Bull terrier εκπαιδευση

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
1. Τι εννοουμε η εκπαιδευση δεν τελειωνει ποτε;
Θες να μου πεις οτι εφ ορου ζωης ο σκυλος μαθαινει νεα πραγματα; Προφανως οχι. Αλλο το σταδιο που μαθαινει λοιπον κ αλλο αυτο που εκτελει οσα ξερει......

Στο σταδιο που εκτελει οσα ξερει, μιλαμε για επιβραβευση; Δλδ ο ιδιοκτητης που βγαζει το σκυλο του βολτα για να περπατησει διπλα του η για να μεινει ακινητος για 20'-30' να μαζεψει το "δωρακι" απο το πεζοδρομιο η δεν ξερω τι αλλο, κυκλοφορει με μπαλακια κ κροκετες ανα χειρας;

Μαλλον τοτε η δεν μιλαμε για ολοκληρωμενη διαδικασια η κατι εχει παει πολυ στραβα......
Αποψη μου......

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Operant conditioning: Ο σκύλος μαθαίνει από τις συνέπειες των πράξεών του. Η επιβράβευση/διόρθωση για τον σκύλο, ώστε να μάθει από τις συνέπειες των πράξεών του, πρέπει να ακολουθήσει σε απειροελάχιστο χρόνο από την συμπεριφορά του.

Primary Reinforcer: Κάτι που έχει σημασία για τον σκύλο και χρησιμοποιείται σαν άμεση επιβράβευση (τροφή/παιχνίδι).
Bridge (Γέφυρα): Ηχητικό/Οπτικό "σήμα" το οποίο γεφυρώνει την χρονική απόσταση μεταξύ της συμπεριφοράς και της επιβράβευσης/διόρθωσης. Επειδή το ηχητικό/οπτικό σήμα δεν έχει αρχικά καμία σημασία για τον σκύλο, μέσω clasical conditioning (μετά από το σήμα, ακολουθεί επιβράβευση), ο σκύλος συνδέει τη γέφυρα με το primary reinforcer (τροφή/παιχνίδι). Στη πορεία η γέφυρα έχει την ίδια αξία για τον σκύλο με τη τροφή ή το παιχνίδι.

Αν είμαι κατανοητός μέχρι εδώ, να συνεχίσω.

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Έστω ότι η γέφυρά μας είναι η λέξη "Μήτσος".
Ζητάμε από τον σκύλο να κάτσει. Κάθεται και του λέμε "Μήτσος" και στη συνέχεια του παρουσιάζουμε τη λιχουδιά.
Η λέξη "Μήτσος" για την ώρα δεν σημαίνει τίποτα.
Με την επανάληψη συνδέει την λέξη "Μήτσος" με τη λιχουδιά. Στο τέλος μπορούμε να λέμε τη λέξη "Μήτσος" και να έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα στον σκύλο, σαν να έπαιρνε λιχουδιά. Αυτή πλέον είναι η επιβράβευσή του και η μαγεία του classical conditioning.
Αν σταματήσουμε όμως να συνδέουμε επ' αόριστον τη γέφυρα με το primary reinforcer, τότε η σημασία της εξαλείφεται και πλέον δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

http://www.simplypsychology.org/pavlov.html

Last edited:
  • Like
Reactions: epial

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Μαικ εσυ εισαι του Νασιοναλ του Τζεογραφικ εε?
East μαλλον βλεπεις εργακια σινεφιλ ακαταλαβιστικα που στο τελος ο πρωταγωνιστης πεθαινει και σε εχει παρει απο κατω?

Γουσταρω τα άλλα που στο τελος ο Καλος κερδάει και παιρνει και το γκομενακι το σπεσιαλ για παρτη του!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Καθε αλλο θα ελεγα φιλε μου, αλλα αν θελεις να μου το εξηγησεις επι του θεματος, θα ηταν πιστευω ποιο λογικο.....

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Δεν εχω να εξηγησω κατι σε ανθρωπους που ξερουν, σε επίπεδο μαλιστα να δινουν και συμβουλες, εστω και με copy paste.
Μπαινει ενα νεο μελος με μια ιδιαιτερη περιπτωση σκυλου και ενω ο ιδιος εχει εικονα του αποτελεσματος, εξακολουθειτε να ειστε αρνητικοι και να προσπαθητε να τον αποθαρρυνετε.

"Η αληθεια ειναι εκει εξω" Fox Mulder.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
..... εξακολουθειτε να ειστε αρνητικοι..... και να προσπαθητε να τον αποθαρρυνετε
Αρνητικοι απο που κι ως που;
Ισα ισα εχουμε γραψει οτι μια χαρα πανε κ να συνεχισουνε να δουλευουνε.

Πραγματικα κατι τετοια σχολια, δεν τα καταλαβαινω......