Απαγορεύσεις φυλών...Σωστό ή λάθος;

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ότι δεν είναι κανείς υπέρ της απαγόρευσης καμίας φυλής νομίζω ότι είναι λογικό, τουλάχιστον όσοι είναι εραστές εν δυνάμει απαγορευμένων φυλών...

Όμως μου κάνει πολύ εντύπωση...
Χρησιμοποιούμε ως παραδείγματα, εξαιρέσεις, εξαιρέσεων, ατυχή περιστατικά κι οτιδήποτε άλλο....
Τα πρότυπα των φυλών τι λένε;
Ένας τυπικός ορεινός ποιμενικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με ένα τυπικό λαμπραντόρ;
Κάποιες φυλές εκτρέφονται για ΝΑ είναι επικίνδυνες....
Δεν μπορούμε να βγάζουμε τον χαρακτήρα έξω...
Δεν είναι όλα τα σκυλιά ίδια...
Δεν μπορούμε ούτε εκεί να βασιζόμαστε στις εξαιρέσεις...
Πρέπει να ξέρουμε ότι κάποιες φυλές είναι πιο επικίνδυνες κι ανάλογα να πράττουμε...
Εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν....αλλά δεν μπορεί να πορευόμαστε με βάση αυτές....
Αν ειναι έτσι την επόμενη φορά που κάποιος θα θέλει Ορεινό, Φίλα, Μπουρμπούλ ή δε ξέρω τι άλλο, θα μπορούμε να του λέμε, εντάξει, ειναι δύσκολος σκύλος, αλλά μπορεί να είσαι τυχερός, να πέσεις στην εξαίρεση και να σου βγει πρόβατο...

Ξαναέγραψα, οι απαγορεύσεις των φυλών είναι ο λάθος δρόμος...αλλά η επιτήρηση, εκπαίδευση, έλεγχος ακόμη κι απαγόρευση των ιδιοκτητών είναι ίσως αναγκαιότητα...

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Επικινδυνα ειναι και τα αυτοκινητα, τα μηχανακια, τα μαχαιρια κλπ, και ο βαθμος επικινδυνοτητας σαφως και ποικιλλει αναλογα τους ιππους και αναλογα την ''ακμή'' στην περιπτωση ενος μαχαιριου. Δεν απαγορευονται αλλα αν καποιος προκαλεσει προβληματα χρησιμοποιωντας τα, εχει να αντιμετωπισει τους νομους και τις αναλογες κυρωσεις.
Ετσι(δεν) καταδικαζουμε πριν διαπραχθει αδικημα ''βαφτιζοντας'' και στοχοποιώντας ή γκετοποιώντας στην περιπτωσης μας...

Last edited:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
To θέμα όμως είναι η απαγόρευση των φυλών και όχι ο έλεγχος καταλληλότητας .., αλλιώς φαντάζομαι θα είχε τελείως διαφορετική συνέχεια το θέμα..

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Καμία φυλή δεν εκτρέφεται για να είναι επικίνδυνη!

Εκτρέφονται για να είναι δυνατές, επιφυλακτικές, δύσπιστες, κτητικές, αθλητικές, κυνηγετικές, προστατευτικές...αλλά ΟΧΙ επικίνδυνες!

Επικίνδυνα τα σκυλιά γίνονται και καθίστανται όταν ο χειριστής, ο ιδιοκτήτης, ο επιβλέπων, ο υπεύθυνος...παύει να είναι υπεύθυνος, έχει άγνοια, αδιαφορεί, ολιγωρεί...

Όταν συναντάμε έναν "κακομαθημένο" σκύλο, έναν "ανεξέλεγκτο" σκύλο, έναν πιθανόν επικίνδυνο σκύλο δε πρέπει να ανατρέχουμε στο DNA του, το γενεαλογικό του δέντρο και τις φυλετικές του καταβολές...αλλά πρωτίστως να κοιτάζουμε την "ανατροφή", την εκπαίδευση, τις συνθήκες που ζει και τον τρόπο που δραστηριοποιείτε σε μια κοινωνία. Όλα αυτά δείκτες που ρυθμίζονται, επηρεάζονται και αφορούν τον ΑΝΘΡΩΠΟ ιδιοκτήτη.

Μπερδεύουμε έννοιες και φθάνουμε σε λάθος συμπεράσματα!

Αν εγώ είμαι 1,88 μέτρα, 115 κιλά, αγαπώ και θέλω να προστατεύω τους οικείους μου, ασχολούμαι με τις πολεμικές τέχνες και έχω πρόσβαση σε όπλα...Δεν είμαι επικίνδυνος!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Δεν είναι κανείς υπέρ της απαγόρευσης, αλλά δεν μπορείς να το στηρίζεις στο ότι τα σκυλιά δεν είναι επικίνδυνα, ή ότι όλα τα σκυλιά είναι εξίσου επικίνδυνα....

Άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να απαγορευτεί καμία φυλή...

Ιce, πάντως, καλώς ή κακώς, όλα αυτά που ανέφερες, σε κάποιες μορφές τους, απαγορεύονται....

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Όχι DJ, ένας σκύλος που τον εκτρέφεις για να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε εισβολέα τον εκτρέφεις για να είναι επικίνδυνος...
Δεν θα τον διώξει με πειθώ κι επιχειρήματα...αλλά να το να του προκαλέσει βλάβες....
Εγώ, αυτό το ορίζω ως επικίνδυνο...

Αν εσύ ως σωστός κι υπεύθυνος ιδιοκτήτης προλαμβάνεις την εκδήλωση αυτής του την επικινδυνότητα, είναι άλλη υπόθεση...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αν κάποιος μη καλός οδηγός ή νέος οδηγός τρέξει με ένα γρήγορο αγωνιστικό αυτοκίνητο και το πάει στην τελική του ταχύτητα..και τελικά τρακάρει ..δεν θα φταίει το αυτοκίνητο.., αλλά ο οδηγός..

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.757
7.936
Nα κάνω μια ερώτηση που πραγματικά έχω απορία;
Ένα λάμπ 37 κιλά, επιθετικό δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με ένα ροτβάιλερ επιθετικό; Με ένα άμσταφ; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν ο σκύλος είναι πράγματι επικίνδυνος από κει και πέρα δεν παίζει ρόλο η διάπλαση του στη ζημιά που θα κάνει αν επιτεθεί;

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ιce, πάντως, καλώς ή κακώς, όλα αυτά που ανέφερες, σε κάποιες μορφές τους, απαγορεύονται....
Αν και ειμαστε off με τα εκτος των σκυλων, εγω ολα αυτα τα βλεπω στο δρομο και στα σπιτια ολου του πλανητη. Απο 50cc-6000cc και απο 5hp-500hp. Δεν απαγορευονται, οταν ομως καποιος παραβει νομο ή προκαλεσει ατυχημα εχει συνεπειες Ολοι οι αλλοι εχουν το δικαιωμα να χρησιμοποιουν ολα αυτα τα πραγματα.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.128
4.809
Πως οριζεται ο βαθμος επικινδυνοτητας στα σκυλια ?
Ενας Αγιου Βερναρδου ειναι λιγοτερο επικινδυνο απο ενα πιτμπουλ ?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Απαγορεύεται όμως κάποιος που δεν έχει δίπλωμα να οδηγήσει, απαγορεύεται να έχεις μαχαίρι πάνω σου ή στο αμάξι σου....
Ασχέτος του τι γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς....

Ένα επιθετικό λαμπ μπορεί να κάνει την ίδια και χειρότερη ζημιά από ένα ροτ ή ένα πιτ ή ένα άλλο σκύλο....
Ένα τυπικό όμως;

Όσο για τα Αγ.Βερνάρδου και τα πιτ, ένα τυπικό σκυλί από την μια κι από την άλλη φυλή σαφώς και κάνει διαφορά ως προς την επικινδυνότητά τους....

Ξαναλέω, ο κανόνας δεν μπορεί να ορίζεται από τις εξαιρέσεις...

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.757
7.936
Ένα επιθετικό λαμπ μπορεί να κάνει την ίδια και χειρότερη ζημιά από ένα ροτ ή ένα πιτ ή ένα άλλο σκύλο....
Ένα τυπικό όμως;
Σύμφωνοι , πολύ σωστό σκεπτικό. Κι ένα τυπικό ροτβάιλερ δεν είναι επιθετικό χωρίς λόγο.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Όχι DJ, ένας σκύλος που τον εκτρέφεις για να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε εισβολέα τον εκτρέφεις για να είναι επικίνδυνος...
Όχι!...Τον εκτρέφεις για να είναι φύλακας, για να αντιμετωπίσει ΕΙΣΒΟΛΕΑ στον χώρο του ή για να υπερασπιστεί συγκεκριμένα πρόσωπα.

Επικίνδυνος θα γίνει αν η πόρτα σου είναι ανοιχτή πάντα και ο σκύλος ανεξέλεγκτος, αν εσύ για να "δειχθείς" και να "γελάσεις" τον βάζεις να αγριεύει σε παιδάκια και μετανάστες...και τότε ΕΙΣΑΙ πολύ επικίνδυνος με ένα σκύλο "όπλο".

...και μέχρι κι εγώ παρασύρθηκα να μιλώ για "επικίνδυνους"...:D

vlacs1999

Member
8 Ιουλίου 2011
21
0
1) Ναι, πιστεύω ότι έχει τις ίδιες (αν όχι περισσότερες) πιθανότητες να συμπεριφερθεί άσχημα...
Αντιλαμβάνομαι (και γι' αυτό έδωσα τα 2 παραδείγματα) πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο... αλλά η συμπεριφορά έχει πιθανότητες (όπως το θέτεις) να είναι ίδια ή χειρότερη... και (εφόσον είναι "κακώς" μεγαλωμένο), πιστεύω πως, όσο μικρότερο είναι το σκυλί, τόσο αυξάνουν αυτές οι πιθανότητες...
Δεν αναφερόμουνα στο αποτέλεσμα της αντίδρασης, αλλά στην ένταση της αντίδρασης ή ακόμα και στο ενδεχόμενο κάποιο πιο ανεκτικό σκυλί να μην αντιδράσει. Και δεν αναφέρομαι επίσης σε περιστατικά που αφορούν μέλη της οικογένειας αλλά ξένους προς τον σκύλο ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό κάνει μεγάλη διαφορά.
Πάντως καταλαβαίνω ότι θεωρείς ότι οι διαφορές στις ανοχές/αντοχές των διάφορων φυλών είναι μικρές, τόσες που ας πούμε καλύπτονται από τη διακύμανση που υπάρχει μεταξύ ατόμων της ίδιας φυλής. Συμφωνώ ότι πιθανότητες να επιτεθεί έχει και ένα πομεράνιαν, αλλά άλλο να είναι 5% και άλλο 50% πχ.

Αναφέρεσαι στο αποτέλεσμα?
Γιατί το μοναδικό που μπορώ να καταλάβω σε συσχέτιση με το θέμα είναι η ζημία που μπορεί να προκαλέσει το ένα σκυλί έναντι του άλλου στις ίδιες συνθήκες.
Πως δηλαδή υποτιμάμαι το δάγκωμα από το λαμπραντόρ αν είναι σε συνθήκες που υπονοήσαμε ?
Ναι ένα δυνατότερο του λαμπραντόρ θα κάνει μεγαλύτερη ζημία.., όχι όμως άνευ αξίας του λαμπραντορ και του κάθε λαμπραντόρ.
Εξήγησα τι εννοούσα παραπάνω.

Τι αποδεικνύει όμως αυτό την καταλληλότητα ή την απαγόρευση?

Σε τι θα εξυπηρετούσε από το να λύσουμε το "πρόβλημα", να το κουκουλώσουμε ?
Που βοηθάει η απαγόρευση?
Γιατί δεν σκεφτόμαστε την συνέχεια που δίνουν τέτοιες παράµετροι ..?
Πόσο μπροστά μας πάνε κυνολογικά ?
Τι εξυπηρετούν ?
Μάλλον παρεξήγησες αυτό που έγραψα ή εγώ δεν το έθεσα ξεκάθαρα. Δε συμφωνώ με τις απαγορεύσεις και νομίζω ότι το μέλος i.kyveli το έθεσε σωστά παραπάνω. Όπου γίνονται απογορεύσεις γίνονται γιατί δε μπορεί να γίνει έλεγχος των ιδιοκτητών. Οπότε μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά που λέμε. Από το να έχουν 70 ανίκανοι και 30 ικανοί ιδιοκτήτες κάποια φυλή, οπότε να υπάρχουν 70 εν δυνάμει επικίνδυνα σκυλιά και 30 άψογα σκυλιά, δε θα υπάρχει κανένα. Δε συμφωνώ, απλά προσπαθώ να ερμηνεύσω τη λογική αυτού που θέτει τις απαγορεύσεις.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Ένα λάμπ 37 κιλά, επιθετικό δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με ένα ροτβάιλερ επιθετικό; Με ένα άμσταφ; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν ο σκύλος είναι πράγματι επικίνδυνος από κει και πέρα δεν παίζει ρόλο η διάπλαση του στη ζημιά που θα κάνει αν επιτεθεί;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα Labrador είναι εξαιρετικά δυνατό σκυλί... και ένα Labrador επιθετικό, αν δεν προσεχθεί πολύ από τον ιδιοκτήτη, είναι, εν δυνάμει, πολύ επικίνδυνο σκυλί... λίγο-πολύ, όσο και ένα Rottweiler επιθετικό...
Εννοώ πάντα, σε σχέση με μας, τους "κανονικούς" ανθρώπους και όχι τους ερεθιστές...

Πως οριζεται ο βαθμος επικινδυνοτητας στα σκυλια ?
Ενας Αγιου Βερναρδου ειναι λιγοτερο επικινδυνο απο ενα πιτμπουλ ?
Οχι!!!
Ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου, "φιγουράρει" ανάμεσα στα σκυλία που έχουν τεράστια δύναμη...
Σκέψου, λοιπόν, ένα σκύλο Αγ. Βερνάρδου επιθετικό... ή να έχει "φρικάρει"...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Δεν σε κάνει έμπειρο ένα δίπλωμα.. και αν δεν το αντιληφθείς νωρίς αυτό δεν θα φταίει το αμάξι..

Το να εξετάζουμε τις ζημίες ανάλογα την δυναμική και το δάγκωμα μας κάνει να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον αποκλεισμό ολόκληρης φυλής..?
Νομίζεται πως αν σας περιλάβει ένα μανιασμένο λαμπραντόρ θα σκεφτείτε το τι χειρότερο θα μπορούσε να είχε γίνει. με έναν άλλο σκύλο.., θα έχετε νομίζεται την πολυτέλεια να το σκεφτείτε?
Άραγε όταν δημιουργήθηκαν αυτές οι φυλές..το πρότυπο όριζε τον "μπαμπούλα" ?το "τέρας" ?τον "όποιο πάρε ο χάρος"?
Είναι εξαιρέσεις τα σκυλιά αυτά που δεν επιτίθενται στα καλά καθούμενα?

Last edited:

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ξαναλέω, ο κανόνας δεν μπορεί να ορίζεται από τις εξαιρέσεις...
Kαι μια ολοκληρη φυλη, δεν μπορει να απαγορευθει λογω μεμονωμενων περιστατικων που καποιος σκυλος επιτεθηκε ή δαγκωσε και που και σε αυτη την περιπτωση βαση νομου θα επρεπε να ειναι ελεγχομενος και ευθυνεται ο ιδιοκτητης του για το οτι κατεστη δυνατη μια τετοια δυσαρεστη εξελιξη...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Aπαντώντας και στους δύο(DjSoukis και Ι.Kyveli), θα φέρω ένα παράδειγμα....

Περπατάμε, εγώ, ένας φίλος κρατώντας έναν ΜτΗ και η κοπέλα του....
Από ένα στενό πετάγεται ένα παλικάρι τρέχοντας και πέφτει πάνω στην κοπέλα και την ρίχνει κάτω...
Ο σκύλος κατευθείαν φεύγει εναντίον του τύπου, αλλά ο ιδιοκτήτης του τον διορθώνει και τον επαναφέρει στην τάξη...
Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι και τυπικός, αφού θεώρησε ότι υπήρξε απειλή κι επικίνδυνος γιατί αν δεν τον διόρθωνε ο ιδιοκτήτης του θα έκανε ζημιά στον άλλο....

Ο σκύλος είναι επικίνδυνος, ο ρόλος μας ως ιδιοκτήτης του είναι να προλαμβάνουμε!

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.128
4.809
Ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου, "φιγουράρει" ανάμεσα στα σκυλία που έχουν τεράστια δύναμη...
Σκέψου, λοιπόν, ένα σκύλο Αγ. Βερνάρδου επιθετικό... ή να έχει "φρικάρει"...
Κι ομως αυτος ο σκυλος δεν ειναι σε καμια λιστα...
Εξακολουθω να μην καταλαβαινω πως μπορουμε να ορισουμε την επικινδυνοτητα μιας φυλης... απο τι? απο τη ζημια που θα κανει αν δαγκωσει? απο τη δυναμικοτητα της ? απο την κυριαρχικοτητα της ?

Kαι για να το κανω πιο συγκεκριμενο... εγω μενω σε μια γειτονια που υπαρχει ενα αρσενικο γκριφονοειδες μεσαιου μεγεθους που ζει σε μια αυλη και εχει ελευθερη εξοδο στο δρομο οποτε θελει. Ο σκυλος αυτος μας επιτιθεται καθε φορα που μας βλεπει με το σκυλο μου... και οχι απο τα 2-3 μετρα αλλα φτανει στα λιγα εκατοστα και προσπαθει να δαγκωσει. Εγω τραβαω τον δικο μου προσπαθωντας να αποφυγω να πιαστουν και καταλαθος με χτυπαει αυτοκινητο, λυνεται ο σκυλος μου και σκοτωνεται με τον αλλο. Ο δικος μου σκυλος ομως εχει μπει σε μια λιστα με επικινδυνες φυλες. Τι γινεται ? Ποιος ειναι τελικα ο επικινδυνος σκυλος?

Ας παμε και λιγο παρακατω επιτελους τη συζητηση ... οι συνεπειες απο τετοιου ειδους λιστες ποιες θα ειναι?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Kango, το δίπλωμα από μόνο του όχι, η σωστή εκπαίδευση ναι!

Ξαναλέω, δεν είμαι υπέρ την απαγόρευσης, πως μπορώ άλλωστε όταν οι φυλές που γουστάρω και ασχολούμαι φιγουράρουν στην πρώτη θέση των απαγορευμένων, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι τα σκυλιά δεν είναι επικίνδυνα ή είναι εξίσου επικίνδυνα...

Amaliaz, αν ο δικός σου είναι ικανός να σκοτώσει τον άλλο, σίγουρα είναι πιο επικίνδυνος από τον άλλον....
Ποιος είναι ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης είναι άλλη ερώτηση και η απάντηση σίγουρα δεν είσαι εσύ....

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.033
Νεότερο μέλος
Stepsn