Εμείς το λέμε "διακοπές κορτιζόλης", μιας και αυτή είναι η ορμόνη άγχους.Δεν θα μου πήγαινε ποτέ στο μυαλό να κόψω τις βόλτες της μπας κι αυτό την εξιτάρει. Μπράβο για ακόμα μια φορά που είχατε την ευελιξία σκέψης..
Δεν θα μου πήγαινε ποτέ στο μυαλό να κόψω τις βόλτες της μπας κι αυτό την εξιτάρει. Μπράβο για ακόμα μια φορά που είχατε την ευελιξία σκέψης..
Εμείς το λέμε "διακοπές κορτιζόλης" - η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για αυτό που ονομάζουμε στρες.
Όσο η Μούση απέχει από τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης,μπορούμε πιο εύκολα να ενισχύσουμε την ηρεμία της. Σε κατάσταση άγχους κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μαθαίνει, αφού βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού (φυγή, πάλη, πάγωμα) - κάτι που ισχύει και στους ανθρώπους.
Ρίχνοντας λοιπόν, τα επίπεδα στρες της, δημιουργούμε χώρο και χρόνο να εμφανιστούν πιο λειτουργικές συμπεριφορές που ενισχύοντάς τες συστηματικά, με συνέπεια, σιγά σιγά με τον χρόνο θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τις μη λειτουργικές (γαύγισμα και επιθετικότητα).
Παράλληλα @Aliki V. της δίνω τη δυνατότητα να νιώσει ότι έχει επιλογή. Σε αυτή τη φάση. Ενας αντιδραστικός ή πολύ έντονα φοβικός σκύλος έχει ανάγκη να επιλέγει, να έχει τον έλεγχο (εμείς δεν έχουμε άραγε την ίδια ανάγκη. Αν ξέρει ότι μπορει αν θέλει να φύγει από μία κατάσταση που του προκαλεί δυσφορία, δεν θα προβαίνει σε συμπεριφορές επιθετικότητας ή πάγωμα (fight/freeze).
Για αυτό καιλέμε να βοηθάμε τα σκυλιά μας να νιώθουν άνετα με τα βασικά - πχ καθάρισμα, μπάνιο, χτένισμα. Αν αναγκάζουμε έναν φοβικό σκύλο καθημερινά να υποστεί τα παραπάνω χωρίς την επιλογή να απεμπλακεί αν επιθυμεί, του μαθαίνουμε ότι "δεν έχει επιλογή" καταλήγοντας σε έναν σκύλο που κινείται μεταξύ δύο αξόνων: μαθημένη αβοηθησία και επίθεση. Αν μάλιστα τον βάζουμε αντιμέτωπο με έναν πολύ μεγάλο φόβο (π.χ.άλλα σκυλιά ή το νερό) τότε ακόμη κι αν φτάσουμε στο σημείο να μην παρατηρούμε καμία αντίδραση είναι συνετό να μην βιαστούμε να χαρούμε.
Ο σκύλος μας δεν ξεπέρασε τη φοβία. Είτε νιώθει κατακλυσμικά σε επίπεδο συναισθήματος (φόβου), το γνωστό flooding κι έχει απλά κάνει καταστολή συμπεριφοράς. Η φοβία δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα - το ίδιο ισχύει και στους ανθρώπους!
Γενικά έχουμε πολλές διαφορές με τα σκυλιά μας, αλλά και τόσα κοινα! Ειδικά σε επιπεδα φόβου/απειλής και αντιδράσεων. Δεν είναι τυχαίο πουη εκπαίδευση σκύλων βασίζεται στον συμπεριφορισμό που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης με την οποία δουλεύουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαταραχές άγχους/φόβους/φοβίες/ψυχαναγκασμούς κτλ.
ΥΓ. Σας ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια. ΓΙα κάποιες ημέρες δεν το βίωνα ως επιτυχία ή ευελιξία. Δέχτηκα πολλά σχόλια από τον περίγυρό μου ότι "καταστρέφω το σκυλί" που για λίγο με επηρέασαν. Όταν όμως, είδα την επίδραση αυτής της απόφασης στη συμπεριφορά της μικρής μου κοντής, έκλεισα τα ρολά σε συμβουλές ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα και εστίασα σε αυτό που μου λέει ο σκύλος μου. Ότι είναι πιο ήρεμος <3