ σε αυτη την δηλαση καποιοι θα βρεθουν να διαφωνησουν)

Προσωπικα θα τον κλαψω σιγουρα λιγοτερο.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Μπορει να μην ειναι προς θυσια, ειναι ομως σιγουρα πιο αναλωσιμος απο τις γυναικες και τα παιδια μας.

(αν και πιστευω οτι ακομα ΚΑΙ σε αυτη την δηλαση καποιοι θα βρεθουν να διαφωνησουν)

Προσωπικα θα τον κλαψω σιγουρα λιγοτερο.
Αρη μου,

Καταλαβαίνω και κατανοώ που απευθύνονται τα βέλη... Θα σε εκπλήξω, όμως, μιάς και συμφωνώ!!!:)
Και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου δεν διανούμαι κάν ότι θα πάθαιναν κάτι κακό...
Μην ορκίζεσαι, όμως, ότι δεν υπάρχουν τύποι που θα δεχόντουσαν με "ευήκοον ους" τη σκέψη να έχαναν τη γυναίκα τους... και αντιστρόφως...

Υ.Γ. Παρόλα αυτά, θα έλεγα πως θα έκλαιγα για το σκυλί μου σαν νάταν δικός μου άνθρωπος, όπως έκανα και με τη μακαρίτισα Νίνα μου...:(

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Μην συγχέουμε νοοτροπίες και λογικές που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους....

προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει νοήμων και υπεύθυνος κυνόφιλος που ασχολείται σοβαρά με τον σκύλο του και που θα επένδυε χρόνο, κόπο, συναίσθημα και χρήμα πάνω σε μια σχέση με σκύλο- φύλακα βλέποντάς τον απλά ως ''αναλώσιμο'' υλικό....

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιαννη,
Κι εγω θα κλαψω τα σκυλια μου περισσοτερο από σχεδον οποιονδηποτε αλλον συγγενη, και σιγουρα πολύ περισσοτερο από οποιονδηποτε φιλο. Τι το ψαχνουμε τωρα.

Σε περιπτωση εισβολης όμως, στο σπιτι κατά 99% θα βρισκονται μονο τα πλεον δικα μας προσωπα.

Ειδες τι εγινε παλι τις προαλλες, που κακοποιουσανε και βιαζανε την κορη μπροστα στον ξυλοδαρμενο πατερα?
Αν του την σκοτωνανε κι από πανω, θα ειχε νοημα η ιδια η δικη του η ζωη και του πιθανου του σκυλου?

Μαργαριτα
Μιλησα για περισσοτερο αναλωσιμο σε εκτακτη κατασταση. Αυτό σημαινει ότι δεν θα κρυψω στα γρηγορα τον σκυλο στην αποθηκη για να μην παθει τιποτα και μετα θα ελπιζω να μην μου βιασουν τις γυναικες.
Ελπιζω τωρα να είναι περισσοτερο ξεκαθαρο το τι εννοουσα.

Κανεις δεν εχει την ταμπελα του αναλωσιμου από την αρχη. Αναλωσιμοι υπάρχουν μονο στα σωματα ασφαλειας και στον πολεμο.

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Ο σκυλος ερχετε τελευταιος στην ιεραρχια της οικογενειας και οσο και αν τον αγαπαμε, φροντιζουμε, εκπαιδευουμαι κτλ, δεν θα δισταζα ουτε στιγμη να τον "θυσιασω" για χαρη της οικογενειας μου.

Υγ.Με εξαιρεση την πεθερα ;):D

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
'Αρη κατάλαβα πολύ καλά αυτό που εννοείς......:)

το σχόλιό μου είχε να κάνει με την αντίληψη που υπάρχει σε πολλούς, ότι ένας σκύλος με ένστικτο φύλακα, που έχει ακολουθήσει τέτοιου είδους εκπαίδευση , είναι σκύλος ''έξω'' και μακριά απο την οικογένεια......χωρίς σχέση με τον ιδιοκτήτη και που η απώλειά του αντιμετωπίζεται ελαφρά την καρδία......

Κανεις δεν εχει την ταμπελα του αναλωσιμου από την αρχη. Αναλωσιμοι υπάρχουν μονο στα σωματα ασφαλειας και στον πολεμο.
συμφωνώ μαζί σου....(..να ανησυχήσω;:p)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
Οποίος πει ότι δεν θα "δώσει" πρώτα τον σκύλο,θα πει ψέμματα.μπορεί να είμαι κ εγω κοντά του κ να σιγονταρω την επίθεση του,αλλα δεν θα είμαι μπροστά.σε τέτοιες περιπτώσεις,ο σκύλος δίνει την απαραίτητη πίστωση χρόνου..δυστυχώς.

Παρόλα αυτα λοιπόν,όπως είπατε κ πιο πριν,η παρουσία του σκύλου σκοπεύει μια μερίδα ληστών.η άλλη μερίδα της πίτας,δεν καλύπτεται ούτε απο την αστυνομία.όπως κ να έχει όμως κ κακά τα ψέμματα,ο σκύλος δίνει έστω κ μια ψυχολογική ασφάλεια.κ ίσως κάνει κ κάποιον να σκεφτεί δυο φορές να μπει στο σπίτι σου.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Προσωπικά είμαι άσχετη στο θέμα σκύλος-φύλακας,
ότι ξέρω είναι καθαρά θεωρητικό.
Το τονίζω, διότι αυτά που θα γράψω ίσως να είναι λάθος.

Πρόσφατα ήρθα σε επαφή με σκύλο εκπαιδευμένο σε καθήκοντα φύλαξης, σωματοφυλακής.
Υπέροχος σκύλος, ισσοροπημένος, σχετικά μεγάλος σε ηλικία.(5 ή 6 ετών)
Τον θαύμαζα-θαυμάζω και αυτόν και τον ιδιοκτήτη.
Ο σκύλος πολύ υπάκουος, ήμασταν παρέα πολλοί άνθρωποι και πολλά σκυλιά(άγνωστοι/'αγνωστα σε αυτόν), ο σκύλος προσηλωμένος στον ιδιοκτήτη αδιαφορώντας για το ότι συνέβαινε γύρω του.

Παρ'όλα αυτά, ο σκύλος πολύ σωστά ήταν στο λουρί, σε όλη την διάρκεια, ήρεμος αλλά σε επιφυλακή δίπλα στον ιδιοκτήτη.
Δεν έπαιξε με τα άλλα σκυλιά, ούτε έτρεχε μαζί με τους υπόλοιπους που παίζαμε μιλάγαμε κλπ.
Συζητώντας και παρατηρώντας τον σκύλο (τον οποίο σκύλο λάτρεψα) κατάλαβα την τεράστια ευθύνη του να έχεις έναν τέτοιο σκύλο.
Πόσο προσεκτικός πρέπει να είσαι, και πόσο (ακόμα περισσότερο από ότι με τον κάθε σκύλο) υπεύθυνος και σοβαρός.
Κακά τα ψέμματα έχεις υπό την ευθύνη σου ένα όπλο, ένα εργαλείο.
Σε λάθος χέρια, ή σε όχι τόσο "ικανά" χέρια, δεν θέλω να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί.

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου αυτού έμπειρος, σοβαρός και υπεύθυνος.(αν και νέος σε ηλικία)
Και δεν είναι ο πρώτος του σκύλος.
Έβαλα πολλές φορές τον εαυτό μου στην θέση του.
Ναι μου αρέσει και με τραβάει αυτός ο εκπαιδευμένος σκύλος, δεν μου ταιριάζει όμως στην φάση που βρίσκομαι.
Θέλω ο σκύλος (ιδάνικα στο μυαλό μου) μου, να είναι κοινωνικός, να απολαμβάνει την ελευθερία του σε ένα πάρκο π.χ. με άλλα σκυλιά,
στην καθημερινότητα μου να μπαινοβγαίνουν φίλοι και οικογένεια στο σπίτι χωρίς να πρέπει να προσέχω ιδιαίτερα για την αντίδραση του σκύλου κλπ.

Θαρρώ πως πάνω απ'όλα πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη ενός τέτοιου (υπέροχου κατά την γνώμη μου) σκύλου,
την καθημερινότητα μαζί του, την απαιτούμενη προσοχή που πρέπει να επειδίξουμε,
έχοντας έναν τέτοιο σκύλο.

Στο νήμα αυτό είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που έχω να προσθέσω κάτι λόγω έλλειψης γνώσεων,
και δεν μπορώ να βοηθήσω περαιτέρω.
Διάβασα πολύ σωστές δημοσιεύσεις από τους προλαλήσαντες, κι είπα να πω κι εγώ την άποψη μου που ίσως βοηθήσει, ίσως και όχι :)

merlin 1

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2011
358
0
:να πω γνωμη...... ο καθενας λεει τη μπουρδα του..... :D:D:D:D και καλα τι πατε να αναιρεσετε οτι δεν γινετε να εχεις σκυλο φυλακα
και οτι ντε και καλα θα εξολοθρευτει με τη μια

εοχι ρε παιδια δεν γινετε να λετε για πραγματα που δεν εχετε δει
οποιος νομιζει με οτι νομιζει να τον παω σε ενα
σπιτι με αυλη να μου πει αν καταφερει να εισβαλει μεσα χωρις να το καταλαβει ο ιδιοκτητης:nono::nono::nono:;)

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ο σκύλος ήταν rottweiler.
Ήταν πολύ γλυκός και καλός (με έκανε μπανιο στα φιλιά) με ανθρώπους και σκυλιά,φυσικά με την σωστή προσέγγιση από μέρους μου.
Υπέροχος σκύλος :)

*Off topic,τόσο ήρεμος, που είναι μπορώ να πω ο μοναδικός σκύλος που η σκύλα μου συμπάθησε, καθόταν δίπλα του(σίγουρα ένιωθε προστατευμένη).

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
μερλιν,αν εννοεις αυτο που λες,εγω δεχομαι,αλλα θελω χρηματικο επαθλο κ ο,τι αλλο παρω μεσα απο το σπιτι,το οποιο θα ειναι με ανοιχτη πορτα.δεν ειμαι ληστης,το στοιχημα αορα μονο τον σκυλο.
αν καποιος βαλει στο ματι το σπιτι σου ,θα μπει.τελος.θα κλαις το σκυλι σου κ ποιος ξερει,αν δεν κλαινε κ εσενα.μεσα στο σπιτι σαφως το σκυλι δυσκολεει.σκυλι σε αυλη ομως....ξεχασε το.

hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15
Νά τα πάλι τα περί σκύλου φύλακα....Εδώ τεριάζει αυτό που λέμε...Δεν ήξερες,δεν ρώταγες?

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Noμίζω πως ο merlin εννοεί να μπει κάποιος έστω και σε αυλή, χωρίς να το καταλάβει ο ιδιοκτήτης.
Όχι πως ντε και καλά ο σκύλος θα "καταφέρει" τον ληστή.

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
σπιτι με αυλη να μου πει αν καταφερει να εισβαλει μεσα χωρις να το
καταλαβει ο ιδιοκτητης:nono::nono::nono:;)
Συμφωνω.Εαν υπαρχει ιδιοκτητης μεσα, δεν υπαρχει περιπτωση να μην ακουσει τον σκυλο του πρωτα πρωτα.
Μονο μην πιασουμε τις εξαιρεσεις του κανονα.....

merlin 1

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2011
358
0
παντα με παρανομαστη οτι ειμαστε σπιτι μας
και οπως ειπα ο σκυλος πρωτη δουλεια ειναι να μας ξυπνησει
πχ εμενα μολις γαυγισει και κουνηθει λιγο αναβουν φωτοκυταρα παντου στην αυλη

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
σκυλί σε αυλή και εισβολέας που θέλει πολύ να μπεί = φόλα με σφεντόνα απο μακριά.και υπάρχουν φόλες που αρκεί ο σκύλος να γλύψει μία φορά(δυστυχώς)
σκυλί μέσα στο σπίτι και εισβολέας που θέλει να μπεί = άνθρωπος ξυπνάει ανάβει τα φώτα και οπλίζει την χράπα χρούπα (κάνει πιο επιβλητικό θόρυβο γιαυτό....) και λέει "δεν θέλω να σου κάνω ζημιά φύγε τώρα"

για την δεύτερη εξίσωση χρειάζεται απλά ένα Κοκόνι. και μην ψαρώνετε ότι όλα τα σκυλάκια γαυγίζουν τους ξένους εκ του ασφαλούς.μερικά όταν κοιμούνται κοιμούνται βαθιά -Το Κοκόνι δεν κοιμάται ποτέ.(τρόπος του λέγειν)