Πάντως ρώτησα και έμαθα πως το FCI δεν επεμβαίνει στο ποιά pedigree θα δεχτεί ο όμιλος της κάθε χώρας μέλους (υπό όρους βέβαια, το FCI δεν δέχεται πλαστά χαρτιά).
Αφήνει τον όμιλο να κάνει ότι θέλει. Το θέμα δηλαδή των χαρτιών των γκρίζων Νούφι, είναι καθαρά επιλογή του ΚΟΕ.
Στα Μαύρα Ρώσσικα πχ, όπου μερικές φορές γεννιούνται με τα πιο παλαβά χρώματα που μπορείς να φανταστείς, και ενώ ΠΑΝΤΟΥ μόνο το μαύρο είναι αποθεκτό, οι περισσότερες χώρες (μέλη του FCI) δίνουν pedigree κανονικά στα "χρωματιστά" κουτάβια. Σε κάποιες χώρες γράφει πάνω "colour fault" (λάθος χρώμα) και σε μερικές "register pedigree" (συμειώνοντας πως ο σκύλος έχει γονείς δηλωμένους και δηλώθηκε ο ίδιος αλλά έχει ελλάτωμα αποκλεισμού).
Έδωσα πολύ ακραίο παράδειγμα για να αποδείξω πόσο αυστηρός είναι ο Ελληνικός Κυνολογικός Όμιλος με τα Νέας Γης. Ή μάλλον πόσο ΑΔΙΚΟΣ σε πολλούς κανονισμούς του.
Έχει και έναν ΓΕΛΟΙΟ κανονισμό ανώτερης ηλικίας που επιτρέπεται να ζευγαρώσει αρσενικός σκύλος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτό κι αν είναι πρωτάκουστο.
Για τους σοβαρούς εκτροφείς, η μακροβιότητα με σωστή υγεία είναι συμαντικός παράγοντας/στόχος, και έχει αποδειχτεί πως έχει σχέση με την κληρονομικότητα.
Οι αρσενικοί σκύλοι που μπορούν να ζευγαρώσουν σε μεγάλη ηλικία (και είναι ακόμη γόνημοι, πράγμα σπάνιο) πρέπει να ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ όχι να αποτρέπονται.
Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει ΓΙΑΤΙ να υπάρχει αυτός ο κανόνας;
Είναι εκτός θέματος το ξέρω, αλλά αν μαζευτούν πολλά παράπονα για την γενική αυστηρότητα του ομίλου μας, ίσως να υπάρξουν και θετικές αλλάγες στο μέλλον...