Prong /e-collar και εκπαίδευση

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Αν ο σκύλος σηκωθεί, παώ δίπλα του και περιμένω και
ναι, όσο και καταπλήξη αυτό - εκείνη την στιγμή δίνω στον
σκύλο χρόνο, να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει.
Δεν καταλαβαίνω βρε Λια…
Τι να σκεφτεί, αφού δεν ξέρει τι να κάνει? Απ ότι γράφεις δεν του το ζητάς. Πως θα καταλάβει τι θέλεις?
Πως ο σκύλος εκτελεί αυτό που θέλεις χωρίς να του το ζητήσεις?
:confused:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Επισης γιατι στις οποιες χωρες εχει απαγορευτει απαγορευτηκε?
ε και ποιος ειναι ο αντιλογος?
Δηλαδη κοτζαμαν νομοθετες ασχετοι ηταν? Δε νομιζω. Πως οσοι το χειριζεστε αντικρουετε επιχειρηματα.
Γιατι εμενα η απαγορευση σε χωρες με μακρααααααααν καλυτερη σκυλοπαιδεια αρκει για να μην το κανω.
Καλή ερώτηση.

α) οι νομοθέτες είναι πολιτικοί, και στην συγκεκριμένη περίπτωση άσχετοι με το θέμα, ναι. Παντελώς άσχετοι. Δέχονται πιέσεις, και υποκύπτουν σε αυτούς που είναι οι περισσότεροι.

β) στατιστικά μιλώντας, είναι πάντα οι περισσότεροι αυτοί που βασανίζουν τους σκύλους με αυτά τα εργαλεία, ο νομοθέτης δεν κάνει καμία διάκριση και για να προστατεύσει το ζώο (και να πάρει τις ψήφους που λέγαμε) νομοθετεί αναλόγως.

γ) Δεν την αγνοώ σαν κινηση. Λέω ότι είναι αδύνατον να γίνει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα θυμίσου απαγορεύεται να κάνεις πολλά πράγματα σχετικά με τους σκύλους που φαίνονται απευθείας, και τα κάνουν pet-shop - κτηνίατροι και πολλοί ιδιοκτήτες ... είναι δυνατόν να ελέγξεις αυτό που στην τελική το κάνει ο καθένας μέσα στο σπίτι του ?

δ) ΚΑΙ για εμένα , ναι, θα ήταν καλύτερα όποιος έχει σχέση με σκύλο να λέγχεται η ψυχική του υγεία. Να πωλούνται κάθε είδους επικίνδυνοι - εξειδικευμένοι οδηγοί - πνίχτες και εργαλεία σε οποιονδήποτε με επίδειξη χαρτιού ψυχιάτρου και πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίων για την χρήση τους. Μην ξεχνάς όμως ένα πράγμα :
Τα σκυλιά στην Ελλάδα ΚΡΕΜΙΟΥΝΤΑΙ στα δέντρα ζωντανά με ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΑ και ΤΡΙΧΙΕΣ. ;) Αυτά στις χώρες αυτές είναι σπανιότατα και σχεδόν άγνωστα ...

liajoe

Well-Known Member
Δεν καταλαβαίνω βρε Λια…
Τι να σκεφτεί, αφού δεν ξέρει τι να κάνει? Απ ότι γράφεις δεν του το ζητάς. Πως θα καταλάβει τι θέλεις?
Πως ο σκύλος εκτελεί αυτό που θέλεις χωρίς να του το ζητήσεις?
:confused:
Η όλη άσκηση ξεκινάει από την καθημερινή συμπεριφορά στο
σπίτι. Κάτω / Μείνε για να του δωθεί εντολή να φάει.
Σε αυτήν την άσκηση φέρνω παρεμβολές, π.χ. αφού είναι
στην θέση κάτω / μείνε, βάζω κάποιον να την φωνάξει, να
την παροτρύνει να σηκωθεί.

Όταν σηκωθεί (περιμένω να σηκωθεί), έρχομαι δίπλα της και
περιμένω - χωρίς να επαναλάβω εντολές (γρήγορα καταλαβαίνει -
γλώσσα σώματος και σκέφτεται τι να κάνει) μόλις εκτελέσει μόνη
της, γυρνάω στην θέση μου και συνεχίζουμε. Με επανάληψει καταλάβαίνει
μόνη της πώς πρέπει να συμπεριφερθεί όταν την αφήνω στο μείνε
και κάποιος την δελεάζει να σηκωθεί :)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν έχω δει ποτέ σκύλο οδηγό χωρίς πνίχτη. Ούτε καν πολύ έμπειρο οδηγό.
Μιλάω για Γερμανία και Αμερική. Ολοι οι σκύλοι που είδα ήταν "συνεδεμένοι" με λουρί 2α (ένα σκληρό/άκαμπτο στη ράχη, ένα μαλακό στον πνίχτη).
:)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η όλη άσκηση ξεκινάει από την καθημερινή συμπεριφορά στο
σπίτι. Κάτω / Μείνε για να του δωθεί εντολή να φάει.
Σε αυτήν την άσκηση φέρνω παρεμβολές, π.χ. αφού είναι
στην θέση κάτω / μείνε, βάζω κάποιον να την φωνάξει, να
την παροτρύνει να σηκωθεί.

Όταν σηκωθεί (περιμένω να σηκωθεί), έρχομαι δίπλα της και
περιμένω - χωρίς να επαναλάβω εντολές (γρήγορα καταλαβαίνει -
γλώσσα σώματος και σκέφτεται τι να κάνει) μόλις εκτελέσει μόνη
της, γυρνάω στην θέση μου και συνεχίζουμε. Με επανάληψει καταλάβαίνει
μόνη της πώς πρέπει να συμπεριφερθεί όταν την αφήνω στο μείνε
και κάποιος την δελεάζει να σηκωθεί :)
Τι να πω… Πρωτότυπο πάντως! :)

Αν ο σκύλος σηκωθεί και φύγει (τρέξει για παράδειγμα σ΄ αυτόν που τη φωνάζει) τι κάνεις?

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Οχι παιδι μου!
Το ανευφικτο ηταν αυτο που ειπε ο ντενις

"Νομίζω ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε την συζήτηση :) ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι αυτό που λές είναι ανέφικτο άσχετα με το τί εμπειρίες έχει :p"
Ολα Τα αλλα απευθυνοταν στους υποστηρικτες των αμφισβητουμενων μεθοδεων οχι σε σενα!!!

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Έχω διαπιστώσει Noela ότι ορισμένοι μπερδεύονται θεωρώντας ότι οι λεγόμενοι "θετικοί" εκπαιδευτές είναι εκείνοι που δε χρησιμοποιούν πνίχτες και ηλ. κολάρα.
Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει.
Οι λέξεις "θετικός εκπαιδευτής" είναι μια καραμέλα μάρκετινγκ. Πρόσφατα, άνθρωπος που δηλώνει θετικός εκπαιδευτής μου χαρακτήρισε άλλον εκπαιδευτή ως "αρνητικό εκπαιδευτή" (επειδή δεν είναι της ίδιας σχολής) και μου ήρθε να μπήξω τα γέλια, αλλα συγκρατήθηκα. :D Αυτοί που δηλώνουν θετικοί εκπαιδευτές, όντως δε χρησιμοποιούν πνίχτες και ηλεκτρικά κολάρα κι επίσης δεν φωνάζουν στα σκυλιά ούτε λένε ΜΗ. Δεν υπάρχει θετική εκπαίδευση (πέραν της πιπίλας που πουλάνε). Υπάρχουν 4 ειδών ενισχύσεων και αυτοί χρησιμοποιούν θετική ενίσχυση και extinction (sorry δε μου έρχεται τώρα στα ελληνικά) και όχι τους άλλους τύπους ενισχύσεων που υπάρχουν στη συμπεριφορική ψυχολογία που αφορά τη μάθηση. Δε δηλώνω θετική εκπαιδεύτρια, δηλώνω όμως ότι δε χρησιμοποιώ βία και το πιστεύω.

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
@giorgos kriti

Η ερώτηση σου έχει απαντηθεί πάνω από 10 φορές. Έχουμε γράψει επανειλημμένως πως όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά και δίκαια από ανθρώπους που γνωρίζουν τι ζητούν από το σκύλο και πως θα το επιτύχουν.

Εύχομαι αυτή τη φορά να καλύφθηκες.
Αν ειδες τι εγραψα ημουν απολυτα σαφης... και δεν ειπα κατι για τη χρηση του απο εκπαιδευτες οταν ειναι απαραιτητο...ουτε ζητησα μια "γενικη" απαντηση
Ομως να ξερεις οτι απαντηση ακριβη δεν εδωσες(αν και ηταν σωστη) και να σου πω γιατι.:D

Με αυτη τη γενικοτατη φραση "ορθά και δίκαια από ανθρώπους που γνωρίζουν τι ζητούν από το σκύλο και πως θα το επιτύχουν." επιτρεπεις στον καθε ξερολα να παει και να αγορασει ενα κολαρο και να κανει και αυτος χρηση...γιατι απλα μπορει να πιστευει οτι "ξερει". Το ερωτημα μου ηταν αν μπορει να το χρησημοποιει καποιος που δεν ειναι εκπαιδευτης.
Και πιστευω πως δεν πρεπει.(εκτος και αν ειναι ΣΩΣΤΑ εκπαιδευμενος απο τον εκπαιδευτη και ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ που να το δουλευει)
Απλα θα ξανατονισω οτι αυτο που ειπες ναι αποτελει μια σωστη πλην ομως γενικη απαντηση και τις γενικες απαντησεις οταν οταν τις ακουν καποια συγκεκριμενα μυαλα καταντουν επικυνδυνες:)

Γιατί επιμένεις στα ίδια και τα ίδια? :-?
Ειμαι οπαδος της σαφηνειας:D

:cool:

EDIT ειχα διαβασει αυτο που μου ειπες.**

Last edited:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το ερωτημα μου ηταν αν μπορει να το χρησημοποιει καποιος που δεν ειναι εκπαιδευτης.
:shock::shock::shock:

ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ !!!!!!!!!!!!!

ROTTIE said:
Έχουμε γράψει επανειλημμένως πως όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά και δίκαια από ανθρώπους που γνωρίζουν τι ζητούν από το σκύλο και πως θα το επιτύχουν.
Λέγοντας ανθρώπους εννοώ άντρες γυναίκες, μικρούς, μεγάλους, ψηλούς κοντούς, χοντρούς, αδύνατους, εκπαιδευτές ή ιδιοκτήτες. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Κατάλαβες τώρα ή όχι?

:maria::maria::maria:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Παιδιά η μέθοδος της Λίας πιάνει αλλά μόνο σε συγκεκριμνένα (ΠΟΛΥ συγκεκριμένα) σκυλιά.

Δεν πιάνει σε πολύ κυριαρχικά ζώα (μερικά σου πάνε κόντρα μόνο γιατί ΜΠΟΡΟΥΝ! Και αυτό τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ιδιαίτερα)

Δεν πιάνει σε πολύ νευρικά ζώα (σε "εκπαιδεύουν" να γυρίσεις κοντά τους με το να σηκώνονται όποτε νιώθουν ανασφάλεια!)

Και ούτε σε πολλά (περισσότερα απ' όσα νομίζετε) που ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ να σε παρακούσουν αν είναι να τραβήξουν την προσοχή σου (απλώς θέλουν σημασία). Πολλά πρτιμούν να τα ΜΑΛΩΣΕΙΣ από το να τα αγνοείς ή να φύγεις και να μείνουν ακίνητα....

Άλλα πάλι έχουν ΤΟΣΟ πολύ ενέργεια που ΔΕΝ θα σε προσέξουν ΚΑΘΟΛΟΥ με τόσο "ήπια" συμπεριφορά. Μερικά δεν θα σε ΔΟΥΝ καν να επιστρέφεις (θα έχουν φύγει).

Τέλος, η Λία αναφέρει μία μέθοδο για (ιδιαίτερα "μαλακό") σκύλο που η ΙΔΙΑ μεγάλωσε με τον τρόπο της από κουτάβι.
Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να εκπαιδεύεις ενήλικο σκύλο.

Μικρό παράδειγμα (να μην σας κουράσω άλλο). Μια κυρία 68 ετών με ΕΝΤΟΝΟ πρόβλημα (οστεοαρθήτιδα στα χέρια και ένα γόνατο) με φώναξε να εκπαιδεύσω το μαύρο Λαμπραντόρ της (14 μηνών). Ο σκύλος ΔΕν έχει καμία σχέση με τα Λαμπραντόρ που δουλεύουν ώς οδηγοί τυφλών γιατί είναι διαφορετικής εκτροφής (κυνηγετικά αίματα) με 200% παραπάνω ενεργητικότητα και εκρηκτικότητα.

Φυσικά, του έβαλα ΑΜΕΣΩΣ "prong collar" και την έμαθα να το χρησημοποιεί σωστά. Ο σκύλος σε λίγους μήνες (μόνο με εξάσκηση από την κυρία του) προόδευσε αρκετά ώστε να φοράει απλό πνίχτη. Όπως προανέφερα, είχε μάθει πλέον να ακούει ΚΑΙ τον ήχο του πνίχτη αλλά ΚΑΙ τον ήχο της φωνής της κυρίας του (που τώρα πια έχει και λίγο πυγμή!).

Πολλοί θετικοί εκπαιδευτές θα της έλεγαν πως δεν εκπαιδεύεται τόσο μεγάλος ή πως πρέπει να δώσει τον σκύλο της (που σιγά μην τον έπαιρνε κανείς). Ενδέχεται να αναγκαζόταν στο τέλος να κάνει ακόμη και ευθανασία στο σκυλάκι.

Δεν κατάλαβα να πόνεσε ποτέ ο σκύλος κατά την εκπαίδευσή του. Αντιθέτως κατάλαβα πως η ζωή του επιτέλους απέκτησε νόημα (14 μήνες περίμενε έναν άξιο αρχηγό!).

Υ.Γ. Όσο για την μέθοδο της Λίας, στα σκυλιά της αστυνομίας, στην άσκηση του μείνε, αν ξαναξαπλώσουν μόνο και μόνο επειδή επιστρέψαμε κοντά τους ΠΑΛΙ τα διορθώνουμε έτσι κι αλλιώς (με τον πνίχτη) και ας είναι στο "platz" ήδη (και ας "αυτοδιορθώθηκαν").

Αυτό γιατί δεν θέλουμε να μας εκπαιδεύουν εκείνα (να ερχόμαστε όποτε μας "φωνάζουν") και σαφέστατα δεν θέλουμε να συνεχίσουν αυτό το "παιχνίδι"
γιατί μαθαίνει τη ΕΛΛΕΙΨΗ σεβασμού.

Τα σκυλιά της αστυνομίας είναι ΤΟΣΟ σκληρά που ΔΕΝ μπορούν να μάθουν με της Λίας τον τρόπο (το μείνε) -ΠΟΤΕ.

Και αν το κάνει κανείς με πραγματικά σκληρό σκύλο, θα σκίσω το διπλωμά μου δημόσια.

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Rottie :maria: Εβιβες:D

Ναι τωρα απαντησες;)
εκπαιδευτές ή ιδιοκτήτες βεβαια θα ηταν αρκετο:rolleyes:

liajoe

Well-Known Member
Παιδιά η μέθοδος της Λίας πιάνει αλλά μόνο σε συγκεκριμνένα (ΠΟΛΥ συγκεκριμένα) σκυλιά.

Δεν πιάνει σε πολύ κυριαρχικά ζώα (μερικά σου πάνε κόντρα μόνο γιατί ΜΠΟΡΟΥΝ! Και αυτό τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ιδιαίτερα)

Δεν πιάνει σε πολύ νευρικά ζώα (σε "εκπαιδεύουν" να γυρίσεις κοντά τους με το να σηκώνονται όποτε νιώθουν ανασφάλεια!)

Άλλα πάλι έχουν ΤΟΣΟ πολύ ενέργεια που ΔΕΝ θα σε προσέξουν ΚΑΘΟΛΟΥ με τόσο "ήπια" συμπεριφορά. Μερικά δεν θα σε ΔΟΥΝ καν να επιστρέφεις (θα έχουν φύγει).

Τέλος, η Λία αναφέρει μία μέθοδο για (ιδιαίτερα "μαλακό") σκύλο που η ΙΔΙΑ μεγάλωσε με τον τρόπο της από κουτάβι.
Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να εκπαιδεύεις ενήλικο σκύλο.

Αυτό γιατί δεν θέλουμε να μας εκπαιδεύουν εκείνα (να ερχόμαστε όποτε μας "φωνάζουν") και σαφέστατα δεν θέλουμε να συνεχίσουν αυτό το "παιχνίδι"
γιατί μαθαίνει τη ΕΛΛΕΙΨΗ σεβασμού.

Τα σκυλιά της αστυνομίας είναι ΤΟΣΟ σκληρά που ΔΕΝ μπορούν να μάθουν με της Λίας τον τρόπο (το μείνε) -ΠΟΤΕ.

Και αν το κάνει κανείς με πραγματικά σκληρό σκύλο, θα σκίσω το διπλωμά μου δημόσια.
Ο σκύλος, Τάσκαν στη φωτό δίπλα (Γ.Π) μου ήρθε όταν ήταν 9 μηνών.
χωρίς ίχνος κοινωνικοποίησης. Με επιθετική κτητική συμπεριφορά.

Ο Ρούντη (να αναπάυετε) ήρθε 3 χρονών.
Είχα δαγκώσει την γυναίκα του αφεντικού, 18 ράματα στο πρόσωπο.

Ο Κέβιν από εργοστάσιο, είχα στείλει 2 άτομα στο νοσοκομείο.

Κανένα από τα παραπάνω δεν ήταν / είναι τρελά.
Απλός κανείς δεν εφιέρωσε αρκετό χρόνο και σεβασμό.

Αυτά δεν ήταν σκυλάκια που θα καθόντουσαν για να τους
βάλεις λουράκι. Οπότε, τι θα κάνετε?

Εγώ προτίμώ να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους (δεν με βιάζει κάτι)
και να τους κάνω το μάθημα τόσο ευχάριστο ώστε να θέλουν και αλλο.

Δέν είπα ποτέ ότι δεν έχω χρεισιμοποιήση πνίχτη, είπα ότι
τις περισσότερες φορές προτιμό χωρίς, δεν μου χρειάζετε.

Τα σκυλιά λατρεύουν τις προκλήσης :)

Υ.Γ. Από 6 χρονών ήμουν στο πλάι του πατέρα μου.
Εγώ έδειχνα στους πελάτες την υπακοή στα 8, 1983/84
Πηγαίναμε εκπαιδευμένα σκυλιά στην βάση στην Ρόδο,
Θεσσαλονίκη.

Δέν ξεκίνησα με σκύλους οδηγούς. Οπότε θα σε παρακαλούσα
όταν δεν γνωρίζουμε το ιστορικό να μήν κατακρίνουμε πρόωρα :)

Last edited:

liajoe

Well-Known Member
Νομίζω ότι όλοι ξέρουν ότι δεν εκπαιδεύετε ένας σκύλος αστυνομίας
με τον ίδιο τρόπο, όπως ένας σκύλος οδηγός.

Δέν ζητάμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Εκτός αν με περνάς για χαζή :p

liajoe

Well-Known Member
Τα σκυλιά αυτά πάνε κόντρα γιατί δεν τους ευχαριστεί η παρέα,
προφανός ;)
Γιατί, γνωρίζουμε ότι ο σκύλος κάνει πάντα αυτό που τον ευχαριστεί :)

Τα σκυλιά αυτά είναι νευρικά ανασφαλή γιατί υπαρχει λόγος.
Είτε το περιβάλλον, είτε genetic. Όταν βρίσκεις την αιτία,
πράτεις ανάλογα.

Και ούτε σε πολλά (περισσότερα απ' όσα νομίζετε) που ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ να σε παρακούσουν αν είναι να τραβήξουν την προσοχή σου (απλώς θέλουν σημασία). Πολλά πρτιμούν να τα ΜΑΛΩΣΕΙΣ από το να τα αγνοείς ή να φύγεις και να μείνουν ακίνητα....
Εάν κάνουν το παραπάνω, υπάρχει λόγος, πάντα υπάρχει λόγος!
Και συγνώμη, αλλά δεν γνωρίζω σκύλω που προτιμάει να τον
μαλώσεις - εκτός αν δεν εκπληρώνουμε κάποια ανάγκη του
και καταλάβει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τραβήξη την προσοχή σου!

Τότε, βρίσκεις τρόπος να ηρεμήσεις τον σκύλο.
Σίγουρα, θα προσπαθήσει να φύγει. Θέλω να φύγει, θυμάσαι ;) [/quote]

liajoe

Well-Known Member
Δεν έχω δει ποτέ σκύλο οδηγό χωρίς πνίχτη. Ούτε καν πολύ έμπειρο οδηγό. Μιλάω για Γερμανία και Αμερική. Ολοι οι σκύλοι που είδα ήταν "συνεδεμένοι" με λουρί 2α (ένα σκληρό/άκαμπτο στη ράχη, ένα μαλακό στον πνίχτη).

Φυσικά, έχω μερικά χρόνια (4) να δω αλλά δεν να πιστεύω πως έχει αλλάξει τόσο πια η μέθοδος εκπαίδευσής τους. Βασικά γιατί θεωρώ τον πνίχτη εξαιρετικό εργαλείο και απολύτως ασφαλές.
Σωστά πολλές χώρες το χρεισημοποιούνε.
Στην Γαλλία, Ελβετία και Αγγλία υπάρχει ένα λουρί / πνίχτης
αντί για αλυσίδα.

Τέλος, ακόμη κι η έννοια "εκπαιδευμένος σκύλος" διαφέρει πολύ
από άτομο σε άτομο.
Αν δεν ζητάς υπακοή καλή από το σκύλο σου, ναι, δεν σου είναι χρήσημο ΚΑΝΕΝΑ εργαλείο.
Ναι, πάντως δεν γνωρίζω πολλούς τυφλούς που ζητάνε το
παραπάνω. Καήκαμε αν ήταν έτσι :p

liajoe

Well-Known Member
Dr.Zhivago said:

Μήν νομίζετε ότι τα σκυλιά αυτά είναι "μαλθακά".

Γιατι για να διασχίσουν διαδρομή 2 ωρών, πρέπει να είναι
ακούραστα, συγκεντρωμένα είναι σκυλιά με "νεύρο",
"επιμονή" και "πείσμα".

Γιατί όταν του δώσεις την εντολή πέρνα το δρόμο
(με ερχόμενο αυτοκίνητο) ή δεξιά (ενώ είναι γκρεμός)
ΜΟΝΟ το πείσμα του σκύλου θα τον σώσει.

:)

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Δεν υπάρχει θετική εκπαίδευση (πέραν της πιπίλας που πουλάνε). Υπάρχουν 4 ειδών ενισχύσεων και αυτοί χρησιμοποιούν θετική ενίσχυση και extinction (sorry δε μου έρχεται τώρα στα ελληνικά) και όχι τους άλλους τύπους ενισχύσεων που υπάρχουν στη συμπεριφορική ψυχολογία που αφορά τη μάθηση.
H ουσία όλων όσων λέμε βρίσκετε στις παραπάνω γραμμές. Η εκπαίδευση βασίζετε στα 4 είδη ενισχύσεων, ότι κάνουμε όταν "δουλεύουμε" ένα σκύλο βασίζετε εκεί. Η "σκέψη" είναι συνέπεια κάποιας ενίσχυσης που γίνετε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο...

Προσωπικά αρκετές φορές όταν εκπαιδεύω έναν σκύλο ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ...;)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog