Kαλημερα σε ολους!!!
Ευχομαι να βοηθησω λιγακι κ εγω απο την 2,5 χρονια εμπειρια που εχω με αυτη την ρατσα κ απο τις λιγες γνωσεις μου.
Απο κουταβι μεχρι κ σημερα εχω καταφερει να τον ελεχγω χωρις λουρι κ να με ακουη(αμετρητες ωρες εξασκησεις οι δυο μας), να δεχεται εντολες οπως 'ελα εδω' κ να το εκτελει με την μια(κ οχι με 15 φορες την εντολη μεχρι να μου κανει την χαρη)το οποιο δυσκολευτικα αλλα τα καταφερα, να τηρει το 'οχι' που του λεω σε οτιδηποτε, κτλ.
(Αυτα τα αναφερω γιατι οπως λενε οι περισσοτερει εδω το σκυλι πρεπει να το ελεγχεις πληρως ακομα κ σαν 'βασικη υπακοη' ετσι ωστε οτι προκυψει να μπορεις ειτε να το αποτρεψεις ειτε να το σταματησεις κ στην περιπτωση σου που θελεις προωρα να του βγαλεις ενστικτα φυλαξης ειναι ακομα ποιο σοβαρο το θεμα εκπαιδευση κ υπακοη.Οπως κ να το κανουμε ενα σκυλη κ ποσο μαλλον ενα κανε κορσο μπορει να γινει θανασιμο οπλο!)
Πιστευω οτι πρεπει να δωσεις βαση σε ολο το φασμα της βασικης εκπαιδευσης κ μετα να δεις το θεμα φυλαξης.(Σιγουρα ενας εκπαιδευτης θα σε βοηθουσε πολυ κ στην ολοκληρωση της βασικης υπακοης αλλα κ στην φυλαξη, απο οτι καταλαβα επειδη δεν σε βοηθαει το μερος που μενεις αλλα κ τα λεφτα , δωσε βαση μονος σου στην ολοκληρωση κ τελοποιηση της βασικης)
2,5 χρονια δουλευω την βασικη κ τα παω πολυ καλα(θελει υπομονη κ χρονο με το σκυλι), παιχνιδια με σκοινι του εκανα απο κουταβι μεχρι κ σημερα,οταν απο μονος τσιτωνει με κατι που ακουσε η που ειδε τον ενθαρυνω κ οταν σιγουρευτω οτι ειμαστε ασφαλης στο σπιτι τοτε των ηρεμο(κ αυτο του το κανω απο κουταβι μεχρι τωρα , τιποτα παραπανω).
Ειναι ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ με σκυλια κ με ανθρωπους(απλα στους ανθρωπους ειναι λιγο επιφυλακτικος, αλλα οχι επικυνδινος, αν θελει χαδι απο καποιον ξενο θα το δεχτει η θα τραβηχτει!) κ ποτε δεν μου εχει δημιουργηση προβλημα, ξερω ομως (απο 3 περιστατικα που εζησα μαζι του) οτι ολοι την ωρα με εχει στο νου του κ οτι οσο ακινδυνος κ αγαθος ειναι, ανα πασα στιγμη αν τον χρειαστω πραγματικα ειναι ετοιμος για ολα κ ολα αυτα χωρις εκπαιδευση επιθεσεις κτλ, ο χρονος θα φερει ταποτελεσματα που θες(κ εγω νομιζα οτι με τα πολλα χαδια,φιλια ,αγγαλιες,παιχνιδια με σκυλια,επαφη με κοσμο,κτλ του ειχα καταστρεψει ολα τα ενστικτα σωματοφυλακα που κρυβει μεσα του, οτι τον ειχα κανει φλωρο , αλλα με την παροδο του χρονου κ με καποια περιστατικα μου απεδειξε το αντιθετω κ με το παραπανω!)
Ειναι ισσοροπημενος σκυλος,κοινωνικος,εμπιστευσιμος,χαδιαρης αλλα κ την στιγμη που θα χρειαστει πραγματικα ο απολυτος φυλακας(ειτε μεσα στο σπιτι ειτε εξω απο το σπιτι)
Συμπερασμα κ προσωπικη γνωμη ,ολοκληρωσε την βασικη (εννοω μεχρι κ χωρις λουρι εκπαιδευση της βασικης) κ μην ανυσηχεις ο σκυλος οσο ποιο ισσοροπημενος ειναι τοσο κ ποιο καλος προστατης θα γινει!
Εμπιστευσουτων κ μην ανυσηχεις το αγορι σου οταν πραγματικα το χρειαστεις θα ειναι εκει , το μονο που θελει εινα αγαπη,υπομονη κ σωστη επικοινωνια μεταξι σας(βασικη υπακοη) ολα τα αλλα θα ερθουν μονα τους!!!!!!!!!!!
Ενημερωτικα εχεις μια ρατσα πολυ δυναμικη,σκυλη μαχης,με πολυ ανεπτυγμενα ενστικτα σωματοφυλαξεις , εργασιας κ τυφλης αφοσιωσεις προς το αφεντικο του(κ την οικογενεια του), πιστεψεμαι θα τα βρεις ολα μπροστα σου κ χωρις εκπαιδευση, κανε υπομονη κ φτιαξε δυνατη σχεση μαζι του γιατι οταν θα στα αποδειξη θα πρεπει να μπορεις να τον κανεις καλα!(εχει γινει μετρηση σε διαφορες μαστιφοειδες ρατσες οτι η πιεσεις που ασκουν στο κλεισιμο του σαγονιου φτανουν μεχρι κ τα 600 κιλα κ αυτη η μετρηση εγινε στο παιχνιδι κ οχι σε φαση στρεσαρισματος του σκυλου, καταλαβαινεις ισως την σοβαροτητα του να ελεγχεις αψογα τον σκυλο σου!)
Ασε που εσενα ειναι κ ακομα κουταβος με αποτελεσμα ακομα να διαμορφωνεται ο χαρακτηρας του!
ΥΓ. Πιστευω να βοηθησα κ εγω λιγακι, συγχωρεστεμαι για τα ορθογραφικα!
*ΠΡΟΣΟΧΗ, μην ρισκαρεις την ακεραιοτητα φιλων σου με δοκιμες επιθεσεις η φυλαξεις, μπορει 1 στο εκατομυριο να γινει στραβη κ να τρεχεις κ να μην φτανεις!