Το crate είναι ΠΟΛΥ χρήσημο εργαλείο αλλά μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο (και καταστροφικό για τον χαρακτήρα του σκύλου) αν χρησημοποιείται πολλές ώρες την ημέρα για πολλές εβδομάδες.
Καταλαβαίνω πως εδώ ο εκπαιδευτής χρησημποποιεί την μέθοδο τουαλέτας με "crate training", ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εκπαίδευσης τουαλέτας για σκύλους που αργούν να την μάθουν. Σε αυτήν την μέθοδο είναι απαιραίτητο το μικρό crate, όταν ο σκύλος δεν βελτιώνεται σε μεγαλύτερους χώρους (πχ, μπαλκόνι). Το ΠΟΛΥ μικρό crate, αναγκάζει τον σκύλο να κρατηθεί.
Το θέμα είναι πως αυτή η μέθοδος δεν είναι καλή για ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις (μόνο για τις περισσότερες περιπτώσεις). Επίσης δεν είναι ιδανική μέθοδος για ΟΛΟΥΣ τους ιδιοκτήτες. Τα "παράπλευρα" που πρέπει να κάνει εκείνος είναι πολλά (ώστε να μην "φρικάρει" από την κλεισούρα το ζώο), και δεν έχουν όλοι τόσο χρόνο ή καλή διάθεση. Πολλοί υπόσχονται πως θα τα κάνουν (να ξυπνούν χαράματα να παίξουν με το κουτάβι στον κήπο) μα ΔΕΝ τα κάνουν. Ο εκπαιδευτής πρέπει να τα προβλέψει αυτά.
Σκύλοι πολύ ευαίσθητοι (που ουρούν από φόβο) συχνά πάνε σχεδό 2 ετών μέχρι να μάθουν 100% την τουαλέτα τους, ακόμη ΚΑΙ με σωστό crate training. Σε σκύλους με πολύ μυαλό και ενέργεια (σε συνδιασμό με φοβίες/ευαισθησίες) το να κάνεις crate training μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό. Επίσης, ΔΕΝ θα πιάσει. Όχι γιατί το κουτάβι δεν ΘΕΛΕΙ να μάθει, αλλά γιατί βιολογικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το μάθει ακόμη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις εγώ προτείνω το αντίθετο ακριβώς. Πολύ άσκηση παιχνίδι, χάδια και λιχουδιές και αρκετό χώρο (τουλάχιστον το μπαλκόνι όλο) όταν ο σκύλος θα είναι μόνος του. Το crate θα είναι εκεί, αλλά χωρίς την πόρτα του. Θα επικεντρονόμουν σε καθημερινές ασκήσεις βασικής υπακοής (αυξάνουν την αυτοπεπίθηση και ηρεμούν το ζώο) αλλά μόνο μέσα από παιχνίδια. ΠΟΛΛΕΣ, πολλές βόλτες σε διαφορετικά μέρη, και πολλά παιχνίδια σε καινούργια μέρη. Καθημερινά χάδια ΚΑΙ μέσα στο σπίτι, με τον σκύλο στο λουρί (στο χέρι σου) για να μην λερώσει. Αν λερώσει από υποταγή, το αγνοείς ΤΕΛΕΙΩΣ.
Έχουμε μπερδευτεί εδώ με τα λεγόμενα του sfina και δεν ξέρω αν έχει μπερδευτεί κι ο εκπαιδευτής. Επίσης δεν ξέρω αν ο sfinas του έχει πει όλη την αλήθεια, ή αν έχει εξετάσει τον σκύλο για να δει αν τον έχει χτυπήσει.
Sfina, αν δεν μπορείς να είσαι ειληκρινής, κανείς δεν θα καταφέρει να σε βοηθήσει, παρ' όλη την καλή μας θέληση.
Κάναμε αρκετές ερωτήσεις, στις οποίες δεν απάντησες. (πχ, τον θέλεις αποκλειστηκά για φύλακα τον σκύλο ; Και τι θα γίνει αν δεν "το' χει" ; ).
Θα ξαναδοκιμάσω:
Τον έχεις χτυπήσει τον κούταβο;
(περιέγραψε πως, γιατί, και πόσο συχνά σε παρακαλώ).
Τον έχεις χτυπήσει επειδή ούρισε ή αφόδευσε ;
Τον έχεις χτυπήσει επειδή τρόμαξε ;
Αν ναι, τότε όχι μόνο έκανες τεράστιο λάθος που τον χτύπησες, αλλά έκανες και ακόμη μεγαλύτερο: τον χτύπησες χωρίς να έχει ΙΔΕΑ τι έκανε λάθος. Αν είναι έτσι, του έμαθες να μην σ' εμπιστεύται και πως δεν είσαι και πολύ "στα καλά" σου. Πως πρέπει να σε φοβάται γιατί δεν ξέρει πότε μπορεί ξαφνικά να "τις φάει".
Μήπως την ημέρα που φοβόταν πολύ (και ουρούσε συνέχεια) ήταν απλά επειδή ΕΙΧΕ πολλά ούρα (λόγο ωρών στο κλουβάκι) και παράληλα φόβο για το πως θα αντιδράσεις ΕΣΥ με τόσα πολλά ούρα;
Μήπως του απέδειξες πως έχει ΔΙΚΙΟ να σε φοβάται;