Μέθοδοι εκτροφής














babster

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2010
118
0
Αρχικό μήνυμα απο babster
Πιο συγκεκριμένα, είναι καμία απο τις παραπάνω μεθόδους μη αποδεκτή αν εμένα με απασχολεί πιο πολύ η υγεία του κουταβιού? Δλδ θα λεγάτε σε κάποιον ιδιοκτήτη που δεν το ενδιαφέρουν οι εκθέσεις "Ιnbreeding? Μακρια!"?



Οχι, όλες ειναι αποδεκτές, αρκεί να ξέρει ο εκτροφέας τι κάνει και γιατί
Αρα το θέμα δε πρέπει να μας απασχολεί!! Ξέρει ο εκτροφέας που έχουμε εμπιστευτει...
 






kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
παρακαλούνται τα μέλη που μέσω προηγούμενων πόστ (πάνω απο 500 τουλάχιστον)μας έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι ξέρουν τι λένε να μην εμφανίζουν τάσεις σφίγγας και ερμητισμού
:lol:

γνωστό ότι με τα σκυλιά και γενικά με τα θηλαστικά τίποτα δεν είναι δεδομένο
σίγουρα εξαρτάται κι απο την φυλή και εννοείται ότι αν μιλάμε για τα δέκα καλύτερα εκτροφεία μιάς φυλής (αν μας δώσουν κουτάβι τους) τους εμπιστευόμαστε απόλυτα

αλλά κι εγώ ο ημιμαθής ,απο την ανάλυση των μεθόδων εκτροφής στις αρχές του θέματος, οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι όσο πιο κοντινός ο βαθμός συγγένειας των γεννητόρων τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες προβλημάτων υγείας ενώ αυτό ισχύει λιγότερο όσο πιο "καινούργια είναι η φυλή"
φαντάζομαι ότι αν τα προηγούμενα ζευγαρώματα της γραμμής ήταν "πολύ μακρινά" σίγουρα ένα πολύ κοντινό δεν θα δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων
αν όμως σε ένα pedigree βλέπουμε μόνο πολύ κοντινά ζευγαρώματα ίσως και να ήταν ορθή μιά ανησυχία

καλά τα πάω για ημιμαθής? :)
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Ας δώσω ένα παράδειγμα που αναφέρεται στο βιβλίο Reaching for the Stars
Εκτροφέας απο Αυστραλία που αλληλογραφούσε με την συγγραφέα του βιβλίου ενημέρωσε οτ είχε σκοπό να κάνει γραμμική απο κάποια πρωταθλήτρια Αγγλίας που όπως έλεγε είχε ¨αδικηθεί" απο τους Άγγλους εκτροφείς, πράγματι βρήκε τα κατάλληλα σκυλιά έκανε καλή δουλειά, και με πολύ κλειστή γραμμική το πέτυχε, δυστυχώς αυτό που δεν ήξερε είναι οτι η συγκεκριμένη σκύλα είχε εντρόπιο, και που τώρα είχε και η απόγονος της.

Δεν φτάνει μόνο να στοχευεις έναν σκύλο που σου αρέσει, πρέπει να ξέρεις και τον ίδιο τον σκύλο αλλά και τί κουβαλάει.

Καλά για αυτούς που ζευγαρώνουν συγγενείς και δεν έχουν ιδέα για προγόνους και πεντιγκρί δεν συζητάμε είναι αυτονόητο.
 




GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
''σπαστές''...... όπως λέμε ''αποσπόμενες'';
Σπαστές όπως λέμε τεθλασμένη γραμμή...... Γ

.....όσο πιο κοντινός ο βαθμός συγγένειας των γεννητόρων τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες προβλημάτων υγείας ενώ αυτό ισχύει λιγότερο όσο πιο "καινούργια είναι η φυλή" ......
Ισχύει περισσότερο όσο πιο καινούργια είναι η φυλή. Γιατί, η ίδια η δημιουργία μίας Φυλής στηρίζεται στην (προσωρινή τουλάχιστον) αύξηση της ομοζυγωτίας, της αύξησης δλδ των γονιδίων που είναι πανομοιότυπα μεταξύ 2 διαφορετικών ατόμων (όπως συμβαίνει και μεταξύ 1ου βαθμού συγγενείας - Μάνας-Γιού, Πατέρα-Κόρης). Και αυτό συμβαίνει για τον απλό λόγο ότι οι εκτροφείς στοχεύουν στην υπερίσχυση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών (και άρα γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία τους).

Πχ... ένα κουτάβι σε μία γέννα γεννιέται με μια κόκκινη βούλα στη πλάτη. Ο εκτροφέας το βρίσκει φανταστικό και θέλει να το αναπαράγει και σε άλλα από τα σκυλιά του. Ζευγαρώνει το συγκεκριμένο κουτάβι αδιακρίτως (ως προς τη συγγένεια) με τις θηλυκές του για να παρατηρήσει πότε & ΑΝ θα ξαναεμφανισθεί το χαρακτηριστικό αυτό. Βέβαια, ως νέο χαρακτηριστικό, αυτό είναι πολύ σπάνιο και στις 10 γένες που έχει ο εκτροφέας, από τα 100 κουτάβια που γεννιούνται, μόνο 2 έχουν το χαρακτηριστικό και αυτά αχνό (όσο τόσο έντονο όσο ο πατέρας τους).

Μη γνωρίζοντας περί μηχανισμών Γενετικής, ο εκτροφέας αποφασίζει ΕΚ ΝΕΟΥ (και έχοντας ακούσει από φίλους περί στενού/συγγενικού ζευγαρώματος) να ζευγαρώσει τα συγκεκριμένα θηλυκά κουτάβια, ΞΑΝΑ με τον πατέρα τους, αφού πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αχνό σημάδι της μάνας, συνδυαζόμενο με το έντονο του πατέρα, να δώσει πολύ περισσότερα κουτάβια με το σημάδι και με μεγαλύτερη ένταση...

Και ΝΑΙ, ως εκ θαύματος, τα κουτάβια που γεννιούνται φέρουν όλα το σημάδι ως ένα βαθμό, από αχνό μέχρι έντονο.... βέβαια, εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης της ομοζυγωτίας των κουταβιών, από την επανελλελημένη χρήση του ίδιου γενετικού υλικού (πατέρας & παππούς), κάποια συγκεκριμένα υπολειπόμενα (υπό κανονικές συνθήκες πολλαπλασιασμού) γονίδια του πατέρα, συνδυάζονται με όμοια τους ΚΑΙ από τον άλλο γονέα (από τη μάνα, η οποία τα έχει πάλι από τον Πατέρα) και δημιουργούν χαρακτηριστικά τα οποία σε λίγο καιρό οδηγούν τους νέους οργανισμούς στο θάνατο (πχ ατρησία όρθου). Τα γονίδια αυτά ονομάζονται Θανατηφόρα γονίδια (Lethal genes) και ο σκοπός τους είναι εμφανής (βέβαια, η Επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμα στο συμπέρασμα ότι τα Θανατηφόρα γονίδια όντως αποτελούν συγκεκριμένο μηχανισμό περιορισμού της υψηλής ομοζυγωτίας, αλλά πολλοί ερευνητές εικάζουν ότι αυτός είναι ο σκοπός τους).

Οπότε, σε καινούργιες φυλές, στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί εντατικά συγκεκριμένοι γεννήτορες (για να "περάσουν" και να ισχυροποιήσουν τη γονιδιακή τους ταυτότητα), η ομοζυγωτία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, μειώνοντας δραματικά τις επιλογές στα μελλοντικά ζευγαρώματα (γι' αυτούς βέβαια που ξέρουν & αναγνωρίζουν ποιές είναι αυτές οι επιλογές - οι οποίες ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ για κάποιες γενεές θα οδηγήσουν ΜΑΚΡΥΑ από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, αλλά θα επαναφέρουν την ετεροζυγωτία του εκτρεφόμενου πληθυσμού σε υγιή (και πιό σημαντικά σε εύρωστα) επίπεδα.

Για τους άλλους, απλά οι προγναθισμοί, οι δυσπλασίες ισχύων, οι ανακοπές κλπ θα συνεχίσουν να αυξάνουν (ως ποσοστό) στα κουτάβια που παράγουν.....

ΑΠΛΑ......
 






johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
κ εγώ με τη σειρά μου GAIA LYKAIA άλλη μία φορά :) για τα χρήσιμα ποστ σου
Ε, να το ...τριτώσω εγώ?;)

GAIA LYKAIA σε ευχαριστούμε για τις ιδιαίτερα ξεκάθαρες δημοσιεύσεις σου !!!:)
Τόσο "to-the-point", που παρότι έχω πάρει διαζύγιο (εδώ και πολλά χρόνια, παιδάκι μου) από τη βιολογία, μου φαίνεται ότι θα αρχίσω να ξαναμελετάω...:D
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
επι του συγκεκριμενου π.χ. που χρησιμοποιείς με τον πατέρα που ζευγαρώνει με τις κόρες του...
όταν σε μιά ήδη υπάρχουσα φυλή το σύνολο του πληθυσμού της έχει ήδη μιά ομοζυγωτία (π.χ. έχουν όλα την κόκκινη βούλα που λές και πολλά ακόμα πανομοιότυπα χαρακτηριστικά)
δεν είναι ακόμα χειρότερες οι προοπτικές τέτοιων κοντινών ζευγαρωμάτων
απο ότι σε μιά "νέα" φυλή που ναι μεν ζευγαρώνει ο πατέρας με τις κόρες αλλά οι παπούδες και οι γιαγιάδες είναι παντελώς άσχετοι συγγενικά μεταξύ τους????????

δηλαδή κατάλαβα.....αλλά δεν κατάλαβα γιατί σε νέες φυλές είναι οι προοπτικές χειρότερες
 


Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
και εδώ είναι και η ένστασή μου στα κλειστά γεννεολόγια μια και εκ των πραγμάτων οδηγείσαι σε εκτροφικά αδιέξοδα!

κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε ελεγχόμενα να επιτρέπεται ο εμπλουτισμός της γονιδιακής πισίνας των φυλών, όπως είναι το register of merit σε κυνηγετικές φυλές και όπως γίνεται σε όλες τις εργασιακές off the record, με εξωγενή δείγματα, για να ελέγξουμε και να μειώσουμε προβλήματα που προκαλούνται από την μείωση της γονιδιακής ποικιλότητας,.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
και εδώ είναι και η ένστασή μου στα κλειστά γεννεολόγια μια και εκ των πραγμάτων οδηγείσαι σε εκτροφικά αδιέξοδα!

κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε ελεγχόμενα να επιτρέπεται ο εμπλουτισμός της γονιδιακής πισίνας των φυλών, όπως είναι το register of merit σε κυνηγετικές φυλές και όπως γίνεται σε όλες τις εργασιακές off the record, με εξωγενή δείγματα, για να ελέγξουμε και να μειώσουμε προβλήματα που προκαλούνται από την μείωση της γονιδιακής ποικιλότητας,.
Τί εννοείς;
 


Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
Εννοώ ότι στις εργασιακές φυλές, οι εκτροφείς δεν έχουν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν συγγενικές φυλές και πολλές φορές το κάνουν είτε νόμιμα, δηλαδή εντός της διαδικασίας του κυνολογικού τους ομίλου, είτε παράτυπα και off the record.