Prong collar και Ivan Balabanov

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Νομίζεις οτι απάντησες; Να σου τονίσω ότι το σκυλί μου είναι 4,5 μηνών καί εδώ και ένα μήνα έχουμε (τονίζω το έχουμε) ξεκινήσει εκπαίδευση με επαγγελματία εκπαιδευτή κάτι που δεν νομίζω να με κατατάσει στο μεσο έλληνα ιδιοκτήτη σκύλου. Οι ερωτήσεις μου όμως αφορούν τον μέσο ιδιοκτήτη.
Να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Είσαι εκπαιδευτής; Έχεις εκπαιδεύσει το σκύλο σου με επαγγελματία; Γιατί ο τρόπος που απάντησες στη noella που είναι εκπαιδεύτρια βγάζει μια στενοκεφαλιά.
Φιλικά Παναγιώτης.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παναγιωτη, μπορεις να μας πεις εάν και τι εργαλεια χρησιμοποιει ο εκπαιδευτης σου?

Σημειωση. Το φαγητο δεν χρησιμοποιειται για διορθωση, αλλά για εκμαθηση, δόλωμα/δέλεαρ και κινητρο. Διαβασε λιγο καλυτερα τα προηγουμενα ποστ.

Αρης

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παναγιωτη, οι οπαδοι των θετικων μεθόδων δεν είναι αναγκαστικα στενοκεφαλοι. Είναι κατι σαν τους χορτοφαγους ή τους αντικαπνιστές. Υποστηριζουν με παθος έναν συγκεκριμενο τροπο ζωης και συχνα γινονται δυσαρεστοι και ενοχλητικοι. Η λογικη τους εχει σοβαρη βαση, το θεμα ειναι ποιος μπορει να την ακολουθησει.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
ΔΕΝ είμαι εκπαιδευτής. Ούτε με ενδιαφέρει το να γίνω ποτέ.

Έχω κάνει Β/Υ στο σκύλο μου με επαγγελματία εκπαιδευτή χωρίς πνίχτη ή ηλεκτρικό κολάρο. Με μπόλικη πίεση βεβαίως (όπως ποτέ δεν έχω κρύψει). Τον διάλεξα γιατί μου άρεσε η προσέγγισή του. Και ας ήταν στην άλλη άκρη της Αθήνας και περάσαμε με τη γυναίκα μου τρομερή ταλαιπωρία στο πήγαινε-έλα.

Ασχολούμαι τελείως ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ και για ΧΟΜΠΥ ΜΟΝΟ, σε SchH club γιατί περνάμε καλά και εγώ και ο σκύλος μου (κυρίως) 3 φορές την εβδομάδα.

Κάνω κάθε μέρα στο σπίτι υπακοή με το σκύλο, παίζω πολύ μαζί του και κάνουμε μεγάλες βόλτες. Βρέξει - χιονίσει.

Ουδέποτε υποστήριξα την "θετική" εκπαίδευση. Δεν πιστεύω ότι χωρίς καμία πίεση θα μπορούσα να έχω αποτελέσματα με το σκύλο μου. Δεν πιστεύω όμως στη χρήση του πνίχτη ή του ηλεκτρικού κολάρου, παρά μόνο όπου χρειάζεται πραγματικά. Σε σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα συμπεριφοράς, που αν δε διορθωθούν στην καλύτερη απλά δε μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με την οικεγένειά τους και στη χειρότερη πάνε για πεντοθάλη.

Αν αυτό με κάνει στενοκέφαλο, τότε ναι είμαι.

Το ότι η noela είναι εκπαιδεύτρια δεν το ήξερα. Και τώρα που το ξέρω τι πρέπει να κάνω; Να πέσω στα γόνατα και να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη; Για την ακρίβεια ποσώς με ενδιαφέρει, όταν ακούω ότι το ηλεκτρικό δεν πονάει. Αν και εσύ το πιστεύεις, κάνε αυτό που έγραψα και πριν. Βάλτο στο full, φόρα το στο λαιμό και πάτα μια φορά το κουμπί.

Αν το δεις από αυτή τη μεριά, ποιός είναι στενόμυαλος;

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Αρη έχω παρακολουθήσει όλο το thread. Η απορία μου είναι γιατί θεωρούμε τόσο κακό τον πνίχτη. Καθημερινά βλέπω σκυλιά να ταλαιπωρούνται με απίστευτα κακές διορθώσεις με απλό κολάρο.
Ο εκπαιδευτής που δουλεύουμε (5 άτομα+1 κουτάβι) χρησιμοποιεί επιβράβευση αλλά δεν αρνείτε τη χρήση πνίχτη ΑΝ και ΟΤΑΝ χρειαστεί.
Στη Θέτιδα φοράμε κολάρο και πνίχτη με τον οδηγό να πιάνει και στα δύο. Το κουτάβι έρχεται να φορέσει τον πνίχτη γιατί ξέρει πως είναι ώρα για βόλτα.
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την ως τώρα πορεία μας και το πόσο ισσοροπημένο είναι το σκυλί.
Δεν τραβάει στη βόλτα, εκτελεί πολύ καλά ακόμη και με ερεθίσματα (πχ άλλα σκυλιά). Για την ώρα δουλεύουμε με οδηγό έξω και χωρίς μέσα.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Φίλε μου, αν ο μόνος τρόπος να κουμαντάρεις το σκυλί σου είναι να το πνίγεις ή να του κάνεις "ανάνηψη" ενώ δεν πάσχει από καρδιοπάθεια, τότε κακώς το πήρες.
Μου κάνει τρομερή εντύπωση πως ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει e-collar, ούτε καν δει (ίσως σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο κάνοντας googling), έχει τόσο παγιωμενη άποψη σχετικά με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Αγαπητέ φίλε kkranis, πως έχεις άποψη σχετικά με κάτι που στην ουσία αγνοείς?
Απλή περιέργεια.

:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παναγιώτη, εχω μια σκυλα που την πηρα ημιάγρια σε ηλικια 7 μηνων. Τωρα είναι 12.

Πνιχτη δεν χρησιμοποιω αλλά ειμαι ένθερμος υποστηρικτης του προνγκ. Εργαλειο το ένα, εργαλειο και το άλλο.
Μπορει να μην υπηρχε άλλη λυση στην περιπτωση μου, μπορει και να υπηρχε.

Ανηκω στην ομαδα «κυναγωγών» που εχει κακοποιησει τον σκυλο με το απλο δερματινο κολαρο. Το προνγκ εβαλε στην ιστορια αυτή ένα τελος. Μπορει βεβαια να αρχισε μια άλλη ιστορια. Πάντως εφτιαξε φανερα την σχεση μου με την σκυλα και την εκπαιδευσε σε μεγαλο βαθμο.

Πηρες το σκυλι σου από μικρο κουταβι. Τωρα είναι 4,5 μηνων.
Στην δικια σου περιπτωση ισως υπαρχει άλλος τροπος εκτος του πνιχτη, εστω και παραλληλα με το κανονικό κολαρο.
Σιγουρα δεν μπορω εγω να το κρινω.

Παρενθεση: δυο κολαρα μαζι, ειδικα αν το ένα είναι πνιχτης, μερικοι το θεωρουν κατι εγκληματικο και επικινδυνο. Αλλοι το εφαρμοζουν.

Να σημειωσω επισης ότι διασημοι σκληροι εκπαιδευτες δεν επιτρέπουν πνιχτη και προνγκ σε κουταβια κατω των 6 μηνων.

Ο πνιχτης ως δευτερο κολαρο τι ρολο εξυπηρετει? Μηπως είναι πρωτο και το κανονικο κολαρο απλά τον φρεναρει? Υπαρχουν και αλλοι τροποι γι αυτό.
Μπως το κανονικο χρησιμοποιειται για ομαλη μεταβαση και προσαρμογη στον πνιχτη και σιγα σιγα θα καταργηθει?

Εστω ότι ισχυει αυτό. Αντε και εσυ μαθαινεις να διορθωνεις με πνιχτη. Θα πρεπει και η γυναικα και η κορη να μαθουν το ιδιο. Θα μπορεσουν? Θα αντεξουν?

Γνωριζεις ότι οσο περναει ο καιρος χρειαζεται για την θεραπεια μιας νεας ή ακομα και της ιδιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, εάν αυτή επανεμφανιστει ή απλά δεν εκλειψει, ολο και περισσοτερη ενταση διορθωσης?

Η δικια μου γυναικα δεν αντεχει να ασκήσει την παραμικρη πιεση. Αποτελεσμα: με το σκυλι ασχολουμαι αποκλειστικα και μονο εγω, μπορω δεν μπορω, ειτε ειμαι καλα ειτε όχι.
Του Κωστα η γυναικα μπορει παντως να χειριζεται τον σκυλο και αυτό με βαζει σε σκεψεις.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Μου κάνει τρομερή εντύπωση πως ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει e-collar, ούτε καν δει (ίσως σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο κάνοντας googling), έχει τόσο παγιωμενη άποψη σχετικά με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Αγαπητέ φίλε kkranis, πως έχεις άποψη σχετικά με κάτι που στην ουσία αγνοείς?
Απλή περιέργεια.

:)
Rottie η Πυθεία.

Έχεις μαντικές ικανότητες φαίνεται. Εδώ όμως έπεσες έξω.

Το έχω δει να δουλεύει σε όλες τις κλίμακες. Οπότε άστο καλύτερα.

Προσπάθησε περισσότερο...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
kkranis said:
Rottie η Πυθεία.

Έχεις μαντικές ικανότητες φαίνεται. Εδώ όμως έπεσες έξω.

Το έχω δει να δουλεύει σε όλες τις κλίμακες. Οπότε άστο καλύτερα.

Προσπάθησε περισσότερο...
Σε όλες τις κλίμακες? :confused:

Θα προσπεράσω τον αγενή σου τρόπο και θα σταθω στην ουσία. :)

Τι κολάρο έχεις δει? Τι κλίμακα (διαβάθμιση) είχε? Σε τι ένταση δουλεύονταν ο/οι σκύλος/οι που ειδες με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο και για ποιο σκοπό? Από ποιον δουλεύονταν? Τι σκύλος/οι ήταν? Πως αντέδρασε/αν ο/οι σκύλος/οι στο ερέθισμα?

Αν δεν σου κάνει κόπο, θα ήθελα σαφείς απαντήσεις. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Kkranis επειδή αγνοείς επειδικτικά τα post μου και δενμπορώ να συμμετέχω σε μία συζήτηση κατά την οποία λέγονται πράγματα στα οποία έχω να πώ κάτι, αλλά δεν βρίσκω απόκριση ή θα μου απαντήσεις με 1-2-3 όπως θα σε ρωτήσω ή θα μου απαντήσεις "δεν σου απαντάω" οκ ?

1) ηλεκτρικό κολλάρο πονάει ? "ΝΑΙ, γιατί ... βάλτο στο FULL και θα δείς" ... θεωρείς το "βάλτο στο full" επιχείρημα ? Αν δεν είναι στο full ? βάζω εγώ το κολλάρο στο minimum απόκρισης και το πατάω όταν ταίζω, τί είναι ? Stress - πόνος ή το πιο ευχάριστο σήμα που λαμβάνει ο σκύλος κατά την διάρκεια της μέρας - ΜΠΟΡΕΙ να λειτουργήσει σαν σφυρίχτρα ή ΟΧΙ ?

2) Εκπαίδευσα υπό πίεση αλλά όχι πνίχτης εκτός και αν είναι απαραίτητος ... Γιατί ? Ποιά η διαφορά της μίας πίεσης από την άλλη ? Το τσίκ ?

3) Εχεις μάθει μέχρι τώρα ότι οι τρόποι εκπαίδευσης είναι οι Χ ... ο ένας παρακίνηση, ο άλλος πίεση, ο άλλος ανήθικος. Αν δουλεύουν 3 ή 4 τρόποι μαζί τί γίνεται ? Σε πληροφορώ ότι στο 90% των περιπτώσεων σε κυναθλήματα δουλεύουν ΠΑΝΩ από 3 εργαλεία ταυτόχρονα, minimum 2, έχω δεί με τα μάτια μου 4 ... (αν βάλεις καιτην φωνή πάμε στα 5) αν το ένα δημιουργεί έναν σκύλο χαρούμενο, το άλλο ενθουσιώση σκύλο, το τρίτο στρεσάρει, το τέταρτο πονάει ... τί σκύλο έχουμε παρανοικό ? Η απάντηση είναι ΟΧΙ, γιατί όταν δουλεύουν όλα με τον ενδεικτικό τρόπο και σε ενδεικτικό χρόνο ΠΡΩΤΟΝ δεν πιέζουν τον σκύλο, και ΔΕΥΤΕΡΟΝ, μιμούνται την φυσική μέθοδο εκμάθησης που είναι "ανταμοιβή" και "τιμωρία" πρακτική που ο σκύλος - ώς όν που η λέξη "ηθική" του είναι παντελώς άγνωστη, καταλαβαίνει απόλυτα.

4) ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ την δυσκολία του ΜΕΣΟΥ ιδιοκτήτη να φτιάξει όχι καλό platz σε βάθος μηνών αλλά ΑΠΛΑ να δουλέψει με τον σκύλο του 10 μαθήματα ? Εκτός από το "ας πρόσεχε" και "κακώς αφήνουν έτσι τα κουτάβια" αναγνωρίζεις ότι ο μέσος εκπαιδευτής αντιμετωπίζοντας τον μέσο ιδιοκτήτη έχειΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα να εφαρμόσει στην πράξη αυτά που διαβάζετε εδώ και βλέπετε στα κλάμπ ? ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ εκτός από κυνολογική παιδεία ?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Σε όλες τις κλίμακες? :confused:

Θα προσπεράσω τον αγενή σου τρόπο και θα σταθω στην ουσία. :)

Τι κολάρο έχεις δει? Τι κλίμακα (διαβάθμιση) είχε? Σε τι ένταση δουλεύονταν ο/οι σκύλος/οι που ειδες με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο και για ποιο σκοπό? Από ποιον δουλεύονταν? Τι σκύλος/οι ήταν? Πως αντέδρασε/αν ο/οι σκύλος/οι στο ερέθισμα?

Αν δεν σου κάνει κόπο, θα ήθελα σαφείς απαντήσεις. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)
Τι είναι αγένεια; Η απάντησή μου ή η δική σου δήλωση ότι δεν έχω δει κάτι δια ζώσης και μόνο από το internet? ;)

Έχω δει σε 2 περιπτώσεις. Η πρώτη σε εκπαίδευση επιθέσεων SchH και η δεύτερη σε άρνηση τροφής.

Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν διαβαθμίσεις (για να το πω σωστά αφού δε σου αρέσει το "κλίμακες") από πολύ light όπου ο σκύλος απλά έκανε μια κίνηση του κεφαλιού προς τα κάτω και πλάγια πάνω στο τρέξιμο ως μεσαίες όπου ο σκύλος έβγαλε και κάτι κλαψουρίσματα. Σημειωταίον ότι το συγκεκριμένο σκυλί είναι πραγματικά πολύ σκληρό.

Στη δεύτερη (σε άλλο σκύλο), όπου το κολάρο ήταν στη μεγαλύτερη ένταση, ο σκύλος ούρλιαζε. Έχεις δει κάτι βίντεο που κακοποιούν σκυλιά; Έτσι ακριβώς.

Όπως καταλαβαίνεις, επειδή πρώτον με απωθεί ως άνθρωπο η χρήση του, και δεύτερον δε με ενδιαφέρει καθόλου να εμβαθύνω στη χρήση του στο δικό μου σκυλί, η εμπειρία μου είναι μόνο αυτή. Είναι αρκετή όμως για να δω ότι το "επιχείρημα" ότι το κολάρο δεν πονάει είναι μια μ@λ@κί@ και μισή.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
denis, το post σου είναι για άλλη μια φορά άψογο. Συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος (οπότε μη λες ότι σε αγνοώ :) ).

Λίγες παρατηρήσεις μόνο:
1. Το ηλεκτρικό κολάρο μπορεί να λειτουργήσει ως σφυρίχτρα ακριβώς με τον τρόπο που περιέγραψες. Η ίδια ένταση και μπαλάκι ή δάγκωμα. Ανάλογα τι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο στο σκυλί. Άλλο αυτό όμως και άλλο το να λέγεται ότι καθαρά και ξάστερα δεν πονάει. Όλα εξαρτώνται από τη χρήση και το σκύλο.

2. προτίμησα από την αρχή η πίεση να είναι η φωνή μου. Όπου έκανα το λάθος να χρησιμοποιήσω πίεση με λουρί/κολάρο, πέρασα εγώ ο ίδιος τα όρια (έχω περιγράψει νομίζω και στο forum περιστατικό) και προσπαθώ να αλλάξω λογική. Αφού η νέα λογική δουλεύει στο σκύλο μου, δεν ψάχνομαι για κάτι άλλο.

3. Στο SchH με ενδιαφέρει μόνο να περνάω καλά με το σκύλο μου και να λαμβάνει μια εκπαίδευση η οποία είναι μέρος της φύσης του. Δε με νοιάζει ούτε πρωταθλητής να γίνει (δεν έχω εκτροφικές βλέψεις με το τυπικά κοπρόσκυλό μου :D ) ούτε να κατέβω σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Οπότε διαλέγω την πιο απλή και ωραία μέθοδο όπου μπορώ. Έχω γράψει (τώρα να σου παραπονεθώ ότι εσύ δε διαβάζεις αυτά που γράφω; ) ότι ίσως και ο Balabanov να χρησιμοποίησε και εγώ δεν ξέρω τι στο σκυλί που πήρε το παγκόσμιο. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο αποσκοπεί στην τελειοποίηση, και στους 2-3 βαθμούς παραπάνω από τους 300 που κάνουν τη διαφορά. Όχι στη βασική υπακοή ενός κουταβιού (γιατί από εκεί ξεκίνησε το θέμα μας)

4. Φτάνοντας στο μέσο ιδιοκτήτη, ναι έχεις δίκιο. Εκεί όπως πρέπει να υπάρχει (με χρονολογική σειρά) διάβασμα από τον υποψήφιο ιδιοκτήτη πριν πάρει σκύλο, καθοδήγηση από τον εκτροφέα για το τι πρέπει να κάνει αφού τον πάρει, και εκπαίδευση από όσο πιο ενωρίς γίνεται. Κυνοφιλική παιδεία δηλαδή. Ναι, αυτό προτείνω. Εγώ που έκανα το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα με το σκύλο μου.

Επειδή όμως υπάρχουν τρόποι ακόμα και για το μέσο ιδιοκτήτη που τα σκ@τώνει αρχικά (βλέπε kkranis) χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε πόνο (διαβάθμιση της πίεσης και μόνο) και χωρίς να χρειάζεται να τρέχει σε club, δε μπορώ να ακούω ότι η ενδεδειγμένη εκπαίδευση περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία από την αρχή. Είναι σα να πολεμάς με πυρηνικά όπλα τους Αμποριτζιναλς. Και στο κάτω κάτω, η εκπαίδευση έχει προχωρήσει. Πριν τον πνίχτη υπήρχε το ξύλο. Στην εποχή του ήταν αποδεκτό. Τώρα που υπάρχουν και άλλοι τρόποι γιατί δεν προχωράμε και λίγο παρακάτω;

Τέλος, για να μη μακρυγορώ άλλο, ο μέσος ιδιοκτήτης είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να χάσει το μέτρο της χρήσης ενός εκπαιδευτικού εργαλείου. Λόγω ενθουσιασμού των γρήγορων αποτελεσμάτων ή έλλειψης εμπειρίας. Και τότε εύκολα καταστρέφει το σκύλο του...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
1. Το ηλεκτρικό κολάρο μπορεί να λειτουργήσει ως σφυρίχτρα ακριβώς με τον τρόπο που περιέγραψες. Η ίδια ένταση και μπαλάκι ή δάγκωμα. Ανάλογα τι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο στο σκυλί. Άλλο αυτό όμως και άλλο το να λέγεται ότι καθαρά και ξάστερα δεν πονάει. Όλα εξαρτώνται από τη χρήση και το σκύλο.
Πιο λογική τοποθέτηση. Και επειδή ξέρω ότι αυτοί που λένε δεν πονάει δεν εννοούν ότι δεν πονάει ένα κουτάβι όταν το βάλεις στο full, :) μένει να δεχτώ ότι εσύ όταν λές πονάει - τελεία και παύλα, εννοείς το παραπάνω.

2. προτίμησα από την αρχή η πίεση να είναι η φωνή μου. Όπου έκανα το λάθος να χρησιμοποιήσω πίεση με λουρί/κολάρο, πέρασα εγώ ο ίδιος τα όρια (έχω περιγράψει νομίζω και στο forum περιστατικό) και προσπαθώ να αλλάξω λογική. Αφού η νέα λογική δουλεύει στο σκύλο μου, δεν ψάχνομαι για κάτι άλλο.
ΜΠΟΡΕΙ η φωνή σου να μην δούλευε, να στρέσσαρε τον σκύλο μεμη επιθυμητό τρόπο, ή να χάλαγε την σχέση σας σε άλλα επίπεδα, αυτό μόνο ... αν δεν ψάχνεσαι για κάτι άλλο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή δεν δουλεύει ή είναι ανήθικο :)

3. Στο SchH με ενδιαφέρει μόνο να περνάω καλά με το σκύλο μου και να λαμβάνει μια εκπαίδευση η οποία είναι μέρος της φύσης του. Δε με νοιάζει ούτε πρωταθλητής να γίνει (δεν έχω εκτροφικές βλέψεις με το τυπικά κοπρόσκυλό μου :D ) ούτε να κατέβω σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Οπότε διαλέγω την πιο απλή και ωραία μέθοδο όπου μπορώ. Έχω γράψει (τώρα να σου παραπονεθώ ότι εσύ δε διαβάζεις αυτά που γράφω; ) ότι ίσως και ο Balabanov να χρησιμοποίησε και εγώ δεν ξέρω τι στο σκυλί που πήρε το παγκόσμιο. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο αποσκοπεί στην τελειοποίηση, και στους 2-3 βαθμούς παραπάνω από τους 300 που κάνουν τη διαφορά. Όχι στη βασική υπακοή ενός κουταβιού (γιατί από εκεί ξεκίνησε το θέμα μας)
Δεν χρησιμοποίησα το παράδειγμα για την τελειοποίηση ή μή ... αλλάγια τον τρόπο που μαθαίνει ο σκύλος ... είτε μαθαίνει να μην κατεβάζει το αυτί του όταν κοιτάει αριστερά, είτε να μην τα κάνει στο χαλί, μαθαίνει με την ίδια διαδικασία, και μπορεί να δεχτεί (ή όχι) την ίδια πίεση. Η πιο ωραία μέθοδος είναι η πιο απλή, ακριβώς έτσι ...

4. Φτάνοντας στο μέσο ιδιοκτήτη, ναι έχεις δίκιο. Εκεί όπως πρέπει να υπάρχει (με χρονολογική σειρά) διάβασμα από τον υποψήφιο ιδιοκτήτη πριν πάρει σκύλο, καθοδήγηση από τον εκτροφέα για το τι πρέπει να κάνει αφού τον πάρει, και εκπαίδευση από όσο πιο ενωρίς γίνεται. Κυνοφιλική παιδεία δηλαδή. Ναι, αυτό προτείνω. Εγώ που έκανα το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα με το σκύλο μου.
Οκ :)

Επειδή όμως υπάρχουν τρόποι ακόμα και για το μέσο ιδιοκτήτη που τα σκ@τώνει αρχικά (βλέπε kkranis) χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε πόνο (διαβάθμιση της πίεσης και μόνο) και χωρίς να χρειάζεται να τρέχει σε club, δε μπορώ να ακούω ότι η ενδεδειγμένη εκπαίδευση περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία από την αρχή. Είναι σα να πολεμάς με πυρηνικά όπλα τους Αμποριτζιναλς. Και στο κάτω κάτω, η εκπαίδευση έχει προχωρήσει. Πριν τον πνίχτη υπήρχε το ξύλο. Στην εποχή του ήταν αποδεκτό. Τώρα που υπάρχουν και άλλοι τρόποι γιατί δεν προχωράμε και λίγο παρακάτω;
Γιατί στην Χ περίπτωση το πυρηνικό όπλο είναι η φωνή (σκυλιά που έχουν κακοποιηθεί έστω και μόνομε την φωνή) ή ακόμα και το μπαλάκι (πρώην αδέσποτα πχ ή ημιδεσπζόμενα που κρατώντας ή βλέποντας αντικείμενο στο χέρι σου εξαφανίζονται τρομοκρατημένα δίκην πέτρας) ... αυτόλέμε ... η πρόοδος είναι να ανοίξεις το μυαλό σου και όχι να βάλεις το πιο μαλακό κολλάρο που θα βρεις ...

Τέλος, για να μη μακρυγορώ άλλο, ο μέσος ιδιοκτήτης είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να χάσει το μέτρο της χρήσης ενός εκπαιδευτικού εργαλείου. Λόγω ενθουσιασμού των γρήγορων αποτελεσμάτων ή έλλειψης εμπειρίας. Και τότε εύκολα καταστρέφει το σκύλο του...
Ναι αλλά τα εργαλεία αυτά προσφέρονται στα pet-shop ... αν δεν το δείξεις δεν σημαίνει ότι θα το αποφύγει ... κάποιος θα του πεί "σε τραβάει" ? - βάλε πνίχτη να ησυχάσεις ... και ίσως ο σκύλος δεθεί και από το δέντρο μετά με πνίχτη κλπ κλπ

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Πάλι συμφωνούμε στο μεγαλύτερο μέρος (ως βασική ιδέα) και τα χαλάμε στην υλοποίηση :D

Η πιο απλή μέθοδος ποιά είναι; Κάποια που περιλαμβάνει και πόνο; Για να σε προλάβω: Αρχίζοντας ένας ιδιοκτήτης να χρησιμοποιεί ηλεκτρικό κολάρο, από πολύ χαμηλή ένταση και υποθέτοντας ότι κάνει και σωστή δουλειά, στη συνέχεια το κουτάβι αναπτύσεται σε ισχυρό χαρακτήρα με έντονες κυριαρχικές τάσεις που το platz (θέση υποταγής) δεν το κάνει με τίποτα; Τι θα γίνει; Θα αυξηθεί η ένταση ενδεχομένως στο σημείο που να προκαλεί πόνο; Αν αργότερα το σκυλί βγάλει κάποιο άλλο πρόβλημα (ας πούμε ότι χαλάει μια εντολή λόγω μιας κακής εμπειρίας), τότε δε θα πρέπει να αυξηθεί η ένταση του ρεύματος σε επίπεδο πόνου, δεδομένου ότι τη χαμηλότερη ένταση θα την έχει συνηθίσει;

Αν υπάρχει άλλη μέθοδος να διδαχθεί το platz στο σκύλο, αυτόματα αυτή δε γίνεται η πιο απλή (και για να το παίξω και λίγο εξυπνάκιας: πιο απλά δεν είναι τα πράγματα όταν δεν υπάρχει σύγκρουση; )

Το ότι ο πνίχτης υπάρχει στα pet shop και ενδεχομένως ο κάθε άσχετος θα πάει και θα τον χτησιμοποιήσει από τη βλακεία που τον δέρνει, δεν αναιρεί τίποτα. ΕΑΝ αυτός ο άνθρωπος μάθει με μια πιο ήπια μέθοδο το σκύλο του και βάλει ο ίδιος τα δικά του ψυχολογικά όρια τότε ούτε θα κάνει λάθος χρήση, ούτε στο δέντρο θα καταλήξει ο σκύλος. Ίσως είναι ουτοπικό και απαιτείται όπως πολύ σωστά είπες πιο πριν σωστή κυνοφιλική παιδεία. Αλλά εγώ προσωπικά αυτό προτιμώ.

Και το λέω άλλη μια φορά, και πραγματικά ελπίζω να το διαβάσεις: Δε διαφωνώ με τον πνίχτη για τις στιγμές που χρειάζεται, στα σκυλιά που τον αντέχουν. Όχι όμως να κάνουμε βασική υπακοή σε ένα κουτάβι χρησιμοποιώντας εξ' αρχής αυτόν. ;)

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Kkranis πραγματικά δε ξέρω αν έχει νόημα να σου απαντήσω γιατί είναι προφανές ότι πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για τα σκυλιά μου, τη ψυχολογία τους και τον τρόπο που δουλεύω.
Είσαι σίγουρος ότι η θηλυκιά μου έχει εκκρηκτικότητα σε σχέση με το μπαλάκι. Θα μπορούσε να έχει εμφανίσει συμπτώματα OCD σε ηλικία 3 μηνών και να το δουλέψαμε πολύ με το μπαλάκι που της ήταν παντελώς αδιάφορο τότε ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει στο μέλλον. Έτσι το να μην παίρνει το μπαλάκι της δε μπορείς να υπολογίσεις πόσο πολύ στρες της δημιουργεί.
Ανήθικα έχω εκπαιδεύσει το σκύλο μου να γουστάρει το e-collar γιατί ρεύμα σημαίνει πόνος. Ασχέτως αν δεν έχω κάνει καμία προσπάθεια να του αρέσει. Ασχέτως αν δουλεύει με αυτό σε κλίμακα 12% όπου εγώ νιώθω ένα γαργάλημα και κάποιος άλλος εδώ μέσα απολύτως τίποτα. Θα πρέπει να το βάλω στο τέρμα για να νιώσω πόνο. Κι άμα πετάξω το φρίσμπυ και σου έρθει στο κεφάλι, μάλλον πόνο θα νιώσεις.
Ευτυχώς που μου είπες τον τρόπο για το πως μαθαίνουν τα σκυλιά. Έχεις καμιά ιδέα αν όντως χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος μου; Αν γίνεται με αυτή και μόνο να κάτσει το σκυλί, χωρίς να χρειάζομαι μπαλάκι, το οποίο να το κρύβω κι αν το κρύβω γιατί να το κρατάω εξαρχής;
Αν δεν κάνω τάχιστα διαχωρισμό του σινιάλου που δίνει το χέρι από το φαϊ ή το παιχνίδι που παίρνει από το χέρι, το σκυλί θα ανταποκρίνεται μόνο όταν το χέρι που κάνει το σινιάλο κρατάει το ζητούμενο. Κι επιμένω ότι άνετα μπορεί να πηδήξει στο χέρι αντί να κάτσει για να το αποκτήσει.

Σχετικά με τον πνίχτη τώρα, τον χρησιμοποιώ λίγο, μόνο όπου κρίνω ότι χρειάζεται. Παρόλο που δεν είμαι fan, μια φορά μόνο έχω μετανιώσει και αυτό ήταν επειδή δεν τον χρησιμοποίησα σε ένα σκυλί με μαλακούς ιδιοκτήτες.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...
Αν δεν κάνω τάχιστα διαχωρισμό του σινιάλου που δίνει το χέρι από το φαϊ ή το παιχνίδι που παίρνει από το χέρι, το σκυλί θα ανταποκρίνεται μόνο όταν το χέρι που κάνει το σινιάλο κρατάει το ζητούμενο. Κι επιμένω ότι άνετα μπορεί να πηδήξει στο χέρι αντί να κάτσει για να το αποκτήσει.
Κοίτα, εγώ το έχω καταφέρει και δε δηλώνω εκπαιδευτής. Ο σκύλος μου θα κάτσει, θα κάνει platz και πολλά άλλα χωρίς να πάει για το μπαλάκι. Θα περιμένει να του το πετάξω. Το ίδιο που χρησιμοποιώ και για τη θέση και όχι ένα άλλο. Αν το σκυλί σου έχει τόσο άγχος με το μπαλάκι, δώστου λουκάνικο. Θα έχει μεν ένταση λόγω του επικείμενου διαγκώματος, αλλά σίγουρα όχι άγχος. Μήπως πρέπει να το ψάξεις λίγο...

Επίσης, όταν οι κυναγωγοί περνάνε από εξετάσεις, δεν κρατάνε τίποτα στα χέρια τους. Το σκυλί παρ' όλα αυτά υπακούει. Σιγά - σιγά το αντικείμενο φεύγει από το παιχνίδι, και έρχεται η τελική επιβράβευση στο τέλος του προγράμματος.

Σχετικά με τον πνίχτη τώρα, τον χρησιμοποιώ λίγο, μόνο όπου κρίνω ότι χρειάζεται. Παρόλο που δεν είμαι fan, μια φορά μόνο έχω μετανιώσει και αυτό ήταν επειδή δεν τον χρησιμοποίησα σε ένα σκυλί με μαλακούς ιδιοκτήτες.
Αυτή μάλλιστα είναι σωστή αντιμετώπιση. Η πρώτη που γράφεται εδω μέσα από εκπαιδευτή ;)

ΥΓ: Έχει γράψει η Rottie ένα πολύ ωραίο post για το πώς διαλέγουμε εκπαιδευτή. Ένα από τα σημεία έλεγε το "να κατεβάζει σκυλιά σε εξετάσεις εργασίας". Αμαρωτιέμαι πόσοι από τους ανθρώπους του χώρου το κάνουν αυτό :confused:

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Μπράβο σου που τα κατάφερες αλλά δεν είναι όλοι οι σκύλοι Γ.Π. Ούτε εγώ δήλωσα εκπαιδεύτρια. Θεωρώ καλύτερο να χρησιμοποιώ το σώμα μου, το χέρι μου παρά οτιδήποτε άλλο για τη θέση. Η σκύλα μου είναι ψιλοαδιάφορη για το λουκάνικο σε σημείο που αν το κρατάει άλλος αντί εγώ θα αδιαφορήσει πλήρως. Δεν το θεωρεί αξιόλογη επιβράβευση. Ποιός ο λόγος να μη συνεχίσω να χρησιμοποιώ χαλαρωτικό φαϊ για την εκμάθηση;

Συμφωνώ στο ότι οι εκπαιδευτές θα έπρεπε να ασχολούνται και με εργασία και όχι μόνο Β/Υ και στο ότι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε κουτάβια (μη σου πω και σε ενήλικα) εξαρχής πνίχτης.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
... Ποιός ο λόγος να μη συνεχίσω να χρησιμοποιώ χαλαρωτικό φαϊ για την εκμάθηση;
...
Εννοείται το φαϊ. Εγώ απέτυχα σε αυτό γιατί μου δάγκωνε το χέρι που είχε το φαϊ και μου είχε σκίσει τα δάχτυλα. :D

Τώρα το πληρώνω γιατί οι θέσεις του δεν είναι αυτές που πρέπει στο 100% και παλεύω να τις διορθώσω :(

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συμφωνώ στο ότι οι εκπαιδευτές θα έπρεπε να ασχολούνται και με εργασία και όχι μόνο Β/Υ και στο ότι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε κουτάβια (μη σου πω και σε ενήλικα) εξαρχής πνίχτης.
Εφη, η Β/Υ, εστω με τα πιο ήπια μεσα, σε τι ηλικια πρεπει να αρχιζει?

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul