Ναι, απαγορεύεται να εκπαιδεύσεις σκύλο για φύλακα. Συγκεκριμένα η στάνταρ ρήτρα του συμβολαίου, το οποίο έχω υπογράψει και εγώ λέει τα εξής (τα κεφαλαία δικά τους και όχι δικά μου):
Από κει και πέρα, αν η αστυνομία ή ο στρατός προβούν ειδικές ενέργειες, τους επιτρέπεται να εκπαιδεύσουν σκύλο που να κάνει ορισμένα πράγματα, όχι όμως με την έννοια του "φύλακα" όπως την εννοεί ο Νεοέλληνας. Υπάρχει και σχετική νομοθεσία για το πώς μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο. Έχω διαβάσει λόγω και τα εγχειρίδια εκπαίδευσης των λεγόμενων stockdogs που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία και σε καμιά περίπτωση δεν εκπαιδεύουν για "φύλακα στο κτήμα".
Υπενθυμίζω ότι μέχρι και ο περίφημος Sulimov εκτρέφει τα σκυλιά της ρωσσικής αντιτρομοκρατικής με τέτοιον τρόπο ώστε να ΜΗΝ είναι φύλακες, ούτε να επιτίθενται. Γι' αυτό και προσέχει πόσο τσακάλι θα βάλει στον αχταρμά. Βλέπετε εδώ για περισσότερα:
http://channel.nationalgeographic.co...ideos/02872_01
Τώρα υπάρχουν φυλές που από ιδιοσυγκρασίας τους είναι κτητικές προς τα αφεντικά τους και προστατεύουν το σπίτι και το βιος τους. Και πάλι όμως δεν εκπαιδεύονται ως φύλακες αλλά μάλλον πώς να είναι good citizens και να ΜΗΝ φυλάνε με τον τρόπο που εννοεί ο μέσος Νεοέλληνας.
Άρα αποκλείεται η Κίρα να έφερε από την Αμερική ειδικά σκυλιά που μόνο ως εκπαιδευμένα νοούνται και μάλιστα από αναγνωρισμένο εκτροφείο που άλλωστε θα ρωτήσει τι το θέλεις το σκύλο. Τώρα τα παράνομα εκτροφεία κάνουν πολλά, π.χ. εκπαιδεύουν και σκυλιά για κυνομαχίες....
Αποκλείεται δε να τα δέχεται το AKC.