Να πω επίσης κάτι... Κάτι που έκανα εγώ λάθος δλδ.
Όσο πιο πολύ μαθαίνεις να "διαβάζεις" το σκύλο, τόσο πιο πολύ "πορώνεσαι"... Θες λοιπόν να τα εφαρμόσεις όλα όσα έμαθες, όλα όσα νιώθεις, όλα όσα βλέπεις που πριν δε μπορούσες να τα "διαβάσεις"...
Αυτό που πρέπει όμως πρώτα και κύρια να μην ξεχνάμε είναι τα όρια του σκύλου μας. Φυσικά δε μιλάω για τα όρια εξυπνάδας, αυτά είναι απεριόριστα σε όλα τα σκυλάκια, χεχε.
Εννοώς τα όρια αντοχής στη συγκέντρωσή τους. Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε πότε το ζώο κουράστηκε, πριν ακόμη δούμε τα εμφανή σημάδια δυσανασχέτησης.
Σε αυτό βοηθούν πολύ οι συχνές επαναλήψεις μιας ασκησης την οποία τη σταματάμε με την πρώτη ολοκλήρωσή της.
Σας μπέρδεψα? Έστω μαθαίνουμε σε κουτάβα μικρή το "κάτσε". (υποθέτω ότι ήδη ξέρουμε το ΠΩΣ να το μάθουμε) Το ζητάμε πρώτη φορά, κάνει λάθος, διορθώνουμε, δεύτερη φορά, λάθος, διορθώνουμε κλπ. Την πέμπτη φορά το κάνει σωστά! ΓΟυιιι!! Επιβραβεύουμε και σταματάμε. Μπορούμε να κάνουμε την άσκηση μετά απο ώρα πάλι, αφού ενδιάμεσα της δώσουμε το χρόνο να κάνει άλλα πράγματα, να φάει, να κοιμηθεί κλπ.
Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρέπει να είμαστε εφευρετικοί και "ευλίγιστοι" στην εκπαίδευση. Αν μία άσκηση δε μας πετυχαίνει έτσι όπως τη θέλουμε να διακρίνουμε και το παραμικρό σημάδι προόδου όπως ειπε και η Ευθαλία και να "σπάμε" την άσκηση σε στάδια. Το σκυλί θέλουμε να κάνει λάθη, αλλά θέλουμε να νιώθει ότι πετυχαίνει και πράγματα. Η συνεχής αποτυχία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για κανένα, σωστά? Η επιτυχία που φέρνει την επιβράβευση και τη χαρά, το ενθουσιάζει και το σκυλόνι.
Πχ. Άσκηση πόρτας: λέμε "κάτω" - κάθεται.
Λέμε "μείνε" και πάμε να απομακρυνθούμε περνώντας το κατώφλι της πόρτας, το σκυλί σηκώνεται. Αγανακτούμε και βλαστημάμε την τύχη μας μετά την 5η επανάληψη για το "χαζό" σκυλί που έχουμε. Μα δεν είναι χαζό το καημένο, απλώς εμείς κάνουμε λάθος.
Ζητάμε "κάτσε" - κάθεται, λέμε "μπράβο" (είναι χρήσιμο όταν το "μπράβο" δεν το συνδέουν με το τέλος της άσκησης, αλλά σαν παρότρυνση να συνεχίσουν. Εγώ πχ χρησιμοποιώ τη λέξη "free" για το τέλος των ασκήσεων)
Λέμε "μείνε", είναι ήδη καθισμένο, κοιτώντας το κάνουμε ένα βήμα πίσω! ναι! είναι ακόμη καθισμένη, λέμε πάλι "μείνε", μετά τελειώνουμε την άσκηση με επιβράβευση.
(χρήσιμο είναι το όνομα για την επιτευγμένη εντολή να δίνεται μόνο όταν την κάνει σωστά, δλδ όταν μείνει, έστω και για ένα βήμα)
(επίσης, όταν απομακρύνεστε από το σκυλόνι που το έχετε στο "μείνε", είναι πολύ βασική και πάλι η στάση του σώματος, αν λέτε "μείνε" και γέρνετε προς το μέρος του, κατά μία έννοια το "καλείτε" να έρθει προς το μέρος σας. Αν κινηθείτε απότομα, ίσως είναι κάλεσμα για παιχνίδι, ή να φοβηθεί, αν ανοίξετε τα χέρια, μπορεί να γαβγίσει, να μπρουμουτίσει να παίξει κλπ. Εξαρτάται από το σκυλί, αλλά γενικά θέλουμε χαλαρότητα και να ΜΗΝ το καρφώνετε στα μάτια. Κοιτάτε μεν, αλλά χαλαρά δε.)