1) ...Δεκτή η πρόταση για εκτίμηση με αμοιβή τα θαλασσινά μου εδέσματα!(δεν εχω ψαροταβέρνα..εχω ενα "ιδιαίτερο" ιχθυοπωλειο,
που παρέχει ψάρια ωμά,μαγειρεμένα σε πακέτο και εχω φτιάξει και μια νησιωτική αυλή για να τρώει οποίος θέλει εκεί!) Σας περιμένω!!!!!!
2) Πάντως αφήνοντας την πλάκα....τα πράγματα μάλλον ειναι πολύ σοβαρά και άρχισα να "φοβάμαι"....
:'(
1) Τέλεια, τέλεια! Μην εκπλαγείς αν πλακώσουμε καμιά 10αριά "νοματαίοι" (ΟΛΟΙ γνώστες των Ορεινών Ποιμενικών - αλλά ΚΑΙ των καλών ψαριών!) για να αξιολογήσουμε το σκυλάκο σου!!!
2) Για να σοβαρευτώ...
Με κάθε σκύλο "τα πράγματα είναι σοβαρά"... και μόνο αν τα αντιμετωπίζουμε έτσι, θα έχουμε στο τέλος ένα ενήλικο σκύλο που θα μας γεμίζει χαρά...
Στον δικό σου κούταβο, απλά, τα πράγματα είναι (στατιστικά) λίγο πιο "απαιτητικά"...
Οι Ορεινές φυλές, όπως λένε και οι υπόλοιποι εδώ, είναι πιο "σοβαρές", πιο "ανεξάρτητες"... σίγουρα πιο "δυνατές"...
Ειδικότερα ένας "Καύκασος"... και ένα "Σαρπλάνινα"... φαντάζομαι ότι και ο συνδυασμός τους... έχουν ζήσει επί αιώνες, να δουλεύουν σε σκληρό περιβάλλον και να αντιμετωπίζουν σκληροτράχηλους αντιπάλους...
Και δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που θα ισχυριστούν ότι τα πρόβατα "λιγόστεψαν" σε ένα κοπάδι, επειδή τα έφαγαν τα σκυλιά... Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που λένε ότι τα σκυλιά έφαγαν (στην κυριολεξία) τα πεθαμένα αρνάκια, ώστε τα διάφορα αρπακτικά να μην μπορέσουν να μυρίσουν το "θάνατο" και πλησιάσουν...
Τι θέλω να πω με το παραπάνω: Οπως θα έχουν τη χαρά να σου πουν και οι υπόλοιποι, για ένα Ορεινό Ποιμενικό ισχύουν ΜΟΝΟ 2 ομάδες ανθρώπων ή ζώων: ΕΜΕΙΣ και οι ΑΛΛΟΙ...
Δηλαδή, η αγέλη του (οικογένεια που ζει μαζί - γι' αυτό σου έγραψα σε προηγούμενο post ότι πρέπει να μάθει ποιά είναι τα "ιερά και τα όσια", καθώς και όσα ζώα υπάρχουν στο κτήμα) αποτελεί την ύψιστη κατηγορία...
Ολοι οι υπόλοιποι (ανάλογα πάντα με τον χαρακτήρα και το "ταμπεραμέντο" του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ σκύλου και την κοινωνικοποίηση), ανήκουν σε ένα φάσμα που μπορεί να αρχίζει από το "γνωστοί, ok, δε βαριέσαι" και να τελειώνει στο "εχθροί"...
Και να μην ξεχνάς ποτέ ότι (ανεξάρτητα από το χαρακτήρα κλπ.) το "γνωστοί" (ανέχομαι) ή "εχθροί" (θα τους "φάω") εξαρτάται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από τις "επιθυμίες" σας, έστω και αν εσείς δεν τις εκφράζετε... Δηλαδή, αν πάει να κάνει κάτι και χαρείς (έστω και αν τον σταματήσεις), του εντυπώνεται ότι σου "άρεσε" κατά βάθος... ή το αντίθετο...
Τούτων λεχθέντων, σε ένα κούταβο μιάς "δυνατής" φυλής (με έντονα ένστικτα "άμυνας" - και ενδεχομένως και "κυριαρχικό" χαρακτήρα), προσπαθείς ώστε η επαφή σου μαζί του να μην έχει στοιχεία δυναμισμού... να μην έχει έντονα παιχνίδια (τουλάχιστον, πέρα από ένα όριο, που θα θέσεις εξαρχής εσύ)... τώρα, αν τα παιχνίδια είναι έντονα με την έννοια ότι θα πετάς το μπαλάκι και θα τρέξει (μιά φορά, άντε δύο) να το πιάσει, είναι ok... παιχνίδια, όμως, με έντονο σωματικό ανταγωνισμό είναι να αποφεύγονται...
Πρέπει να μάθει ότι εσύ (και όλη η οικογένεια) "δεν τα σηκώνετε αυτά"...
Το λέω, μιάς και από κάποια χρονική στιγμή και πέρα, θα έχει (στατιστικά) τέτοιο βάρος και δύναμη, που κανείς από εσάς δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη σωματική του δύναμη...
Θα πάρει το μήνυμα, με σχετική άνεση, μιάς και (στατιστικά, επαναλαμβάνω) μιλάμε για "σοβαρά" σκυλιά...
Θα πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να υπακούει (άριστα, θα έλεγα) σε 3-5 εντολές και τέλος... και, μάλιστα, εντολές που θα δίνονται μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο...
Και θα έχετε υπομονή (όπως θα είχατε και σε ένα αγοράκι), γιατί θα αργήσει να ενηλικιωθεί (να ωριμάσει) και θα περάσει (στατιστικά, λέω) διάφορες φάσεις της εφηβείας του... με διάφορες εξάρσεις...
Γι' αυτό, αρκετοί φίλοι (και εγώ) είχαν ένα προβληματισμό για το ΠΟΙΟΣ επαγγελματίας θα συμβάλει στην εκπαίδευση...
Θα μπορούσα να γράφω "για πάντα" πάνω σε ένα τέτοιο θέμα... αλλά, θα με "κράξουν" οι υπόλοιποι...
Για να συνοψίσω, λοιπόν, ΔΕΝ πρέπει να φοβάσαι πολύ, μιάς και (εσύ και η οικογένειά σου) βρίσκεσαι στο "ΕΜΕΙΣ"... και (στατιστικά) θα πεθάνει για να σας προστατέψει... απλώς, πρέπει να μάθει να αποφεύγει να σας "διορθώνει" ή να σας "επιβάλλεται", ειδικά στα παιδιά...
Υ.Γ. Μιλώντας πάντα, για ένα σκύλο (όσο σκληροτράχηλος και να είναι) που δεν είναι "ανισόρροπος"... μιάς και τότε, ο ΚΑΘΕ σκύλος (μικρός ή μεγάλος) θα ήταν πολύ δύσκολο θέμα...