dogos argentinos


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
sir-elric said:
αφου μας ηρθες!
τι θα επρεπε να περιμενει ενας νεος και απειρος ιδιοκτητης ?
1. Ο νέος και άπειρος ιδιοκτήτης θα πρέπει να στραφεί οπωσδήποτε σε άλλη φυλή! Και για να μην παρεξηγηθώ, είναι πάρα πολλά και εύκολα τα σφάλματα που μπορεί να κάνει ένας άπειρος ιδιοκτήτης όταν στρέφεται σε Dogo Argentino. Επειδή λοιπόν μιλάμε για έναν σκύλο εκρηκτικό με έντονες αθλητικές ικανότητες δεν θα είναι καθόλου καλό να μας ξεφύγει ο έλεγχος. Και το Dogo δυστυχώς μαθαίνει απ' τα λάθη!
2. Η συμπεριφορά του τυπικού Dogo Argentino στην εφηβεία είναι αντίστροφη με την μετέπειτα συμπεριφορά του. Πολλές φορές παρατηρείται κατά εκείνη την περίοδο μια φοβία προς οτιδήποτε άγνωστο που είναι μια απλή επιφυλακτικότητα. Ένας μέσος ιδιοκτήτης σκύλου σε τέτοιες περιπτώσεις ενδεχομένως να προσπαθήσει να τονώσει το ηθικό του σκύλου του. Το αποτέλεσμα που θα επιτύχει με το Dogo Argentino είναι αυξημένη επιθετικότητα μετά την μετεφηβική περίοδο.
3. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτεί τον εκτροφέα για το τι θα πρέπει να κάνει κάθε φορά που παρατηρεί κάτι παράξενο.
4. Βασική υπακοή με μόνη χρήση θετικών κινήτρων είναι αναγκαία αλλά πρέπει να γίνει από άτομο που έχει πείρα με την φυλή, πράγμα μάλλον δύσκολο.
5. Θα πρέπει να αποθαρύνει κάθε μορφή επιθετικότητας που θα εμφανίσει ο σκύλος του.
6. Πρόκειται για έναν σκύλο πολύ επίμονο που εμφανίζει συχνά ωτίτιδες και δερματοπάθιες και που παρόλο το θάρρος του φοβάται τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά.

sir-elric said:
τι δεν θα επρεπε να κανει ?
1. Δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πάρει κουτάβι που έχει φύγει από περιβάλλον της τοκετομάδας πριν την 75η ημέρα της ζωής του.
2. Δεν θα έπρεπε να πάρει κουτάβι που πριν τον 4ο μήνα δείχνει επιφυλακτικό ή επιθετικό με τους ανθρώπους.
3. Δεν πρέπει επ' ουδενί να τονώσει τον υψηλό δείκτη αυτοπεποίθησης που θα εμφανίσει ένα τυπικό ενήλικο Dogo Argentino. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε εκπαίδευση καθηκόντων προστασίας δεν ενδείκνυται από άνθρωπο που είναι άπειρος σχετικά με την φυλή.

sir-elric said:
οι γραμμες και κυριος στην ευρωπη πως διαχωριζονται ?
Είναι δύσκολο να μιλήσεις για γραμμές χωρίς να αναφερθείς σε εκτροφεία και γι αυτό μάλλον θα πρέπει αυτό το θέμα να το αφήσουμε για να μην θεωρηθεί διαφήμιση (έστω και σε Ευρωπαϊκά ή Αργεντινικά εκτροφεία).

Αυτό που πρέπει να είναι πάντα κατανοητό είναι το τι είναι το Dogo Argentino...
Πρόκειται για έναν κυνηγό μεγάλων θηραμάτων που έχει μάθει να κυνηγάει αυτόνομα με ένστικτα αρπακτικού. Καταδιώκει το θήραμα, το αρπάζει και το κρατάει μέχρι να έρθει ο ιδιοκτήτης/το αφεντικό του. Όλη του η συμπεριφορά ορίζεται από αυτήν την ιδιότητά του.
Το τυπικό Dogo Argentino λοιπόν είναι επίμονο, αθόρυβο, ανθρωποκεντρικό κι ΑΚΡΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ. Αν κάποιος θέλει έναν καλό φύλακα, τότε θα πρέπει να ψάξει σε άλλες φυλες. Το Ντόγκο θα θεωρήσει τον εισβολέα θήραμα... και το πιο πιθανό είναι να τον κυνηγήσει μέχρι να τον πιάσει και τότε ενστικτωδώς θα πάει για την περιοχή που είναι πιο κοντά στο αυτί (είναι το μόνο σημείο που τα αγριογούρουνα αισθάνονται πόνο) για να ελέγξει την κίνηση του κεφαλιού του θηράματος.

Για το τέλος άφησα το μεγάλο μειονέκτημα αυτής της φυλής. Είναι αναίσθητα στον πόνο, πράγμα που κάνει την αντιμετώπιση όποιας επικίνδυνης νόσου δύσκολη, αφού η διάγνωση συνήθως γίνεται όταν τα συμπτώματα είναι ορατά με γυμνό μάτι, δηλαδή στα τελευταία στάδια όταν η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Πολύ καλή παρουσίαση Promitheas!
Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες! :D
 


krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
Προμηθεα επι το ελληνικοτερον ωραια παρουσιαση συγχαρητηρια :lol:
οντως ο ομιλος θα επαναδραστηριοποιηθει ελπιζω συντομα και με μια εκθεση-
μια μικρη παρατηρηση για τον πονο μονο τα ντογκο ειναι λιγο περιεργα μπορει να τα τσιμπησεις και να κλαψουν και να περασει απο πανω τους τρενο και να μην ανοιγοκλεισουν τα ματια :x κατα ταλλα νομι9ζω οτι συμφωνουμε οπως θα διαβασες και στο post μου πιο πανω απο τα δικα σου και κατι ακομη το ντογκο πρεπει να επιστρεψει στην ομαδα 6 και νομιζω οτι η παρουσα διοικηση του αργεντινικου club βαδιζει προς αυτη την κατευθυνση βεβαια αυτο ειναι πολυ δυσκολο να γινει προς το παρον αλλα θετει την φυλη στην σωστη της διασταση
τοσο μορφολογικα οσο και στο θεμα του χαραχτηρα
 




krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
Εγω καταλαβα τι συζητηση ανοιξα και σαφως ειναι δυσκολη ,την χαραχτηριζουν αντιφασεις αλλα πρεπει να γινει οπως γινεται σε ολες τις χωρες αυτη την στιγμη στο που θελουμε τελικα να παμε με τον συγκεκριμενο σκυλο ,στον μεγαλο υπεροχο κατασπρο σκυλο εκθεσεων που κανει μονο για αυτο και με
μεγαλα προβληματα τοσο στην υγεια οσο και στον χαραχτηρα η σε ενα πιο εργονομικο μικροτερο και συμπαγες σκυλι ικανο να εργαζεται ολη μερα που θα ειναι ομως πλεον ενα σκυλι για πολυ λιγους ανθρωπους που θα μπορουν να του δωσουν αυτο που χρειαζεται δηλ κατι να κανει..... το προβλημα ειναι δυσεπιλυτο και δεν απανταται μονολεκτικα και με ευκολια αλλα πραγματι αξιζει να σκεφτουμε πως φτασαμε μεσα σε 40 περιπου χρονια απο τον σκυλο
εργασιας των 35 -40 κιλων max στους πρωταθλητες των 60-65 κιλων που κουραζονται μονο γυριζοντας μια φορα το στιβο
υγ για την αυρα εγινε εκ συμπτωσεως το προσεξα ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΩ :wink:
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Θα έλεγα πάλι ότι η μέση είναι η ιδανικότερη λύση ...

Και θα παρατηρήσω και κάτι άλλο ... πάντα θα υπάρχει κοινό ... και για τον σκύλο των 45 κιλών, κι ας μην είναι 65 ... δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα ...
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Το πρόβλημα, φίλε denis, εστιάζεται ακριβώς στο ίδιο σημείο με την συζήτηση που είχαμε για το Μαστίνο, το Μπούλντογκ κλπ.

Το ζητούμενο για τους περισσότερους μη ειδικούς κριτές είναι ο εντυπωσιασμός. Σε μια άκρη του μυαλού υπάρχει πάντα το άγχος "μήπως ο καλύτερος φυλής που θα βγάλω δεν θα εντυπωσιάσει"?

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για το τι εννοώ: η Αύρα (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω reg. Name αν και δεν ζει πια), που λέγαμε παραπάνω, ήταν μια σκύλα δικής μου εκτροφής, αποτέλεσμα των δικών μου οραματισμών για την φυλή βασισμένοι στην δική μου ερμηνεία του προτύπου - χωρίς ωστόσο να πιστεύω πως ήταν το ομορφότερο σκυλί εκτροφής μου. Όσοι δεν την είχαν δει και με ρώταγαν πόσα κιλά ήταν, έμεναν με το στόμα ανοιχτό όταν άκουγαν πως ήταν μόνο 38. Η συχνότερη φράση που άκουγα ήταν "Τι; Μόνο 38;". Θα πρέπει να σου πω πως η σκύλα είχε δοκιμαστεί με επιτυχία σε κάπρο 60 κιλών και πως είχε περάσει επιτυχώς εξέταση αντοχής στον Όμιλο Ντόμπερμαν μια μέρα ενός Σεπτέμβρη με 37οC και ενώ όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές είχαν ακυρώσει ή εγκατέλειψαν νωρίς. Άρα η σωματική της δομή της επέτρεπε άνετα να περατώσει αυτά για τα οποία αυτή η φυλή δημιουργήθηκε.
Η Αύρα όμως ήταν και μια σκύλα που είχε και κάποιες επιτυχίες μορφολογικές (Int.CH. - Gr.GCH. – Gr.CH. – It.CH. – H.CH. – Bul.CH – Yu.CH – FYROM CH. - ΚS03) αποτέλεσμα κυρίως της υπέροχης κίνησής της. Με περισσότερες από 15 φορές Καλύτερη Φυλής, μόλις μία φορά - προς μεγάλη μου έκπληξη κιόλας - είδε βάθρο (2η) στην Ομάδα 2… κι αυτό στο εξωτερικό.
Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι μη ειδικοί (μη dogueros) για το Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι αυτή του βαριού σκύλου και ξαφνιάζονται όταν δουν ένα σκυλί που κινείται με τρόπο τέτοιο που νομίζεις πως δεν πατάει στο έδαφος.

Λες πως η μέση λύση είναι η καλύτερη φίλε denis... αυτή η φράση κρύβει και την μεγαλύτερη παγίδα για την εκτροφή. Κι αυτό γιατί η μέση μετατρέπεται κι εξελίσσεται. Όταν τα Ντόγκο ήταν 35 κιλά, εμφανίστηκε κάποιος με σκύλο 45 κιλών... κάποιος πρότεινε την μεση λύση που ήταν τα 40 κιλά! Πέντε χρόνια αργότερα κάποιος εμφανίστηκε με έναν εντυπωσιακό σκύλο 55 κιλών... η μέση μεταφέρθηκε στα 47,5 κιλά κ.ο.κ. (δανείζομαι το βάρος, χωρίς αυτό να είναι το ζητούμενο, για να δείξω την πορεία).

Τώρα αν όπως είπες… το ζητούμενο είναι το "τι ζητάει ο πελάτης", τότε πολύ απλά θυσιάζουμε την φυλή στον βωμό του εμπορίου. Και τέτοιες νοοτροπίες δεν ταιριάζουν στο Ντόγκο. Όποιος εκτρέφει με σκοπό το εμπορικό όφελος δεν θα πρέπει να εκτρέφει Ντόγκο… υπάρχουν πιο trendy φυλές που μπορούν να γίνουν 65 κι 70 κιλά! Κι αυτές είναι ήδη μολοσσοειδείς... δεν χρειάζεται να γίνουν!
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Mε την ίδια λογική όμως σε μία άλλη φυλή (ή και στην ίδια - αλλά ας βάλουμε μία άλλη στο μυαλό για να το καταλάβουμε καλύτερα - τα maltese πχ), το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και πρός τα κάτω, να εμφανιστεί δηλαδή ένας που να παρουσίαζε ένα σκυλι dogo 28 κιλά που να κινείτο ακόμα καλύτερα, η αντοχή του δε θα ήταν τεράστια ... θα ήταν dogo ?? κατά την γνώμη μου οριακά, και αυτό λόγω εργασίας, και αν πέφταμε λίγο πιο κάτω - όχι κατηγορηματικά ...

Τελικά είναι ή όχι η ''μόδα'' όχι σαν ''τί ζητάει ο πελάτης'' - δεν το έθεσα έτσι, αλλά το ''τί ζητάμε εμείς από τον σκύλο σαν λάτρεις και εκτροφείς το μόνο κριτήριο ?? Οχι, αλλά δεν μπορούμε ούτε αυτό να το αγνοήσουμε.

Εκεί εντοπίζω την ''μέση λύση'' καταρχήν χρειάζεται ένας ΠΟΛΥ ισχυρός και αδιάβλητος όμιλος φυλής, κατά προτιμηση στην χώρα καταγωγής, που να μπορεί να θέτει και να κρατάει τα standarts υψηλά και κατά το δοκούν, υπερτερώντας της FCI και ορίζοντας την κατεύθυνση. Μετά και κατα την γνώμη μου αν είσαι εκτροφέας της φυλής αυτής ακολουθείς τυφλά. Σε κάποια πράγματα αυτό που ονειρευτήκαμε ή επιθυμούμε (επειδή ξέρεις πολύ καλά ότι μεταβάλλεται κιόλας και μπορεί να αλλάζει) πρέπει να μπαίνει στην άκρη. Δεν μπορεί εσύ να λές ότι θέλω το σκυλί αυτό επειδή σου έκατσε μία Αυρα, ο άλλος το 60 κιλο επειδή του έκατσε ένας Conan κι εγώ δεν ξέρω τί άλλο ... δεν μπορεί να πάει έτσι ...

Η τυφλή υποταγή στα θελω αυτών που ορίζουν (αν υπάρχουν) τους νομους της φυλής μας, είναι η μόνη λύση στο χάος της παγκόσμιας εκτροφής, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να διαλύσει κυριολεκτικά φυλές ... έτσι μπορείς να ξεχωρίσειςκαι εσύ που αγαπάς το dogo από έναν κερδοσκόπο που θα κατευθύνεται από την μία άκρη στην άλλη για τα χρήματα ή για τη φήμη ... ξεχωρίζεις απλά τηρώντας την μέση οδό και την πεπατημένη ... λίγο διφορούμενο αλλά πιστεύω ότι στους σκύλους ισχύει 100%
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
denis said:
Mε την ίδια λογική όμως σε μία άλλη φυλή (ή και στην ίδια - αλλά ας βάλουμε μία άλλη στο μυαλό για να το καταλάβουμε καλύτερα - τα maltese πχ), το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και πρός τα κάτω, να εμφανιστεί δηλαδή ένας που να παρουσίαζε ένα σκυλι dogo 28 κιλά που να κινείτο ακόμα καλύτερα, η αντοχή του δε θα ήταν τεράστια ... θα ήταν dogo ?? κατά την γνώμη μου οριακά, και αυτό λόγω εργασίας, και αν πέφταμε λίγο πιο κάτω - όχι κατηγορηματικά ...
Δεν θα διαφωνήσω!


denis said:
Τελικά είναι ή όχι η ''μόδα'' όχι σαν ''τί ζητάει ο πελάτης'' - δεν το έθεσα έτσι, αλλά το ''τί ζητάμε εμείς από τον σκύλο σαν λάτρεις και εκτροφείς το μόνο κριτήριο ?? Οχι, αλλά δεν μπορούμε ούτε αυτό να το αγνοήσουμε.
Η προηγούμενη ανάρτησή μου βασίστηκε σε αυτήν την φράση σου:
denis said:
Και θα παρατηρήσω και κάτι άλλο ... πάντα θα υπάρχει κοινό ... και για τον σκύλο των 45 κιλών, κι ας μην είναι 65 ... δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα ...
Λυπάμαι αν μου έδωσες να καταλάβω λάθος!


denis said:
Εκεί εντοπίζω την ''μέση λύση'' καταρχήν χρειάζεται ένας ΠΟΛΥ ισχυρός και αδιάβλητος όμιλος φυλής, κατά προτιμηση στην χώρα καταγωγής, που να μπορεί να θέτει και να κρατάει τα standarts υψηλά και κατά το δοκούν, υπερτερώντας της FCI και ορίζοντας την κατεύθυνση. Μετά και κατα την γνώμη μου αν είσαι εκτροφέας της φυλής αυτής ακολουθείς τυφλά. Σε κάποια πράγματα αυτό που ονειρευτήκαμε ή επιθυμούμε (επειδή ξέρεις πολύ καλά ότι μεταβάλλεται κιόλας και μπορεί να αλλάζει) πρέπει να μπαίνει στην άκρη. Δεν μπορεί εσύ να λές ότι θέλω το σκυλί αυτό επειδή σου έκατσε μία Αυρα, ο άλλος το 60 κιλο επειδή του έκατσε ένας Conan κι εγώ δεν ξέρω τί άλλο ... δεν μπορεί να πάει έτσι ...
Μέχρι εδώ θα συμφωνήσω γενικότερα. Το παλαιότερο πρότυπο (το προτυπο ορίζεται από τον όμιλο της φυλής στην μητέρα πατρίδα της... στην συγκεκριμένη περίπτωση απ' το "Club del Dogo Argentino - Dr. Antonio Nores Martinez") ανέφερε σαν εύρος ύψους τα 60εκ. με 65 εκ., ανεξαρτήτως φύλου με μια ανοχή +/-2εκ. Το πρότυπο του 1999 διαχώρησε αυτά τα μεγέθη σε θηλυκά 60εκ. με 65εκ. και αρσενικά 63εκ. με 68εκ.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σήμερα τα περισσότερα Ντόγκο να κινούνται εκτός παλαιού προτύπου (στα 67εκ. με 69εκ. τα αρσενικά και 65εκ. με 68εκ. τα θηλυκά). Με φυσικό επακόλουθο η νέα διοίκηση του ομίλου της Αργεντινής να προσπαθεί να ξαναμαζέψει τα σχεδόν ασυμμάζευτα.


denis said:
Η τυφλή υποταγή στα θελω αυτών που ορίζουν (αν υπάρχουν) τους νομους της φυλής μας, είναι η μόνη λύση στο χάος της παγκόσμιας εκτροφής, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να διαλύσει κυριολεκτικά φυλές ... έτσι μπορείς να ξεχωρίσειςκαι εσύ που αγαπάς το dogo από έναν κερδοσκόπο που θα κατευθύνεται από την μία άκρη στην άλλη για τα χρήματα ή για τη φήμη ... ξεχωρίζεις απλά τηρώντας την μέση οδό και την πεπατημένη ... λίγο διφορούμενο αλλά πιστεύω ότι στους σκύλους ισχύει 100%
Αυτή η υπεραπλούστευση δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Μου θυμίζει τον μέσο ψηφοφόρο που σκέφτεται "εγώ θα αλλάξω τα πράγματα;". Σε απλά Ελληνικά λέγεται αποποίηση ευθύνης μιας και είναι το πιο εύκολο να πούμε "αυτοί φταίνε... αφού αυτοί ορίζουν κι εγώ απλά ακολουθώ". Η ευθύνη για την εκάστοτε φυλή είναι στα χέρια όλων όσων ασχολούνται με αυτήν. Μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι... ο μέσος ιδιοκτήτης που αν από κακό χειρισμό τον γράψουν οι ειδήσεις έχει κάνει κακό στην φυλή, ο μέσος εκτροφέας που αν δεν "εκτρέφει" αλλά "αναπαράγει" ζήτω που καήκαμε, ο κάθε κριτής που αν θεωρήσει πως "έλα μωρέ... λίγο παραπάνω κεφάλι δεν πειράζει... άσε που δείχνει και πιο όμορφο" και το κάθε κυνοφιλικό σωματείο που αν απλά ακολουθήσει τις τάσεις τότε ούτε που θέλω να μάθω που θα καταλήξουμε. Μαζί λοιπόν ορίζουν την μοίρα της φυλής... άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο!
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
ανέφερε σαν εύρος ύψους τα 60εκ. με 65 εκ., ανεξαρτήτως φύλου με μια ανοχή +/-2εκ. Το πρότυπο του 1999 διαχώρησε αυτά τα μεγέθη σε θηλυκά 60εκ. με 65εκ. και αρσενικά 63εκ. με 68εκ.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σήμερα τα περισσότερα Ντόγκο να κινούνται εκτός παλαιού προτύπου (στα 67εκ. με 69εκ. τα αρσενικά και 65εκ. με 68εκ. τα θηλυκά).
Γιατί είναι αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής του προτύπου αυτό ??

Αυθαίρετη ανοχή σε υπερβάλλον ύψος μου φαίνεται ...

Είχαμε δηλαδή ένα πρότυπο που ανεχόταν 58- 67 στα θηλυκά / αρσενικά

Αλλάξαμε με ένα άλλο που υπαγόρευε 60 - 65 στα θηλυκά και 63 - 68 στα αρσενικά ... συμφωνώ στα θηλυκά (νομιζω οτι μάζεψε λίγο την ψαλίδα) , λίγο τσιμπημένο στα αρσενικά μου φαίνεται (πχ αν έλεγε 61-66 ή 62-67 μάλλον θα ήταν καλύτερο)

Το να έχουμε θηλυκό 67-69 (εκει μάλλον ειναι το μεγαλύτερο πρόβλημα) κακό του κεφαλιού μας είναι, πρόβλημα του προτύπου είναι ? Αν έχει πάλι ανοχή (κακώς) θα μπορούσαν να ξεχωρίζουν στις εκθέσεις ζώα μέσα στο πρότυπο και μέσα σε κάποια χρονια να υπαγορεύανε τη σμίκρυνση αυτή. Αυτο θα έκανε ένας πραγματικά δυνατός όμιλος ...

Αυτή η υπεραπλούστευση δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Μου θυμίζει τον μέσο ψηφοφόρο που σκέφτεται "εγώ θα αλλάξω τα πράγματα;". Σε απλά Ελληνικά λέγεται αποποίηση ευθύνης μιας και είναι το πιο εύκολο να πούμε "αυτοί φταίνε... αφού αυτοί ορίζουν κι εγώ απλά ακολουθώ". Η ευθύνη για την εκάστοτε φυλή είναι στα χέρια όλων όσων ασχολούνται με αυτήν. Μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι... ο μέσος ιδιοκτήτης που αν από κακό χειρισμό τον γράψουν οι ειδήσεις έχει κάνει κακό στην φυλή, ο μέσος εκτροφέας που αν δεν "εκτρέφει" αλλά "αναπαράγει" ζήτω που καήκαμε, ο κάθε κριτής που αν θεωρήσει πως "έλα μωρέ... λίγο παραπάνω κεφάλι δεν πειράζει... άσε που δείχνει και πιο όμορφο" και το κάθε κυνοφιλικό σωματείο που αν απλά ακολουθήσει τις τάσεις τότε ούτε που θέλω να μάθω που θα καταλήξουμε. Μαζί λοιπόν ορίζουν την μοίρα της φυλής... άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο!
Μα δεν είναι αποποίηση της ευθύνης να ακολουθείς κανόνες, ο ορισμός της είναι ...

Μην σκέφτεσαι έναν υπεύθυνο εκτροφέα, έναν ανεύθυνο πρέπει να σκεφτόμαστε και πώς θα κάνει ή μάλλον πώς δεν θα κάνει ό,τι θελει ... ο υπέυθυνος εκτροφέας θα εκτρέφει υπεύθυνα έτσι κι αλλιώς ...

αν απλά ακολουθήσει τις τάσεις
Δεν μιλάω για τάσεις αλλά για ΤΗΝ τάση που θα υπαγορευεται από τον υποτίθεται παραπάνω όμιλο που θα λειτουργεί ΜΟΝΟ για ώφελος της φυλής παγκοσμίως ... έτσι αποφεύγεις τις άλλες ''τάσεις'' καθώς και τα ''λίγο μεγαλύτερο κεφάλι'' που έχεις δίκιο ότι κάνουν κακό ...
 


krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
Ολα ξεκινησαν καπως ετσι και μετα πηγαν στραβα για ορισμενους λογους,
το 1948 ο ιδρυτης της φυλης αντονιο νορες μαρτινες δημοσιευει το πρωτο προτυπο της φυλης σε αυτο το προτυπο δεν αναφερεται ουτε υψος ουτε βαρος
παρα μονο σημαντικες αναλογιες για να ειναι ο σκυλος λειτουργικος στο κυνηγι-the Dogo is a “normotype”, it means “well balanced”, perfectly proportioned in body’ parts and, in this category of dogs, it is a “macrotype”.
-το προτυπο που εγκριθηκε απο την FCI αναφερει το υψος και το βαρος που προειπε ο Προμηθεας αλλα λεει και κατι ακομη που αποτελεσε την αρχη του προβληματος λεει λοιπον οτι μεταξυ 2 ομοιων ζοων προτιμαται το μεγαλυτερο χωρις αυτο να ρεπει ομως στον γιγαντισμο μια τοσο ανοικτη ερμηνεια δημιουργει αναποφευκτα παρερμηνειες μην ξεχναμε ομως οτι ειμαστε στο 1970 στην αργεντινη που οι σκυλοι δεν λαμβαναν τοτε και την καλυτερη διατροφη με συνεπεια την κακη αναπτυξη τους γιαυτο ειχε προστεθει αλλωστε
και η συγκεκριμενη παραμετρος στο προτυπο και εγω οπως ο προμηθεας δεν πιστευω στην χρυση τομη ξεροντας τι πρεπει να κανει εργασιακα ο σκυλος καθοριζονται και ο σωματοτυπος φαντασου ενα σκυλο να πρεπει να κυνηγαει για 8 ωρες και οταν βρισκει θηραμα να μαχεται με αυτο εως το τελος,για να γινει αυτο χρειαζονται ορισμενες αρετες ψυχικες και σωματικες ο συνδιασμος αυτων ειναι το ντογκο αρτζεντινο-αντοχη,δυναμη
κουραγιο αρτια κατασκευη μεσαιο μεγεθος ,εξαιρετος χαραχτηρας,ανοχη στον πονο και ενω αυτα τα ψυχικα χαραχτηριστικα μπορουν να βρεθουν και σε μεγαλοσωμους σκυλους στα σωματικα οι μετριοσωμοι υπερεχουν αρα η επιλογη ειναι προφανης-τα λεω αυτα ενω εχω εναν αρσενικο ο οποιος ειναι 52 κγρ τον θεωρω πολυ βαρυ για ντογκο ενω οι περισσοτεροι τον θεωρουν μικρο για αρσενικο

:wink:
 




Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
denis said:
Γιατί είναι αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής του προτύπου αυτό ??
Πες μου τι ακριβώς δεν κατάλαβες?
(ξέχασα να αναφέρω πως οι ανοχές των 2 εκ. παραμένουν και στο πρότυπο του 1999, αλλά σιωπηλά είναι μεγαλύτερες)

denis said:
Αυθαίρετη ανοχή σε υπερβάλλον ύψος μου φαίνεται ...
Είχαμε δηλαδή ένα πρότυπο που ανεχόταν 58- 67 στα θηλυκά / αρσενικά
Αλλάξαμε με ένα άλλο που υπαγόρευε 60 - 65 στα θηλυκά και 63 - 68 στα αρσενικά ... συμφωνώ στα θηλυκά (νομιζω οτι μάζεψε λίγο την ψαλίδα) , λίγο τσιμπημένο στα αρσενικά μου φαίνεται (πχ αν έλεγε 61-66 ή 62-67 μάλλον θα ήταν καλύτερο)
Το να έχουμε θηλυκό 67-69 (εκει μάλλον ειναι το μεγαλύτερο πρόβλημα) κακό του κεφαλιού μας είναι, πρόβλημα του προτύπου είναι ? Αν έχει πάλι ανοχή (κακώς) θα μπορούσαν να ξεχωρίζουν στις εκθέσεις ζώα μέσα στο πρότυπο και μέσα σε κάποια χρονια να υπαγορεύανε τη σμίκρυνση αυτή. Αυτο θα έκανε ένας πραγματικά δυνατός όμιλος ...
ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ???? Εσύ βλέπεις το πρότυπο σαν νόμο... άρα για ποια αυθαίρετη ανοχή μιλάμε?
Στα θηλυκά οι ανοχές βάσει προτύπου είναι 58-67εκ. και στ' αρσενικά 61-70εκ. (ανέφερα νωρίτερα πως ξέχασα να σημειώσω την ανοχή 2 εκ. και στο καινούργιο πρότυπο). Η πραγματικότητα είναι διαφορετική... οι περισσότεροι κριτές θα πετάξουν ένα θηλυκό ύψους 58εκ. έξω απ' τον στίβο ενώ σε ένα των 68εκ. θα σημειώσουν απλά "θηληκό μεγάλου μεγέθους".
denis said:
Μα δεν είναι αποποίηση της ευθύνης να ακολουθείς κανόνες, ο ορισμός της είναι ...
Μην σκέφτεσαι έναν υπεύθυνο εκτροφέα, έναν ανεύθυνο πρέπει να σκεφτόμαστε και πώς θα κάνει ή μάλλον πώς δεν θα κάνει ό,τι θελει ... ο υπέυθυνος εκτροφέας θα εκτρέφει υπεύθυνα έτσι κι αλλιώς ...
Δεν μιλάω για τάσεις αλλά για ΤΗΝ τάση που θα υπαγορευεται από τον υποτίθεται παραπάνω όμιλο που θα λειτουργεί ΜΟΝΟ για ώφελος της φυλής παγκοσμίως ... έτσι αποφεύγεις τις άλλες ''τάσεις'' καθώς και τα ''λίγο μεγαλύτερο κεφάλι'' που έχεις δίκιο ότι κάνουν κακό ...
Έχω την αίσθηση πως λέμε σχεδόν τα ίδια πράγματα δοσμένα από διαφορετικές γωνίες.
Εσύ βλέπεις το πρότυπο σαν κανόνα (νόμο), ενώ ουσιαστικά είναι μπούσουλας... πυξίδα που σου δίνει το αζιμούθιο... εργαλίο πολύτιμο στα χέρια ενός ευσυνείδητου εκτροφέα. Ο ανεύθυνος δεν θα μείνει για πολύ... θα κάνει την αρπαχτή του και θα φύγει. Ο ευσυνείδητος που έχει την εικόνα του ιδανικού σκύλου ζωγραφισμένη στο μυαλό του και την βλέπει κάθε φορά που πέφτει για ύπνο, θα αγνοήσει τις προσταγές αυτής της Σειρήνας... του άσχετου κριτή. Θα πάρει αυτό το εργαλείο, θα κοιτάξει τα σκυλιά του, θα δει σε ποιο σημείο ξέφυγε λίγο απ' την πορεία του, θα χαράξει διορθωτική πορεία στον χάρτη του και θα φτάσει κάποια στιγμή στην Ιθάκη του.

Ο krisai για το θέμα "χρυσή τομή" εννοούσε πως οι dogueros που έχουν την εικόνα του δικού τους ιδανικού Ντόγκο στο μυαλό τους, πράγμα που είναι το μόνο εχέγγυο για μια σταθερότητα στην εκτροφή, δεν πιστεύουν στις χρυσές τομές και στους συμβιβασμούς.
Με την δε ανάρτησή του
krisai said:
...αυτα τα ψυχικα χαραχτηριστικα μπορουν να βρεθουν και σε μεγαλοσωμους σκυλους στα σωματικα οι μετριοσωμοι υπερεχουν αρα η επιλογη ειναι προφανης
πιστεύω πως απλά εννούσε πως όσον αφορά στην εργασία, σ' ένα μεγαλόσωμο Ντόγκο είναι, κατά κανόνα, "το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής"!
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
ανέφερα νωρίτερα πως ξέχασα να σημειώσω την ανοχή 2 εκ. και στο καινούργιο πρότυπο
Nαι, και χωρίς αυτήν την διευκρίνηση πορεύτηκα σε όλον τον συλλογισμό μου, οπότε άκυρος ... μην χτυπιέσαι ... :lol: :lol:

Αρα καταλήγουμε σε αυτό που είπα υποθέτωντας στο τέλος ότι υπάρχει πάλι ανοχή ...

Το να έχουμε θηλυκό 67-69 (εκει μάλλον ειναι το μεγαλύτερο πρόβλημα) κακό του κεφαλιού μας είναι, πρόβλημα του προτύπου είναι ? Αν έχει πάλι ανοχή (κακώς) θα μπορούσαν να ξεχωρίζουν στις εκθέσεις ζώα μέσα στο πρότυπο και μέσα σε κάποια χρονια να υπαγορεύανε τη σμίκρυνση αυτή. Αυτο θα έκανε ένας πραγματικά δυνατός όμιλος ...
μόνο που οι κριτές

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική... οι περισσότεροι κριτές θα πετάξουν ένα θηλυκό ύψους 58εκ. έξω απ' τον στίβο ενώ σε ένα των 68εκ. θα σημειώσουν απλά "θηληκό μεγάλου μεγέθους".
Αρα ?????? ποιός φταίει ??

α) οι εκτροφείς που πάνε σε llrounder κριτές ??

β) ο όμιλος της Αργεντινής που δεν ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την τάση ??

γ) η εξαφάνιση του ''φυσικού τρόπου ζωής'' του dogo - και η μετατροπή του σε σκύλο εντυπωσιασμού ??

Έχω την αίσθηση πως λέμε σχεδόν τα ίδια πράγματα δοσμένα από διαφορετικές γωνίες.
Εσύ βλέπεις το πρότυπο σαν κανόνα (νόμο), ενώ ουσιαστικά είναι μπούσουλας... πυξίδα που σου δίνει το αζιμούθιο... εργαλίο πολύτιμο στα χέρια ενός ευσυνείδητου εκτροφέα. Ο ανεύθυνος δεν θα μείνει για πολύ... θα κάνει την αρπαχτή του και θα φύγει. Ο ευσυνείδητος που έχει την εικόνα του ιδανικού σκύλου ζωγραφισμένη στο μυαλό του και την βλέπει κάθε φορά που πέφτει για ύπνο, θα αγνοήσει τις προσταγές αυτής της Σειρήνας... του άσχετου κριτή. Θα πάρει αυτό το εργαλείο, θα κοιτάξει τα σκυλιά του, θα δει σε ποιο σημείο ξέφυγε λίγο απ' την πορεία του, θα χαράξει διορθωτική πορεία στον χάρτη του και θα φτάσει κάποια στιγμή στην Ιθάκη του.
Σωστή αίσθηση έχεις ... δεν βλέπω το πρότυπο σαν νόμο, πώς μπορείς να βλέπεις σαν νόμο κάτι που σου λέει ότι ο σκύλος πρέπει να είναι 63-68 εκ ?? Φυσικά ειναι μπούσουλας, στα περισσοτερα κομμάτια του βέβαια, πχ το ''ισορροπημένος και δυνατός'' δεν αγνοείται ...

Μπούσουλας όμως που πρεπει να ακολουθείται , αλλιώς θα χαθείς ...

Και αυτό που λές

οι dogueros που έχουν την εικόνα του δικού τους ιδανικού Ντόγκο στο μυαλό τους, πράγμα που είναι το μόνο εχέγγυο για μια σταθερότητα στην εκτροφή, δεν πιστεύουν στις χρυσές τομές και στους συμβιβασμούς.
Μου δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει διάσταση αναμεσα τους και στον όμιλο .... τεράστιο λάθος ... και εδώ πάυει κάθε συζήτηση ... για μένα αν έχει γίνει αυτό που πιστεύω (χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες) το dogo είναι χαμένο από χέρι ...
 


GRECO

Well-Known Member
3 Απριλίου 2008
103
1
WWW.MASTINO.GR
EXO ΤΗΝ ΓΝΟΜΗ ΟΤΙ ΤΟ ΝΤΟΓΚΟ ΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΑΛΑΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΟ ΜΑΣ .ΟΛΑ ΚΗΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ,ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΟΠΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΝΤΟΓΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ 24 ΟΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ?ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΟΠΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΝΤΟΓΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΤΥΠΟΣΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ? ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΟΜΗΛΟΣ ΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΤΛ
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ?ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΝ ΥΓΕΙΑΣ ?ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ (ΗΤΑΝ)Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ?
ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ,ΑΓΟΝΗΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΝΔΟΞΕΣ ΜΕΡΕΣ .ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΥΝΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΛΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΜΟΔΑ ΑΠΟ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΗΝΟΤΗΤΑ .ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΗΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.....
 


krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
πιστεύω πως απλά εννούσε πως όσον αφορά στην εργασία, σ' ένα μεγαλόσωμο Ντόγκο είναι, κατά κανόνα, "το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής"!Aυτο ακριβως ,ενω οι συγχρονοι σκυλοι δεν στερουνται ταπεραμεντου στην πλειοψηφια τους τα βαρια σωματα τους τους εμποδιζουν
να εργαστουν.Θα συμφωνησω με τον φιλο GRECO ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΟΝΤΩς ΕΙΝΑΙ
τα πραγματα με την εξελιξη των φυλων και φυσικα δεν θεωρω ιεροσυλια την
διαφορετικη οπτικη αρκει αυτη να μην ειναι εισ βαρος του σκυλου (υγεια ,ταμπεραμεντο κτλ) αλλα επειδη μια εικονα αξιζει 1000 λεξεις δειτε την
εξελιξη σε εισαγωγικα σε φωτο
η πρωτη φωτο ειναι παρμενη το 1966 και δειχνει τον διασημοτερο ισως
κυνηγο AMADEO BILO με τον σκυλο του DAY που ενα; χρονο αργοτερα θα σκοτωθει θυσιαζοντας την ζωη του για τον ιδιοκτητη του

η 2τερη φωτο ειναι απο εναν σκυλο τωρινο που χρησιμοποιητε κατα κορον ως επιβητορας παγκοσμιως και οχι μονο στην ιταλια αποοπου καταγεται ,ενα πραγματικα εντυπωσιακο σκυλι

τα συμπερασματα δικα σας
 


GRECO

Well-Known Member
3 Απριλίου 2008
103
1
WWW.MASTINO.GR
Η ΕΙΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΗΣΙΑΖΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
 


krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
φιλε Greco ποιας φυλης σκυλοι ξεφευγουν απο αυτο που εγραψες ?μαλλον
κανενας σκυλος ακομη και ημιαιμος δεν ξεφευγει απο αυτο :(
 




krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
About 10 days ago we finally obtained from FCI, something that the members of the Hunting Commission of the Club Del Dogo Argentino Antonio Nores Martinez (Mother breed club) have been pushing through FCA (Mother federation) authorities: FCI has put the Dogo Argentino as -still- Working Class (Group 2) but with WORKING TEST. This means that in all specialized shows there will be a special category for those dogs that have passed a working test which in Argentina will consist of a hunt, except San Luis province where it could be either a hunt or a pen test. This dogos will compete among themselves in the show, and no dogo who has not been given the thumbs-up as a working animal can share that category. In other countries this working test will be designed within the laws and particularities of each place.

From there on, we will start working to demand that any dog that wins a show championship has to pass the working test to be given the "apto de cria" (permission to be bred).
ΑΜΗΝ!!!!