Eπιλογή σκύλου για παιδί με προβλήμ. συμπεριφοράς

ΖΥΓΟΣ

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2011
124
0
ΑΘΗΝΑ
παιδί που βγάζει επιθετικότητα παντως ( που σε κάποιες στιγμες μπορεί να την βγαλει και στον σκύλο) τα σκυλιά αυτά( κανις, κινκ τσαρλς) για μένα είναι μικρά και θα παθουν ζημιά από ένα πατημα η ένα κτυπημα ΙΜΟ

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου..!!
..( ήξερα μια οικογένεια....όπου το παιδί τους βασάνιζε το σκύλο του στην κυριολεξία...αν θυμάμαι καλά..το είχε κάνει ανάπηρο στα μπροστινά του πόδια...στο τέλος το έδωσαν σε κάποιους φιλόζωους...η αναπηρία δεν έφυγε..αλλά το σκυλί βρήκε αγάπη).

Ομως δεν μπορώ να παραβλέψω, ότι η συνύπαρξη σκύλου - παιδιού φέρνει μία ισορροπία, υπευθυνότητα και όμορφη ψυχολογία στα παιδιά.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Δε θά 'ταν καλό, πριν την απόκτηση σκύλου, να ξεκινήσουν με κάποιες επισκέψεις σε καταφύγιο, συνοδευόμενοι και από κάποιον από τους θεράποντες ώστε να καταλήξουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα;

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Ζυγε μαλλον δεν θα πρεπει να συγκρινεις τις δυο περιπτωσεις.Ειναι αλλο το να βγαζει ενα παιδι βιαιη συμπεριφορα σε ζωα και αλλη περιπτωση ενα παιδι που εχει διασπαση προσοχης και προβλημα διαχειρισης θυμου.
Οσο για την ηλικια δεν νομιζω να πηγαινει αναλογα με το μεγεθος του σκυλου.

ΖΥΓΟΣ

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2011
124
0
ΑΘΗΝΑ
Ζυγε μαλλον δεν θα πρεπει να συγκρινεις τις δυο περιπτωσεις.Ειναι αλλο το να βγαζει ενα παιδι βιαιη συμπεριφορα σε ζωα και αλλη περιπτωση ενα παιδι που εχει διασπαση προσοχης και προβλημα διαχειρισης θυμου.
Οσο για την ηλικια δεν νομιζω να πηγαινει αναλογα με το μεγεθος του σκυλου.
Συμφωνώ..!!!...δεν ήθελα να δώσω μια αρνητική διάσταση.....απλά το θυμήθηκα και το ανέφερα, αμυδρά όμως να ληφθεί σαν μια πραγματική παράμετρο.

Εγώ ψηφίζω δαγκωτό Cane Corso ;-)

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Από το να σου πούμε ο καθένας τι νομίζει ότι θα κάνει για την περίπτωση, νομίζω πιο αποδοτικό θα είναι να ρωτήσεις ανθρώπους με σχετική εμπειρία.

Στη θέση σου θα επικοινωνούσα με την liajoe, την Tintail και την SAPT.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Επειδή βλέπω ότι το site της SAPT έχει μάλλον κάποιο πρόβλημα, παραθέτω από τη σελίδα τους στο Facebook:

Η SAPT Hellas (Stray Action - Pet Therapy Hellas, Αστική-Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) ιδρύθηκε στα τέλη του 2005 με τους εξής σκοπούς:

1. Να ενημερώσει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα παιδιά - και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας - για την σωστή συμπεριφορά προς τους σκύλους (αδέσποτους ή δεσποζόμενους) και να τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με το πολύ καίριο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων (Πρόγραμμα «Εκστρατεία Ενημέρωσης»).
2. Να προσφέρει κοινωνικό έργο σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω ουσιαστικής επαφής παιδιών ή ενηλίκων με ημίαιμους, πρώην αδέσποτους και εκπαιδευμένους σκύλους των εθελοντών της (Πρόγραμμα «Pet-Assisted Therapy» ή «Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής») .
3. Να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην επίλυση του παρόντος «προβλήματος» των αδέσποτων σκύλων, προωθώντας και υποστηρίζοντας με αρκετές παροχές, τις υιοθεσίες σκύλων (Πρόγραμμα «Υιοθεσία Σκύλων-Συντρόφων») χωρίς περισυλλογή ή φιλοξενία. Επί του παρόντος το πρόγραμμα αυτό έχει ανασταλεί με σκοπό όμως να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν.

[email protected]
+30-6974481351
www.sapt.gr

pouf

Well-Known Member
29 Απριλίου 2009
841
163
52
Ανοιξη,χειμωνας, καλοκαιρι
δεν καταλαβαινω γιατι μικροσωμο και οχι μεγαλοσωμο.............

πιστευω οτι παιδι να βγαινει βολτα με το σκυλο δεν ειναι και το καλυτερο χωρις επιβλεψη, ειτε μικροσωμο ειτε μεγαλοσωμο.

τα λαμπραντορ π.χ. ειναι καλα σαν εκπαιδευμενα σκυλια γι αυτες τις περιπτωσεις ή οτι να ναι?

εχω ακουσει οτι τα λαμπ γινονται νευρικα και γαυγιζουν ασταματητα αμα δεν εκτονωνονται σωστα,θα ειναι σε θεση η οικογενεια να το κανει αυτο?

γεια σου ελενη :piercing:

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Πλεον συμφωνω με το ξωτικουλι.
Ειναι πολυ πιο σοφο να απευθυνθεις εκει που γραφει.

θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
παιδοψυχολόγος βέβαια θα τους εξηγήσει ποια θα ειναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός συντρόφου στη δεδομένη περίπτωση κ τότε θα μπορείς ευκολότερα να υποδείξεις τη σωστή φυλή.προσωπική άποψη μιας κ το σκυλί θα αποκτήσει ένα ρόλο παιδαγωγού ,φυλές όπως ρετριβερ,λαμπραντορ,σπάνιελς κτλπ δεν ενδείκνυνται μιας κ είναι αιώνιοι έφηβοι ,ένα κανισάκι αντιθέτως πέρα απ την εξυπνάδα ξέρει να βάζει κ όρια!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
πιστευω οτι παιδι να βγαινει βολτα με το σκυλο δεν ειναι και το καλυτερο χωρις επιβλεψη, ειτε μικροσωμο ειτε μεγαλοσωμο.

τα λαμπραντορ π.χ. ειναι καλα σαν εκπαιδευμενα σκυλια γι αυτες τις περιπτωσεις ή οτι να ναι?

εχω ακουσει οτι τα λαμπ γινονται νευρικα και γαυγιζουν ασταματητα αμα δεν εκτονωνονται σωστα,θα ειναι σε θεση η οικογενεια να το κανει αυτο?
Τα λαμπ είναι καλά με παιδιά , είτε εκπαιδευμένα είτε όχι. Έχουν έμφυτη την παιδικότητα αν μπορώ να το πω έτσι και την διάθεση παιχνιδιού και αναγνωρίζουν το ίδιο στα παιδάκια για αυτό τρελαίνονται για την παρέα τους, το λέω από πείρα για τον τρόπο που παίζει ο μικρός με την βαφτηστήρα μου. για να γαυγίζουν ασταμάτητα δεν το πιστεύω , εκτός αν είναι ένα λαμπ νευρικό εκ φύσεως , τώρα όσον αφορά την νευρικότητα όλα τα σκυλιά που δεν εκτονώνονται μπορεί να την αναπτύξουν, χωρίς να είναι απαραίτητο.
΄Οσον αφορά το σκυλί και το παιδί βόλτα οι δύο τους μόνοι τους συμφωνώ απόλυτα ότι ανεξάρτητα απο την φυλή του σκύλου μπορεί να γίνει η βόλτα επικίνδυνη για το παιδί.
Στο μόνο που θα είχα κάποιες ανησυχίες είναι αν πρόκειται για πολύ μικρό παιδάκι γιατί η τρέλα και η ορμητικότητα των λαμπ μέχρι να ενηληκιωθούν θέλουν οπωσδήποτε επίβλεψη. (όσον αφορά να πετάξει κάτω ένα μικρό παιδί, κλπ)

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Καλησπερα. Έχω ενα παιδι 5 χρονων στο οικογενειακο περιβαλλον,το οποιο λογω ασχημων καταστασεων στην οικογενεια,εχει διαφορα θεματα.Πηγαινει σε παιδοψυχολογο,σε λογοθεραπευτη και εργοθεραπευτη.Ηταν επιθετικο,με εντονη διασπαση προσοχης,κτλ. Η βελτιωση μεγαλη,αλλα τα θεματα υπαρχουν ακομα.

Οταν καθισα μια μερα και παιξαμε αρκετη ωρα,καταλαβα οτι ειναι ενα παιδι υπεραισθητο,ευθικτο,με πολλη ενεργεια που εκδηλωνει επιθετικοτητα οταν δεν μπορει να εξηγησει στον αλλο την αναγκη του και να γινει αποδεκτη.Συνεργαζεται στο παιχνιδι και του αρεσουν οι ευθυνες.Θελει να ηγειται.

Προτεινα στη μαμα σε λιγα χρονια να υιοθετησουν ενα σκυλο.Σε τετοιες περιπτωσεις,οταν ο γονιος ειναι υπευθυνος,η παρουσια ενος σκυλου μονο καλο μπορει να κανει.Το παιδι γινεται υπευθυνο,νιωθει οτι αποκτα ενα φιλο,κτλ...,μη τα λεω τωρα.Ξερετε.

Ρωτησε λοιπον η μαμα τους ειδικους που βλεπουν το παιδι και συμφωνησαν ομοφωνα οτι με λιγη προετοιμασια του παιδιου,θα το βοηθουσε ενα κατοικιδιο απο τωρα,ποσο μαλλον ενας σκυλος.

Με εβαλαν λοιπον σε διαδικασια ευρεσης σκυλου.
Τους ειπα να διαλεξουν απο ρατσα που μπορουμε σχετικα να προβλεψουμε το χαρακτηρα του σκυλου(χρειαζεται ενα σκυλο πραο και ευκολα εκπαιδευσιμο) και να μην ειναι εντελως κουταβι. 8-9 μηνων καλα θα ειναι,μη του βγαλει το παιδι κανενα ποδι.Α
να πω την αποψη μου ,λιγο πιο αναλυτικα τωρα που εχω χρονο...
εαν καταλαβα καλα,(σκεψεις κανω)οι "ασχημες καταστασεις" στην οικογενεια,εχουν να κανουν με το ζευγαρι,η μαμα ειναι μονη της τωρα με το παιδι στο σπιτι?
το ρωταω αυτο,χωρις να χρειαζεται φυσικα να μου το απαντησεις,
ωστε να σκεφτουμε λιγο εαν αυτες οι καταστασεις συνεχιζονται(οποτε λογικα ο σκυλος τους μαρανε σε ολο αυτο).
εαν οι καταστασεις δεν συνεχιζονται πλεον εντονα και η μητερα πρακτικα στην καθημερινοτητα μεγαλωνει μονη της το παιδι,
ενας σκυλος με προβληματα συμπεριφορας,ειναι το πλεον τραγικο σεναριο να της τυχει.
ακομη κι ενας απλα ατιθασος σκυλος,η ενας πολυ ενεργητικος σκυλος,που χρειαζεται εκτονωση (σαν το ρητριβερ)
ακομη και το να καθαριζεις το σπιτι απο τις απειρες τριχες,οσο κι αν σου-σας φαινεται υπερβολικο,ειναι μεγαλη κουραση και φυσικη και ψυχικη
για ενα ατομο ηδη πελαγωμενο,κουρασμενο,με μειωμενες αντοχες ,με απογευματινα τρεξιματα σε θεραπειες
και δουλεια στο σπιτι (γι αυτες τις θεραπειες),συν ολα τα υπολοιπα που της αναλογουν για να κανει.
απ οτι καταλαβα(που παλι μπορει να κανω λαθος,διοτι δεν ξερω,απλα απο τα συμφραζομενα υποθετω)
το παιδι εχει προβλημα και με την ομιλια...αυτο και μονο σαν προβλημα,ειναι ικανο να δημιουργησει μια μορφη επιθετικοτητας
που δεν εχει να κανει ομως με επιθετικοτητα και βια απεναντι σε ζωα,αλλα ουσιαστικα με θυμο,που συσωρευεται επειδη το παιδι δεν μπορει να επικοινωνησει οπως πραγματικα επιθυμει,και αρα νιωθει κατα καποιον τροπο στο περιθωριο ,αποκομμενο και απο τα παιδια της ηλικιας του(παει νηπιο-η παιδικο σταθμο?) και πως οι επιθυμιες του δεν εχουν αντικτυπο.
καμια φορα η επιθετικοτητα οφειλεται και σε ξεσπασματα της ψυχολογικης πιεσης που αισθανεται,οταν οι καταστασεις στην οικογενεια δεν εχουν ομαλη ροη και μορφη.
ειναι λοιπον ενας "πρωτογονος" τροπος να εκφρασει με κινησεις βιαιες,η εκφρασεις,οι φωνες απιστευτες και πεσιμο στα πατωματα,
το "ειμαι κι εγω εδω και ολα αυτα εχουν αντικτυπο και σε μενα,αλλα δεν μπορω να τα αλλαξω".
με αυτα θελω να πω,οτι δεν ειναι απαραιτητο το παιδι να βγαλει επιθετικοτητα σε ενα σκυλο...αυτο μπορειτε να το ελεγξετε και παιρνοντας το μαζι σου σε μια συναντηση με αλλα σκυλια,σε ενα παρκο,με τον δικο σου σκυλο,παρατηροντας το παιδι,πως συμπεριφερεται και τι αλλαγες βλεπεις στην συμπεριφορα του,οταν βρισκεται με ζωα.
εαν εχετε εκει καποιο παρκο του στυλ αττικο παρκο οπως εχουμε στην αθηνα,με ζωακια φαρμας,μπορειτε να το πατε και εκει.
γραφεις ομως πως τους προτεινες να παρουν σκυλο σε λιγα χρονια.
αυτο τωρα το προσεξα...μεχρι τοτε,ολα μπορει να εχουν αλλαξει,απο την αλλη ειναι μοναχοπαιδι και το σκεφτεστε και για παρεα,υπαρχει δεν υπαρχει προβλημα συμπεριφορας μεχρι τοτε?
στους ειδικους που πηγαινει για εργο,λογο,μην βασιζζεστε και πολυ...αυτοι λογικα ναι θα πουν,γιατι να πουν οχι?
ενα σωστο κατοικιδιο στο σπιτι,παντα ειναι καλοδεχουμενο,δεν υπαρχει περιπτωση να μην ενδυκνειται ειδικα για το παιδι αυτο.
εαν συνεργαζεται οπως ειπες στο παιχνιδι,σιγουρα δεν βλεπω εντονη διασπαση προσοχης...
ξερεις τι βλεπω εγω?
ενα παιδι με εντονη προσωπικοτητα ,περισσοτερο ευαισθητο και εσωστρεφες (ετσι ειναι συνηθως οι προσωπικοτητες αυτες)
που τα προβληματα,δεν την αφηνουν να ανθισει.
προσπαθει λοιπον να παρει τα φωτα πανω του,με οποιονδηποτε τροπο και ισως αυτο να δειχνει σαν διασπαση προσοχης,
εαν ομως οι αναγκες του καλυφθουν,πιστευω πως αυτη η διασπαση θα καταλαγιασει.
απο την αλλη,μην ξεχναμε πως ειναι μονο 5 ετων και ενα σκυλι που απλα θα ειναι μαζι του στο σπιτι,δεν θα του προκαλει και σπουδαιο ενδιαφερον,εαν δεν παιξει μαζι του εντονα,του κανει τα ..ανεπιτρεπτα και οσα απαγορευονται,τις πονηριες και ολα αυτα τα τοσο φυσιολογικα οταν ειμαστε παιδια-μην τα ξεχναμε- μα που σαν ενηλικες αποφασισαμε οτι δεν επιτρεπονται.
ειναι απιστευτα βαρετο και συγχρονως απαγορευτικο για το συγκεκριμενο παιδι,να ακουει συνεχως ενα "μη,μη πειραζεις τον σκυλο,μη τον ξυπνας,μην τον τραβας,μην τον ενοχλεις οταν τρωει,μην μην μην"
ωπα,ηρθαν τα αγρια να διωξουν τα ημερα?δεν μας εφταναν οσα "μη " ειχαμε μεχρι τωρα και οση πιεση νιωθαμε?
αρα πρεπει να βρουν τροπους να περναει ευχαριστα με τον σκυλο,διοχετευοντας κι αυτο την ενεργεια του,χωρις να ταλαιπωρει το σκυλακι.
ενα μικροσωμο σκυλι λοιπον,της ταξης του κανις μεσαιου (που εισαι ρε κλο το φελεκι μου μεσα?)
οχι απαραιτητα αριστο μορφολογικα,μα υγιες και μεγαλωμενο στον εκτροφεα του,σωστα,
οχι κουταβακι,αλλα σχεδον στην ενηλικιωση(ωριμαζουν και γρηγοροτερα απο τα μεγαλοσωμα)
μια φυλη που οντως θα βαλει και το οριο,αλλα πολυυυυ εκπαιδευσιμη,σε σημειο φοβερου παιχνιδιου πλεον σαν απασχοληση για το παιδι,(συνεχως νεα κολπακια),και με δυνατοτητες και για ατζιλιτυ εαν μπορειτε στην περιοχη σας να κανετε.
ενεργητικη,αλλα οχι σιφουνα,διοτι αλλο ειναι να κανει τα παλαβα του σε ενα διαμερισμα ενα λαμπραντορ η ενα γκολντεν(μαμα!)
και ειδικα σε ανθρωπους που δεν θα ειχαν βλεψεις για σκυλο,εαν δεν υπηρχε ενα συγκεκριμενο προβλημα
και αλλο να κανει τα παλαβα του ενα κανις,και ναι,ειναι μεγαααλο το προσον να μην μαδαει.
η λιγοτερη λατρα στο σπιτι,αφηνει μεγαλα περιθωρια να γινονται τα στραβα ματια σε αλλα που δεν αντεχουμε.
εδω δεν εχουμε θεματα μορφων αυτισμου,που πηγαινουμε σε αλλα σκυλια,για αλλους- τελειως διαφορετικους (θεραπευτικους ουσιαστικα) λογους.
αυτα τα ολιγα και απο μενα και καλη επιτυχια.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
galazio πολύ σωστές οι απόψεις σου, συμφωνώ απόλυτα.

Για τα κανις συμφωνώ κι εγώ σαν μια πολύ καλή λύση.
Πρόσφατα έχω έρθει σε επαφή με 2 κανις (που να είναι κανις, και όχι κανις και κάτι άλλο όπως βαφτίζουν ότι είναι μικρό και μαλλιαρό),
πραγματικά εκπληκτικά σκυλιά, δεν το περίμενα!
Πανέξυπνα, ένιωσα πως έχουν μια ιδιαίτερη επαφή με τον άνθρωπο, μια έντονη θέληση να αλληλεπιδράσουν μαζί σου (δεν ξέρω αν είναι αυτά τα 2 μόνο έτσι, τα παρατήρησα σε βόλτα μαζί με άλλα 12 σκυλιά διαφόρων φυλών), πολύ παιχνιδιάρικα αλλά όχι ζήτουλες ή ενοχλητικά,
και γενικά-προσωπική άποψη αυτή- έχουν μια πολύ ωραία και ευχάριστη παρουσία στον χώρο, έτσι αέρινα που είναι σαν μπαλαρίνες :D

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Χωρίς άλλα σχόλια εφ' όσον κοιτάς πάνω από 8 μηνών και ένα ημίαιμο εξ' ίσου έχει διαμορφώσει χαρακτήρα κι οι άνθρωποι στα καταφύγια ξέρουν πάνω κάτω το χαρακτήρα του.

Δεν είναι μικρόσωμα αλλά εγώ θα κοίταγα στη θέση σου σε Μπουλ Τεριέ και Σαμογιέντ

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Πωπω,παιδια σας ευχαριστω ολους.Μπαινει το μυαλο μου σε μια σειρα.

καποιες παραπανω πληροφοριες:οι γονεις χωρισανε,η μαμα εχει το παιδι(πολυ ηρεμος και συζητησιμος ανθρωπος),την πρωτη φορα που ειδε το σκυλο μου,του ειπα να τον πλησιασει αργα και να τον αφησει να τον μυρισει.Εκανε ακριβως οτι του ειπα.Επειτα εντελως αργα και αθωα...τον αγκαλιασε απο το λαιμο.Ηταν στο υψος του και τον εφτανε.Ο εκτορας τον αφησε.Μετα απομακρυνθηκε και τον αφησε.Καποιες στιγμες πηγαινε και τον παρακολουθουσε που ηταν ξαπλωμενος,αλλα δεν τον πειραζε.

Γεια σου Κωστα...

Γριφος,που προτεινεις ειναι κυριαρχικες για το παιδι και δε το θεωρω καλη ιδεα.

Το παιδι μιλαει καθαρα πλεον,απλα καποια συμπεριφορα ειχε παγιωθει.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Πάντως και τα κοκόνια τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά :)
O κοκόνης θα σου τα πει αναλυτικά,αν σε ενδιαφέρει.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Σίγουρα τα Πουντλ είναι από τις ιδανικότερες επιλογές!
Μια άλλη επιλογή, που όμως έχει σοβαρο μειονέκτημα το μέγεθός της θα μπορούσε να είναι ένα Νέας Γης που έχουν και την φήμη του σκύλου-Νταντα...