Eπιλογή σκύλου για παιδί με προβλήμ. συμπεριφοράς

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Γριφος,που προτεινεις ειναι κυριαρχικες για το παιδι και δε το θεωρω καλη ιδεα.
Να ξέρεις ότι όλα τα σκυλιά, ασχέτου ράτσας, μεγέθους, καθαρόαιμου, ημίαιμου κλπ μπορούν να γίνουν κυριαρχικά. Κανένα σκυλί δεν γενιέτε κυριαρχικό. Κυριαρχικό γίνετε σύμφωνα με το πως θα μεγαλώσει και τι εκπαίδευση θα έχει.

Τα Samoyed είναι πολύ καλά σκυλιά. Πολύ ανθρωποκεντρικά, παιχνιδιάρικα & αγαπησιάρικα για αυτό χρησιμοποιήθηκε το DNA τους για την μίξη με την φυλή των Chow Chow για να βγεί ένα σκυλί με την όψη ενός Chow αλλά με τον χαρακτήρα ενός Samoyed. Τα αγαπημένα μου Eurasiers. :D

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Κανένα σκυλί δεν γενιέτε κυριαρχικό. Κυριαρχικό γίνετε σύμφωνα με το πως θα μεγαλώσει και τι εκπαίδευση θα έχει.
Διαφωνώ....
Υπάρχουν φυλές που η κυριαρχικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό τους κι όταν φτάσει η κατάλληλη ηλικία ένας τυπικός σκύλος θα το βγάλει ή έστω πρέπει να το βγάλει, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης κι ανατροφής...
Εκτός πια κι αν με το εκπαίδευση εννοούμε να "σπάσει" το σκυλί....

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Δεν εχω εμπειρια για καμια απο αυτες τις φυλες,αλλα για το μπουλ τεριε το εχω ακουσει σε κουβεντα και για το σαμογιεντ μου το ειπε ο ιδιοκτητης του,οταν το ρωτησα πως παει με τα παιδια και με αλλα ζωα.

Διαφωνώ....
Υπάρχουν φυλές που η κυριαρχικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό τους κι όταν φτάσει η κατάλληλη ηλικία ένας τυπικός σκύλος θα το βγάλει ή έστω πρέπει να το βγάλει
συμφωνω!

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Διαφωνώ....
Υπάρχουν φυλές που η κυριαρχικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό τους κι όταν φτάσει η κατάλληλη ηλικία ένας τυπικός σκύλος θα το βγάλει ή έστω πρέπει να το βγάλει, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης κι ανατροφής...
Εκτός πια κι αν με το εκπαίδευση εννοούμε να "σπάσει" το σκυλί....
Δηλάδή θες να πείς ότι ένας εκτροφέας έχοντας ένα κοπάδι μιας συγκεκριμένης (κατα την άποψη σου) "κυριαρχικής" φυλής, όλα του τα σκυλιά είναι κυριαρχικά;

Μου ακούγετε σαν αυτούς που λένε ότι τα Πιτ Μπουλ είναι όλα φονιάδες.

Συγνώμη αγαπητέ foibos παρόλη την εκτίμηση που έχω για τα γραφώμενα σου απλά ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό. :)

Εμένα δικιά μου γνώμη είναι ότι το κάθε σκυλί μπορεί να "πλαστεί" όχι να "σπαστεί" απο τον ιδιοκτήτη/εκπαιδευτή για να συμβιώνουν σωστά και αρμονικά.

Αν βέβαια εννοείς το "κυριαρχική" όπως όταν λέμε ένα σκυλί ότι είναι "κυνηγός/κυνηγόσκυλο" (άσχετα αν κάνει κυνήγι ή όχι) τότε ναι συμφωνό μαζί σου. Σίγουρα όλα τα σκυλιά έχουν κάποια στοιχεία μέσα τους απο το DNA τους, αλλά είναι στο δικό μας χέρι πόσο θα το αναπτύξεις αυτό το στοιχείο.

Samoyed πάντως επιθετικό/κυριαρχικό δεν έχω δεί ακόμα. Φοβικό ναι, έχω δει, κυριαρχικό όχι ακόμα.

Αλλά ας μην χαλάω άλλο το topic. :)

Last edited:

Pintsie

Well-Known Member
Banned
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Εγώ πάλι δεν θα πρότεινα μικρόσωμο.
Σίγουρα να μην το πάρει από μωρό γιατί θα κουράσει το γονιό και το παιδί πολύ.
Μη φοβάσαι να προτείνεις ημίαιμο. Ένα ενήλικο από καταφύγιο (για να σου πουν και τον χαρακτήρα του) είναι ό,τι πρέπει.
Αν δεν θέλει ο γονιός ημίαιμο επειδή φοβάται για το χαρακτήρα κτλ εγώ θα πρότεινα κάτι σε λαμπραντόρ (σκύλος οδηγός κτλ).
Ο αδερφός μου είναι εργοθεραπευτής και όντως βλέπει έναν άλλο άνθρωπο όταν υπάρχει ζώο στο σπίτι...
θα το βοηθήσει πολύ το παιδάκι να νιώσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
Όσοι γονείς από τα παιδάκια που εκπαιδεύει έχουν πάρει σκύλο, έχουν ημίαιμο ενήλικο από καταφύγιο ή λαμπραντόρ ή Γ.ποιμενικό.
Αλλά ο αδερφός μου έχει "βαριές" περιπτώσεις. οπότε τα σκυλιά ουσιαστικά είναι σκύλοι οδηγοί.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Δηλάδή θες να πείς ότι ένας εκτροφέας έχοντας ένα κοπάδι μιας συγκεκριμένης (κατα την άποψη σου) "κυριαρχικής" φυλής, όλα του τα σκυλιά είναι κυριαρχικά;
Διονύση,

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημά σου, ακριβώς όπως το διατυπώνεις, είναι: Οχι!
Αλλά, τα "μη κυριαρχικά" κουτάβια θα είναι η εξαίρεση...

Εσύ, δηλαδή, για τους σκοπούς του θέματος που συζητιέται εδώ, θα πήγαινες για την εξαίρεση? Και όχι για τον κανόνα?:)

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Διονύση,

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημά σου, ακριβώς όπως το διατυπώνεις, είναι: Οχι!

Εσύ, δηλαδή, για τους σκοπούς του θέματος που συζητιέται εδώ, θα πήγαινες για την εξαίρεση? Και όχι για τον κανόνα?:)
Στο θέμα που συζητάμε μιας κι εγώ έδωσα το έναυσμα εξαίρεση αποτελεί το κυριαρχικό Σαμογιέντ και όχι το μη κυριαρχικό.

Όσον αφορά τώρα το Μπουλ Τεριέ θα συμφωνήσω με το greedy ότι είναι προτιμότερο να ονομάσουμε ένα σύνολο καθαρόαιμων δειγμάτων της φυλής δυναμικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως κυριαρχικές φυλές υπάρχουν. Σε αυτές που έχει ηθελημένα διατηρηθεί το χαρακτηριστικό υπάρχουν λόγοι επ' αυτού (ακόμη κι αν είναι μόνο εμπορικοί μιας και βοηθούν στο να πλασσάρονται κάποιες φυλές για τους λάθος λόγους στους λάθος ανθρώπους) είτε δεν έχει ασχοληθεί κάποιος με τη μεταστοιχείωση του χαρακτηριστικού ακόμα.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Όσον αφορά τώρα το Μπουλ Τεριέ θα συμφωνήσω με το greedy ότι είναι προτιμότερο να ονομάσουμε ένα σύνολο καθαρόαιμων δειγμάτων της φυλής δυναμικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως κυριαρχικές φυλές υπάρχουν. Σε αυτές που έχει ηθελημένα διατηρηθεί το χαρακτηριστικό υπάρχουν λόγοι επ' αυτού (ακόμη κι αν είναι μόνο εμπορικοί μιας και βοηθούν στο να πλασσάρονται κάποιες φυλές για τους λάθος λόγους στους λάθος ανθρώπους) είτε δεν έχει ασχοληθεί κάποιος με τη μεταστοιχείωση του χαρακτηριστικού ακόμα.
Ναι, αλλά ακόμα Γρίφος δεν μας είπες "γιατί μπουλ τερριέ?".

Εγώ πάλι δεν θα πρότεινα μικρόσωμο.
.
Γιατί?

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ξέρω οτι προσανατολίζεστε σε καθαρόαιμο αλλά ήθελα μόνο να πω οτι και μόνο η ιδέα οτι θα βοηθήσει ενα πρώην αδέσποτο για ένα παιδί με ευαισθησίες οπως το περιγράφεις, μπορεί από μόνη της να είναι πολύ ευεργετική ( μεγαλύτερη ταύτιση με το σκύλο ο οποίος είνια κι αυτός ταλαιπωρημένος).

Δεν προτείνω φυσικά να πάει να πάρει κουτάβι πεταμένο στα σκουπίδια, αλλα ενήλικο σκυλί που φιλοξενείται σε σπίτι από έμπειρους ανθρώπους και του οποίου ο χαρακτήρας είναι τσεκαρισμένα ήπιος, είναι εξαιρετικά ασφαλής επιλογή κατα τη γνώμη μου.

Οσο για το μέγεθος, νομίζω οτι η κατηγορία 15 κιλά είναι ιδανική. Ούτε πολύ μικρό ωστε να υπάρχει περίπτωση τραυματισμού, ούτε πολύ μεγάλο. Κουλαντρίζεται εύκολα στη βόλτα ακόμα και απ'το παιδί μονο του.

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Νομιζω τα παιδια με τα ζωα επικοινωνουν ιδιαιτερα καλα.. γιατι? γιατι και οι 2 εχουν αγνα αισθηματα , αθωοτητα, καλοσυνη.. τα βλεπουν με ματια που εμεις οι μεγαλυτεροι (λογω εμπειριας ζωης) εχουμε ξεχασει να τα βλεπουμε... ετσι ειναι η ζωη.

Και λογω των παραπανω, θα προτεινα (οπως και εχω προτεινει παλαιοτερα) να παει το παιδακι με την οικογενεια του, υπευθυνα και απολυτως ελεγχομενα σε ενα καταφυγιο ας πουμε και να αφησουν το παιδι να διαλεξει τον σκυλο και ο σκυλος το παιδι... πιστευω θα ανταλλαξουν νοηματα τα οποια λιγοι μπορουν να δουν. Φυσικα δεν θα βαλουν το παιδακι αναμεσα σε ενα τσουρμο σκυλων... μπορει ανετα να γινει επιλογη βαση της δεδομενης καταστασης στα σκυλια, ηρεμοι και πραοι χαρακτηρες ενηλικων σκυλων. Νομιζετε ο σκυλος δεν θα καταλαβει την ιδιαιτεροτητα του παιδιου? εγω πιστευω ναι.
Εχω ενα σκυλο στο μυαλο μου.... αλλα μαλλον ειμαστε μακρυα.. οσοι ξερουν την "Λιτσα" απο καταφυγειο της Νεας Φιλαδελφειας. Ενηλικο θυληκο ημιαιμο κυνηγοσκυλακι... χαρακτηρας διαμαντι, περιπου 12-15 κιλα.
αυτα ;)
Ενα ενηλικο

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Iδανικά ίσως πρότεινε ένας παιδοψυχολόγος που κάνει και εναλλακτικές θεραπείες..(και ασχολείται με το θέμα "μέσω" σκύλων..) ή ένας εκπαιδευτής που έχει και σκυλιά για τέτοια χρήση..
Τώρα στην Ελλάδα? κάπως δύσκολο.., αλλά στο εξωτερικό μέσω φόρουμ (ίσως) με αντίστοιχα παιδιά ίσως πρότειναν..

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Διονύση,

Εγώ θα έλεγα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα σκυλί σύμφωνα με την προϊστορία του ή το DNA του. Αυτό και μόνο. Τίποτα άλλο. Όπως κόσμος πολύς έχει πάρει σκυλιά κυνηγιού ενώ δεν τα χρησιμοποιεί για κυνήγι έτσι και άλλοι παίρνουν σκυλιά με "κυριαρχική φύση" που συζεί τελικά τέλεια μαζί τους χωρίς προβλήματα. :)

Βέβαια στην περίπτωση του παιδιού του θέματος σίγουρα εφόσων πρόκειται για το 1ο τους σκυλί και για οικογένεια που δεν γνωρίζει απο σκυλιά σίγουρα το καλύτερο είναι να πάρουν ένα "εύκολο" σκυλί (ή όπως αλλιώς διατυπώθηκε εδω μέσα) και όχι κάποιο με "κυριαρχικές τάσεις" ή με τεράστεια ενέργεια. :)

Last edited:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
τα δυό μου σεντς

ενήλικο με σταθεροποιημένο ήρεμο χαρακτήρα, το αν είναι ημίαιμο η καθαρόαιμο δεν εχει καμμία σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι η παρακολούθηση απο ειδικό τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες για να παρακολουθεί και να συμβουλευει.