Ο πεταλούδας για πετ. Και δεν μπαίνει αναπαραγωγή.
Να το κανω λοιπον πιο hardcore για να μη μπορεσεις να "ξεφυγεις". Εγω ως κτηνοτροφος εχω 2 (κατα τη γνωμη μου) πολυ καλα σκυλια, αρσενικο θυληκο. Βαζω γεννα. 10 κουταβια, τα 2 δεν τη βγαζουν καθαρη, μενουν 8. Απο τα 8 τα μεγαλωνω ολα (γελανε οι πετρες...) μεχρι την ηλικια 2 μηνων (τωρα και τα πετραδακια) και κρινω οτι μου κανουν τα 3 απο τα 8. Αντε εκανα και πασα σε 2 συναδελφους αλλα 2. Τα υπολοιπα 3 ΕΦΟΣΟΝ μιλαμε για εργαλεια ξερεις τι γινονται; Απο τα 3 που κρατησα, αν καποιο ή καποια αφηνει το κοπαδι και κοπροσκυλιαζει στο χωριο, ΕΦΟΣΟΝ μιλαμε για εργαλεια ξερεις τι γινεται; Και αν δεν ξερεις υποθετεις, και το γραφει πιο μετα και ο Μαριος, σακουλα και ποταμι, σφαιρα, φολα.
Η ερωτηση λοιπον (ξανα) ειναι η εξης: μπορουμε σημερα, 2018, με τον οποιο κωδικα αξιων εχουμε ως κοινωνια, ειτε ως φορουμ, ειτε ως μοναδες ο καθενας, να πουμε "ε ναι ρε φιλε, εργαλεια ειναι, τι να εκανε ο ανθρωπος;;;" Οχι δεν μπορουμε. Οποτε νομιζω οτι αυτο το "εργαλεια" και το "εργασια" καλα κανουμε και το χρησιμοποιουμε και θα πρεπει να του δωσουμε μεγαλυτερη εμφαση απο οσο του δινουμε, ταυτοχρονα ομως θα πρεπει να εχουμε επιγνωση της καθημερινοτητας/πραγματικοτητας, της χωρας που ζουμε και γιατι οχι και του νομικου πλαισιου.
Τα εργαλεια κοστιζουν παραπανω, επιδεχονται σερβις, εγγυση, και αν σπασει...ε στην τελικη το πετας βρε αδερφε...
Δεν ειναι τοσο απλο
Ότι κάνουν αυτοί που εκτρέφουν real thing τσοπανόσκυλα??
Τουλάχιστον οι περισσοτεροι,αλλά αφού κραζουμε όλους τους εκτροφείς εγώ θα κραξω και τους κτηνοτρόφους που δουλεύουν σακουλιτσα και ποτάμι
Να μας κραξουμε, και εγω μαζι σου 101%. Υπαρχουν βοδια (συγγνωμη απο τα ριαλ βοδια) που χρησιμοποιουν τα σκυλια λοιπον οχι σαν εργαλειο, που θα το διαλεξεις, θα το διαβασεις το μανουαλ, θα του κανεις συντηρηση, θα θα θα, αλλα και εγω δεν ξερω πως να το περιγραψω.
Μια μικρη διαφορα να σημειωσω ομως, και δε νομιζω οτι θα διαφωνισει καποιος, ο κτηνοτροφος, ο oldschool απο τις εμπειριες που εχω εγω, εχει εστω ενα σεβασμο και στο σκυλο και στο προβατο και στη φυση. Οταν αρχιζουμε και ερχομαστε καπου εκει στην ηλικια 45-50-60 εκει θεωρω εγω οτι υπαρχει μεγαλη διαφοροποιηση, και οι μικροτερες ηλικιες που εχει απο ολα ο μπαξες αλλα σιγουρα εχει και πιο συνειδητοποιημενα ατομα. Η μεγαλυτερη διαφοροποιηση ομως ειναι οτι ο κτηνοτροφος ουτε ηθικος δηλωσε, ουτε παραγωγος, ουτε εκτροφεας, λεφτα μπορει να ζηταει αν εισαι ξενος αλλα και αυτο δεν ειναι σιγουρο...δεν ειναι το ιδιο παντως γενικα
Εδώ χωράει πολύ κουβέντα.
Αφαιρείς έναν ολόκληρο οργανισμό από μια δεξαμενή επειδή ....κυνηγάει πεταλούδες.
Ανεξάρτητα από τις αρετές του.
Και αρετές μπορεί να είναι χίλιες δυο συμπεριλαμβανομένης ΚΑΙ της υγείας του.
Σε έναν ανοικτό πληθυσμό ίσως να έχει μια λογική.
Σε μια κλειστή οικογένεια, όχι.
Και ερχομαστε και σε μια αλλη πλευρα του θεματος.
Η γεννετικη επιλογη, ειτε μας αρεσει ειτε οχι, ειτε θελουμε να το πουμε ειτε οχι, ειτε ειναι πολιτικαλι κορεκτ ειτε οχι, ειχε περα απο ολα τα αλλα και πολυ βια. Ειχε ξυλο μεταξυ των αρσενικων για το ποιος θα πηδηξει, ειχε πνιξιμο κουταβιων, ειχε πεταμα στο γκρεμο/ποταμι/οτι θελετε απο τον τσοπανο...και φτασαμε εδω που φτασαμε, καλως ή κακως.
Ο πεταλουδας λοιπον, υπαρχει περιπτωση να μεγαλωσει και να γινει καλυτερο σκυλι-εργαλειο απο τον αλλον. Τετοιο παραδειγμα εγω βλεπω στο Μονιο, που μικρο τον ειχαμε για χεστη, και για τσοπανοσκυλο με ολη τη σημασια εγω πλεον τον κρινω καλυτερο απο τον φαφλατα, τσαμπουκαλη bully Μητσο.
Ο πεταλουδας, ακομα και αν δεν γινει τελικα καλυτερος τσοπανος, φερει μεσα του γονιδια που ε πως να το κανουμε, απλα δεν εκφραστηκαν.
Εχει πολυ μεγαλη σημασια για μενα αυτο που ειπε ο Μιχαλης, για τι πληθυσμο μιλαμε. Στους 1000 σκυλους ο πεταλουδας εχει λογικη να επιβιωσει και να μπει αναπαραγωγη (λεω εγω)
Στους 50.000 σκυλους μαλλον θα θεωρηθει βλαβη και θα ακυρωθει απο το "εκτροφικο πλανο" (σικ^2)
Δεν διαφωνω γενικα σε αυτα που ακουγονται, και οπως εχω ξαναπει, με την ιδια λογικη που "στελνω" κοσμο στην οργανωμενη εκτροφη, με την ιδια λογικη οταν αυτη παταει επι πτωματων, οταν αυτη θεωρει επισημες και ανεπισημες εξετασεις το ιδιο, οταν γυρναει την οθονη 15 μοιρες γιατι "διαβαζει διαγωνια" και διαφορες παπατζες, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι με την ιδια θερμη θα βγω και θα κραξω, και καλως ανοιξε και ενα τετοιο θεμα. Δικο μου μεγαλυτερο παραδειγμα το κραξιμο στον εκτροφεα του Ασμοντεους.
Επισης, κατι ακομα που θελω να πω.
Πριν λιγο καιρο πλακωθηκαμε για εργασια-μορφολογια.
Πριν λιγο λιγοτερο καιρο πλακωθηκαμε για το "καλωσορισμα"
Πριν λιγες μερες ειπωθηκαν πραγματα περι εκτροφης και γεννετικων δεξαμενων.
Τωρα εχουμε αυτο το θεμα.
Νιωθω οτι ολα αυτα τα θεματα ειναι καπως συνδεδεμενα μεταξυ τους, μοιαζει να ωριμαζει το φορουμ, ετσι λεω τελος παντων. Δεν υπαρχουν τζιζ θεματα οπως ελεγα στη Βασω για τη γεννετικη δεξαμενη που δεν ηθελε να το αναπτυξουμε.
Ναι αλλα...ξαναλεω, τι θα γινει τωρα;
Ολα τα εργασιακα τα σπανε;
Οποιος μπαινει φρεσκος στο φορουμ θα του χαιδευουμε τα αυτια οτι και να εχει γινει;
Θα αρχισουμε να βαζουμε γεννες οτι ναναι ρατσες με οτι ναναι μπας και σωσουμε το ειδος σκυλος;
Θα θεωρησουμε οπως ειπα και πιο πριν οτι ολα τα εκτροφικα ειναι χαμμενη υποθεση;
Οχι απο το ενα ακρο στο αλλο, αυτο λεω εγω. Ολα υπο συζητηση (και αμφισβητηση, γιατι οχι) αλλα μην παιρνουμε τους πυρσους ανα χειρας τα δρεπανια και τα δικρανια και βουρ.