Επειδή οι πραγματικά επικίνδυνες περιπτώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν με κάποιο τρικ...Αν (όταν, στη δική μου περίπτωση) συμβεί κάτι τέτοιο επικεντρώνομαι στο πως ο δικός μου σκύλος, εγώ, οι περαστικοί ή άσχετοι παρευρισκόμενοι, ο άλλος σκύλος και τέλος ο ιδιοκτήτης του "ελεύθερου" (η σειρά είναι ιεραρχική) θα βγούνε από την "μάχη" χωρίς μεγάλες απώλειες.
Βήμα 1ο
Αφήνω τον δικό μου σκύλο...Με αυτό τον τρόπο "πετυχαίνω" τα εξής:
Δίνω στο σκύλο μου ελευθερία κινήσεων για να υπερασπιστεί τον εαυτό του (με flight or fight) και ταυτόχρονα ελευθερώνω τα χέρια μου για να τα χρησιμοποιήσω στο "μπλοκάρισμα" του "ελεύθερου επιτιθέμενου".
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξηγήσω κάποια πράγματα...Ναι, δε φοβάμαι τα σκυλιά, μάλλον μέχρι βλακείας.Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα σκυλιά μου ήταν πάντα "ελέγξιμα"...Δεν απομακρύνονταν ώστε να χαθούν από φόβο/τρόμο και ήξεραν το "Άστο!", "Stop!" ή "Αus!".
Βήμα 2ο
Αν ο ελεύθερος σκύλος έχει προλάβει να δαγκώσει τον δικό μου ακινητοποιώ το κεφάλι του (ακόμα και "ξαπλώνοντας" πάνω του, με τα χέρια να κρατούν γερά και ακίνητο το κεφάλι) κρατώντας από τα "μάγουλα" ή μάλλον πίσω από τα "μάγουλα" και κάτω από τα αυτά...Αυτό το σημείο (δε ξέρω αν έγινα κατανοητός).
Βήμα 3ο
Φωνάζω (αν μου το επιτρέπουν οι συνθήκες) κάποιον για βοήθεια.Στην καλύτερη περίπτωση τον ιδιοκτήτη του "ελεύθερου" σκύλου.
Με τον δικό μου σκύλο "ασχολούμαι" μόνο όταν έχω σιγουρευτεί πως ο "θύτης" δεν αποτελεί πλέον "απειλή".
Από εδώ και πέρα μπορεί να υπάρχουν πολλά "σενάρια" αλλά πιστεύω ότι έγινε κατανοητή η γενικότερη φιλοσοφία...Σημαντικό "βήμα", επίσης και ο τρόπος "χωρίσματος" εμπλεκόμενων σκύλων (που είναι "δαγκωμένοι" συναμετάξυ τους).
Να τονίσω πως τα παραπάνω δεν εγγυούνται τίποτα και ούτε θα ήθελα να ληφθούν σαν την "απόλυτη λύση"...Είναι απλά αυτό που εγώ επιλέγω.
Το να εμπλακούν δύο σκυλιά δεν είναι "αφύσικο"...Σίγουρα έχουν προηγηθεί λάθη...Η σοβαρότητα όμως των συνεπειών έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες περισσότερο.
Όλοι έχουν δικαίωμα στο "λάθος" και την "κακιά στιγμή" αλλά δεν συγχωρείτε η αδιαφορία.
Δεν "κρατάω κακίες" σε ζώα (ούτε και ιδιοκτήτες, θα έλεγα) απλά φροντίζω να μαθαίνω και από τα λάθη των άλλων (πέρα από τα δικά μου)...