Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον όσα έχουν προηγηθεί και θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο που θεωρώ ότι δεν αναλύθηκε επαρκώς. Επειδή μας διαβάζουν ή θα μας διαβάσουν στο μέλλον αρκετοί ίσως υποψήφιοι ιδιοκτήτες σκύλου, νομίζω ότι κάποιες διευκρινήσεις είναι απαραίτητες, για να ξέρουμε επιτέλους
ΤΙ λέμε.
Για να γίνω πλήρως κατανοητή, θα αναφέρω ένα συνηθισμένο παράδειγμα:
Είμαι ο μέσος ιδιοκτήτης και θέλω να αγοράσω ένα κουτάβι εργασιακής φυλής. Αφού κάνω την έρευνα αγοράς μου, καταλήγω σε κάποιον εκτροφέα που έχει γέννα και κουτάβια διαθέσιμα.
- Οι γεννήτορες δεν είναι ελληνικής εκτροφής (πράγμα πολύ συνηθισμένο).
- Η θηλυκια (Σέρβικης εκτροφής) είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, η όποια πριν αγοραστεί από τον Έλληνα εκτροφέα έχει κάνει ήδη 2 γέννες.
ΤΕΛΕΙΑ, άνετα θα βρείς αρκετά αδερφάκια στο νετ, να ρωτήσεις πως τα πάνε από χαρακτήρα!
- Ο αρσενικός είναι Γερμανικής εκτροφής και ιδιοκτησίας, διάσημος επιβήτορας με πολλά ζευγαρώματα.
ΕΠΙΣΗΣ! Κράτα σημειώσεις, και προχώρα.
Ερώτηση: πως μπορεί να επιτευχτεί σε
πρακτικό επίπεδο η αναζήτηση των «προβληματικών συγγενικών ζώων» του κουταβιού που θέλω να αγοράσω και πως μπορώ να ξεχωρίσω το «κάτι που απλώς έτυχε» από τα, κατα την γνώμη μου, «προβληματικά» ζώα δεδομένου ότι:
- Οι βάσεις δεδομένων (πχ
http://www.working-dog.eu/) δεν μπορούν να μου δώσουν τα στοιχεία που χρειάζομαι, παρά καποια από αυτα και μάλιστα από ένα ελαχιστότατο δείγμα του συνόλου).
- Δεν δύναμαι να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ψάχνω στα 4 σημεία του ορίζοντα να βρω τους «προβληματικούς» συγγενείς του κουταβιού ανάμεσα σε εκατοντάδες ζώα.
- Ακόμα και να έχω την δυνατότητα να ταξιδεύω για μήνες και να αρχίσω την αναζήτηση σαν άλλος Ηρακλής Πουαρό, (με ποιον τρόπο άραγε? door to door???), κάνεις δεν θα δεχτεί από κάποιον γραφικό που προσγειώθηκε στην πόρτα του να μπει στο σπίτι ή στο kennel του και να κάνει …test χαρακτήρα στα ζώα του.
Και για να έρθω στην
ουσία, αυτό το κουτάβι τελικά το αγοράζω ή όχι?
Πράγματι δεν είναι ότι πιο εύκολο να ελέγξεις χαρακτήρες, όταν είναι σχεδόν οι συγγενείς όλοι σε άλλες χώρες.
Προσωπικά, κάνω το εξής (το κάνω τώρα, καθώς θα αγοράσω σκύλο από γέννα του εξωτερικού για 3η φορά).
1ον Φτιάχνω ένα εκονογραφημένο πέντιγκρι με αρκετό χώρο για σημειώσεις. Προσπαθώ να βρω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ για τον κάθε σκύλο.
2ον Μαθαίνω για τα "υπόλοιπα κουτάβια". Τα αδέρφια διάσημων σκύλων στο πεντιγρκί, τι απέγιναν; Τι έχουν κάνει; Κοιτά να δω πόσα ζώα είναι "άφαντα" σε σχέση με τα "καλά". Αν δεν βρήσκω πολλές πληροφορίες, ώστε να ξέρω πως αυτή η γραμμή εκτροφής είναι γενικώς καλή (δεν έβγαλε μόνο 4 φοβερά ζώα και 123 χάλια) ΔΕΝ προχορώ.
3ον Βρήσκω ε-μαιλ ιδιοκτητών και άλλον εκτροφέων και ζητώ συγκεκριμένες πληροφορίες για τον χαρακτήρα. Από τουλάχιστον 3-4 διαφορετικές πηγές. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως όταν κάποιος απαντά με γενικότητες του στυλ "είναι εξαιρετικός χαρακτήρας", ενώ αποφεύγει να μου πει τι σημαίνει αυτό, ή να μπει σε λεπτομέρειες, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Ο όρος "καλός χαρακτήρας" διαφέρει από άτομο σε άτομο, όλοι έχουμε άλλον ορισμό. Αν δεν μπορεί κάποιος να μου μιλήσει με λεπτομέριες, δεν θεωρώ πως έμαθα κάτι για τον χαρακτήρα του ζώου (ίσα, ίσα γίνομαι και λίγο καχύποπτη).
4ον Οι τίτλοι σε ένα γεννεολόγιο (μορφολογίας και εργασίας) σου λένε αρκετά για τον χαρακτήρα κάποιας εκτροφής, αλλά ΜΟΝΟ αν έχεις την δυνατότητα να το δεις στατιστικά ολοκληρομένα. Πάντα υπάρχουν σκύλοι που με καλή εκπαίδευση παίρνουν τίτλους, ενώ δεν έχουν σωστό χαρακτήρα για την φυλή. Αν μαζέψεις αρκετές πληροφορίες για αρκετούς σκύλους της γραμμής, μειώνεις το ρίσκο σου.
5ον Οι κουβέντες με τον εκτροφέα που θα σου δώσει τελικά το κουτάβι είναι υπερβολικά συμαντικές. Δεν παίρνω σκύλο από άτομο που δεν μιλάει κοινή γλώσσα με εμένα, ούτε από άτομο που δεν διαθέτει τον χρόνο να με βοηθήσει με λεπτομερή διάλογο. Ρωτάω λοιπόν από την αρχή, α) τι θεωρεί ιδανικό χαρακτήρα/συμπεριφορά για την φυλή του και β) τι κάνει ο ίδιος για να το διασφαλίσει αυτό στα κουτάβια του.
Κάνω άλλες 30 ερωτήσεις, αλλά αν από την αρχή δεν καταλάβω πως ο εκτροφέας δίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ βάση στον χαρακτήρα, αποχωρώ ευγενικά.
6ον Πηγαίνω σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, αν ξέρω πως εκεί θα είναι μαζεμένοι 2-3 συγγενείς του σκύλου μου ώστε να τους εξετάσω.
Το αν τελικά θα πάρει κανείς το κουτάβι είναι δικό του θέμα, και βασίζεται στο πόσο τυχερός νιώθει. Πόσο δηλαδή είναι διαθετημένος να ρισκάρει. Πολλοί είναι που ρισκάρουν πιο εύκολα, διότι έχουν μεγάλη ευκολία στο να μεταπωλήσουν το κουτάβι, αν αυτό δεν πληρεί τις προυποθέσεις τους. Εγώ προσωπικά δεν έχω αγοράσει (και δεν θα αγόραζα ποτέ) κουτάβι χωρίς να έχω επισκευτεί τον εκτροφέα, την γέννα, και τους γονείς (αφού είχα ήση κάνει την έρευνα του εικονογραφημένου πεντιγκρί). Επιπλέον προσπαθώ να επισκευτώ όσα συγγενικά ζώα είναι δυνατόν. Αν δεν έχω αυτήν την δυνατότητα (οικονομικά, ή από άποψη χρόνου) παίρνω κουτάβι από πιο κοντινό μου εκτροφέα, ή από εκτροφέα που ξέρουν πολύ καλά άτομα που εγώ μπορώ να εμπιστευτώ.
Είμαι μία ακραία περίπτωση ατόμου που ξέρει καλά τι θέλει (και που θέλει πάρα πολλά σε έναν σκύλο). Θεωρώ πως ο μέσος ιδιοκτήτης που δεν έχει τόσο μεγάλες απαιτήσεις από τον σκύλο του, μπορεί να βρει έναν σωστό εκτροφέα και να τον εμπιστευτεί να του προτείνει εκείνος κουτάβι. Ακόμη και ο μέσος ιδιοκτήτης όμως οφείλει να μάθει τι σημαίνει "σωστός εκτροφέας", ώστε να μην πέσει θύμα απατεώνα. Ο μέσος ιδιοκτήτης δεν έχει λόγο να ψάξει για κουτάβι του εξωτερικού, όχι πριν ψάξει
καλά εδώ τουλάχιστον.
Ο ιδιοκτήτης που θέλει
πάρα πολλά από ένα ζώο, δεν πρέπει να τρέφει ελπίδες για κάτι τέτοιο, αν κι εφ'οσον βαριέται να μελετήσει έντονα και μακρόχρονα την φυλή του, και την δουλειά των εκτροφέων της. Φυσικά έχει το δικαίωμα να το παίξει λαχείο (να πάρει και γουρούνι στο σακί από πετ-σοπ αν θέλει), αλλά αν δεν καταλύξει με καλό ζώο, ΔΕΝ θα έχει το δικαίωμα να γρινιάξει για τίποτα. Έπαιξε και έχασε.
Στο ίντερνετ πια υπάρχουν του κόσμου οι πληροφορίες για τις περισσότερες φυλές και database με αναλυτικά πεντιγκρί. Βάσεις δεδομένων επίσης υπάρχουν για εξετάσεις κληρονομικών παθήσεων (όπου με ένα όνομα σκύλου, μαθαίνεις τα αποτελέσματα των εξετάσεων), όπως το
www.offa.org.
Για το θέμα του χαρακτήρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως ο χαρακτήρας του σκύλου είναι μόνο το πως θα μεγαλώσει... πως το δικό τους σκυλάκι θα είναι καλό, απλά γιατί είναι δικό τους και είναι καλοί χριστιανοί. Οι ανήθικοι εκτροφείς συχνά εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου και πουλούν σκύλους πολύ χαμηλού επιπέδου στο τεμπεραμέντο. Αρκετοί είναι οι εκτροφείς που δεν ξέρουν ή δεν παραδέχονται πως οι γραμμές τους έχουν πρόβλημα (μιάς και στις εκθέσεις πάνε πολύ καλά και στις πωλήσεις επίσης).
Κάνεις διαφορετική μελέτη με βάση το τι θέλεις για τον σκύλο. Αν πρόκειται για σκύλο που σκοπεύεις να χρησημοποιήσεις σε ζευγάρωμα μελλοντικά, οφείλεις να κάνεις μεγαλύτερη έρευνα για το τι έκαναν οι εκτροφείς που αναγράφονται στο πεντιγκρί του. Αν βάλεις σκύλο (όμορφο και τρανό) στο εκτροφείο σου, που έχει γραμμές με διάφορα προβλήματα, μπορεί να είναι καταστροφικό....
Γενικός κανόνας: Όσα περισσότερα ζητάς από έναν σκύλο, τόσο περισσότερα θα πρέπει να δώσεις, ξεκινώντας από την πολύμηνη προεργασία.
Αν μιλάμε μόνο για σκύλο συντροφιάς, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Βρήσκεις εκτροφέα της προκοπής (αφού μάθεις ΤΙ σημαίνει αυτό), που σε αφήνει να συναναστραφείς με τα κουτάβια και τους γονείς τους και με την βοήθειά του διαλέγεις ένα κουτάβι.