Όπως είχα γράψει στην αρχή του συγκεκριμένου post, πίστευα ότι έπρεπε να γράψω 2-3 πράγματα ακόμα, αργότερα, μέσα στην ημέρα... αλλά, έμπλεξα και ξεχάστηκα... όμως, κοίτα να δεις πως έρχονται τα πράγματα...
Χτες βράδυ, είχα γυρίσει στο σπίτι και είχε πάρει φωτιά το τηλέφωνο, για να προλάβω τα χρόνια πολλά σε αρκετούς εορτάζοντες...
Τα σκυλιά μου ξαπλωμένα κάπου μέσα στο καθιστικό και ο γάτος πάνω στη ράχη μιάς πολυθρόνας... δίπλα στην οποία ήταν ξαπλωμένος ο Κάσπερ...
Εγώ, μιλάω στο τηλέφωνο, καθισμένος περίπου στα 5 μέτρα από γάτο - Κάσπερ...
Και, εκείνη τη στιγμή, "διαλέγει" να εκραγεί το γυάλινο (βαρύ - καυτό) κάλυμα από ένα φωτιστικό οροφής, σχεδόν πάνω από τους δυό τους... το οποίο σκάει πάνω στην πολυθρόνα που κάθεται ο γάτος και ένα μεγάλο κομάτι σπάει πάνω στο σβέρκο του Κάσπερ...
Ο γάτος... ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ... εξαφανίστηκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, σε άλλο δωμάτιο!!!
Ο Κάσπερ ξαφνιάζεται (μιάς και με το συγκεκριμένο σβέρκο δεν έπαθε τίποτα άλλο) και τριγυρνάει να δει τι είναι αυτό που "μας βρήκε"... μεταξύ μας, θαύμασα την ψυχραιμία του...
Εγώ, μιλώντας σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο, προσπάθησα να κατευθύνω τα πράγματα εξ αποστασεως, προσπαθώντας να μη γίνω υστερικός... και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να πω χαμηλόφωνα "Κάσπερ, φύγε"... και ο Κάσπερ ΕΦΥΓΕ... και περίμενε, μέχρι να κλείσω το τηλέφωνο και να πάω να "αναλάβω" εγώ...
Αφού καθάρισα το χαμό που είχε γίνει (μου πήρε τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να εξαφανίσω ακόμα και τα μικροσκοπικά γυαλάκια - για να μην τα φάνε τα ζώα)... ελευθέρωσα τα σκυλιά (ο γάτος ακόμα εξαφανισμένος!) και κάθησα και σκέφτηκα λιγάκι...
Και αναρωτήθηκα: "τι τον έκανε αυτό τον γ@μwσκυλο, τον γεμάτο περιέργεια, με τα ευαίσθητα νεύρα, να υπακούσει σε ένα (σχεδόν) ψίθυρο... σαν να κοιταχτήκαμε μόνο στα μάτια... και να πάει να καθήσει ήρεμος μακριά από το σημείο του ατυχήματος"...και, μετά, ήρθε στο νου η λέξη "συνοδηγός"...
Και, έτσι, ένιωσα την ανάγκη να γράψω "το μακρύ και το κοντό μου", σχολιάζοντας περισσότερο μιά προηγούμενη παράγραφό μου... όχι τόσο για το Χρήστο, για τον ISKENDER και για τους λοιπούς "παλιούς"... όσο για τα πιο νέα μέλη που θα διαβάσουν...
...Τέλος, να συμφωνήσω ότι σε ένα πολύ μεγαλόσωμο σκυλί, δεν μπορείς να του "πάρεις το κεφάλι", μιάς και δεν θα καταλάβει τίποτα στην καλύτερη περίπτωση... αυτά τα σκυλιά, λοιπόν (τα γιγαντόσωμα), χρειάζονται άλλη προσέγγιση... την προσέγγιση του "συνεργάτη"... του "συνοδηγού"... του (σχετικά) ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ σεβασμού... και έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες (όχι πάρα πολλοί) που έχουν καταφέρει να χτίσουν μιά τέτοια σχέση...
Αρα, "άλλη" προσέγγιση και "αμοιβαίος" σεβασμός... άρα, "συνεργάτης" και "συνοδηγός"...
Ήταν "Βασική Υπακοή"? Στην περίπτωση του Κάσπερ, σαφώς όχι...
Για να μην παρεξηγηθώ, ο Κάσπερ, σε "χαμηλές στροφές" έχει ΑΠΟΛΥΤΑ την ΒΥ και κάτι παραπάνω... σε "χαμηλές στροφές" (και επειδή τον βοηθάει και το - αλεπουδίσιο - σώμα του) θα μπορούσε να κάνει τα περισσότερα κυναθλήματα, χωρίς λουρί... το πρόβλημά του αρχίζει (και τελειώνει) στα "κόκκινα"...
Πιστεύω ότι η χθεσινή αντίδρασή του οφείλεται στο ότι έχει "συνομολογήσει" μαζί μας το "μνημόνιο συμβίωσης"... τι θέλω να πω...
Σε ένα παρόμοιο σκύλο (και στους ακόμα πιο μεγαλόσωμους) δεν του σπάς τα νεύρα με συνεχείς εντολές... που τις ξέρει όλες, αλλά δεν τις συμμερίζεται όλες, ανά πάσα στιγμή... τον βοηθάς να εμπεδώνει τις εντολές και τον βοηθάς να ξέρει πως, όταν τις δώσεις, ΟΦΕΙΛΕΙ να υπακούσει... ας πούμε, έχει ένα πολύ δυνατό "recall", το ξέρω και δεν το εκμεταλλεύομαι... έτσι, όταν του πω να έρθει, θα έρθει χωρίς δεύτερη κουβέντα... επίσης, ναι, θα μου φέρει το μπαλάκι που θα πετάξω (1 φορά - με το ζόρι 2 φορές) και μετά θα το πάρει στο στόμα και δεν θα το αφήνει, μιάς και αυτόν τον ενδιαφέρουν "άλλα κόλπα": Να προσπαθήσω να του το πάρω!
Δεν του κάνω, λοιπόν, τη χάρη... όταν θέλω να παίξουμε "tug of war", θα γίνει και αυτό, αλλά, όταν διαπιστώσω ότι ανεβαίνουν οι στροφές, βαραίνει η ανάσα κλπ, σταματάμε και όλα καλά...
Ενας παρόμοιος σκύλος ξέρει ότι δεν πρόκειται να τον χτυπήσεις - πονέσεις - ζορίσεις... και (κυρίως) ξαφνιάσεις για πλάκα... αρχίζει και καταλαβαίνει, λοιπόν, ότι θα τη φάει τη σφαλιάρα όταν δεν "συνεργάζεται" τη στιγμή που είναι απαραίτητο... όχι ότι θα πονέσει... αλλά επειδή θα "προσβληθεί"...
Σε ένα παρόμοιο σκύλο, στην κουταβίσια φάση του θα (πρέπει να έχεις προλάβει να) πάρεις φαΐ από το πιάτο του, βάζοντάς του κάτι πολύ νοστιμότερο... θα πρέπει να μπορείς να τον προσεγγίζεις, να τον ακουμπάς κλπ... μεγαλώνοντας, όμως, θα του δείξεις κάποιες φορές ότι ΜΠΟΡΕΙ να το κάνεις, αλλά δεν το κάνεις συνέχεια... περνάς, του δίνεις ένα χάδι και φεύγεις...
Ξέρει ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να είσαι κοντά του (και να κάνεις ότι θέλεις, στην τελική)... αλλά επίσης ξέρει ότι ΔΕΝ θα το κάνεις για πλάκα... για προπόνηση...
Σε ένα παρόμοιο σκύλο, όταν κοιμάται (ή κοπροσκυλιάζει, εν γένει) και θέλεις (σώνει και καλά!) να πλησιάσεις και να τον πειράξεις - χαϊδολογήσεις (γιατί, ναι, εμείς οι άνθρωποι έχουμε κατά καιρούς τέτοιες "απειθάρχητες" στιγμές), οφείλεις να σεβαστείς τις προθέσεις του...
Πλησιάζεις κοντά... γυρνάει κοιλιά και σηκώνει πόδι... ΣΑΦΩΣ και θέλει χάδια και του τα δίνεις...
Πλησιάζεις κοντά... τίποτα... πολύ κοντά και σκύβεις από πάνω του... βλέπεις το ένα μάτι μισάνοιχτο και διατήρηση στάσης (ή, ακόμα περισσότερο, ένα υπόκωφο θόρυβο - που δεν καταλαβαίνεις ότι είναι γρύλισμα ή "αφρικάνικο" μούγκρισμα ευχαρίστησης)... συνεχίζεις το δρόμο σου, δίνοντας το πολύ ένα αδιόρατο χάδι...
Και πάντα (μα ΠΑΝΤΑ) όταν βλέπεις ότι, όντως, κοιμάται... και θέλεις να πλησιάσεις... αρχίζεις και του μιλάς από μακριά... κάτι ξέρουν οι Αγγλοι που λένε την παροιμία "let sleeping dogs lie"...
Ετσι, χτίζεται μέσα του η εμπιστοσύνη ότι 10 πράγματα που του (ή δεν του) αρέσουν θα τα σεβαστείς... και, ταυτόχρονα, χτίζεται μέσα του και η έννοια του να σέβεται και αυτός τη δική σου ησυχία και ηρεμία, ή τη δική σου προσήλωση σε κάτι που βλέπεις ή μελετάς...
Υ.Γ. Ελπίζω να μην μπερδεύω περισσότερο οποιοδήποτε καινούργιο μέλος διαβάζει... και να βγάλει το συμπέρασμα ότι θεωρώ πως το σκυλί πρέπει να είναι χύμα... ΟΧΙ, αμοιβαίος σεβασμός δεν σημαίνει "χύμα"... το αντίθετο, μάλιστα.. σημαίνει ότι: Ναι ο σκύλος εκπαιδεύεται συστηματικά και επίμονα... και ο ιδιοκτήτης (οφείλει να) εκπαιδεύεται ακόμα περισσότερο!