Αποφάσισα να πάρω κουτάβι

milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
Τελικά τί πιστεύετε πως είναι η εκτροφή;
επάγγελμα ή χόμπυ;
και τα 2 μπορει να ειναι. δεν εχω καταληξει βεβαια τι θεωρω καλυτερο. γιατι η επαγγελματικη μπορει να εχει κινητρο το κερδος αλλα αν υπαρχουν ελεγχοι και κανονες να εχει σωστοτερα αποτελεσματα. η ερασιτεχνικη μπορει να εχει θεμα σε ελλειψη πορων-γνωσεων αλλα πιο αγνα κινητρα.

Kimigaz

Well-Known Member
7 Απριλίου 2013
743
238
Goldenland
Για εμένα θα έπρεπε η εκτροφή να είναι χόμπυ. Τώρα κάποιοι το έχουν κάνει επάγγελμα. Θεωρώ καλύτερο το χόμπυ αφου υποτίθεται το κάνει για τη βελτιώση της φυλής. Προτιμώ να έχει 2-3 σκυλιά και να κάνει επιλεκτικές γέννες και να έχει ενα πλάνο, παρά να έχει ενα κάρο σκυλιά και να εκτρέφει κάθε τρεις και λίγο.Με χαλάει το να εκτρέφει δυο και πανω φυλές και δε θα το προτιμούσα. Ενα παράδειγμα, γνωστό εκτροφείο στην ελλάδα έχει ζευγαρώσει όλες του τις θηλυκιές με το ίδιο αρσενικό, σερί. Ε για μένα αυτό δεν είναι εκτροφικό πλάνο. Αποκλείεται να είναι το καλύτερο ταίρι για όλες. Κάθε τρεις και λίγο έχει γέννα.
Ισως θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεγμένα τα πράγματα. Προτιμώ ενα εκτροφείο που κάνει επιλεκτική εκτροφή και ο εκτροφέας τ κάνει επειδή γουστάρει και οχι για να βγάζει λεφτά. Οι χομπίστες συνήθως βγάζουν τα εξοδά τους,και αν είναι τυχεροί κάποια παραπάνω για τον κόπο τους, άλλες φορές μπαίνουν μέσα με το κεφάλι (καλη ωρα η δική μου εκτροφέας σε αυτή τη γέννα).

milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
kimigaz συμφωνω, αλλα πως θα κανει επιλεκτικες γεννες αν εχει μονο 1 αρσενικο και 1 θηλυκο? θεωρητηκα θα επρεπε να εχει περισσοτερα, να κραταει καποια πολυ καλα κουταβια και ετσι να συνεχιζει ωστε να μπορει να κανει επιλογες.

Kimigaz

Well-Known Member
7 Απριλίου 2013
743
238
Goldenland
kimigaz συμφωνω, αλλα πως θα κανει επιλεκτικες γεννες αν εχει μονο 1 αρσενικο και 1 θηλυκο? θεωρητηκα θα επρεπε να εχει περισσοτερα, να κραταει καποια πολυ καλα κουταβια και ετσι να συνεχιζει ωστε να μπορει να κανει επιλογες.
Εχει τουλαχιστον 2 θηλυκα για αναπαραγωγη και τα αρσενικα ειναι απο αλλα εκτροφεια. Αυτο κανει η δικη μου και αρκετοι αλλοι. Και μιλάμε για επιλεκτικές γέννες, οχι 2-3 στάνταρτ κάθε χρόνο, αν είναι έτσι σαφώς και πρεπει να χει περισσοτερα.

themdro

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2012
112
74
37
Βριλήσσια
Δυστυχώς όμως και η εκτροφή έχει (πολλές) οικονομικές απαιτήσεις οπότε είναι αρκετά δύσκολο να περιοριστεί σε χόμπυ από τη στιγμή που ζητάει συνεχώς.

Το οτι κάποιος είναι εκτροφέας (επαγγελματίας ή μη) δεν σημαίνει απαραίτητα και οτι τα κάνει όλα σωστά φυσικά, το θέμα είναι να μην θυσιάζονται ΟΛΑ στο βωμό του κέρδους.

Υπάρχουν και επαγγελματίες εκτροφείς από την άλλη που είναι πάρα πολύ καλοί στη δουλειά τους, δεν κάνουν αμέτρητες γέννες και αγαπούν εξίσου τα ζωντανά τους.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Τί είδους επάγγελμα είναι αν δεν ζεις από αυτό;
Με το επάγγελμά μας θεωρητικά - και σε άλλες εποχές - βγάζαμε τα προς το ζειν.

Συνεπώς αν κάνεις κάτι για βιοποριστικούς λόγους - είναι το επάγγελμά σου δηλαδή - δεν λειτουργείς με τους κανόνες της αγοράς;;

Προσφορά - ζήτηση
Έσοδα - έξοδα.

Αυξάνεις την παραγωγή σου για να καλύψεις την αυξημένη ζήτηση και προσπαθείς να μειώσεις τα έξοδα για να μεγιστοποποιήσεις το κέρδος.

Ετσι δεν είναι;
ή δεν είναι; *demonio*

και αν δεν είναι, ΠΩΣ είναι δηλαδή;
Πως γίνεται να προσπαθείς να ζήσεις την οικογένειά σου ή τον εαυτό σου και ταυτόχρονα να κάνεις όλα αυτά που κανένας δεν σε υποχρεώνει να κάνεις, για να βγάλεις σκυλιά που κανέναν δεν ενδιαφέρει πως είναι ή ενδιαφέρει μια πολύ μικρή μειοψηφία; Τι θα πεις; Σορρυ γυναίκα δεν έχουμε να φάμε σήμερα γιατί έσκασα 1500 σε εξέταση D locus;;;;;;

ε;

• Like
Reactions: d-friend

Kimigaz

Well-Known Member
7 Απριλίου 2013
743
238
Goldenland
Για αυτό προτιμώ τους χομπίστες Yorkaddict.
Δεν μου αρέσει που εμπορεύονται ψυχες. Τώρα ανοίγει μεγάλη κουβέντα, εμ θέλω καθαρόαιμο εμ δε θέλω να είναι εμπόριο..

• Like

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Τί είδους επάγγελμα είναι αν δεν ζεις από αυτό;
Με το επάγγελμά μας θεωρητικά - και σε άλλες εποχές - βγάζαμε τα προς το ζειν.

Συνεπώς αν κάνεις κάτι για βιοποριστικούς λόγους - είναι το επάγγελμά σου δηλαδή - δεν λειτουργείς με τους κανόνες της αγοράς;;

Προσφορά - ζήτηση
Έσοδα - έξοδα.

Αυξάνεις την παραγωγή σου για να καλύψεις την αυξημένη ζήτηση και προσπαθείς να μειώσεις τα έξοδα για να μεγιστοποποιήσεις το κέρδος.

Ετσι δεν είναι;
ή δεν είναι; *demonio*

και αν δεν είναι, ΠΩΣ είναι δηλαδή;
Πως γίνεται να προσπαθείς να ζήσεις την οικογένειά σου ή τον εαυτό σου και ταυτόχρονα να κάνεις όλα αυτά που κανένας δεν σε υποχρεώνει να κάνεις, για να βγάλεις σκυλιά που κανέναν δεν ενδιαφέρει πως είναι ή ενδιαφέρει μια πολύ μικρή μειοψηφία; Τι θα πεις; Σορρυ γυναίκα δεν έχουμε να φάμε σήμερα γιατί έσκασα 1500 σε εξέταση D locus;;;;;;

ε;
Μη ζουμε σε ενα αγγελικο συμπαν. "δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω" :)
Και ο χομπίστας και ο επαγγελματίας μπορει να παρουν το ... στραβο δρόμο του εμπορίου, με ίσες πιθανότητες. και το αντίθετο φυσικά, εαν διαθέτει εκτροφική ηθική ασφαλώς και θα κανει τα απαραιτητα εαν μπορεί, εάν δε μπορεί θα πάψει να ασχολείται.

Οσο για το παραμύθι, ποιο ειναι το επιμύθιο καταλαβαμε; Διότι υπάρχει η πρώτη και η δεύτερη αναγνωση.. Κι εγω στην πρώτη είχα μείνει μέχρι που ενας καλός φίλος με .. ευθυγράμμισε :)

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Δεν είναι παραμύθι, είναι μια αληθινή ιστορία που αντικατοπτρίζει όσο πιο παραστατικά γίνεται την ελληνική πραγματικότητα.

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Κανοντας μια μικρη αποτιμηση,βγαινουν οι εξης τιμες:

1) απο εκτροφεα(δεν διευκρινιζει αν ειναι εσωτερικου ή εξωτερικου) 1500+ ευρω (από ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα τους και την φυλή είναι πολύ ακριβό)
2) ιδιωτης-ερασιτεχνης εκτροφεας εσωτερικου 900 ευρω με ιστορικο γονεων και καλες συνθηκες διαβιωσης γονιων-κουταβιων
3)εκτροφεας εξωτερικου 900 ευρω αλλα χωρις εξετασεις υγειας,και με μια ασαφεια να πλαναται..γενικως.. (
καθαρόαιμο αλλά χωρίς εξετάσεις υγείας είναι πιο κοντά στα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε)
4)puppy mill puppy απο pet shop 450-600 με πεντιγκρι χωρις αξια και συνθηκες διαμονης και αναπαραγωγης των σκυλων αθλιες
5)ιδιωτης-byb 350 ευρω του "στυλ" παρε να τελειωνουμε και συνθηκες αθλιες

Η τελικη επιλογη ηταν η 2η,αν και με τα λεγομενα και τις σκεψεις του πρωταγωνιστη φαινεται καλυτερη η πρωτη,ΑΛΛΑ δεν μπορει να διαθεσει τετοιο μεγαλο ποσο.Ισως περναει λαθος μηνυματα.Γενικα πιστευω πως στο μεσοδιαστημα μεταξυ του "Θελω κουταβι Χατσικο" μεχρι την εκθεση που πηγε το ζευγαρι,δεν υπηρχε διαβασμα απο μερους τους,για την φυλη την ιδια και κατ'επεκταση για τη ζωη ενος σκυλου(ρωτησαν αν μπορουσαν να παρουν κουταβι 6 εβδομαδων εν γνωσει τους).Φυσικα εφοσον μιλαμε για φανταστικη ιστορια,δεν εχουν και τοση σημασια αυτα.

p.s. Πρωτα θα ρωτουσα τον υποψηφιο αγοραστη τα παντα γυρω απο αυτον και γιατι θελει ακιτα π.χ. κτλ,και μετα θα τον εφερνα στο σπιτι μου και γενικα θα του αφιερωνα καποιες ωρες ωστε να δω αν αξιζει να του εμπιστευτω τα κουταβια μου,και οχι το αντιθετο !

p.s.2 @Milou LGD Αν καποιος ιδιωτης-ερασιτεχνης εκτροφεας εχει ενα ζευγος σκυλων πολυ μεγαλυτερης αγοραστικης και ποιοτικης,αν θελεις,αξιας απο ενα αντιστοιχο ζευγος σκυλων ενος επαγγελματια εκτροφεα,τι θα πρεπει να κανει κατα την γνωμη σου ?

Last edited:
  • Like

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
οταν πηγαινω για κυνηγι και χαλαω λεφτα σε οπλα,σφαιρες,σιατροφη σκυλων,βενζινες κλπ
ειναι χομπυ.
οταν πηγαινω για ψαρεμα και χαλαω λεφτα σε καλαμια,δολωματα.βενζινες κλπ
ειναι χομπυ.
οταν κανω ορειβασια και χαλαω λεφτα σε εξοπλισμο,ταξιδια κλπ
ειναι χομπυ.

οταν βαζω μια γεννα και πληρωνω 2000 για εξετασεις των σκυλων κανα 500αρι για τα κουταβια τα απαραιτητα αλλα απο 10 μικρα θα κερδισω κανα 6000 ευρω συν τα εξοδα
ειναι χομπυ.

λαθος χομπυ κανουμε ρε παιδια.

• Like

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
οταν πηγαινω για κυνηγι και χαλαω λεφτα σε οπλα,σφαιρες,σιατροφη σκυλων,βενζινες κλπ
ειναι χομπυ.
ειναι χομπυ.
ειναι χομπυ.

οταν βαζω μια γεννα και πληρωνω 2000 για εξετασεις των σκυλων κανα 500αρι για τα κουταβια τα απαραιτητα αλλα απο 10 μικρα θα κερδισω κανα 6000 ευρω συν τα εξοδα
ειναι χομπυ.

Με αυτην την λογικη ρε συ Τασο(αν μου επιτρεπεις),οντας ερασιτεχνης και χομπιστας,δεν πρεπει να βγαζεις λεφτα απο τιποτα.Ο θειος μου στον ελευθερο χρονο του κανει ξυλουργικες εργασιες.Οταν μας εφτιαξε ενα ραφι π.χ. του δωσαμε χρηματα.Εσυ ως ερασιτεχνης ψαρας ή κυνηγος,θα μου δωσεις δωρεαν ολα αυτα που επιασες ? Ή θα μου ζητησεις το αναλογο αντιτιμο ? Κατα την γνωμη μου ολα αυτα συνδεονται μεταξυ τους,απλα ολους μας πιανει (και εμενα με πιανει ειναι η αληθεια) κατι οταν προκειται για σκυλους !

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Δεν είναι παραμύθι, είναι μια αληθινή ιστορία που αντικατοπτρίζει όσο πιο παραστατικά γίνεται την ελληνική πραγματικότητα.
Διαφωνω. Σε ορισμενα σημεια ναι, σε αλλα εντελως παραμυθι. Και οσο αφορα την καλυτερη επιλογη συμφωνα με τον συγγραφεα τι εχεις να σχολιασεις; Συμφωνεις;

ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI

Εγω θα ήθελα να σε ρωτήσω φιλε Γιόρκι αν αυτός που κατέληξε ο τύπος της ιστορίας

θεωρείται καλός εκτροφέας ή τελος πάντων που τον κατατάσσεις.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Εγώ νομίζω ότι το κείμενο σε γενικές γραμμές επιτυγχάνει τον στόχο του στο target group δλδ που θέλει σκύλο και κάνει τις προσπάθειες να τον αγοράσει και είναι άσχετος με τα κυνολογικά. Δλδ περνά το μήνυμα μακριά από pet shops & byb ...τώρα για τους περισσότερους ψαγμένους δεν ξέρω αν έχει νόημα το κείμενο γιατί θεωρητικά ξέρουν τι ψάχνουν.

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Όλες αυτές οι απορίες έχουν απαντηθεί από ανθρώπους που εγώ θεωρώ ειδικούς. Ο "ιδιώτης ερασιτέχνης εκτροφέας" που μένει στο Βύρωνα είναι είδος που έχει εξαφανιστεί...Κάτι σαν τους δεινόσαυρους.

Η Victoria Corse είναι μια ανεγνωρισμένη εκτροφέας και διάσημη κριτής Bull Terrier. Στο κείμενο που παραθέτει περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την έννοια της ηθικής εκτροφής. Στη θέση του bull terrier νομίζω ότι μπαίνει οποιαδήποτε φυλή. Πέστε μου ένα "ιδιώτη ερασιτέχνη εκτροφέα" που έχετε γνωρίσει που μπορεί να απαντήσει καταφατικά στις ερωτήσεις 4 & 5.
http://www.btca.com/content/documents/education/articles/pdf/breeding.pdf

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Εγώ νομίζω ότι το κείμενο σε γενικές γραμμές επιτυγχάνει τον στόχο του στο target group δλδ που θέλει σκύλο και κάνει τις προσπάθειες να τον αγοράσει και είναι άσχετος με τα κυνολογικά. Δλδ περνά το μήνυμα μακριά από pet shops & byb ...τώρα για τους περισσότερους ψαγμένους δεν ξέρω αν έχει νόημα το κείμενο γιατί θεωρητικά ξέρουν τι ψάχνουν.
Ακριβώς αυτό. Μέχρι εκεί.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Όλες αυτές οι απορίες έχουν απαντηθεί από ανθρώπους που εγώ θεωρώ ειδικούς. Ο "ιδιώτης ερασιτέχνης εκτροφέας" που μένει στο Βύρωνα είναι είδος που έχει εξαφανιστεί...Κάτι σαν τους δεινόσαυρους.

Η Victoria Corse είναι μια ανεγνωρισμένη εκτροφέας και διάσημη κριτής Bull Terrier. Στο κείμενο που παραθέτει περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την έννοια της ηθικής εκτροφής. Στη θέση του bull terrier νομίζω ότι μπαίνει οποιαδήποτε φυλή. Πέστε μου ένα "ιδιώτη ερασιτέχνη εκτροφέα" που έχετε γνωρίσει που μπορεί να απαντήσει καταφατικά στις ερωτήσεις 4 & 5.
http://www.btca.com/content/documents/education/articles/pdf/breeding.pdf
Ετσι ακριβως. Και, μηπως στην 3η ερωτηση μπορεί; Χλωμο το κοβω..

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
ειναι χομπυ.
ειναι χομπυ.
ειναι χομπυ.

ειναι χομπυ.

H διαφορά - αν μου επιτρέπεται - είναι πως με την εκτροφή είσαι +/- άλλες 4-5 ψυχούλες. Ανάλογα τα ψυχικά αποθέματα αλλά και τον ΧΩΡΟ που έχεις, δίνεις. Αν δεν θες μπορείς και να μην δώσεις και να τα κρατήσεις όλα. Δεν το κάνεις για το χρήμα. Η τιμή που θα δώσεις ΑΝ επιλέξεις κάτι τέτοιο δεν έχει σχέση με έξοδα γέννας, εξετάσεις κλπ. Πιο πολύ σε καίνε άλλα πράγματα και όχι τα λεφτά που θα πάρεις ή πως θα κάνεις απόσβεση των εξόδων σου.

Εγω θα ήθελα να σε ρωτήσω φιλε Γιόρκι αν αυτός που κατέληξε ο τύπος της ιστορίας

θεωρείται καλός εκτροφέας ή τελος πάντων που τον κατατάσσεις.
Νομίζω πως θα τον κατέτασσα στους ερασιτέχνες εκτροφείς. Μου κακοφάνηκε η διάθεση κουταβιών σε έκθεση. Αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.

Και ΝΑΙ PXM-DANBULL, έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά 2 τέτοιους ανθρώπους.

Και εδώ θα ήθελα να παραθέσω 3 γραμμές από το βιβλίο της Ann Seranne "The joy of breeding your own show dog"

There are no shortcuts to time and patience to bring out and develop the maximum potential of each puppy. Unless a breeder is in the enviable position of affording a knowledgeable staff of skilled assistants, he should breed no more litters per year than he can give enough time to train, socialize and observe.
Τώρα, πως μπορείς να αφιερώσεις τον απαιτούμενο χρόνο σε κάθε κουτάβι ξεχωριστά και ταυτόχρονα να βασίζεσαι οικονομικά σε αυτά, επιδιώκοντας να τα διώξεις άρων άρων για να φας εσύ και η οικογένειά σου, πραγματικά δεν ξέρω πως επιτυγχάνεται.

• Like