μαθαίνοντας να μην τραβάει το λουρί

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συγνωμη αν ειναι κακό που ξανανοιγω το θεμα, αλλά δεν ειναι πολυ παλιο, οπότε ελπιζω οτι δεν θα θεωρηθει necroposting.

Λία, το αρθρο το ειχα διαβασει πριν από καποιο διαστημα και με βοηθησε πολύ.
Εφαρμοσα αρκετα με καποιες διαφοροποιησεις, όπως:

Στη χαλαρη βολτα με το λουρι μακρυ σε πληρη αναπτυξη, δεν την αφηνω ποτέ να βαβιζει μπροστα.
Το εκανα και αποδειχτηκε ζημια για το κοντά. Πιθανοτατα δεν εχει χωνεψει καλά την εντολη «δίπλα» («κοντά» για αλλους).
Άλλο όταν ψιλοπερπαταμε, σταματαμε, εξερευνουμε. Εκει μπορει να παει όπου θελει.

Σταματησα εδώ και λιγο καιρο τις διορθωσεις με το αριστερο χερι και το χρησιμοποιω μονο σε αλλαγες πορειας.

Σταματησα την επιβραβευση. Για καποιο λογο κάθε φορα που επιβραβευω επιταχυνει προς τα μπροστα.

Και τωρα να ρωτησω.
Πιστευεις ειλικρινα ότι ενας σκυλος, μάλλον σκύλα, η δικια μου (βελγογερμανικο ποιμενικο 9 μηνων) η οποια….

-Από 0-6 μηνων ηταν ελευθερη σε τεραστιο περιφραγμενο χωρο μαζι με 12 άγρια σκυλια.

-Είναι ιδιαιτερα εκρηκτική και δυνατη γι αυτό ειπα για το έλκυθρο, το οποιο για να ξεκολλησει από το χιόνι θελει εκρηκτικοτητα και για να συρθει θελει ιπποδυναμη.

-Στην πολη που είναι γεματη ερεθισματα, σκυλια αδεσποτα και δεσποζομενα, γατες κλπ, περπαταει παντα με τα αυτια σηκωμενα και με κλιση προς τα μπρος και με σωμα λες και ετοιμάζεται για επιθεση. Ή για να το πω πιο απαλά, ειναι συνεχεια σε ετοιμοτητα.

-Δεν της ξεφευγει τιποτα σε μεγαλη αποσταση.

-Όταν φοραει δερματινο περιλαιμιο, στις εκρηξεις της χρειαζεται να την τραβαω τοσο δυνατα που μερικες φορες σηκωνω το μισο σωμα της στον αερα και άλλες φοβαμαι οτι θα της σπασω τον λαιμο. Και την ακουω που πνιγεται και βαριανασαίνει.

-Οι εκρηξεις είναι τοσο αποτομες που συχνα δεν προλαβαινω να αντιδρασω πριν τεντωσει το λουρι.

-Με αναγκαζει να εχω το λουρι λιγο μόνο λάσκα και την ίδια κολλημενη στο ποδι μου, όχι μονο γιατι αυτό είναι το σωστο αλλά για να μην της δωσω περιθωριο να παρει φόρα και να μην μπορεσει να παρει από κατω τη σαβουρα.

……αυτή η σκυλα λοιπον πιστευεις ότι μπορει να μαθει να περπαταει χωρις βία ή εκπαιδευτικα κολαρα?

Ευχαριστω
Άρης

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μάκη, από σενα ειδικα με την εμπειρια σου και τα κυναθληματα που κανεις, θα περιμενα να καταλαβεις τι εννοω λεγοντας βία και όχι να βαζεις θυμωμενες φατσουλες και να δημιουργεις λαθος εντυπωσεις.

Εξαλλου παρομοιας ποιοτητας βία και πιθανοτατα μεγαλυτερη ειμαι σιγουρος ότι χρησιμοποιεις κι εσυ.

Φιλικά
Άρης

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Δεν ξερω τι κανεις εσυ με το σκυλί σου αλλα ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΤΕ βια σε οποιοδηποτε σκυλί μου

πως μπορω να δημιουργησω λαθος εντυπώσεις οταν ΑΠΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ????????

ΕΣΥ αντιθετως δημιουργεις λάθος εντυπώσεις λεγοντας οτι ΕΓΩ χρησιμοποπιω ΒΙΑ στα σκυλια μου

ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ
?????????

ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΒΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ?????

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΣΤ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΙΛΙΚΟ ΟΣΟ ΑΥΤΟ

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Επειδή πραγματικά φοβήθηκα με τις απειλες σου, δεν θα συνεχισω.
Εχεις δικιο, δεν ξερω αν χρησιμοποιεις βία, αλλά μπορω να δω ότι εισαι βίαιο ατομο.

Είναι κριμα παντως οταν ξεφυλλιζοντας το φορουμ βλεπω ένα ατομο που ενώ θα μπορουσε να προσφερει παρα πολλα με την γνωση, εμπειρια και ευφυΐα του, συχνα αναλωνεται σε επιθεσεις ή ειρωνείες.

Όταν ηρεμησεις, μπορεις αν θελεις να διαβασεις αυτό το αρθρο.
Εγω προσωπικα το βρηκα πολύ ενδιαφερον.

Using force in training

If you're up on all the latest trends in training you'll know that eliminating the use of force to train a dog has become one of the great crusades of the doggy world.

"Positive reinforcement" is the new buzzword of the training establishment, with some going so far as to decry any use of force or negative reinforcement of any kind.

It's true there are people who use excessive force when training and something needs to be done to show them a better way, but advocating the complete abolishment of force in training is not only miss-leading, it's impractical, counter-productive, and, to the best of my knowledge, impossible.

If you, or someone you know, has sucessfully trained a dog without the use of any force, please put me in touch with him/her. I'd like to sit at their feet for a while.

I have never been able to train a dog without using force. I've never known anyone else who's been able to do it either. Sure I've met lots of people who claim they never use force in their training program. Usually when they're telling me this, they're holding one end of a leash while the dog strains at the other end. That's a dead giveaway. They use a different dictionary than I do.

If you use a leash you are using force. Even if you are only 'gently restraining' your dog. Don't tell me you don't use force while you are demonstrating that you do.

It's never about whether to use force. It's always about the appropriate use of force, when to use force, how to use force, and using the least amount of force to get the required response.

One last thought about the use of force. In his natural environment, force is the constant companion of every dog. The pack leaders' authority is born of force. Every dogs' pack-position is born of force. He's either serving it up or he's on the receiving end. He understands force. Perhaps much better than we do.

Good luck with your training
Neil
www.neilsnet.com

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Με τις λέξεις παίζετε. Ο Άρης θα μπορούσε κάλλιστα να είχε χρησιμοποιήσει για να πει ακριβώς τα ίδια τη λέξη "πίεση". Καλό είναι να ξεκαθαρίζονται αυτά αλλά μην τσακώνεστε κιόλας.

Και ο Μάκης μπορεί να μην είναι βίαιος άνθρωπος, πιεστικός όμως μάλλον είναι :D (πλακίτσα!)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Διαβάστε και αυτό: ΒΙΑ
Είναι ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ θέμα που πιστεύω πως θα βοηθήσει στην συνέχεια της κουβέντας.

:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Οι ανθρωποι εχουμε διαφορετικη αισθηση για την λεξη βία, ο καθενας πιθανον αναλογα με τον χαρακτήρα και τις εμπειριες του.

Για καποιον, βια είναι να μου δωσει μπουνια και να μου βουλωσει το μάτι.
Οτιδηποτε λιγοτερο το θεωρει ενοχληση.
Για μενα βια είναι να σηκωσω το χερι και να σπρωξω καποιον αρκετα ώστε να χασει την ισορροπια του.
Κατι αναλογο με την διορθωση στο σκυλι μου. Και ομολογω ότι κάθε φορα που το κανω αισθανομαι ασχημα. Ίσως γι αυτό αποτυγχάνω.

Ο Μακης χρησιμοποιει τη λεξη πιεση. Ακουγεται καλυτερα αλλά και στην πιεση υπαρχουν διαβαθμισεις.
Και στην ψυχολογικη και στην σωματικη και στην μηχανική.
Και η πιεση όπως και η βια είναι κατι υποκειμενικο.

Μια πιεση σε ένα αυγο είναι αντικειμενικα ελαχιστη. Για το αυγο ομως είναι μεγιστη.
Τεραστια πιεση δεχεται το αλουμινιο (οπου δουλευα πριν πολλα χρονια) και ακομα περισσοτερο ο σιδηρος για να διαμορφωθεί.
Την αντεχει όμως και δημιουργει ομορφα και χρησιμα εξαρτηματα.
Φυσικα υπαρχει και μεγαλη παραγωγη scrap (απορριπτέο αχρηστο), αν γινει καποιο λαθος στην διεργασια (συνηθως ανθρωπινο λαθος από ελλιπή εκπαιδευση ή απροσεξια και λιγοτερο συχνα από μηχανικη βλαβη) ή αν το υλικο δεν είναι υψηλων προδιαγραφών οπότε θα υπαρξει αστοχία.

Όσο και αν δεν θελω, εφοσον ο σκυλος δεν είναι ουτε αυγο ουτε σιδερο, αναγκαστικα βλεπω ομοιοτητες.

Πιστεύω πως οτιδηποτε περισσοτερο από αυτό που μπορει να αντεξει κανεις, δεν είναι force-βία, είναι brutality-βαρβαρότητα.
Το να διακρινουμε ποσο αντεχει καποιος θελει και γνωση και χάρισμα.

Για να μην παρεξηγηθω ως θιασωτης της εντος οριων βίας/πίεσης, θα ξαναπω ότι η μεγιστη που εφαρμοζω στον σκυλο μου είναι το αποτομο τραβηγμα του λουριου στις διορθωσεις και πραγματικα ελπιζω ότι είναι μεσα στα «ανθρωπινα» και ηθικα όρια.

ROTTIE, το θεμα που παραπεμπεις είναι εξαιρετικα ενδιαφερον και ιδιαιτερα επιμορφωτικο ειδικα για αρχαριους σαν εμενα.

Μάκη,
Ξαναβιαβασα το θεμα που προτεινεις.
Περιεργως και την πρωτη φορα τα δικα σου ποστ ηταν αυτά που μου ειχαν κεντρισει το μεγαλυτερο ενδιαφερον.

Επισης βρηκα διαφορα παραδειγματα για το άλλο μου πρόσφατο thread περι καταστροφης σκυλου και ενστικτου.
Πολύ προχωρημενα για την δικια μου περιπτωση βεβαια.

Καπου λες αυτό:
…..άρα και εγώ με θετικό μέθοδο-επιβραύβευση εκπαιδεύω τα σκυλιά μου αφού στο τέλος της άσκησης το σκυλί ΕΠΙΒΡΑΥEΒΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ , δίνοντας του το αγαπημένο του μπαλάκι.

Τονιζω το «στο τελος» για να ακολουθησει η ερωτηση.
Καταρχην φυσικο είναι σε τετοιο αθλημα να γινεται επιβραβευση στο τελος.
Πώς θα γινει κατά τη διαρκεια εξαλλου? Μονο με λεκτικη ενθαρρυνση ισως.

Η ερωτηση τωρα οσον αφορα το δικο μας «κυνάθλημα»:
Μπορει να υπαρξει καποια σχεση με τη βολτα?
Η βολτα εχει διαρκεια αλλά εχει και αρχη και τελος.
Εγω όπως ειπα αρκετα πριν, παρατηρησα ότι όταν επιβραβευω κατά τη διαρκεια, χαλαει το αποτελεσμα.
Επιβραβευω όμως εντονα με πολύ «άγρια» χάδια, αγκαλιες και τα συναφή στο τελος μιας επιτυχημενης διαδρομης, μικρης ή μεγαλης.
Το εισπραττει όμως ο σκυλος σαν μηνυμα σωστης εκτελεσης?

Ευχαριστω
Αρης

Miss

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
278
0
Αργυρούπολη
Ο όρος Force δε σημαίνει πάντα δύναμη. Στο προηγούμενο παράδειγμα μιλάμε για "πίεση".

"Γενικά με τον όρο Πίεση χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας δύναμης σε μία επιφάνεια."

πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/Πίεση

βία αναφέρεται στις πράξεις της επιθετικότητας και της κατάχρησης που προκαλεί ή σκοπεύει να προκαλέσει τον εγκληματική τραυματισμό ή τη ζημιά στα πρόσωπα, και (σε μια μικρότερη έκταση) τα ζώα και την περιουσια."

πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/Βία

Και πάνω από όλα ψυχραιμία στο φόρουμ.

Όσο για το δικό μου καμάρι, με σέρνει μέχρι να φτάσουμε στο βουνό και να κάνει την ανάγκη του και μέτα από λίγο κατέβαζει ρυθμούς οπότε στο δεύτερο μισό της βόλτας (που έχει ξεδώσει) με προσέχει και κάνουμε την εκπαιδευσή μας. Θετικό φυσικά το γεγονός ότι στα μονοπάτια που πάμε δε συναντάμε άλλους σκύλους.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώ και το λουρί (χαλαρό τράβηγμα) και την εντολή για να σταματήσει διότι μόνο με την εντολή με έγραφε κανονικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που του βάζω τις φωνές αλλά όχι σε σημείο να τρομάξει και χωρίς απότομες κινήσεις που τον φοβίζουν πολύ.

Όταν φυσικά εκτελεί καλά του χαρίζω πολλά χάδια ως επιβράβευση. Να σημειώσω ότι ο σκύλος μου είναι ήδη 14 μηνών και προσπαθώ να τον εκπαιδεύσω εδώ και 4 μέρες.

Θεωρείται η συμπεριφορά μου βίαιη?

liajoe

Well-Known Member
Σταματησα την επιβραβευση. Για καποιο λογο κάθε φορα που επιβραβευω επιταχυνει προς τα μπροστα.
:Dναι αυτό γίνετε όταν -

• ο συνχρονισμός είναι λίγο off
  • μιλάμε με πολύ ενθαρυντικό τόνο και το σκυλί αντιδρά
  • αλλάζουμε το βήμα μας ακριβώς την στιγμή αυτή - ασυνείδητα
Ποιοί είναι οι τρόποι που μπορείς να επιβραβεύσης την μικρή χωρίς να
γίνετε excited? Μάθε τρόπους να την ηρεμείς. :)

Πιστευεις ειλικρινα ότι ενας σκυλος, μάλλον σκύλα,
η δικια μου (βελγογερμανικο ποιμενικο 9 μηνων) η οποια….

-Από 0-6 μηνων ηταν ελευθερη σε τεραστιο περιφραγμενο χωρο μαζι με 12 άγρια σκυλια.

-Στην πολη που είναι γεματη ερεθισματα, σκυλια αδεσποτα και δεσποζομενα, γατες κλπ,
περπαταει παντα με τα αυτια σηκωμενα και με κλιση προς τα μπρος και με σωμα λες και
ετοιμάζεται για επιθεση.
Ή για να το πω πιο απαλά, ειναι συνεχεια σε ετοιμοτητα.
Η σκυλίτσα σου έχει μάθει να είναι "on the go".
Η σκυλίτσα σου είναι και "βελγογερμανικό ποιμενικό".
Τώρα, σκέψου,

• τι ζητάω? (να είσαι ειληκρινής)
  • τι πιστεύω οτι μπορώ να κατορθώσω? (ειληκρινής)
  • τι πιστεύω οτι μπορεί να κατορθώση η μικρή? (ειληκρινής)
  • ποιά είναι τα όρια μου? (ειληκρινής)
  • ποιά πιστεύω ότι είναι τα όρια της? (ειληκρινής)
Να τα γράψεις κάτω, να τα διαβάσεις πρίν την βγάζεις έξω -

Όταν βγείς βόλτα στην πόλη, πάρε ένα καλό βιβλίο μαζί σου,
κάθησε σε ένα παγκάκι (πάρε καφέ και τσιγάρα:p) και διάβασε.
Δώσε της το χρόνο να καταλάβει ότι εσύ εκεί θα καθήσεις για αρκετή ώρα.
Στην αρχή μπορεί να ωρίεται - μην σε απασχολεί. Νορμάλ.

Τώρα, αν καθήσει μέσα σε 5 λεπτά (είναι πολλά όταν απλά στέκεσαι
μπάστακας :p) καθήσει ή κάνει οτιδήποτε σε ευχαριστεί, με χαλαρό
τρόπο - δείξτεις το!! :paja1:

Αν δεν κάτσει καθόλου - βάλε την να κάτσει και τώρα αρχίζουν τα
δύσκολα. Κάθε φορά που θα σηκωθεί - για οποιοδήποτε λόγο, θα
την βάλεις πίσω στην θέση της - η εντολή μόνο μία φορά -.

Αυτό, κάθε μέρα (αν μπορείς 2 φορές), θα κάθεσαι 20 - 35 λεπτά
για αρχή. Χαλάρωσε και δείξε της ότι εδώ είναι ωραία. Πάρε μαζί να
έχει κάτι να μασουλάει - κόκαλο, παιχνίδι.

-Δεν της ξεφευγει τιποτα σε μεγαλη αποσταση.

-Όταν φοραει δερματινο περιλαιμιο, στις εκρηξεις της χρειαζεται να την τραβαω τοσο δυνατα που μερικες φορες σηκωνω το μισο σωμα της στον αερα και άλλες φοβαμαι οτι θα της σπασω τον λαιμο. Και την ακουω που πνιγεται και βαριανασαίνει.

-Οι εκρηξεις είναι τοσο αποτομες που συχνα δεν προλαβαινω να αντιδρασω πριν τεντωσει το λουρι.

-Με αναγκαζει να εχω το λουρι λιγο μόνο λάσκα και την ίδια κολλημενη στο ποδι μου, όχι μονο γιατι αυτό είναι το σωστο αλλά για να μην της δωσω περιθωριο να παρει φόρα και να μην μπορεσει να παρει από κατω τη σαβουρα.

……αυτή η σκυλα λοιπον πιστευεις ότι μπορει να μαθει να περπαταει χωρις βία ή εκπαιδευτικα κολαρα?
Θέλεις να τις δείξεις πως μπορεί να χαλαρώσει.
Δεν ξέρει πως, δεν ξέρει να είναι ύσηχη. Τότε
μόνο μπορείς να δείς τι μπορεί να κάνει. Τα
σκυλιά χρειάζονται ρουτίνα, κανόνες και αρχηγό.

Δώσε της την ευκαιρία να γνωρίσει την ηρεμία και όλα τα
παραπάνω προβλήματα θα μειωθούν. Κατα πόσο, εξαρτάται
απο τον διαμορφωμένο χαρακτήρας της.
π.χ.
Εάν απο DNA είναι νευρική, τότε μπορείς να μειώσεις και
βρείς τα όρια της έτσι ώστε να μπορείτε να συμβιώσεται
αλλα΄θα παραμείνει "νευρική".
Έαν είναι η έλλειψη "καθοδήγησης" μπορείς να καταφέρεις πολλά. :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευθαλία, σε ευχαριστω πολύ για την απαντηση και το χρονο σου.

Πραγματι, όταν επιβραβεύω μιλαω με πολύ ενθαρρυντικό τόνο, με τον ιδιο τονο που της μιλαω όταν ερχεται μετα από καλεσμα.
Αυτος ο τονος την ενθουσιαζει, για να μην πω εκστασιαζει.

Και τωρα συναισθανομαι ότι αλλάζω το βημα εκεινη τη στιγμη, γιατι περα από λεκτικα, επιβραβευα και σκυβοντας να την χαϊδεψω.
Επειδη ειμαι ψηλος, με το σκυψιμο εχανα τον βηματισμο.

Θα εφαρμοσω μια παραλλαγη της τεχνικης με το βιβλίο, γιατι μια ζωη στα βιβλια, τα σιχαθηκα.
Εχω παρα πολλα classic rock στο κινητο και καλα ακουστικα όμως.

Παρελειψα να πω ότι δεν ειναι νευρικη. Αποτελεσμα, πολλοι την θεωρουν ησυχη.
Όταν είναι δεμενη ή σε περιφραγμενο χωρο, ξαπλωνει με την κοιλια στο πατωμα και περιμενει. Καραδοκει θα ελεγα.

Καμια σχεση με δυο σουπερ καθαροαιμα γερμανικα ποιμενικα που ειδα τις προαλλες σε μεγαλα κλουβια σε ένα εκπαιδευτηριο.
Πηγαινοερχονταν ασταματητα νευρικα πανω κατω και μετα από λιγο που τα χάζευα ζαλιστηκα.
Η Ηρα μου δεν κανει ετσι. Θα δει πού βρισκεται και θα μεινει εκει λες και κανει οικονομια δυμαμεων. Περιμενει σαν τη γατα.

Όταν βγει, θα βγει με τον πιο εκρηκτικο τροπο.
Όχι όπως βγηκαν τα παραπανω γερμανικα χοροπηδωντας.
Να σημειωσω ότι δεν στερειται καθολου εξοδων και ολη μερα την εχω εξω μαζι μου. Οπου παω παει.
Και δεν εχει καμια σημασια αν εχουμε να βγουμε 5 ωρες ή 5 λεπτα. Θα βγει με τον ιδιο τροπο και στην αρχη της βολτας θα είναι το ιδιο εκρηκτικη. Όπως και σε κάθε ζωντανο ερεθισμα.
Και παντα σε εγρηγορση.

Σε βολτα στο βουνο οπου λειπουν τα οπτικα ερεθισματα, τα πραγματα είναι πολύ πιο ευκολα.

Και παλι σ’ευχαριστω
Αρης

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Τα είπε τόσο όμορφα η liajoe, τόσο αναλυτικά. Πολύ ωραίο, ευχαριστούμε!
Όλα είναι θέμα ενέργειας που μεταδίδεις στο σκυλί, αν όχι όλα, τότε το 95% πιστεύω.

Ερώτηση:
λες ότι : " Και δεν εχει καμια σημασια αν εχουμε να βγουμε 5 ωρες ή 5 λεπτα. Θα βγει με τον ιδιο τροπο και στην αρχη της βολτας θα είναι το ιδιο εκρηκτικη. "

Εννοείς ότι θα βγει εκρηκτικά από την πόρτα του σπιτιού σας? (η πόρτα αν δεν την έχεις μέσα στο σπίτι, δεν είναι απαραίτητα της κατοικίας σου, αλλά του χώρου της, του κήπου, του οτιδήποτε είναι ο καθιερωμένος χώρος της)
Τότε πρέπει να το δουλέψεις αυτό με την έξοδο. Η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται και το ποιός είναι ο αρχηγός της αγέλης, επίσης. Οπότε επειδή εσύ ελέγχεις και θα ελέγχεις τα πάντα στη ζωούλα της, η αρχη της βόλτας και η έξοδος από την πόρτα γίνεται με ηρεμία, όταν εσύ καλέσεις. Μην την αφήσεις να ξεχύνεται.

Για να μη γίνω φλύαρη από τώρα, προσδιόρισε τι εννοείς, ώστε αν είναι να αναλύσω, χεχε. :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
kyveli, η αναλυση που ζητας είναι πολύ ευκολη. Το ζω πολλες φορες τη μερα…:D

Όπως σωστα φανταστηκες, η πορτα είναι της κατοικιας, της κεντρικης πορτας της οικοδομης, του κηπου του γραφειου, του κτηματος, ή καθολου πορτα αν ειμαστε καπου καθισμενοι και παμε να σηκωθουμε.

Εκει που όπως ειπα είναι κατω με την κοιλια, φαινομενικα ησυχη, θα γινει το μπαμ.
Η λυση που βρηκα (κλεμμένη από το φορουμ) είναι να την βαζω να καθεται δίπλα μου.
Εγω ορθιος, το λουρι αυτή στην τσιτα.
Θυμιζει τα αλογα του ιπποδρομου πριν να ανοιξει η πορτα.
Μολις δω ότι αυτή η κατασταση ηρεμει, αποφασιζω να ξεκινησουμε.
Με εχει κοροϊδεψει όμως και εκανε την ηρεμη.
Σταματαω και φτου απ’την αρχη.
Παλι τα ιδια.
Κλπ κλπ
Ε, καποτε πρεπει να φυγουμε, οπότε φευγουμε πυραυλος και σούζα.

Όταν επιστρεφουμε, μπαινει μεσα χωρις λουρι δίπλα μου, ομορφη και ωραια :)

Αρης

liajoe

Well-Known Member
Θα εφαρμοσω μια παραλλαγη της τεχνικης με το βιβλίο, γιατι μια ζωη στα βιβλια, τα σιχαθηκα.
Εχω παρα πολλα classic rock στο κινητο και καλα ακουστικα όμως.
:D:D:Dναι, έτσι δεν θα χρειαστείς να την ακούς να ουρλιάζει - λέμε τώρα :D

Και δεν εχει καμια σημασια αν εχουμε να βγουμε 5 ωρες ή 5 λεπτα.
Θα βγει με τον ιδιο τροπο και στην αρχη της βολτας θα είναι το ιδιο εκρηκτικη.
Όπως και σε κάθε ζωντανο ερεθισμα. Και παντα σε εγρηγορση.
Όλα ξεκινάνε απο το σπίτι μας. :)

• Βάλτην στο πόστο της (το κρεβάτι της).
  • Πάρε το λουρί της στο χέρι σου. Απλά κράτα το. Εάν σηκωθεί, βάλε την πίσω στην θέση της.
  • Μόλις μπορεί η Ήρα (ωραίο όνομα) να κάθετε ήρεμα στην θέση της, μπορείς να την φωνάξεις να έρθει δίπλα σου.
  • Την βάζεις στην θέση "κάτσε" και της βάζεις το λουρί.
  • Περιμένεις λίγα λεπτά - να είναι ήρεμη.
  • Όταν νιώσεις έτοιμος, την οδηγείς, εσύ στην εξώπορτα.

• Στην εξώπορτα την βάζεις στην θέση "κάτσε" (εσύ βρίσκεσε πίσω απο την πόρτα και η Ήρα στα αριστερά σου).
  • Ανοίγεις και περιμένεις. Την στγμή μόλις σηκωθεί, κλείνεις την πόρτα. Δέν λές τίποτα. Ξανά και ξανά, μέχρι η Ήρα να παραμένει στην θέση "κάτσε" με την πόρτα ανοιχτή.

Επαναλήψεις, ειδικά αφού την πέρνεις
μαζί σου όπου πας :)
Μόλις μπορείτε να το κάνετε αυτό, προχωράτε στο επόμενο βήμα.

• Στην θέση, "κάτσε", προσθέτης την εντολή "μείνε".
  • Κάνεις ένα βήμα προς τα έξω - (το λουρί χαλαρό, δώσε της την ευκαιρία να κάνει το λάθος για να της δείξεις το σωστό. Μην φοβάσαι το λάθος :)
  • Θα κάνεις όσα βήματα βλέπεις οτι η Ήρα νιώθει άνετα και ήρεμα.
  • Μόλις σηκώνεται, θα την βάζεις στην θέση της, χωρίς εντολή.
  • Όσο μπορεί να περιμένει την επιβραβεύεις.
Σκοπός είναι να μπορείς να βγαίνεις απο την πόρτα και η Ήρα να σε ακολουθά αφού της έχεις δώσει το ΟΚ. :)

Επίσης μπορείς να κάνεις 10 λεπτά μάθημα "υπακοής" μέσα στην αυλή πρίν
βγείτε και σίγουρα αφού βγείτε έξω απο την πόρτα με επιτυχία, λίγο πιο
κάτω 2-3 λεπτά μάθημα πάλι.

Το μάθημα πάντα ευχάριστο, δεν της το κάνεις για να την τιμωρήσεις αλλά
για να την μάθεις να ηρεμεί. Να έχεις μαζί σου το αγαπημένο της παιχνίδι.

Καλές δουλειές :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευθαλία,
Από αυτά που τοσο ομορφα και με τοση υπομονη μου περιγραφεις, εγω εκανα ένα ελαχιστο μερος.
Νομιζα ότι κανω το σωστο και απορουσα γιατι δεν πιανει.

Παραδειγμα, το να καθεται και να μενει το εκανα τοσο αδεξια και βεβιασμενα.
Και πολλα άλλα εκανα λαθος ή δεν εκανα καθολου.
Περα από ημιμαθής, ειμαι βιαστικος και ανυπομονος.

Θα τυπωσω την διαδικασια για να ακολουθησω όλα τα βηματα με τη σωστη σειρα μεχρι να μου γινει συνηθεια.

Σε χιλιο-ευχαριστώ
Αρης

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Τελικώς δε χρειάστηκε να το γράψω αναλυτικά, ήρθε τόσο όμορφα γραμμένο από την Ευθαλία.
Να προσθέσω ακόμη κάτι, πέρα από την "απευσθητοποίηση" με το να γίνεται excited με το λουρί, που θα την κάνεις μέσα στο σπίτι. (μη σε βλέπει να ακουμπάς το λουρί και παθαίνει αμοκ από τη χαρά της!) Σου προτείνω να της κάνεις απευαισθητοποίηση και στο άνοιγμα της πόρτας.

Δλδ.
Ανοίγω την πόρτα ΔΕ σημαίνει απαραιτήτως πάω και βόλτα.

Αυτή την πολύ ωραία άσκηση "μένω" μπροστά στην ανοιχτή πόρτα δίχως να βγω, βγαίνω μόνο και αν με καλέσουν, μπορείς να την κάνεις πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Δε θα ήθελες να συνδυάσει το πόρτα ανοιχτή = Ήρα έξω. (ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί, θα σου πω το πιο απλό, πες ότι θες να πετάξεις τα σκουπιδια να κα αφήσεις τις πόρτες ανοιχτές, αλλά το σκυλί μέσα...)

Άρχισε να το δουλεύεις ήρεμα, μην ξεχάσεις ότι ακόμη και όταν η Ήρα καταφέρει το "μείνει" με πόρτα ανοιχτή, η φωνή καλέσματος ("Ήρα έλα, πάμε") δεν πρέπει να είναι τόσο ενθουσιώδης ώστε να την κάνεις super excited. Θες να είσαι πάντα ενθαρρυντικός, αλλά ήρεμος και σταθερός. Δημιουργείς έτσι άλλη σχέση εμπιστοσύνης με το σκυλί. Ο καλός αρχηγός αγέλης, παραμένει σχεδόν πάντα ήρεμος.

Επίσης, μία ακόμη λεπτομερειούλα, λες ότι όταν επιστρέφετε μπαίνει μέσα όμορφα και ωραία, δίχως λουρί δίπλα σου.
Θα της ζητήσεις να κάτσει όταν εσύ ανοίγεις την πόρτα, να μείνει, θα ανοίξεις, θα περάσεις ΠΡΩΤΑ εσύ και μετά θα την καλείς μέσα στο χώρο. (στον κήπο, στο σπίτι, στο οπουδήποτε, σε κάθε πόρτα θα το κάνεις)
Ο αρχηγός της αγέλης, μπαίνει και βγαίνει πάντα πρώτος, οι άλλοι ακολουθούν όταν το επιτρέπει εκείνο με τη στάση σώματός του. Επιτρέποντάς της να εισέλθει ή να εξέλθει αυτομάτως της δείχνεις εξαρχής ότι ΕΣΥ ελέγχεις τον χώρο/διαδικασία.
(το ότι είσαι ψηλός, θα σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη βόλτα. Σκέψου ότι όταν περπατάς, πρέπει να είσαι στητός, καμαρωτός, να νιώθεις ο πιο όμορφος άντρας του κόσμου με τρομερή αυτοπεποίθηση, ορθιοι ώμοι, ψηλά το κεφάλι, έξω το στήθος, περήφανα)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κυριες μου, βρισκομαι στην ευχαριστη θεση να αναφερω ότι σημερα το πρωι που ξεκινησαμε για το γραφειο, το προβλημα της εκρηκτικης εκκινησης μειωθηκε στο μισό.

Κι αυτό γιατι ειχα αργησει στη δουλεια οπότε τα εκανα όλα μεν, αλλά λιγο βεβιασμενα.
Προβλεπω ότι με την απολυτη τήρηση των οδηγιων συντομα θα βγαινουμε σαν κούκλες.

Μια και σας βλεπω όμως υπομονετικες και πρόθυμες να βοηθησετε, θα προσπαθησω να το εκμεταλλευτω και να παω στο άλλο σημαντικό θεμα.

Όπως εχω ξαναπει, σε βολτα σε ερημο μερος οπου τα μονα ερεθισματα είναι οι μυρωδιες, πχ βουνό, η βολτα μας είναι σχετικα επιτυχης με το απλο δερματινο κολαρο.

Το μονο θεμα είναι αν αρχισει να μυριζει σαν λαγωνικο κατω και αποσπαται.
Αυτό της το κοβω ευκολα και γνωριζει καλα ότι καποια στιγμη θα κανουμε σταση για θα ευχαριστηθει η ψυχη της τις μυρωδιες.

Στην πολη με τα ατελειωτα ζωντανα ερεθισματα, αντιμετωπιζα τοσο συχνα και ξαφνικα τα εκρηκτικά πεταγματα, που η βολτα γινοταν κυριολεκτικα ανυποφορη και την σταματησα.
Δεν μπορουσαμε όμως να πηγαινουμε βραδυα στις ερημιες οπότε κοπηκαν οι βραδυνες βολτες.
Λογω ζέστης κοπηκαν και οι απογευματικες.

Επειδη όμως η βολτα είναι το ύψιστο ενδιαφερον της, επρεπε να βρεθει μια λυση και κατεφυγα στο prong, το οποιο μετα από πολύ ψαξιμο και επισκεψη σε δυο εκπαιδευτες, καταφερα να μαθω να δουλευω ικανοποιητικα.

Το πρόβλημα λυθηκε άμεσα και ξεκινησαν οι μεγαλες βραδυνες βολτες στην πολη και η ψυχολογια της Ηρας ανεβηκε κατακόρυφα.
Σαν αποτελεσμα βελτιωθηκε και η συμπεριφορα της στο σπιτι.

Επιστρεφω λοιπον σε ένα παλιο ερωτημα.
Πιστευετε ότι μπορει η Ηρα, με την ιδιοσυγκρασια όπως περιγραφεται μεσα από τα γραφομενα μου, να μαθει να κυκλοφορει στην πολη φορωντας δερματινο περιλαιμιο?

Και παλι ευχαριστω για όλα
Αρης

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Πωπω,παιδια,έκανα αυτο που αναφερθηκε.Όταν περναμε την πόρτα,τον βαζω να καθισει,του λεω περιμενε,βγαινω πρωτη και μετα του λεω ελα.Υπακουσε!Έμεινα αναυδη!Πάντα περνουσα πρωτη από πορτες,στενα,κτλ αλλα δεν τον εβαζα να περιμενει καθιστος.Στην βολτα ήταν λιιιιγο πιο ηρεμος.Του το εκανα και στη βολτα,όποτε βλεπαμε εμποδιο,κι εκει που παντα περπατουσαμε διπλα διπλα,τωρα ειναι ελαχιστα πιο πισω απο μενα:D.Θα το συνεχίσω και απο οτι βλεπω,μαθαινει γρηγορα.Θα σας λεω νεα.:)

Miss

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
278
0
Αργυρούπολη
Απορία: Αν στην εκπαίδευση με την πόρτα, δεν ηρεμίσει καθόλου και τρέχει προς αυτή κι έχουμε κάνει πολλές επαναλήψεις και δε λέει να τι καταλάβει το σκυλί επειδή ας πούμε κατουριέται, τι κάνουμε? Το βγάζουμε βόλτα έτσι κι αλλιώς ή το προσπαθούμε όσες ώρες και να πάρει?

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul