BARF συνοπτικά για αρχάριους.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Χιχι
Τότε και όταν σου καψαλίζει ο χασάπης το κοτόπουλο, το ψήνει κιόλας.

Η έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία διάρκειας 10 δευτερολέπτων δεν αλλοιώνει το κρέας σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην λέγεται ωμό. Απλά.
Εδω οι ανθρωποι προτεινουν και σύντομο τηγάνισμα σε ελαιόλαδο (μιλαμε και παλι για δευτερολεπτα. αυτό το έχω ακούσει και από την εκτροφέα μας)

Ας μην είμαστε φανατικοί
Δεν υπάρχει καμία κομματική ιδεολογία μπαρφ, η μπαρφ είναι σύστημα που επιτρέπει πολλές παραλλαγές.
Δεν πιέζω κανέναν να ακολουθήσει αυτό που κάνω εγώ και σέβομαι αυτό που κάνουν οι άλλοι.
Αλλά όταν μου κάνουν μια ερώτηση, απαντάω για αυτό που θα έκανα εγώ.

Screenshot_20180904-184631_Chrome.jpg

• Like
Reactions: Hiraeth

ondin

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2018
209
123
Χιχι
Τότε και όταν σου καψαλίζει ο χασάπης το κοτόπουλο, το ψήνει κιόλας.

Η έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία διάρκειας 10 δευτερολέπτων δεν αλλοιώνει το κρέας σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην λέγεται ωμό. Απλά.
Εδω οι ανθρωποι προτεινουν και σύντομο τηγάνισμα σε ελαιόλαδο (μιλαμε και παλι για δευτερολεπτα. αυτό το έχω ακούσει και από την εκτροφέα μας)

Ας μην είμαστε φανατικοί
Δεν υπάρχει καμία κομματική ιδεολογία μπαρφ, η μπαρφ είναι σύστημα που επιτρέπει πολλές παραλλαγές.
Δεν πιέζω κανέναν να ακολουθήσει αυτό που κάνω εγώ και σέβομαι αυτό που κάνουν οι άλλοι.
Αλλά όταν μου κάνουν μια ερώτηση, απαντάω για αυτό που θα έκανα εγώ.

View attachment 69123
Απλά πολλοί μπαρφιστες δεν το συνιστούν το ζεματισμα. Ουτε το τσιγαρισμα. Χα χα χα!! Αλλοι το αναφέρουν. Την τροφή την βλεπεις πανω στο σκυλί. Έχεις τέλειο σκυλί? Έχεις την τέλεια τροφή.

• Like
Reactions: Eroe

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Α μπράβο εδώ είμαστε
Οι παραλλαγές είναι πολλές
Το αποτέλεσμα το βλέπεις live
Ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει.

Πάντως όλα αυτά που λέμε είναι εκδοχές της barf επειδή το κρέας δεν παύει να είναι εντελώς, μα εντελώς ωμό από μέσα. Νωπό, κατεψυγμένο, ζεματισμενο. Αλλά ωμό.

ondin

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2018
209
123
Α μπράβο εδώ είμαστε
Οι παραλλαγές είναι πολλές
Το αποτέλεσμα το βλέπεις live
Ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει.

Πάντως όλα αυτά που λέμε είναι εκδοχές της barf επειδή το κρέας δεν παύει να είναι εντελώς, μα εντελώς ωμό από μέσα. Νωπό, κατεψυγμένο, ζεματισμενο. Αλλά ωμό.
Δοκίμασε να κάνεις τσιγαρισμα με λάδι μαύρης τρούφας και τριμμένο κατσικίσιο τυρί. Τρέλα. Χα χα χα.

• Like
Reactions: Hiraeth

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Γέλα, γέλα...
Εμένα που τις προάλλες του πήρα την κωλοσπιρουλινα του αλήτη (30 ευρω κανει το κιλο, νταξ 200 γραμμαρια πηρα...), λάδι σολωμού και μαγιά μπύρας, δεν μου φαίνεται και τόσο αστείο :cry:

ondin

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2018
209
123
Γέλα, γέλα...
Εμένα που τις προάλλες του πήρα την κωλοσπιρουλινα του αλήτη (30 ευρω κανει το κιλο, νταξ 200 γραμμαρια πηρα...), λάδι σολωμού και μαγιά μπύρας, δεν μου φαίνεται και τόσο αστείο :cry:
Λάδια του βάνω καί εγώ. Διάφορα. Μόνο καλό κάνουν.

Luthien

Member
31 Αυγούστου 2018
19
4
35
Εγώ και πάλι θα σου πρότεινα να πάρεις λιγα πλαταρια κότας από τον χασάπη, να τα ζεματησεις πολυ καλά και να τα δώσεις στον σκύλο για να δεις πως θα τα φάει. Αν σου αρέσει αυτό που θα δεις, - που θα σου αρέσει, - ξεκινα τη χειροποίητη μπαρφ ακολουθώντας σωστά τη διαδικασία με την κατάψυξη κλπ

ΥΓ
Μην ψάχνεις ποσοστά για τα ιχνοστοιχεία, ψάξε για τα υλικά.
Το γεύμα ενός σκύλου πρέπει να έχει 70% κρέας, από το οποίο περίπου το 10-15% να είναι κοκκαλα, περίπου 5% όργανα (συκώτι κυριως), τα υπόλοιπα να είναι φρούτα λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά που επιτρέπονται και συμπληρώματα
Πως θα κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή αν δεν ξέρεις τι ποσοστά χρειάζεται ένας οργανισμός για να είναι υγιής;
Η διατροφή του σκύλου με αγχωνει περισσότερο από την δική μου γιατί δεν ξέρω ακριβώς πως λειτουργεί το σύστημα του και τι χρειάζεται..
Για παράδειγμα το πολύ σίδηρο κάνει κακό, το λίγο σίδηρο κάνει κακό. Πιο είναι λοιπόν το κατάλληλο ποσοστό στην διατροφή; Το ίδιο και για όλα τα άλλα..
Όλα αυτά τα συστατικά με ποσοστό που αναγράφονται σε αυτό το θέμα είναι για το γεύμα της ημέρας να φανταστω..;
Και τα γραμμάρια που πρέπει να τρώει ο σκύλος (πχ 3% του βάρους του) είναι το βάρος που έχει τώρα όχι αυτό που θα γίνει..; οπως λένε σε κάποιες σκυλοτροφες (λες και ξέρεις πόσο θα γίνει.. ειδικά όταν σου δίνουν επιλογή 18-25, 26-40..δλδ αν είναι ανάμεσα σε 23-27 τι γρ. να του δώσεις;

Επίσης διάβασα τόσα πολλά για την διατροφή. Σε πολλά είδα ότι απαγορεύεται το σκόρδο γιατί είναι τοξικό. Αλλά κάποιοι στην barf λένε ότι δίνουν στον σκύλο γιατί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό. Οπότε τι ισχύει..;
Έχω μπερδευτεί λίγο γι'αυτό θέλω να το ψάξω καλά για να μην κάνω λάθη.. και την πληρώσει το κουτάβι μου που είναι μόλις 4 μηνών (στις 8 του μήνα).

Μπορεί να φαίνομαι υστερικια αλλά είναι για μια άλλη ψυχούλα για την οποία είναι εγώ υπεύθυνη για να ζήσει όσο καλύτερα μπορεί.. Για μένα δεν κάνω έτσι! Χαχα χαχα τρέλααααα!!

ondin

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2018
209
123
Πως θα κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή αν δεν ξέρεις τι ποσοστά χρειάζεται ένας οργανισμός για να είναι υγιής;
Η διατροφή του σκύλου με αγχωνει περισσότερο από την δική μου γιατί δεν ξέρω ακριβώς πως λειτουργεί το σύστημα του και τι χρειάζεται..
Για παράδειγμα το πολύ σίδηρο κάνει κακό, το λίγο σίδηρο κάνει κακό. Πιο είναι λοιπόν το κατάλληλο ποσοστό στην διατροφή; Το ίδιο και για όλα τα άλλα..
Όλα αυτά τα συστατικά με ποσοστό που αναγράφονται σε αυτό το θέμα είναι για το γεύμα της ημέρας να φανταστω..;
Και τα γραμμάρια που πρέπει να τρώει ο σκύλος (πχ 3% του βάρους του) είναι το βάρος που έχει τώρα όχι αυτό που θα γίνει..; οπως λένε σε κάποιες σκυλοτροφες (λες και ξέρεις πόσο θα γίνει.. ειδικά όταν σου δίνουν επιλογή 18-25, 26-40..δλδ αν είναι ανάμεσα σε 23-27 τι γρ. να του δώσεις;

Επίσης διάβασα τόσα πολλά για την διατροφή. Σε πολλά είδα ότι απαγορεύεται το σκόρδο γιατί είναι τοξικό. Αλλά κάποιοι στην barf λένε ότι δίνουν στον σκύλο γιατί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό. Οπότε τι ισχύει..;
Έχω μπερδευτεί λίγο γι'αυτό θέλω να το ψάξω καλά για να μην κάνω λάθη.. και την πληρώσει το κουτάβι μου που είναι μόλις 4 μηνών (στις 8 του μήνα).

Μπορεί να φαίνομαι υστερικια αλλά είναι για μια άλλη ψυχούλα για την οποία είναι εγώ υπεύθυνη για να ζήσει όσο καλύτερα μπορεί.. Για μένα δεν κάνω έτσι! Χαχα χαχα τρέλααααα!!
Για κάθε τροφή υπάρχει ένας μπούσουλας. Οι εξετάσεις του κάθε εξαμήνου σου λένε πολλές αλήθειες. Η αλήθεια τής κάθε τροφής φαίνεται πανω στο σκυλί. Ψάξε κρίνε καί αποφάσισε τι θα του δώσεις. Αν διαβάσεις για σένα θα είναι μασημενη τροφή. ΥΓ. εχω δυό παιδια , το σκυλί με αγχώνει τόσο όσο επιτρέπετε. Πρώτα η οικογένεια και μετά το σκυλί. Υπάρχουν τόσοι πολλοί εδώ μέσα που μπορούν να σε βοηθήσουν σε ότι χρειάζεσαι. Ολοι τους ψαγμένοι.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
Ένα καλό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο που θα σε κατατοπίσει πλήρως στην barf είναι το Natural Dog Food της Susanne Reinerth που βλέπω ότι υπάρχει πια και στα αγγλικά https://www.amazon.com/Natural-Dog-Food-Susanne-Reinerth/dp/3735765521 (παλιά υπήρχε μόνο στα γερμανικά). Με αυτό αποκτάς πλήρη εικόνα. Γράφει για συστατικά, αναλογίες, τα πάντα. Με βάση αυτό έχω φτιάξει κι ένα excel υπολογισμού για ποσότητες - αλλά καλά είναι να διαβάσεις πρώτα γενικά τα της barf για να κατανοήσεις καλυτερα και το excel.
Πάρε το χρόνο σου, μελέτησε τη διατροφή αυτή και μέχρι να αισθανθείς ασφάλεια συνέχισε με μια καλή ξηρά τροφή.

• Like
Reactions: spyv and Hammer

Luthien

Member
31 Αυγούστου 2018
19
4
35
Ένα καλό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο που θα σε κατατοπίσει πλήρως στην barf είναι το Natural Dog Food της Susanne Reinerth που βλέπω ότι υπάρχει πια και στα αγγλικά https://www.amazon.com/Natural-Dog-Food-Susanne-Reinerth/dp/3735765521 (παλιά υπήρχε μόνο στα γερμανικά). Με αυτό αποκτάς πλήρη εικόνα. Γράφει για συστατικά, αναλογίες, τα πάντα. Με βάση αυτό έχω φτιάξει κι ένα excel υπολογισμού για ποσότητες - αλλά καλά είναι να διαβάσεις πρώτα γενικά τα της barf για να κατανοήσεις καλυτερα και το excel.
Πάρε το χρόνο σου, μελέτησε τη διατροφή αυτή και μέχρι να αισθανθείς ασφάλεια συνέχισε με μια καλή ξηρά τροφή.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711

Μεχρι να κλεισει χρονο ταϊσε μια καλη ξηρα.
Ταυτοχρονα δινε που και που κανενα ωμο(κοκκαλο με κρεας πχ. μπουτι κοτοπουλο ή πλαταρι) σαν μεξεδακι για να αρχισει να συνηθιζει στην ιδεα του ωμου και για να καθαριζει τα δοντια του, αυτο ακομα κι αν συνεχισεις με την ξηρα ειναι αναγκη να το κανεις.
Αν δεν εχει κοκκαλα διαθεσιμα τακτικα, αντιο δοντια...

Οταν κλεισει 1-1,5 χρονο μπορεις να κανεις την αλλαγη στο ωμο.
Μεχρι τοτε εχεις ολο το χρονο να διαβασεις και να μαζεψεις γνωσεις.
Επισης αν δινεις ωμο περιστασιακα οπως σου προτεινα, θα εχεις σχηματισει γνωμη για το τι παιζει.
Καλημερα και να χαιρεσαι τον κουταβο
Γουσταρω αυτια:)

• Like
Reactions: Luthien

Luthien

Member
31 Αυγούστου 2018
19
4
35
Μεχρι να κλεισει χρονο ταϊσε μια καλη ξηρα.
Ταυτοχρονα δινε που και που κανενα ωμο(κοκκαλο με κρεας πχ. μπουτι κοτοπουλο ή πλαταρι) σαν μεξεδακι για να αρχισει να συνηθιζει στην ιδεα του ωμου και για να καθαριζει τα δοντια του, αυτο ακομα κι αν συνεχισεις με την ξηρα ειναι αναγκη να το κανεις.
Αν δεν εχει κοκκαλα διαθεσιμα τακτικα, αντιο δοντια...

Οταν κλεισει 1-1,5 χρονο μπορεις να κανεις την αλλαγη στο ωμο.
Μεχρι τοτε εχεις ολο το χρονο να διαβασεις και να μαζεψεις γνωσεις.
Επισης αν δινεις ωμο περιστασιακα οπως σου προτεινα, θα εχεις σχηματισει γνωμη για το τι παιζει.
Καλημερα και να χαιρεσαι τον κουταβο
Γουσταρω αυτια:)
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Είναι κακό δλδ να ξεκινήσει πριν το χρόνο;
όσο σκέφτομαι ότι τρώει ξηρά τροφή!Δεν θέλω καθόλου!
Επίσης η μικρή τρώει τα πάντα! Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα.. Θα δούμε..
Τα αυτιά είναι τέλεια ειδικά όταν είναι και τα δύο μπροστά!!:p

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Είναι κακό δλδ να ξεκινήσει πριν το χρόνο;
όσο σκέφτομαι ότι τρώει ξηρά τροφή!Δεν θέλω καθόλου!
Επίσης η μικρή τρώει τα πάντα! Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα.. Θα δούμε..
Τα αυτιά είναι τέλεια ειδικά όταν είναι και τα δύο μπροστά!!:p
Το αντιθετο, ειναι οτι καλυτερο να ξεκινησει απο κουταβι.
Αλλα ειδικα στην φαση της αναπτυξης πρεπει να ξερεις καλα τι κανεις, εκει το κουταβι βαζει τα θεμελια στον οργανισμο του.
Το προηγουμενο μου μηνυμα δεν ηταν για να σε αποτρεψει, κι εγω αποφευγω την κροκετα οσο μπορω(δινω ομως για ευκολια και οικονομια).
Παντως για εναν χρονο με ποιοτικη κροκετα δεν παθαινει τιποτα.
Ταυτοχρονα του δινεις και τα ωμα και τα μαγειρευτα του, δεν χρειαζεται να περιοριζεις τις επιλογες σου;)

• Like
Reactions: Luthien

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Δεν ειναι τόσο δύσκολο :)
80 % κρέας απο αυτό 5 %συκώτι 5 %άλλα όργανα 10 με 15 % κόκαλο το υπολοιπο κρέας. 15 % λαχανικά (τα μισά καλό είναι να είναι πράσινα φύλλα) αυγό, λίγο γιαούρτι η κεφίρ η κοτατζ τυρί και ενα καλό λάδι.
Παιζεις με όσες πρωτείνες μπορείς περισσότερες τουλάχιστων 3. Δεν είναι ανάγκη να κρατάς αυτά τα ποσοστα σε καθημερινή βάση εχε το στο 15ημερο.
Εξετάσεις ανα τρίμηνο τον πρώτο χρόνο και βουαλά :)
Προσέχεις τον πρώτο χρονο να κρατάς την αναλογία φωσφορο ασβέστιο οσο πιο κοντά στο 1 με 1 η 1 με 1,2 για να έχεις σωστή απορόφηση στο ασβεστιο.
Διάβασε, ρώτα και ξεκίνα !

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Πάντως εμένα η εκτροφέας ταΐζει ωμό από 1,5 μηνών και οι σκυλαροι είναι μια χαρά
Αντίθετα με την κροκετα μπορεί κανείς εύκολα να την πατήσει λόγω υπερβολικά γρηγορης ανάπτυξης που μπορεί να προκληθεί.
Το βασικό είναι οι αναλογίες ασβεστίου- φωσφόρου που πολύ σωστά λέει η @vek
Δεν είναι κάτι δύσκολο όμως

• Like
Reactions: vek and Hammer

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Πάντως εμένα η εκτροφέας ταΐζει ωμό από 1,5 μηνών και οι σκυλαροι είναι μια χαρά
Αντίθετα με την κροκετα μπορεί κανείς εύκολα να την πατήσει λόγω υπερβολικά γρηγορης ανάπτυξης που μπορεί να προκληθεί.
Το βασικό είναι οι αναλογίες ασβεστίου- φωσφόρου που πολύ σωστά λέει η @vek
Δεν είναι κάτι δύσκολο όμως
εγώ τα κουτάβια που είχα μαζέψει τα γυρισα σε ωμό 30-40 ημερών και μια χαρά και υγιεστατα γαιδουρια εγιναν :p
Ενας φίλος μου εκτροφέας που ταίζει ωμό, τα κουτάβια του τα μαθαίνει να τρώνε τα παντα απο μωρά, κροκέτα , ωμό , μαγειρευτό σε διαφορετικά γευματα. Εχει υγιεστατα σκυλιά χωρίς καμμιά αλλεργία χωρις προβλήματα , τρωνε τα παντα και δεν τα πειράζει τίποτα.
Η ποικιλία διορθώνει λάθη :)

Last edited:

Luthien

Member
31 Αυγούστου 2018
19
4
35
Να ρωτήσω και κάτι άλλο.. Επειδή φοβάμαι πραγματικά να δώσω κόκαλα μπορεί το ασβέστιο που χρειάζεται να το πάρει από τσόφλι αυγών;
Η αν μπορώ να θρυμματίζω ή να κάνω σχεδόν σκόνη τα κόκαλα.. Γίνεται;
Θα δίνω μεγάλο κόκαλο που δεν μπορεί να φάει για τα δόντια..

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Να ρωτήσω και κάτι άλλο.. Επειδή φοβάμαι πραγματικά να δώσω κόκαλα μπορεί το ασβέστιο που χρειάζεται να το πάρει από τσόφλι αυγών;
Η αν μπορώ να θρυμματίζω ή να κάνω σχεδόν σκόνη τα κόκαλα.. Γίνεται;
Θα δίνω μεγάλο κόκαλο που δεν μπορεί να φάει για τα δόντια..
παρε ενα καλό ξύλο και εναν καλό μπαλντα, παρε τους λαιμους απο κοτοπουλο και κανε τους σαν τον παραδοσιακο κιμά πρινβγουν οι μηχανες ;). Υπολογισε οταν δινεις κοτοπουλο να βαζεις παραπανω κόκαλο και οταν δινεις τα αλλα κρέατα μην βαζεις καθολου. Δηλαδή πες σε εβδομαδιαια βάση θελω τοσο κόκαλο τοσο κρέας

• Like
Reactions: medusa

Luthien

Member
31 Αυγούστου 2018
19
4
35
παρε ενα καλό ξύλο και εναν καλό μπαλντα, παρε τους λαιμους απο κοτοπουλο και κανε τους σαν τον παραδοσιακο κιμά πρινβγουν οι μηχανες ;). Υπολογισε οταν δινεις κοτοπουλο να βαζεις παραπανω κόκαλο και οταν δινεις τα αλλα κρέατα μην βαζεις καθολου. Δηλαδή πες σε εβδομαδιαια βάση θελω τοσο κόκαλο τοσο κρέας
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! ;)