Sar planinac με Καυκάσου-Καλησπέρα!

Status
Κλειδωμένο θέμα

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Κοίτα..όπως έχεις ήδη καταλάβει .....το σκυλί που έχεις στα χέρια σου δεν είναι ένα σκυλάκι του γούτσου - γούτσου. Θα είναι ένα δυναμικό σκυλί ....άρα αυτό προϋποθέτει ιδιοκτήτες που να έχουν το πάνω χέρι και να μην το έχει ο σκύλος. Έχουν καταγραφεί επιθέσεις κατά καιρούς...αυτό δεν σημαίνει ότι και το δικό σου σκυλί θα κάνει το ίδιο φυσικά. Για να ΜΗΝ φτάσει να είναι ένας ανεξέλεγκτος σκύλος απαιτείται εκπαίδευση συστηματική και πρόγραμμα. Φυσικά ο εκπαιδευτής θα πρέπει να πληρεί προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την σωστή εκπαίδευση τέτοιου τύπου σκύλων. Θα πρέπει να έχετε μια καλή ζωή μαζί και όχι προβληματική. Τι άλλο να πούμε ? Ψάξου λίγο :)

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Για κάποιο περίεργο λόγο πάντα οι συζητήσεις για θέματα εκπαίδευσης ορεινών ποιμενικών μου φέρνουν την παρακάτω αγαπημένη σκηνή στο μυαλό

• Like
Reactions: sea-mol and johnk

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Σωστός, Παναγιώτη!
Και δεν νομίζω ότι είναι "περίεργος" ο λόγος που σου φέρνει τον συνειρμό...
(Σχεδόν πάντα), στις φυλές αυτές, μιλάμε για "άλλα κόλπα"...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Εμένα περισσότερο μου θυμίζει το ανέκδοτο:
Δυο ξανθιές είναι πάνω σ ενα δεντρό, και η μια η ξανθιά πριονίζει το κλαδί που κάθονται! Περνάει από κάτω μια γρια και τις βλέπει!
"Σταμάτα βρε να πριονίζεις το κλαδί, θα το κόψεις θα πέσετε και θα τσακιστείτε κι οι δυο σας!". Δεν την ακούει η ξανθιά και συνεχίζει αφηρημένη το πριόνισμα. Μέτα από λίγο το κλαδί δεν αντέχει, σπάει, οι ξανθιές πέφτουν και τσακίζονται κάτω.
Σπάνε χέρια πόδια, τρώνε κάνα μήνα στον γύψο και όταν τελικά βγαίνουν απ το νοσοκομείο συναντάνε στον δρόμο την ίδια γιαγιά από τότε. Και λέει η μια ξανθιά στην άλλη:
"Ρε συ κοίτα! Το μέντιουμ!!!"

Μαρίνα μη μασάς...τίποτα δεν είναι τραγικό, απλώς μάλλον δεν είχε ενθουσιώδη υποδοχή η εκπαιδεύτρια απ ότι καταλαβαίνεις.

ΥΓ
Έρχομαι για εκτιμητής σκύλου μαζί με άλλους υποψήφιους (απ ότι φαντάζομαι) στην ψαροταβέρνα :whistle:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) Μαρίνα μη μασάς...τίποτα δεν είναι τραγικό, απλώς μάλλον δεν είχε ενθουσιώδη υποδοχή η εκπαιδεύτρια απ ότι καταλαβαίνεις.

2) Έρχομαι για εκτιμητής σκύλου μαζί με άλλους υποψήφιους (απ ότι φαντάζομαι) στην ψαροταβέρνα :whistle:
1) Ακριβώς... έτσι είναι τα πράγματα, μάλλον...

2) ΝΑΙ, ΝΑΙ !!! Κι εγώ, κι εγώ, από κοντά!

• Like
Reactions: sea-mol

marina78

Well-Known Member
29 Μαϊου 2015
160
251
Θεσσαλονίκης
Οχι απλα άρχισα να "μασάω" άρχισα να σκέφτομαι και το πως να μοιράσουμε την αυλή με τον Άτλα,(άλλου αυτός άλλου εμείς)με ολα αυτα που διαβάζω!!!!!
Δεκτή η πρόταση για εκτίμηση με αμοιβή τα θαλασσινά μου εδέσματα!(δεν εχω ψαροταβέρνα..εχω ενα "ιδιαίτερο" ιχθυοπωλειο,
που παρέχει ψάρια ωμά,μαγειρεμένα σε πακέτο και εχω φτιάξει και μια νησιωτική αυλή για να τρώει οποίος θέλει εκεί!) Σας περιμένω!!!!!!
Πάντως αφήνοντας την πλάκα....τα πράγματα μάλλον ειναι πολύ σοβαρά και άρχισα να "φοβάμαι"....:( :'(

• Like
Reactions: sea-mol

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Δεκτή η πρόταση για εκτίμηση με αμοιβή τα θαλασσινά μου εδέσματα!(δεν εχω ψαροταβέρνα..εχω ενα "ιδιαίτερο" ιχθυοπωλειο,
που παρέχει ψάρια ωμά,μαγειρεμένα σε πακέτο και εχω φτιάξει και μια νησιωτική αυλή για να τρώει οποίος θέλει εκεί!) Σας περιμένω!!!!!!

2) Πάντως αφήνοντας την πλάκα....τα πράγματα μάλλον ειναι πολύ σοβαρά και άρχισα να "φοβάμαι"....:( :'(
1) Τέλεια, τέλεια! Μην εκπλαγείς αν πλακώσουμε καμιά 10αριά "νοματαίοι" (ΟΛΟΙ γνώστες των Ορεινών Ποιμενικών - αλλά ΚΑΙ των καλών ψαριών!) για να αξιολογήσουμε το σκυλάκο σου!!!

2) Για να σοβαρευτώ...
Με κάθε σκύλο "τα πράγματα είναι σοβαρά"... και μόνο αν τα αντιμετωπίζουμε έτσι, θα έχουμε στο τέλος ένα ενήλικο σκύλο που θα μας γεμίζει χαρά...
Στον δικό σου κούταβο, απλά, τα πράγματα είναι (στατιστικά) λίγο πιο "απαιτητικά"...

Οι Ορεινές φυλές, όπως λένε και οι υπόλοιποι εδώ, είναι πιο "σοβαρές", πιο "ανεξάρτητες"... σίγουρα πιο "δυνατές"...
Ειδικότερα ένας "Καύκασος"... και ένα "Σαρπλάνινα"... φαντάζομαι ότι και ο συνδυασμός τους... έχουν ζήσει επί αιώνες, να δουλεύουν σε σκληρό περιβάλλον και να αντιμετωπίζουν σκληροτράχηλους αντιπάλους...

Και δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που θα ισχυριστούν ότι τα πρόβατα "λιγόστεψαν" σε ένα κοπάδι, επειδή τα έφαγαν τα σκυλιά... Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που λένε ότι τα σκυλιά έφαγαν (στην κυριολεξία) τα πεθαμένα αρνάκια, ώστε τα διάφορα αρπακτικά να μην μπορέσουν να μυρίσουν το "θάνατο" και πλησιάσουν...

Τι θέλω να πω με το παραπάνω: Οπως θα έχουν τη χαρά να σου πουν και οι υπόλοιποι, για ένα Ορεινό Ποιμενικό ισχύουν ΜΟΝΟ 2 ομάδες ανθρώπων ή ζώων: ΕΜΕΙΣ και οι ΑΛΛΟΙ...

Δηλαδή, η αγέλη του (οικογένεια που ζει μαζί - γι' αυτό σου έγραψα σε προηγούμενο post ότι πρέπει να μάθει ποιά είναι τα "ιερά και τα όσια", καθώς και όσα ζώα υπάρχουν στο κτήμα) αποτελεί την ύψιστη κατηγορία...
Ολοι οι υπόλοιποι (ανάλογα πάντα με τον χαρακτήρα και το "ταμπεραμέντο" του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ σκύλου και την κοινωνικοποίηση), ανήκουν σε ένα φάσμα που μπορεί να αρχίζει από το "γνωστοί, ok, δε βαριέσαι" και να τελειώνει στο "εχθροί"...

Και να μην ξεχνάς ποτέ ότι (ανεξάρτητα από το χαρακτήρα κλπ.) το "γνωστοί" (ανέχομαι) ή "εχθροί" (θα τους "φάω") εξαρτάται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από τις "επιθυμίες" σας, έστω και αν εσείς δεν τις εκφράζετε... Δηλαδή, αν πάει να κάνει κάτι και χαρείς (έστω και αν τον σταματήσεις), του εντυπώνεται ότι σου "άρεσε" κατά βάθος... ή το αντίθετο...

Τούτων λεχθέντων, σε ένα κούταβο μιάς "δυνατής" φυλής (με έντονα ένστικτα "άμυνας" - και ενδεχομένως και "κυριαρχικό" χαρακτήρα), προσπαθείς ώστε η επαφή σου μαζί του να μην έχει στοιχεία δυναμισμού... να μην έχει έντονα παιχνίδια (τουλάχιστον, πέρα από ένα όριο, που θα θέσεις εξαρχής εσύ)... τώρα, αν τα παιχνίδια είναι έντονα με την έννοια ότι θα πετάς το μπαλάκι και θα τρέξει (μιά φορά, άντε δύο) να το πιάσει, είναι ok... παιχνίδια, όμως, με έντονο σωματικό ανταγωνισμό είναι να αποφεύγονται...
Πρέπει να μάθει ότι εσύ (και όλη η οικογένεια) "δεν τα σηκώνετε αυτά"...
Το λέω, μιάς και από κάποια χρονική στιγμή και πέρα, θα έχει (στατιστικά) τέτοιο βάρος και δύναμη, που κανείς από εσάς δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη σωματική του δύναμη...
Θα πάρει το μήνυμα, με σχετική άνεση, μιάς και (στατιστικά, επαναλαμβάνω) μιλάμε για "σοβαρά" σκυλιά...
Θα πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να υπακούει (άριστα, θα έλεγα) σε 3-5 εντολές και τέλος... και, μάλιστα, εντολές που θα δίνονται μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο...

Και θα έχετε υπομονή (όπως θα είχατε και σε ένα αγοράκι), γιατί θα αργήσει να ενηλικιωθεί (να ωριμάσει) και θα περάσει (στατιστικά, λέω) διάφορες φάσεις της εφηβείας του... με διάφορες εξάρσεις...
Γι' αυτό, αρκετοί φίλοι (και εγώ) είχαν ένα προβληματισμό για το ΠΟΙΟΣ επαγγελματίας θα συμβάλει στην εκπαίδευση...

Θα μπορούσα να γράφω "για πάντα" πάνω σε ένα τέτοιο θέμα... αλλά, θα με "κράξουν" οι υπόλοιποι...

Για να συνοψίσω, λοιπόν, ΔΕΝ πρέπει να φοβάσαι πολύ, μιάς και (εσύ και η οικογένειά σου) βρίσκεσαι στο "ΕΜΕΙΣ"... και (στατιστικά) θα πεθάνει για να σας προστατέψει... απλώς, πρέπει να μάθει να αποφεύγει να σας "διορθώνει" ή να σας "επιβάλλεται", ειδικά στα παιδιά...

Υ.Γ. Μιλώντας πάντα, για ένα σκύλο (όσο σκληροτράχηλος και να είναι) που δεν είναι "ανισόρροπος"... μιάς και τότε, ο ΚΑΘΕ σκύλος (μικρός ή μεγάλος) θα ήταν πολύ δύσκολο θέμα...

Last edited:

anastasiak

Well-Known Member
28 Ιανουαρίου 2013
100
244
Νομίζω ότι απλώς αρχίζεις να καταλαβαίνεις το είδος του σκύλου που έχεις. Ο φόβος δεν βοηθάει, βρες κάποιον εκπαιδευτή που να ξέρει από τέτοιες φυλές, μίλα με ανθρώπους που έχουν ήδη ορεινά ποιμενικά και τα βλέπεις ισορροπημένα και δες τι θα κάνεις. Νομίζω ότι σίγουρα θα θέλει πολύ κοινωνικοποίηση και όχι απομόνωση! Πάντως για να πούμε την αλήθεια είναι πανέμορφο.:)

• Like
Reactions: marina78

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Και, τέλος, κάτι απαραίτητο, που ξέχασα να το γράψω προηγουμένως:

Οτι και να σου πουν "άλλοι"...

ΜΟΝΟ όταν έρχεται ο σκύλος σε εσάς (και μόνο για όση ώρα κάθεται κοντά σας), ΧΑΔΙ... ΠΟΛΥ χάδι... ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χάδι!!! Εστω κι αν μαδάει η τρίχα και γεμίζει τα ρούχα και το πάτωμα...

Επαναλαμβάνω: ΔΕΝ θα πηγαίνετε εσείς σ' αυτόν, για να τον χαϊδέψετε... θα έρχεται εκείνος... όποτε θέλει... γιατί είπαμε: Είναι "ανεξάρτητος"...

Υ.Γ. Με τον τρόπο αυτόν, θα τσεκάρετε κιόλας ΠΟΣΟ του αρέσει (και ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ) να έρχεται κοντά για να εισπράξει χάδια... σημαντική πληροφορία αυτή για το μέλλον...

Last edited:

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Επειδή έχω καεί από "θετικιά".... έχεις εναν σκύλο μίξη ορεινών ποιμενικών φυλών. Οι λεγόμενοι θετικοί εκπαιδευτες πιστεύουν στην "διακοπή συμπεριφορας" και όχι στη διόρθωση. Όταν το μυαλό του Ατλαντα αρχίζει να τσεκάρει όμως όρια και καταστάσεις, η διακοπή δεν θα αποδώσει την απαιτούμενη πυγμή στον χειρισμό σας. Καλά τα κάτσε-μείνε-κατω-μη-κλπ αλλά ώσπου να τα μάθει ο σκύλος. Μόλις τα μάθει και ώσπου να ωριμάσει είναι κατ εμέ απαραίτητο να ξέρετε να τον χειριστείτε και όταν αποφασισει να σπάσει ένα μείνε, ή ένα δίπλα, ή...
Το "χωρις βία" που λένε οι θετικοί δεν σημαίνει ότι οι κλασικοι χρησιμοποιούν βία ή κακοποιούν τα σκυλια κλπ. Αν είχα κουτάβι και δη τετοιου ζευγαρώματος προσωπικά θα επέλεγα κάποιον κλασικό εκπαιδευτή με εμπειρία πίσω του και όχι εκπαιδευτή από σεμινάρια

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
@ghelly , το κουμπί με τα 1000 (τουλάχιστον) likes δεν το έχω πρόχειρο, οπότε περιορίζομαι στο ένα...

Δεν χρειάζεται, απλά, έμπειρος εκπαιδευτής... χρειάζεται εκπαιδευτής που να έχει δουλέψει με "παρόμοιες" φυλές... και (πολύ σπάνιο αυτό στην Ελλάδα, ομολογώ!) που να έχει μελετήσει θέματα συμπεριφοράς σε "παρόμοιες" φυλές...

• Like
Reactions: ghelly and epial

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
επειδη ακριβώς είναι σπάνιο(-τατο) να βρεις τετοιον εκπαιδευτή, γιατί λέω ας ειναι "κλασικό" με γερή εμπειρία όμως!
Ξέρεις, ούτε ο κλασικός πολυταιριάζει...
Χρειάζεται "άλλα κόλπα"... να έχει "ευρύνοια" (ανοιχτό μυαλό) και να έχει εμπειρία...
Η διόρθωση (με την γνωστή έννοια) δεν είναι ότι πιο κατάλληλο...
Η επιβολή της προσωπικότητας του "αρχηγού" είναι που πρέπει να "περαστεί" στο σκύλο... χωρίς την ανάγκη φυσικής διόρθωσης...
Πιο πολύ, ο συνειδητοποιημένος (και μελετημένος - και με κοινό νου - και ΣΤΑΘΕΡΟΣ) ιδιοκτήτης θα δώσει τις "υγιείς" λύσεις... και την ευημερία...

marina78

Well-Known Member
29 Μαϊου 2015
160
251
Θεσσαλονίκης
Ξέρεις, ούτε ο κλασικός πολυταιριάζει...
Χρειάζεται "άλλα κόλπα"... να έχει "ευρύνοια" (ανοιχτό μυαλό) και να έχει εμπειρία...
Η διόρθωση (με την γνωστή έννοια) δεν είναι ότι πιο κατάλληλο...
Η επιβολή της προσωπικότητας του "αρχηγού" είναι που πρέπει να "περαστεί" στο σκύλο... χωρίς την ανάγκη φυσικής διόρθωσης...
Πιο πολύ, ο συνειδητοποιημένος (και μελετημένος - και με κοινό νου - και ΣΤΑΘΕΡΟΣ) ιδιοκτήτης θα δώσει τις "υγιείς" λύσεις... και την ευημερία...
Αυτο με την "διόρθωση" να το αναλύαμε λιγάκι παραπάνω...; Και εγω τάζω αστακομακαρονάδα !! ;)

marina78

Well-Known Member
29 Μαϊου 2015
160
251
Θεσσαλονίκης
Κρατήσου με τα κεράσματα ..ακόμα είμαστε στο Α της εκπαίδευσης :D
Ολα δείχνουν οτι αυτο το σκυλί θα μου βγει "ο κούκος αηδόνι"
Πάντως βρε παιδιά τόση μελέτη τοσο ψάξιμο ούτε οταν μεγάλωνα τα παιδιά μου....!!! Εκεί λειτουργούσε το ένστικτο και η ασφάλεια οτι δεν θα με "φάνε" :)

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Ο κούκος αηδόνι θα σου βγει λόγω άλλων πραγμάτων πχ τροφές, αμπούλες , κτηνιάτρους κλπ. Τα χρήματα της εκπαίδευσης θα δοθούν άπαξ...και τα αποτελέσματα πίστεψέ με θα αξίζουν χρυσό.
Το κόστος της εκπαίδευσης για μένα δεν θα είχε καμιά σημασία σε σχέση με το όφελος.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) Ολα δείχνουν οτι αυτο το σκυλί θα μου βγει "ο κούκος αηδόνι"...

2) Πάντως βρε παιδιά τόση μελέτη τοσο ψάξιμο ούτε οταν μεγάλωνα τα παιδιά μου....!!! Εκεί λειτουργούσε το ένστικτο και η ασφάλεια οτι δεν θα με "φάνε" :)
1) Ναι, Μαρίνα... θα σου βγεί "λιγάκι"...
Αλλά, η ανταπόδοση θα είναι τεράστια...
Κι εμένα μου "βγήκε λίγο" ο κούκος αηδόνι...
ΑΛΛΑ, ήρθε, για να μάθει, σε εμάς όλους, διάφορα πράγματα!
Να γίνουμε πιο "σοβαροί"... να γίνουμε πιο ¨δυνατοί"... πιο "έξυπνοι"...
Με μία λέξη, να γίνουμε πιο "αρχηγοί"...:)

2) Ετσι είναι...
Οσο για τα παιδιά, υπόσχομαι να γράψω αργότερα...:D

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Διορθωση εννοούμε γενικά, να επανέρχεται σε τάξη ο σκύλος όταν παραβιάσει τα όρια που ήδη του έχουν τεθεί. Δλδ με την εκπαίδευση θα πρέπει να έχει μάθει με υπομονη, ΕΠΙΜΟΝΗ και ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ως τι του επιτρέπεται, ως τι μπορεί να διεκδικήσει και ποια "προνόμια" έχει κερδίσει με τη σωστή συμπεριφορά του. Όταν αυτά τα έχει στο μυαλό του σαφή, θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα γίνει κάποια μικρο-αταξία. Εκεί λοιπόν η διόρθωση θα τον επαναφέρει πίσω στα όρια του. Αυτά σε κάθε σκύλο διαφέρουν γιατι όπως και οι άνθρωποι, καθε σκύλος εχει διαφορετική προσωπικοτητα (ακόμα και σε ατομα της ιδιας φυλής), οπότε είναι ΒΑΣΙΚΌΤΑΤΟ ότι ο εκπαιδευτής σου πρέπει να εχει εμπειρία γερή πίσω του σε "δυναμικές" φυλές ώστε να μπορεί να κατανοήσει και να σας μεταδωσει τις γνώσεις του για το πώς θα χειριστείτε τον Ατλαντα

(εντελώς μπακαλίστικα στα λέω.... απλά για μια πρόχειρη ιδεα)

(@johnk , με το κλασικός έχω ξεμείνει... ως αντιθεση στους ταμπελοφόρους θετικους:p )

• Like
Reactions: johnk

Status
Κλειδωμένο θέμα