Θετική εκπαίδευση σκύλων είναι η εκπαίδευση η οποία δεν εμπεριέχει καμιά μορφή βίας, ψυχολογική, σωματική ή λεκτική. Αρνητική εκπαίδευση δεν υπάρχει, υπάρχει όμως η παλαιότερη πατροπαράδοτη μέθοδος, η οποία δυστυχώς εφαρμόζεται από πολλούς εκπαιδευτές ζώων παγκοσμίως. Είναι η μέθοδος η οποία στηρίζεται στους πνίχτες, στα ηλεκτρικά κολάρα, στις φωνές και γενικότερα βασίζεται στο σωφρονισμό του σκυλιού παρά στην εκπαίδευση του.
Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο «σωφρονισμός» είναι η άσκηση βίας πάνω στο ζώο. Η θετική εκπαίδευση χτίστηκε πάνω στις βάσεις του Operant Conditioning, μιας θεωρίας που υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά καθορίζεται από τις συνέπειες της. Αν ένα άτομο προβεί σε μία συμπεριφορά η οποία θα ανταμειφθεί, τότε έχει πιο πολλές πιθανότητες να επαναληφθεί, ενώ η συμπεριφορά που δεν θα ανταμειφθεί έχει μικρότερες πιθανότητες να ξανασυμβεί. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ζώα.
Αν το σκυλί εκδηλώσει μια συμπεριφορά η οποία θα του αποφέρει κάποιας μορφής επιβράβευση, τότε θα ξαναπροβεί σε αυτήν την συμπεριφορά. Στη θετική εκπαίδευση, ο τρόπος για να κάνουμε το σκυλί να εκδηλώσει μια επιθυμητή συμπεριφορά είναι η χρήση των ενισχυτών συμπεριφοράς (ανταμοιβή, επιβράβευση). Στην ουσία, το σκυλί προσαρμόζει την συμπεριφορά του με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσει κάτι το οποίο είναι αρεστό σε αυτό (λιχουδιές, παιχνίδια, χάδια, επαίνους).
Ο κύριος εκφραστής και υποστηρικτής αυτής της θεωρίας, ήταν ο
B.F.Skinner. Ήταν Αμερικάνος ψυχολόγος, συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε το 1904 στην Πενσυλβάνια. Ήταν ο κύριος καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από το 1958 έως την συνταξιοδότηση του το 1974. Θεωρήθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς ψυχολόγους παγκοσμίως και εξέδωσε 21 βιβλία.
Η θετική εκπαίδευση βασιζόμενη στη σωστή σχέση μας με το κατοικίδιο μας, ενισχύει την εμπιστοσύνη του προς εμάς και ακολουθεί τις σύγχρονες ζωοφιλικές αντιλήψεις.
Ας απορρίψουμε λοιπόν τις απαρχαιωμένες τακτικές και ας δείξουμε έμπρακτα την αγάπη που τρέφουμε για τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου!
http://www.dogtails.gr/TE.html#Επάνω!