Πολύ γιατροί λένε πως η υπερβολική καθαριότητα του σπιτιού κάνει ΚΑΚΟ στα μωρά.
Έχει λογική (επιστημονικά) πως τα κάνει πιο ευαίσθητα στα μικρόβια (γιατί το σωματάκι τους πρέπει να έρθει σε επαφή με ΠΟΛΛΑ μικρόβια, σε μικρή ηλικία, έτσι ώστε να ΜΑΘΕΙ να τα πολεμάει). Προσωπικά, εγώ περισσότερο φοβάμαι την "θεωρία του οινοπνεύματος" παρά τα μικρόβια. Και είναι σίγουρο πως ο σκύλος (σωστά φροντισμένος) είναι από τα πιο καθαρά πράγματα που μπορούν να περιβάλλουν ένα μωρό την σήμερον ημέρα.
Δεν έχω ακούσει ΠΟΤΕ στην ζωή μου για μωρό που αρώστησε εξ' αιτίας του σκύλου του, εκτός για μερικές περιπτώσεις Καλα-αζάρ (όπου η καθαριότητα είναι πλέον άσχετη με την πρόληψη). 15 χρόνια ασχολούμαι με οικογένειες, εκπαιδεύοντας τους σκύλους τους (και τα παιδιά τους ενίωτε), και ουδέποτε δεν υπήρχε ούτε υπόνοια ανησυχίας σε θέμα υγείας.
Από την άλλη, έχω ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ιστορίες με σκύλους που "μεγάλωσαν" μωρά, που έμαθαν μωρά να περπατούν, και που ήταν καλύτερες "μητέρες" από την βιολογική του βρέφους...
Επίσης, έχω μια καλή φίλη που επισκέπτεται μικρά παιδιά στο νοσοκομείο, την ΕΠΟΜΕΝΗ της μεταμόσχευσης της καρδιάς τους, με μεγάλα, μαλλιαρά Μπορζόι!
Αυτά τα παιδάκια παίρνουν φάρμακα που μειώνουν τρομαχτικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα (για να δεχτούν το μόσχευμα) και κινδυνεύουν όσο ΚΑΝΕΙΣ από τα μικρόβια...
... παρ' όλ' αυτά, οι γονείς τους το ρισκάρουν γιατί δεν υπάρχει ταχύτερος τρόπος από την επίσκεψη αυτών των ιδιαίτερων σκύλων, για να πέσει η πίεσή τους και οι παλμοί της καρδιάς. ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο δεν κάνει την δουλειά αυτή τόσο γρήγορα (σε ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ!) κι αποτελεσματικά! Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να αναρώσει ΠΟΛΥ πιο γρήγορα, έτσι ώστε να μπορεί πιο σύντομα να επανέλθει και το ανοσοποιητικό του σε σωστό επίπεδο. Όποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες ας μου στείλει πμ.
Όσο για την Γερμανία, έμενα 8 χρόνια εκεί και ναι, θεωρούν πως είναι ότι πιο φυσικό να μεγαλώνει ένα μωρό με σκύλο. Θα δυσκολευτείς ΠΑΡΑ πολύ να βρεις "θρησκόλυπτο, προλυπτηκό, μεσαιωνικά-στενόμυαλο γιατρό" εκεί, που θα σου πει πως το μωρό σου κινδυνεύει από τον σκύλο σου. Εδώ είναι ΠΟΛΛΟΙ -και μάλλον έχουν κάνει "κόμμα" με τις υστερικές-υπερπροστατευτικές μαμάδες.
Υπάρχουν και ΠΟΛΛΟΙ γιατροί όμως που διαφωνούν. Αρκετοί μάλιστα χτυπιούνται πως η αύξηση του παιδικού άσθματος είναι καθαρά προϊόν αυτής της "υστερίας για αποστείρωση" σε συνδιασμό με την πιο "αφύσικη ζωή" που έχουν τα σημερινά μωρά σε σχέση με ΚΑΘΕ άλλη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία.
Sara, πάλι δεν μου έμεινε άντερο με αυτά που έγραψες (για τους μπαμπάδες!!)