Great Dane - Section

Status
Κλειδωμένο θέμα

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Πολύ ωραίο ευχαριστώ..!!!
Αλήθεια μπορώ δλδ εάν θέλω στο μέλλον για να ψάξω για τέτοιο ραβδωτό Μολοσσό?

Βέβαια δεν είναι η αγάπη μου αλλά εάν παραμερίσω αυτά που λένε και δω το Profile του φαίνεται συμπαθής..

Diogenes,

και βεβαια μπορεις να ψαξεις για ραβδωτο Μολοσσο...:)
Αλλα αν δεν ειναι η αγαπη σου , ξανασκεψου το...του αρεσει και του αξιζει να ειναι πρωτη επιλογη και να τον αγαπανε πολυ! :)

Ειναι εκπληκτικη η συμβιωση και η επικοινωνια με τη φυλη...και "once a Dane, always a Dane" ! :D

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Σωτηρη μου η βιολογικη λειτουργια της αναπαραγωγης ειναι η ιδια ασχετα με το ποσες φορες ερχονται σε οιστρο τα θηλυκα...Σε πληροφορω οτι υπαρχουν δειγματα πολλων φυλων (για να μη πω ολων ισως) που παρουσιαζουν οιστρο μια φορα το χρονο, και Μολοσσων, και Γκρέυχαουντ κα. Εγω ποτε δεν εχω ζευγαρωσει και ποτε δεν θα ζευγαρωσω σκυλα μου σε συνεχομενους οιστρους.
μπορείς να μου πεις το γιατί???

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Πολυ ευχαριστως!
γιατι το θεωρω απαραδεκτο στα πλαισια των δικων μου ηθικων κανονων εκτροφης και διαχειρισης των σκυλων μου, ειτε προκειται για Μολοσσους ειτε για Τσιουαουα! :)

Δεν κανω υπερπαραγωγη, δεν κανω εμπορικη εκτροφη (πιστευω οτι ουκ εν τω πολλω το ευ και το εμβλημα του εκτροφειου μου ειναι "ποιοτητα, οχι ποσοτητα"...) κανω γεννα μονον οταν θελω να κρατησω η ιδια ή οι συνεργατες μου κουταβι και οταν υπαρχουν εξασφαλισμενα σπιτια για τα κουταβια και δεν βλεπω το λογο να ταλαιπωρω τη θηλυκια με δυο γεννες το χρονο...αλλωστε ο Μολοσσος συνηθως κανει πολυαριθμα κουταβια σε καθε γεννα...δεν κανω εκτροφη ορμωμενη απο προσωπικες φιλοδοξιες, και θεωρω οτι δεν δικαιολογειται να συνεισφερω στην αυξηση του ηδη πολυ μεγαλου παγκοσμιου πληθυσμου της φυλης, τη στιγμη μαλιστα που υπαρχουν εκτροφεις καλυτεροι απο μενα και επισης παρα πολλοι ανεπιθυμητοι σκυλοι στα κυνοκομεια...Εκτροφικα δεν εχω κανενα λογο να παρω πανω απο 2-3 γεννες απο καθε σκυλα, μπορω να συνεχισω τη γραμμη απο κορες, αδελφες, ξαδελφες ή εγγονες...:)

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
οκ ολα αυτά

απλά περίμενα να μου γράψεις κάτι σε ιατρικούς λόγους (ταλαιπωρία της σκύλας κλπ)

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
ο Μολοσσος κανει μεγαλες σε αριθμο κουταβιων γεννες και σαφως ειναι ταλαιπωρια για τη σκυλα. Και για τον εκτροφεα βεβαια...Εγω δεν συμφωνω και δεν κανω θανατωση υγιων κουταβιων , η δε ανατροφη νεογεννητων απο θετη μητερα με βρισκει αντιθετη για πολλους λογους (εκτος αν δεν υπαρχει αλλη λυση) οπως και το μεγαλωμα των κουταβιων αποκλειστικα με τεχνητο γαλα...

προφανως εχεις διαβασει αυτο:
http://www.geocities.com/Heartland/Park/5378/golden.html
πουαναφερει:

“A weak or sickly bitch should absolutely not be bred; instead, skip that period. In contrast, a healthy, strong bitch can be bred during each heat, that is, twice a year; but let her raise fewer puppies.”

δεν γνωριζω πως επιτυγχανεται αυτο (ο μικροτερος αριθμος κουταβιων). Ο SV ας πουμε δινει οδηγιες περιορισμου των κουταβιων σε 6-8 το πολυ σε καθε γεννα,βαζοντας τα υπολοιπα σε θετες μητερες. Αν δεν υπαρχει θετη μητερα διαθεσιμη, ο εκτροφεας μπορει να τα μεγαλωσει ολα αλλα τοτε δεν του επιτρεπεται να την ξαναζευγαρωσει δευτερη φορα στο ιδιο ετος.

Μου εχει αναφερθει η υπαρξη περιοριστικου κανονισμου (περι μαξιμουμ αριθμου κουταβιων) και στη Φιλανδια. Mου εχουν πει οτι οι εκτροφεις κανουν μια κατα το δυνατον αξιολογηση των κουταβιων και κανουν ευθανασια στα υπεραριθμα εντος 2 ημερων απο τη γεννα. Δεν συμφωνω με την ευθανασια σε υγιη κουταβια και μαλιστα σ αυτη την ηλικια.

Παρατηρειται σε γερμανικα πετιγκρι οπου δηλωνονται κουταβια θνησιγενη, κουταβια ζωντανα κατα τη γεννα και κουταβια που πεθαναν αργοτερα (εντος 36 ωρων), να υπαρχουν σταθεροι αριθμοι κουταβιων που πεθαινουν αργοτερα και να μενει παντα ο επιθυνητος αριθμος. Αναρωτιεμαι τελικα ολα αυτα ηταν οντως κουταβια με δυσμορφιες ή τελικα οι εκτροφεις τα θανατωνουν? Χωρις να μαθαινουμε και ποτε τι ειχαν, ποια δυσμορφια ή ελαττωμα, και γιατι πεθαναν ή θανατωθηκαν?

Μου εχουν πει Γερμανοι εκτροφεις πως ειναι κοινο μυστικο οτι κρατουν 6-7-8 κουταβια σε καθε γεννα και θανατωνουν τα υπολοιπα - και δεν μιλαμε μονο για λαθος χρωματισμους ή παθολογικα αιτια, μιλαμε για υγιη κουταβια. Εγω με αυτο δεν συμφωνω, οποτε καταλαβαινεις οτι στη φυλη μου δεν ειναι σωστο να κανω ζευγαρωματα σε καθε οιστρο τη στιγμη που η σκυλακανει 8, 9, 10 και δεν κανω ευθανασιες χωρις λογο! ...

και να γιατι (ισως) λευκα κουταβια δεν παρουσιαζονται ποτε σε γεννες ΓΠΣ, να και γιατι (ισως) μερικοι εκτροφεις λενε οτι ποτε δεν εβγαλαν λευκο μποξερ, ή ροτβαιλερ με λευκα σημαδια, ή μπλε ντομπερμαν...και να γιατι δεν ασχοληθηκα με την εκτροφη αρλεκινων μολοσσων...

και για καποιους που ισως ειναι της αποψης οτι ο εκτροφεας πρεπει να υποκαθιστα τη φυση και να θανατωσει καποια γιατι στη φυση θα πεθαιναν...αν οι σκυλοι ζουσαν στην αγρια φυση θα συνεργαζοταν ολη η αγελη να επιβιωσουν ολα τα υγιη κουταβια για να ενισχυθει η αγελη...αν υπηρχε αρκετη τροφη βεβαια...και απο τη στιγμη που η εκτροφη ειναι δικη μου ευθυνη και οχι του θεου ή της αγελης στην αγρια φυση, θεωρω καθηκον μου να αναθρεψω ολα τα κουταβια που εφερα στον κοσμο...και οχι να κανω επισφαλεις επιλογες σε ηλικια 1-2 ημερων και να παιζω το ρολο του υπερτατου οντος..αυτη ειναι η αποψη μου.

αν γνωριζει καποιος περισσοτερα γι αυτους τους περιοριστικους κανονισμους/οδηγιες ομιλων ας μας ενημερωσει...γιατι γενικα δεν πολυ-εμφανιζονται δημοσια...

Last edited:

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση

το κομμάτι με την εκτροφή αρλεκίνων δεν κατάλαβα

τι πρόβλημα υπάρχει στο χρώμα ???

mod μεταφερετε το καπου αλλού

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
στην εκτροφη αρλεκινων προκυπτουν και λευκα κουταβια (τα οποια ειτε ειναι κωφα και με αλλα προβληματα συνδεομενα με το γονιδιο merle ειτε ειναι υγιη) και κουταβια με ελαττωματικα σημαδια (μη αποδεκτα στην εκθεση). Ο εκτροφεας λοιπον βρισκεται αντιμετωπος με το διλημμα / τριλημμα - να θανατωσει τα λευκα στη γεννα ακομα και αν καποια απο αυτα ειναι υγιη (αλλα δεν το ξερει ακομη), ή να τα κρατησει με αποτελεσμα να αρρωστησουν κλπ κλπ και να πρεπει να ευθανατωθουν αργοτερα? Να τα δωσει προς υιοθεσια - και αντε να βρεις κατοχους τοσο εμπειρους και κυνοφιλους ωστε να μεγαλωσουν και να φροντιζουν σωστα ενα κωφο σκυλο, και αντε σε καθε γεννα να κρατας τοσα επιλεον ζωα και στο τελος καταληγεις κυνοκομειο...και τι γινεται αν δεν στειρωθουν απο τους νεους ιδιοκτητες? Αλλοι τα κοιμιζουν ολα (και τα λευκα και τα με λαθος σημαδια) - δε συμφωνω. Αλλοι κοιμιζουν μονο τα λευκα - και παλι δε συμφωνω. Δεν κανω εκτροφη αρλεκινων για να μην μπω σε αυτα τα ηθικα διληματτα _ αλλα και γιατι το συγκεκριμενο χρωμα δεν ηταν η πρωτη προτεραιοτητα μου ουτως η αλλως...Ο Ομιλος φυλης στη Γερμανια νομισε οτι αντιμετωπισε το προβλημα απαγορευοντας να ζευγαρωνονται 2 αρλεκινοι ή δυο γκρι με μαυρα μπαλωματα μεταξυ τους (υποκυπτοντας σε πιεσεις διαφορων λομπυ που εχουν μερικες σωστες αποψεις για την ηθικη εκτροφη υγιων ζωων αλλα φτανουν σε υστερικες ακροτητες απο ημιμαθεια) και τωρα λεγεται οτι σκεφτονται να απαγορεψουν και το μπλε...(θα τρελαθουμε τελειως) ακολουθωντας το παραδειγμα του ομιλου Ντομπερμαν που εξορισε το μπλε και το ισαβελλα...[Αποτελεσμα γενετικο ειναι η εξαλειψη του πραγματικου αρλεκινου - θα μεινει μονο το ασπρομαυρο που δεν ειναι αρλεκινος αλλα piebald...αλλα ξεφυγαμε απο το θεμα - αυτα δεν αφορουν το ροτβαιλερ! ]

Diogenes

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
155
0
33
Κομοτηνή
Κάτι τελευταίο από εμένα..

Αληθεύει ότι οι Μολοσσοί είναι πιο ευαίσθητοι όσον αναφορά την υγεία τους?
Είναι κάτι που ακούω πολλές φορές και θα ήθελα να μάθω εάν ισχύει..

Ευχαριστώ;)

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
πιο ευαισθητοι...απο τι? (Δεν ξερω γιατι, αλλα εχω παρατηρησει οτι η λεξη “ευαισθησια”, οταν αφορα ζωα, χρησιμοποιειται τις περισσοτερες φορες με αρνητικη εννοια – για να δηλωσει καποιο ελαττωμα, εννοωντας “ευπαθεια”...Προτιμω τη λεξη “ιδιατεροτητα”).

οι Μολοσσοι λοιπον εχουν δυο κυριως “ευαισθησιες” ή ιδιατεροτητες. Η πρωτη ειναι ιδιοσυγκρασιακη, η δευτερη σωματικη.
1. Η φυλη ειναι εντονοτατα ανθρωποκεντρικη και δεν ευδοκιμει σε συνθηκες κακομεταχειρισης και απομονωσης (ταρατσα, οικοπεδο, αλυσιδα + βαρελι...)
2. Επισης, δεν εχει υπομανδυα, οποτε δεν ειναι σκυλος της υπαιθρου. Πρεπει να ζει εντος σπιτιου και να προστατευεται απο καιρικες συνθηκες, ρευματα και υγρασια.

Εδω:

http://www.bbgreatdanes.com/genetic_diseases_of_danes.htm

υπαρχουν πληροφοριες για τα γενετικα προβληματα που εχουν καταγραφει στη φυλη. Οι πιο συχνες παθησεις στις μερες μας ειναι δυσπλασιες, εντροπιον (κυριως στις γραμμες με υπερτυπικα κεφαλια και πολυ χαλαρο δερμα) & καρδιακες ανεπαρκειες – αλλα και αυτες ειναι συνηθεστερες σε χωρες οπου η φυλη εχει χασει την αθλητικοτητα της. Η εμφανιση των περισσοτερων προβληματων εχει μετριαστει δραματικα απο την ποιοτικη ανοδο της διατροφης τα τελευταια χρονια.

Η διαστολη-συστροφη στομαχου (http://www.about-great-danes.com/great-dane-stomach-twisting.html) στην οποια ειναι επιρεπεις διαφορες φυλες και ο Μολοσσος, ειναι ευκολο να αποφευχθει ολοσχερως με καταλληλες διατροφικες συνηθειες (http://www.kifka.com/Elektrik/Bloat.htm ).

Θα ελεγα οτι ο Μολοσσος σημερα ειναι γενικα πολυ υγιεστερος απο αλλες μεγαλοσωμες & γιγαντοσωμες φυλες, εχοντας ξεπερασει σε μεγαλο βαθμο τα προβληματα που προκληθηκαν απο την πληθυσμιακη εκρηξη της φυλης στη δεκαετια του 70 καθως και, ως ενα βαθμο, την καταστροφικη επιδιωξη για ολο και μεγαλυτερο μεγεθος εις βαρος ολων των αλλων...

Μιλαω βεβαια παντα για αξιοπιστα εκτροφεια και γραμμες αιματος. Επειδη ουκ εν τω πολλω το ευ, ο υπερτυπισμος ειναι πηγη πολλων δεινων.

Η προελευση των Μολοσσων στην Ελλαδα ειναι –μεσω πετ σοπ- απο κουταβοπαραγωγικες μοναδες της συμφορας. Οι μεταπωλητες δεν ενδιαφερονται για την καταλληλοτητα των ιδιοκτητων ουτε για την παροχη σωστων πληροφοριων και οδηγιων φροντιδας για τη φυλη. Δεδομενου και οτι ο Μολοσσος δεν ευδοκιμει σε συνθηκες κακομεταχειρισης οπως προανεφερα, καταλαβαινεις τη συνεχεια...

Στην Ελλαδα η φυλη υποφερει απο διαφορες φημες που προερχονται απο αγνοια και παρεξηγηση. Μου δινεις την αφορμη να αναφερθω και στο γνωστο νεοελληνικο μυθο που χαρακτηριζει το Μολοσσο “χαζο”.

Ο Μολοσσος οντως βαριεται τις μηχανικες επαναληψεις και δεν εκπαιδευεται δια της βιας - αντιδρα στον καταναγκασμο με παγερη αδιαφορια. Επομενο ηταν η παλιας σχολης εκπαιδευτες σκυλων (που επαιναν το σκυλο στο χωρο τους και τον παρεδιδαν ετοιμο, μερικες εβδομαδες αργοτερα...εχοντας χρησιμοποιησει ενας θεος ξερει τι μεθοδους) να τα βρουν σκουρα με την ιδιοσυγκρασια της φυλης και να δικαιολογησουν την αποτυχια τους με το σλογκαν “ο σκυλος ειναι ανεπιδεκτος”.

Ο Μολοσσος ειναι ευφυεστατος, ικανοτατος και αθλητικοτατος σκυλος – αρκει να εκπληρουνται δυο προϋποθεσεις: σωστη εκτροφη + σωστη ανατροφη...:)

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
Ο Μολοσσος ειναι ευφυεστατος, ικανοτατος και αθλητικοτατος σκυλος – αρκει να εκπληρουνται δυο προϋποθεσεις: σωστη εκτροφη + σωστη ανατροφη...:)

λέω κι εγώ.... έπιασα το λαχείο και είναι εξαίρεση...:D:D:D:D:D

Last edited:

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
FAINOMENON μπορώ να ρωτήσω κάτι;Σε ποιά ηλικία έχουμε θαλάσσιους ελέφαντες; Στις πόσες εβδομάδες;;

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Αναλογως...ξεκιναμε ως φωκιες ή θαλασσιοι λεοντες (αναλογα και με το φυλο), γλιστεροι και νυσταλεοι...και εξελισσομαστε σιγα-σιγα σε θαλασσιους ελεφαντες γυρω στην 3η-4η εβδομαδα...Εσεις? :)

elena

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2007
136
0
Heraklion
www.cookiespirit.freegr.net
FAINOMENON μπορώ να ρωτήσω κάτι;Σε ποιά ηλικία έχουμε θαλάσσιους ελέφαντες; Στις πόσες εβδομάδες;;
Αναλογως...ξεκιναμε ως φωκιες ή θαλασσιοι λεοντες (αναλογα και με το φυλο), γλιστεροι και νυσταλεοι...και εξελισσομαστε σιγα-σιγα σε θαλασσιους ελεφαντες γυρω στην 3η-4η εβδομαδα...Εσεις?
Τι σχέση έχουν αυτά :confused: ή εγω δεν έχω καταλάβει κατι :confused:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
πρέπει να είναι κινισιακά μοτίβα των νεογένητων:)

έχω διαβάσει αντίστοιχες παρομοιώσεις για το ανθρώπινο βρέφος που γεννιέται σε νερό. πρώτα κολυμπάει σαν καρχαρίας και ΄μετά σαν δελφίνι κλπ

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Εμείς έχουμε ακριβώς τις ίδιες παιδικές καταστάσεις, απλά μετά τις 6 εβδομάδες ξεκινάει η παράνοια (μάτι με όλο το ασπράδι σε πλήρη θέα...)

Ghoul

New Member
9 Οκτωβρίου 2008
2
0
Θα ηθελα να μαθω με την ουρα το τι γινετε? Γενικος ακουσα οτι ειναι σαν ενα μεγαλο μαστιγιο χωρις ελενχο πανο στην χαρα του δημιουργωντας πολλες απολιες μεσα στο σπιτι(ραδιο αρβιλα?) Αν οχι υπαρχει λυση? Ειναι λυση το κοψιμο της ουρας?. Επισης οταν ο σκυλος θα ειναι πλεον 1-2 χρονον και υπαρξει γενα στο σπιτι πια η συμπεριφορα του σκυλου με το νεογεννητο και οσο θα μεγαλωνουν μαζι?

Status
Κλειδωμένο θέμα