Eκτροφέας Σκύλων

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
λεγοντας δυνατα τις σκεψεις μου θα ελεγα οτι η kimigaz εχει δικιο με το να λεει οτι τον πληρωσα εγω εχω την ευθυνη του,εγω τον τρεχω κλπ.
απο την αλλη βεβαια μπορει να ακουει και τα λογια των (αντιπαλων) οτι δεν εχει καλο σκυλι (μορφολογικα,χαρακτηρα κλπ) και εκει θα ειναι αρμοδιοι οι κριτες σε μια εκθεση να κρινουν που αν ομως παει η kimigaz και ο καθε μη γνωστος παιζει να μην παρει και την θεση που οντως αξιζει λογω γνωριμιων η ακομα χειροτερα απο ενα σκυλι τοφαλο.
οσο ομως και να το παλεψει θα παρει ενα τσαμπιον καποια στιγμη αν δεν κανω λαθος,οποτε ερχομαστε στην αρχη.ενας καλος σκυλος που ποτε δεν θα παρει αυτο που του αξιζει αλλα στο τελος θα κερδισει τον τιτλο και θα σπειρει κουταβακια η και οχι......δικαια γεννετικη αυτη οντως.....
γιατι στο τελος λιγο πολυ ετσι καταληγουμε,πρωταθλητες γονεις αρα καλα κουταβια,μαματα και 2 μηνων ο καθε εκτροφεας ξεχωριζει τα καλυτερα για την παρτυ του αλλα μεγαλονωντας χτυπαει το κεφαλι του γιαυτα που πουλησε και βγηκαν καλυτερα.
γιατι κανουν εργασια και σαρωνουν αρα να τα βαλουμε να μας βγαλουν καλα κουταβια αλλα κανεις δεν κοιταει την δουλεια που εχει πεσει πανω στον σκυλο και ας ειναι ελειπεις αυτος.

αληθεια,ποσοι ζευγαρωνουν χωρις να κοιτανε τιτλους αποκλειστικα;
ποσοι κοιτανε ποσο πραγματικα ταιριαζουν τα σκυλια μεταξυ τους
ποσοι δεν το βλεπουν εμπορικα και γεμισαμε σωτηρες της φυλης;(της καθε φυλης)
ποσοι εχουν κανει σωστη επιλογη σε διμηνο κουταβι;
ποσα μαματα κουταβια απο πρωταθλητες γονεις εχουν βγει σκαρτα;
.................................................................................
ποσοι εκτροφεις ξεκινησαν (την καριερα τους) εχοντας στην κατοχη τους τον σουπερ σκυλο,δειγμα της φυλης και οχι εναν μετριο σκυλο;

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Eιναι και αυτός ένας τρόπος πρόληψης, μέχρι να μπει φρένο από πάνω.
Τραβηγμένος μεν, αλλά αποτελεσματικός.
Δεν μπορείς χωρίς pedigree να δηλώσεις γέννα. Επίσημα τουλάχιστον.

http://pyrclubgr.yolasite.com/resources/dilosigennas.pdf
"Η ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΩΝ
ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ "

@ICE αναφέρομαι σε κάποιους.
Αν αναφερόμουν σε όλους δεν θα ήταν ρεαλιστικό. :)
Σαφώς δεν μπορεί να δηλώσει γέννα αλλά μιλάμε για τον σε τέτοιο βαθμό ανεύθυνο ιδιοκτήτη, που ο εκτροφέας επέλεξε ώς ύστατη πράξη διασφάλισης να μην του παραδώσει το pedigree...

Aυτός λοιπόν ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης και μετά απο την ''προστριβή'' που θα έχει με τον εκτροφέα για το χαρτί, λες ότι θα έχει κανέναν ενδοιασμό να ζευγαρώσει τον σκύλο με φίλου, γνωστού φίλου του που έχει ένα ''ίδιο'', κλπ...;

Και τελικά το κυρίως πρόβλημα που είναι οι ανεξέλεγκτες γέννες θα έχει λυθεί; Ή το ''πρόβλημα'' είναι μόνο να μην γεννηθούν κουτάβια με χαρτιά, που να μήν είναι του εκτροφέα;

Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ξεκινάει απο τον ιδιοκτήτη, και τελειώνει στον ιδιοκτήτη. Η στείρωση είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μην ζευγαρώσει ένας σκύλος. Δεν ξέρω όμως πόσοι θα ήταν προθυμοι να δεχτούν έναν τέτοιο όρο αγοράζοντας σκύλο συγκεκριμένης φυλής απο εκτροφείο. Και δεν ξέρω τί θα σήμαινε αυτό για τους εκτροφείς και την εκτροφή γενικά. Εννοώ αν θα είχε ''καλό'' αποτέλεσμα ή αν θα απομάκρυνε έναν απροσδιόριστο αριθμό σε άλλες επιλογές.

Για το τελευταίο και το είχα καταλάβει, και συμφωνώ. :)

Last edited:

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ξεκινάει απο τον ιδιοκτήτη, και τελειώνει στον ιδιοκτήτη. Η στείρωση είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μην ζευγαρώσει ένας σκύλος. Δεν ξέρω όμως πόσοι θα ήταν προθυμοι να δεχτούν έναν τέτοιο όρο αγοράζοντας σκύλο συγκεκριμένης φυλής απο εκτροφείο. Και δεν ξέρω τί θα σήμαινε αυτό για τους εκτροφείς και την εκτροφή γενικά. Εννοώ αν θα είχε ''καλό'' αποτέλεσμα ή αν θα απομάκρυνε έναν απροσδιόριστο αριθμό σε άλλες επιλογές.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τον ιδιοκτήτη ή από την κρίση του εκτροφέα για τον ιδιοκτήτη?

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Το πρόβλημα ξεκινάει από τον ιδιοκτήτη ή από την κρίση του εκτροφέα για τον ιδιοκτήτη?
Άν υπαρχει ή υπαρξει πρόβλημα αυτό αρχίζει και τελειώνει στον ιδιοκτήτη και ο εκτροφέας θα πρέπει να κρίνει τον μελλοντικό ιδιοκτήτη αν είναι κατάλληλος για να του δώσει σκύλο του. Αλλά εδώ μπαίνουν και τα ''στάνταρ'' του εκάστοτε εκτροφέα. Πολλές φορές και ίσως και λόγω ''πίεσης'', συνοψίζονται στο να ''φύγουν'' τα κουτάβια...

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Οπότε δεν ξεκινάει και τελειώνει με τον ιδιοκτήτη. Εξαρτάται την περίπτωση. :)

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.518
Athens
Σχετικά με την κρίση του εκτροφέα: Για να είσαι απολύτως σίγουρος για τον ανάδοχο πρέπει ή να είσαι ο Mentalist ή να βάλεις ορό αλήθειας στον ανάδοχο. Δεν υπάρχουν αυτά που συναντάμε εκεί έξω, άλλο φαίνεται, άλλο είναι.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Οπότε δεν ξεκινάει και τελειώνει με τον ιδιοκτήτη. Εξαρτάται την περίπτωση. :)
Το πρόβλημα για το τί ''χρήση'' θα έχει ο σκύλος και τι θα γίνει στην ζωή του σκύλου αφορά τον ιδιοκτήτη του και μόνο(απο την στιγμή που είναι ιδιοκτήτης είναι και αυτός που αποφασίζει). Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο σωστός εκτροφέας είναι να επιλέξει έναν σωστό ιδιοκτήτη με βάση κάποια κριτήρια. Αλλά όπως λέει και η vrmode απο κάτω(κι απο πάνω)...:)

Σχετικά με την κρίση του εκτροφέα: Για να είσαι απολύτως σίγουρος για τον ανάδοχο πρέπει ή να είσαι ο Mentalist ή να βάλεις ορό αλήθειας στον ανάδοχο. Δεν υπάρχουν αυτά που συναντάμε εκεί έξω, άλλο φαίνεται, άλλο είναι.

• Like
Reactions: Yorkaddict

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.518
Athens
Εγώ έναν γάλλο πήγα να δώσω τις προάλλες ("ευκολάκι" σκέφτηκα) και έκανα 3 φορές φάουλ και λάθος κρίση σε περιπτώσεις αναδόχων που θεωρούσα σούπερ-ντούπερ και γκαραντί. Να σημειώσω ότι είχε προηγηθεί ανάκριση και ενδελεχής κατασκοπεία στο fb δια το άτομό τους, την οικογένειά τους, τις συνήθειές τους, τι τρώνε-πίνουν, ποιους έχουν φίλους κλπ. (μόνο τα ...ξέρετε τι δεν έψαξα και αυτό επειδή δεν είχα πρόσβαση).
Έκτοτε το βουλώνω για την κρίση των εκτροφέων. Ο Θεός μαζί τους.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Θα επιμείνω στην ευθύνη των εκτροφέων.

Πόσοι Έλληνες εκτροφείς θα μπορούσαν να έχουν δικαίωμα να σκεφτούν (δεν μιλάω καν να το κάνουν πράξη) να βάλουν σαν όρο την υποχρεωτική στείρωση ενός σκύλου τους;

Ας μη συζητάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας...

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Ειδικά όταν -για να συνεχίσω το σχόλιο του @takisft & επειδή τις έχω πρόσφατες τις επαφές με εκτροφείς - ακούς τακτικά ατάκες τύπου "εμένα τα σκυλιά μου είναι άγρια" ή δεν ασχολούνται καθόλου με το μετά του κουταβιού τους,ποιός είμαι εγώ,γιατί θέλω από τη φυλή του και τη γέννα του,τι ζητάω από το σκυλί της ράτσας που δεν το βρίσκω σε κάποια άλλη κτλ...
Το κομμάτι της αλλαγής/αλλοίωσης του χαρακτήρα μετά τη στείρωση είναι επίσης πολύ σημαντικό προσωπικά.Δε γνωρίζω σε ποιόν βαθμό ισχύει,αλλά άποψή μου είναι πως και στον ελάχιστο να είναι δε μπορεί κανείς να σε υποχρεώσει να το κάνεις

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Τάκη τι είναι αυτό που τους εμποδίζει ακόμη και να το σκεφτούν; Η ενδεχόμενη μείωση του αγοραστικού κοινού τους ή κάτι άλλο; Ή εννοείς πως δεν διακιούνται να το σκεφτούν; Είναι λίγο διφορούμενος ο τρόπος που το διατυπώνεις, γι αυτό θα ήθελα αν μπορείς να το διευκρινήσεις.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Μίλησα για το πόσοι έχουν δικαίωμα, αρά πόσοι δικαιούνται ή όχι να το σκεφτούν. Πόσοι τηρούν τουλάχιστον τον Ηθικό Κώδικα Εκτροφής, κατά γράμμα και κατ ουσίαν, έτσι ώστε να έχουν το ηθικό δικαίωμα να ζητήσουν από τους πελάτες τους στείρωση του σκύλου.

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Και ποιός είναι ο ηθικός κώδικας εκτροφής;
Ας πουμε ότι επειδη σήμερα από αυτους που διαμορφώνουν τον συρμό, προωθείται ως must ο κώλος της Kim Kardasian θα πρέπει να στειρώνονται όσες δεν τον έχουν;

• Like
Reactions: vrmode and stamatia

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Πωωω! Κωλος θα γινουνε οι κώλοι!

Αργότερα όμως ίσως δημιουργηθεί κίνημα εναναφοράς της εκόνας της καλλιπύγου Αφροδίτης...
Άντε όμως να την βρεις...

Και φτου κι απ την αρχη...

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Και ποιός είναι ο ηθικός κώδικας εκτροφής;
Ας πουμε ότι επειδη σήμερα από αυτους που διαμορφώνουν τον συρμό, προωθείται ως must ο κώλος της Kim Kardasian θα πρέπει να στειρώνονται όσες δεν τον έχουν;
Γιάννη, κάθε φυλή έχει ένα πρότυπο.
Το πρότυπο περιγράφει τον ιδεατό σκύλο και κάθε χαρακτηριστικό που περιγράφεται έχει όχι μόνο ιστορική βάση αλλά και χρηστική βάση.
Με βάση αυτό το πρότυπο γίνεται η εκτροφή και ο σκοπός - ο κοινός σκοπός όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται - είναι η δημιουργία εκείνου του σκύλου που είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό το ιδεατό.

Ακριβώς πάνω σε αυτή το πλαίσιο βασίζεται και ο όρος "επιλεκτική" εκτροφή. Περί αυτού πρόκειται. Επιλέγεις τα άτομα εκείνα που συγκεντρώνουν επιθυμητά χαρακτηριστικά και τα ελαττώματά τους - που όλοι οι σκύλοι έχουν - είναι τέτοια που χάνονται μπροστά στις αρετές τους. Σκύλοι που έχουν εκφράσει στον φαινότυπο ελαττώματα τέτοια που αποκλίνουν του προτύπου και γενετικά σε πάνε πίσω και όχι μπροστά, δεν επιλέγονται.

Ως επι το πλείστον τα περισσότερα σκυλιά που δίδονται ως πετ, έχουν τέτοια χαρακτηριστικά/ελαττώματα.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε ποιούς δίδονται και τι σκοπό έχουν. Γιατί πάρα πολλοί, όχι μόνο δεν γνωρίζουν αυτά τα βασικά, αλλά χρησιμοποιούν και σαν βάση της εκτροφής τους τέτοιους σκύλους.

Βασική προϋπόθεση φυσικά για να γίνουν αντιληπτά όλα αυτά, είναι η πραγματική μελέτη της φυλής μας, της μορφολογίας, της ιστορίας και κατ'επέκταση το ΓΙΑΤΙ ζητούνται τα χ,ψ χαρακτηριστικά, και κάποιων βασικών (έστω) αρχών γενετικής.

Οσον αφορά το άλλο σου σχόλιο (περι διαμόρφωσης των "συρμών"), αν μιλάς για τάσεις και επικρατέστερο τύπο, θα συμφωνήσω, αλλά αυτά πάνε κι έρχονται.
Είναι τεράστια συζήτηση και με μια απλή αναφορά (νομίζω απαξιωτική), όχι μόνο μπερδεύεται ο κόσμος που στην πλειοψηφία του δεν γνωρίζει, αλλά περνάμε και λάθος μηνύματα κάνοντας κανόνα το λάθος.
Αν μη τι άλλο θεωρώ πως ένας από τους λόγους ύπαρξης ενός φόρουμ είναι η ανάδειξη του ΣΩΣΤΟΥ και αυτού που πρέπει να γίνεται και όχι η ανακύκλωση του λάθους.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Να σας πω που μπερδεύομαι εγώ τόσα χρόνια :( Λοιπόν έχω μία γέννα επιλεκτικής εκτροφής και ειμαι ο σουπερ ΗΘΙΚΟΣ εκτροφέας. Βγαζω 2 κουταβια που υπόσχονται πολλά και 1 κουτάβι πχ με εντρόπιο (μην πάμε σε πιο σοβαρά θέματα) και ένα κουτάβι με κάποιο ελάττωμα μορφολογικό βγάζω έξω από την αναπαραγωγή τα δυο σκυλιά με το πρόβλημα και κρατάω τα άλλα σωστά ?
Τα πολλά υποσχόμενα κουτάβια αν μου δείξουν ότι τελικά ειναι έτσι όπως τα περίμενα τα βάζω η τα αφήνω να μπουν στην αναπαραγωγή, αλλα όλα τα κουτάβια εχουν την ιδια δεξαμενη χαρακτηριστικων και ολα τα κουταβια εχουν τις ιδιες πιθανοτητες ή σχεδον τις ιδιες να μεταφερουν και τα εξαιρετα χαρακτηριστικα και τα μη επιθυμητα εκει τι γινεται ??
Αρα το προβλημα μηπως ειναι οτι ο εκτροφέας εκτος την σκληρη μελετη των χαρακτηριστικων της φυλης θα πρεπει να ξενυχτήσει να διαβάζει αρχές γενετικής ?

• Like
Reactions: Orilis

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Βεβαίως και είναι απαραίτητη η γενετική. Ασχετα αν δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα ή πάρα πολλά ακόμα βρίσκονται σε στάδιο έρευνας. Τουλάχιστον όμως κάποια στοιχειώδη πράγματα οφείλεις να τα ξέρεις.

Οσον αφορά το παράδειγμα που έφερες, εξαρτάται από το πως κληρονομείται το εντρόπιο ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Αν για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση όλα τα κουτάβια να το φέρουν ως υποτελές και ΔΕΝ υπάρχει εξέταση DNA να το επιβεβαιώσεις, θα στείρωνα οχι μόνο τα κουτάβια αλλά και τους 2 γονείς που αναγκαστικά θα φέρουν το υποτελές (αφού το μετέδωσαν στα κουτάβια τους). Μπορεί βέβαια να μην είναι τόσο απλό και η κληρονομικότητα να είναι αρκετά πιο σύνθετη, όπως είναι με τη δυσπλασία.
Σε αυτά απαντήσεις δίνει μόνο η γενετική.

Από κει και πέρα κάθε κουτάβι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.
Το οτι το χ κουτάβι εξέφρασε στον φαινότυπό του αυτά που θέλω δεν σημαίνει οτι και ο αδελφός του που δεν τα εξέφρασε, τα φέρει στον γονότυπο. Δηλαδή το "ο αδελφος ενός MULTI CH." δεν μου λέει κάτι αν πριν δεν δεις τα χαρακτηριστικά που εξέφρασε στον φαινότυπό του ο συγκεκριμένος σκύλος.

Στο ζευγάρωμα αναγκαστικά μαζί με τα καλά στοιχεία βάζεις στο "multi" και τα κακά.
Δεν παραγγέλνεις αυτά που θες. Το πως θα συνδυαστούν εξαρτάται και από τον τρόπο κληρονομικότητας κάθε επιμέρους χαρακτηριστικού και φυσικά στην τύχη. Δεν είναι όλα ελεγχόμενα, αλλιώς θα πηγαίναμε στα εργαστήρια...:)

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
αυτό λεω ότι "αναγκαστικά" στο ζευγάρωμα βάζεις στο μουλτι και πολλά χαρακτηριστικά που δεν τα κληρονόμησαν αυτά αλλά τα έδωσαν οι γονείς τους σε αλλά αδέρφια τους η πιο εύκολο να το ελέγξεις σε άλλα "αδέρφια" τους από προηγούμενες γέννες. (εντάξει εύκολο να το ελεγξεις δεν ειναι αλλά μπορείς να κάνει μια προσπάθεια)

• Like
Reactions: Orilis

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Εννοείς να μην ξέρεις τα "κρυφά" γονίδια του σκύλου σου;
Να φέρει δηλαδή στον γονότυπό του γονίδια που δεν εκφράστηκαν και με την κατάλληλη ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια. Γονίδια που κληρονόμησαν τα αδέλφια του αλλά ο δικός μας δεν τα έχει ή δεν ξέρουμε με σιγουριά αν υπάρχουν κρυφά μέσα του.
Καλά κατάλαβα;