Acana - Origen


Chow

Well-Known Member
3 Απριλίου 2009
406
4
Θεσσαλονίκη
molotof τη μία μας λες ότι το μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης κάνει κακό στο σκύλο και από την άλλη ότι μας περνάνε για χαζούς. Στη μία μιλάς για όριτζεν και στην άλλη για ακάνα. Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο?
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
η ακανα δεν εχει αυξημενη πρωτεινη ...η οριτζεν εχει,τα μπερδεψαμε λιγακι.ο λογος για να παρουμε ακανα σε σχεση με μια αλλη τροφη,υποτιθεται πως ειναι τα καλυτερα συστατικα...φυσικα ξηρα τροφη ειναι,ποιος ξερει....?
 






lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
κ εγω ετσι νομιζω κκρανις.οχι ακριβως οτι ανεβαινει,αλλα επειδη ,για να φτασεις το αρχικο βαρος προ αφυδατωσης θα χρειαστει κ αλλη ποσοτητα κρεατος αφυδατωμενου,ετσι ανεβαινει κ το ποσοστο πρωτεινης.οπωτε σε 100 γραμμαρια κρεατος αφυδατωμενου,ειναι λογικο να υπαρχει περισοτερη πρωτεινη απο το κρεας προ αφυδατωσης.
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Τελικά τι συζητάμε εδώ ρε παιδιά ? έχει χαθεί η μπάλα προ πολλού νομίζω και δε βγάζει πουθενά το θέμα...
Άλλο πράγμα το ποσοστό της πρωτεϊνης σε μια τροφή και άλλο πράγμα η ποσότητα της πρωτεϊνης μιας τροφής, μην τα μπερδεύουμε, τα έχουμε ξαναπεί...
Όσο αφορά τα ποσοστά, η Acana με περίπου 34% δεν έχει ουσιαστική διαφορά από πολλές άλλες (π.χ. Royal Canin), ενώ η Orijen είναι αρκετά παραπάνω με περίπου 40% πρωτεϊνη.
Όσο αφορά όμως τη συνολική ημερήσια ποσότητα πρωτεϊνης των ξηρών τροφών, συγκρινόμενη με τις προτεινόμενες δοσολογίες της BARF, η ποσότητά τους είναι αρκετά έως πολύ μικρότερη τελικά, ακόμα και για την Orijen, άρα πολύ φασαρία για το τίποτα τελικά...
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Χωρίς να μπορώ να είμαι σίγουρος, αν το κρέας αφυδατωθεί, το ποσοστό της πρωτεϊνης δε θα ανέβει;
Μάλιστα...

Ξέρουμε λοιπόν πως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο μοσχάρι, στο αρνί ή στο κοτόπουλο, κυμαίνεται περίπου στο 20%... το επίπεδο του νερού στο αντίστοιχο κρέας βρίσκεται περίπου στο 69 με 70%. Η ξηρά τροφή περιέχει συνήθως νερό σε ποσότητα μικρότερη του 5% (χοντρικά λοιπόν μας δίνει έναν συντελεστή κοντά στο 3). Αυτό σημαίνει πως μια τροφή σε αυτόν τον βαθμό αφυδάτωσης και αποτελούμενη από 100% κρέας θα έπρεπε να έχει περίπου 60% πρωτεΐνη. Συμπερασματικά λοιπόν, η τροφή με ποσοστά πρωτεΐνης κοντά στο 30% αποτελείται το πολύ κατά το ήμισι από κρέας. Αν συνυπολογίσουμε πως είναι αδύνατο κάποιος να έχει προσθέσει το υπόλοιπο 50% των υλικών με τροφές που στερούνται παντελώς πρωτεΐνης, τότε πολύ πιθανόν το ποσοστό του κρέατος στην τροφή που ταίζουμε να μην υπερβαίνει καν το 40%.

Μια σκέψη έκανα, μπορεί να είναι και λανθασμένη!
 




bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
τότε πολύ πιθανόν το ποσοστό του κρέατος στην τροφή που ταίζουμε να μην υπερβαίνει καν το 40%.

Μια σκέψη έκανα, μπορεί να είναι και λανθασμένη!
Συνήθως το ποσοστό της υγρασίας είναι περίπου στο 8-10%.
Αναλόγως με τη σύστασή της, το ποσοστό του κρέατος μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Για παράδειγμα το ποσοστό του κρέατος στην Orijen είναι 70% και στην Acana 60%, υπολογίζω ότι στις υπόλοιπες τροφές είναι αρκετά έως πολύ χαμηλότερα τα ποσοστά...
 


rinio

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2008
95
0
Εκτος απο την Orijen υπαρχει και η Applaws, η οποια εχει ποσοστο κρέατος 75%.
Κρινοντας απο τα σκυλουνια που την τρωνε φαινεται πολυ γευστικη, συγκριτικα με τις υπολοιπες που εχουμε δοκιμασει.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Θα κάνω μια δοκιμή, αν τα κάνω θάλασσα συγχωράτε με :D

Ας πούμε κρέας κοτόπουλο που έχει 20% πρωτεΐνη, οπότε στα 100 γραμμάρια έχουμε:

20 γρ πρωτεΐνη
70 γρ νερό
10 γρ άλλα συστατικά

Αν υποθέσουμε ότι αφυδατώνεται το κρέας αυτό για την παραγωγή ξηράς τροφής έχουμε:

20 γρ πρωτεΐνη (θεωρητικά αμετάβλητη)
3 γρ νερό (το 8% του νέου βάρους μετά την αφυδάτωση)
10 γρ άλλα συστατικά (αν υποθέσουμε ότι μένουν αμετάβλητα)

Το νέο ποσοστό πρωτεΐνης είναι στο 60%

Η μόνο υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι με την αφυδάτωση καταστρέφεται μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης. Μου φαίνεται λογικό μιας και στο μαγειρεμένο φαγητό καταστρέφεται μέρος των θρεπτικών συστατικών.
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Το νέο ποσοστό πρωτεΐνης είναι στο 60%

Η μόνο υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι με την αφυδάτωση καταστρέφεται μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης. Μου φαίνεται λογικό μιας και στο μαγειρεμένο φαγητό καταστρέφεται μέρος των θρεπτικών συστατικών.
Προφανώς εννοείς ότι από το 60% που θα έπρεπε να είναι το ποσοστό της πρωτεϊνης στην ξηρά πέφτει τελικά στο 30-40% οπότε ψάχνεις να βρεις το υπόλοιπο 20-30% έτσι ?

Επίστρεψέ μου να σημειώσω μερικά λάθη στο συλλογισμό σου:
α) Μια ξηρά τροφή έχει πολύ περισσότερα συστατικά από απλά αφυδατωμένο κρέας, οπότε τα ποσοστά που αναφέρεις παραπάνω δεν ισχύουν. Αν δηλαδή πάρεις κοτόπουλο, αρνί, εντόσθια, λίπος, αυγά, λαχανικά, ρύζι, καλαμπόκι, φρούτα κλπ. για να φτιάξεις μια τροφή, το ποσοστό της συνολικής πρωτεϊνης, λίπους, υδατανθράκων και νερού είναι διαφορετικό από το 20-70-10 που αναφέρεις. Όταν μετά αφαιρείται ένα ποσοστό νερού για να μείνει τελικά περίπου 8%, το τελικό ποσοστό πρωτεϊνης είναι αυτό που αναφέρεται στη συσκευασία της τροφής (π.χ. 35%) και δεν πλησιάζει με τίποτα το 60% της απλής αναγωγής που κάνεις.
β) Με την αφυδάτωση δεν καταστρέφεται μέρος κανενός συστατικού, όσα γραμμάρια πρωτεϊνης, λίπους και υδατανθράκων υπάρχουν πριν θα υπάρχουν και μετά, απλά αφαιρείται το νερό. Είναι άλλο πράγμα αν αλλάζει η δομή τους κατά τη διάρκεια π.χ. του μαγειρέματος όπως αναφέρεις και άλλο να μειωθεί η ποσότητα (των αμινοξέων στην ουσία), αυτό δε γίνεται.
Κατά τ' άλλα, επαναλαμβάνω ότι δε χρειάζεται τόση ανάλυση και περιπλοκότητα με τα ποσοστά, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η συνολική ημερήσια ποσότητα της πρωτεϊνης έτσι δεν είναι ?
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Φίλε bull,

επίτρεψέ μου να σου πω πως ο συλλογισμός του kkranis είναι σωστός! Me δεδομένο λοιπόν πως το 75% της ττροφής αποτελεί κρέας, τότε η πρωτεΐνη θα έπρεπε να βρίσκεται περίπου στο 45% (42% αν η αφυδάτωση διατήρησε ένα 10%)

Όλα τα συμπληρώματα που αναφέρεις και που θεωρητικά αποτελούν το 25% της τροφής δεν μπορούν να έχουν αρνητική πρωτεΐνη (απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα) άρα και συμβάλλουν στην αύξηση και όχι στην μείωσή της.
Ενδεικτικά η πρωτεΐνη σε τροφές:
Αυγό 14% (δύο αυγά έχουν τόση πρωτεΐνη όσο 100gr κρέατος)
Καλαμπόκι 7 έως 15% (ανάλογα με την ποικιλία)
Λινέλαιο ή Λιναρόσπορος 25 έως 26% (!!!!)
Σόγια ή σογιέλαιο 36%
Σίκαλη 10,7%
Ρύζι 2,6%
(πηγή: European Food Infomation Council)

Τέλος... το (απαραίτητο) νερό που έχει αφαιρεθεί από την τροφή θα πρέπει να το λάβει ο σκύλος ούτως η άλλως, άρα προσμετράται στην ίδια την ποσότητα του όγκου που έχει καταλάβει το πεπτικό του σύστημα (ομοίως και η τέφρα)...

Άρα πολύ σωστά λες πως....
...αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η συνολική ημερήσια ποσότητα της πρωτεϊνης έτσι δεν είναι ?
εφόσον μιλάμε για πρωτεΐνη σε απόλυτους αριθμούς (γραμμάρια ας πούμε) και όχι σε ποσοστά... μας ενδιαφέρει όμως και η ποιότητά της... κι αυτή ορίζεται από την προέλευσή της.
Γι αυτό και η αναλυτική του kkranis έχει σημασία... βοηθάει να κατανοήσουμε την πιθανή ποσότητα υποπροϊόντων στην τροφή των σκύλων μας... την πολυδιαφημισμένη Superhyperoverboosted Premium.
 


jimmy58

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2008
260
0
καλα ολα αυτα....και αν δωσω στο σκυλο μου να φαει 4 μπριζολες=1κιλο,ποση πρωτεινη θα παρει?
 






GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
να μου επιτρέψετε μια μαθηματική διόρθωση...
αν έχουμε α, β, γ, δ, ε συστατικα μιας τροφης με 20% πρωτείνη, 14%, 25%, 5%, 10% πρωτείνη και όλα αυτά τα αναμείξουμε...
το τελικό ποσοστό πρωτείνης θα είναι 20*(συντελεστης ποσοστού ανάμειξης) + 14*( ) + 25*( ) +5*( ) + 10 *( )
συγνωμη για την μαθηματικη παρεμβαση...
 
Last edited:


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Φίλε bull,

επίτρεψέ μου να σου πω πως ο συλλογισμός του kkranis είναι σωστός! Me δεδομένο λοιπόν πως το 75% της ττροφής αποτελεί κρέας, τότε η πρωτεΐνη θα έπρεπε να βρίσκεται περίπου στο 45% (42% αν η αφυδάτωση διατήρησε ένα 10%)

Όλα τα συμπληρώματα που αναφέρεις και που θεωρητικά αποτελούν το 25% της τροφής δεν μπορούν να έχουν αρνητική πρωτεΐνη (απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα) άρα και συμβάλλουν στην αύξηση και όχι στην μείωσή της.
Χμμμμμμ....κατάλαβα, είναι προφανές πως είναι θέμα ερμηνείας, τι εννοώ:
Eσύ πιστεύεις πως το ποσοστό του κρέατος στην τροφή το προσμετρά ο "κατασκευαστής" μετά τη διαδικασία της αφυδάτωσης, οπότε όπως σωστά λες, το ποσοστό της πρωτεϊνης δε μπορεί να είναι κάτω από 45-50% και μάλλον παραπάνω.
Αν όμως ο "κατασκευαστής" προσμετρά το ποσοστό του κρέατος πριν τη διαδικασία της αφυδάτωσης (όπου το ποσοστό του νερού είναι περίπου 75%), το ποσοστό της πρωτεϊνης βγαίνει κάτω από 20%, ενώ αν το προσμετρά μετά τη διαδικασία της θέρμανσης (για να δέσουν τα υλικά και να σκοτωθούν πιθανά μικρόβια), όπου το ποσοστό του νερού είναι μικρότερο και πριν τη διαδικασία της αφυδάτωσης (που μάλλον κατά τη δική μου αντίληψη έτσι πρέπει να είναι για να βγουν τα ποσοστά σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, εκτός αν μας δουλεύουν), τότε ερχόμαστε πάνω-κάτω στα ποσοστά πρωτεϊνης που αναφέρει η συσκευασία (περίπου 35-40%).
Η ουσία είναι πάντως πως η αρχική ποσότητα της πρωτεϊνης δε χάνεται κατά τη διαδικασία της παραγωγής, μπορεί να αλλοιωθεί η ποιότητά της λόγω πιθανής διάσπασης των αμινοξέων αλλά δε χάνεται.
Σε τελική ανάλυση εξαρτάται και από το πόσο εμπιστεύεσαι την κάθε εταιρία παραγωγής ξηράς τροφής έτσι ? το ίδιο συμβαίνει παντού και πάντα με όλες τις τροφές, είτε είναι για ανθρώπου είτε (πολύ περισσότερο) για ζώα...
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
ενω με 250 γραμμαρια ξηρας acana?
Η Acana έχει ποσοστό πρωτείνης 34% περίπου οπότε στα 250 γραμμάρια Acana θα πάρεις 85 γραμμάρια πρωτείνης, αλλά αυτό που κολλάει ?
Τι σχέση έχουν τα 250 γραμμάρι Acana με το 1 κιλό κρέας :confused:
Επειδή τα έχουμε ξανασυζητήσει εδώ εκτενώς, όσοι ενδιαφέρεστε ή έχετε μπερδευτεί, κάντε ένα κόπο να διαβάσετε το θέμα και είμαι σίγουρος ότι θα λυθούν πολλές απορίες σας (ή θα σας δημιουργηθούν κι άλλες:D)...
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
να μου επιτρέψετε μια μαθηματική διόρθωση...
αν έχουμε α, β, γ, δ, ε συστατικα μιας τροφης με 20% πρωτείνη, 14%, 25%, 5%, 10% πρωτείνη και όλα αυτά τα αναμείξουμε...
το τελικό ποσοστό πρωτείνης θα είναι 20*(συντελεστης ποσοστού ανάμειξης) + 14*( ) + 25*( ) +5*( ) + 10 *( )
συγνωμη για την μαθηματικη παρεμβαση...
Για αυτό είπαμε πως αν το ποσοστό σε κρέας είναι 75% τότε η πρωτεΐνη θα είναι στο σύνολό της τροφής (στο 100%) κατ' ελάχιστον περίπου 45% (ανάλογα με το ποσοστό αφυδάτωσης) το υπόλοιπο 25% της τροφης θα αποτελείται από λοιπό συστατικά που αν για παράδειγμα έχουν έναν απόλυτο μέσο όρο περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη 10%, τότε προσθέτουν στο σύνολο ακόμα 2,5%
άρα και αφού εισαι οπτικομαθηματικός τύπος:
1kg κρέας (200gr πρωτεϊνη - 700gr υγρασία - 100gr λοιπά) ---> αφαιρούνται 667gr υγρασίας (για να μπορεί το αποτέλεσμα να περιέχει 10% υγρασία)
μας δίνει κρέας αφυδατωμένο 333gr (200gr πρωτεϊνη - 33gr υγρασία - 100gr λοιπά) --> η υγρασια βρίσκεται στο 10% του προϊόντος

κάνουμε τρεις φορές αυτή τη διαδικασία για να πάρουμε ένα κιλό απ' το αφυδατωμένο κρέας...
1kg αφυδατωμένου κρέατος (600gr πρωτεϊνη - 100gr υγρασία - 300gr λοιπά)

πετάμε τα 250gr γιατί το τελικό μας προϊόν θέλουμε να αποτελείται μόλις κατά 75% από κρέας...
750gr αφυδατωμένου κρέατος (450gr πρωτεϊνη - 75gr υγρασία - 225gr λοιπά) --> οι προσθέσεις βγάζουν πάντα τον αριστερό αριθμό

Παίρνουμε τώρα 1kg από τα λοιπά μας συστατικά (καλαμπόκι, λάδια, δημητριακά, ρύζια, αυγά κλπ.)...
Αυτά ας θεωρήσουμε πως έχουμε έναν απόλυτο μέσο όρο ποσοστού πρωτεϊνης 5% (το κρατάω όσο πιο χαμηλά γίνεται) Ας πούμε λοιπόν υποθετικά πως έχουμε
1kg πρόσθετων (50gr πρωτεϊνη - 350gr υγρασία - 550gr λοιπά) ---> ταφαιρούνται 284gr υγρασίας για να μπορεί το αποτέλεσμα να έχει 10% υγρασία...
μας δίνει αφυδατωμένα πρόσθετα 666,6gr (50gr πρωτεϊνη - 66,6gr υγρασία - 550gr λοιπά) --> η υγρασια βρίσκεται στο 10% του προϊόντος

πετάμε τα 416gr γιατί το τελικό μας προϊόν μας λοίπουν μόλις 250gr για να συμπληρώσουμε το κιλό (το υπόλοιπο είναι κρέας αν πιστέψουμε τον κατασκευαστή)...
250gr αφυδατωμένων πρόσθετων (18,94gr πρωτεϊνη - 25gr υγρασία - 206,46gr λοιπά) --> απλή μέθοδος των τριών

τα προσθέτουμε στο αφυδατωμένο κρέας για να πάρουμε 1 kg ξηρά τροφή:

250 gr αφυδατωμένων πρόσθετων ---- 18,75 gr πρωτεϊνη - 25,00 gr υγρασία - 206,25 gr λοιπά)
750 gr αφυδατωμένου κρέατος ------ 450,00 gr πρωτεϊνη - 75,00 gr υγρασία - 225,00 gr λοιπά)
1000gr ξηρά τροφή -----------------------468,75 gr πρωτεϊνη--100,00 gr υγρασία -431,25 gr λοιπά

χμμμ 46,9% πρωτεΐνη...

bull η αφυδάτωση επιδρά ποσοστιάια στο σύνολο και όπως σωστά είπες η πρωτεΐνη δεν χάνεται!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.715
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog