Freedom και Ήρα....μερικές ερωτήσεις και από εμάς

Ήρα & Freedom

Well-Known Member
22 Μαϊου 2016
210
639
Λάρισα
υποθέτω πάντως πως όσοι ασχολούνται πραγματικά και όχι επιφανειακά το κάνουν με μεράκι και τις κατάλληλες γνώσεις

το μόνο που δεν έχω καταλάβει είναι το θέμα του προτύπου
πως καθορίζεται?
υπάρχει κάποιο σύνολο χαρακτήρων οι οποίοι πρέπει ή δεν να εμφανίζονται σε κάποια φυλή σε μορφή πχ λίστας?
και αν λόγω μεταλλάξεων εμφανιστούν καθόλα νέα γνωρίσματα αυτά πως αξιολογούνται?

υπάρχει πιθανότητα να ενταχθούν και αυτά στο πρότυπο ή απορρίπτονται κατευθείαν?

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
125
για τα μορφολογικα υπαρχει λιστα με το τι προβλεπεται,τι οχι καθως και το ευρος αποκλισεων...

περαν αυτου με τις λιγες γνωσεις που εχω στο θεμα προτυπων εχω παρατηρησει οτι παιζουν τα γνωστα "τσατσιλικια" που παιζουν σε καθε τι που οριζεται απο κανονισμους...

για παραδειγμα στα πρεσα με τα οποια εχω ασχοληθει ενδελεχως,πριν δυο-τρια χρονια,αν θυμαμαι καλα αλλαξε η ονομασια κι εγινε υποχρεωτικα dogo canario κι επισης αλλαξαν τα δεδομενα του αρχικου προτυπου της φυλης προς το "ξεχειλωμενο" μια και οι περισσοτεροι "πελατες" γουσταραν μοσχαρια...

γενικοτερα στις μεγαλες και κυριαρχικες φυλες περναει σιγα σιγα η αμερικανια "bigger is better"οποτε,αναλογως προσαρμοζονται σιγα σιγα και τα προτυπα...

σιγουρα οι γνωστες επ αυτων θα σε πληροφορησουν καλυτερα...

• Like
Reactions: Ήρα & Freedom

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
το μόνο που δεν έχω καταλάβει είναι το θέμα του προτύπου
πως καθορίζεται?
υπάρχει κάποιο σύνολο χαρακτήρων οι οποίοι πρέπει ή δεν να εμφανίζονται σε κάποια φυλή σε μορφή πχ λίστας?
και αν λόγω μεταλλάξεων εμφανιστούν καθόλα νέα γνωρίσματα αυτά πως αξιολογούνται?

υπάρχει πιθανότητα να ενταχθούν και αυτά στο πρότυπο ή απορρίπτονται κατευθείαν?
Το πρότυπο περιγράφει τον ιδεατό σκύλο της εκάστοτε φυλής.
Περιγράφει δηλαδή πως πρέπει να είναι η μορφολογία του αλλά και το ταμπεραμέντο του ούτως ώστε να είναι ικανός να ανταπεξέλθει ψυχικά και σωματικά στην όποια εργασία έκανε ή κάνει.
Αυτός είναι ο μπούσουλας που γίνεται η εκτροφή και είναι ο ιδιος μπούσουλας που αξιολογείται ο σκύλος στις εκθέσεις μορφολογίας.

Υπεύθυνος για το πρότυπο είναι ο Όμιλος της χώρας προέλευσης της φυλής και τα πιο παλιά συντάχθηκαν τον 19ο αιώνα.
Τότε αποτύπωσαν αυτό που έβλεπαν ή αυτό που ήθελαν να βλέπουν και σε πολλές περιπτώσεις το πρότυπο έχει μείνει αναλλοίωτο ή έχει πολύ μικρές διαφορές όσον αφορά κυρίως την διατύπωση.

Ένα παράδειγμα για να δεις τις όποιες αλλαγές υπήρξαν στο πρότυπο του γιόρκι από το 1891 μέχρι σήμερα, μπορείς να δεις εδώ.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και το άρθρο του Frank Kane που τα αναλύει εξαιρετικά.

Σπύρος-Μαρία

Active Member
27 Μαϊου 2016
42
18
43
Η καλύτερη φάση για το κουτάβι σου και όχι μόνο, διάδρομος γυμναστικής σε περπάτημα, αργό και λίγο πιο γρήγορο. Δε γλυστράει, δεν ανεβοκατεβαίνει σκάλες, κουράζεται και δεν τρέχει στο σπίτι να πέφτει και να ανοίγουν τα πόδια.. λίγο κοτοπουλάκι στο σταθερό μέρος μπροστά στο διάδρομο και όλα έρχονται μόνα τους!!! Εμάς είναι 3 μηνών Alaskan Malamute και το 3ο εμβόλιο έρχεται το Σάββατο. Το ίδιο ενεργητικό με το husky σου, μοιάζουν αρκετά σαν χαρακτήρες! Επίμονα, πεισματάρικα, hyperactive working dogs! 20' στο διάδρομο τώρα που είναι μικρά είναι θαυματουργά!!

• Like
Reactions: Ήρα & Freedom