Όχι, δε χαπακώνουν τους δυσλεκτικούς. Το ADD όμως το χαπακώνουν συχνά, κυρίως εάν ο ασθενής δεν μπορεί να το ελέγξει παρά τη συντηρητική θεραπεία. Καμιά φορά επίσης γίνεται λάθος διάγνωση. Δυστυχώς η δυσλεξία έρχεται συχνά παρέα με το ADD και λέω δυστυχώς διότι οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν δυο μανίκια αντί ενός. Πάντως το ADD είναι πρόβλημα και ξέρω πολλούς που όντως το έχουν, ενώ έχω και προσωπικούς λόγους να το γνωρίζω από κοντά. Συντείνει δε στα συμπτώματα η αντιμετώπιση ενός παιδιού στο σχολείου ως χαζού. Γι' αυτό και έχουν πολλές φορές προβλήματα με την αυτοεκτίμησή τους και είναι πολύ καλή ιδέα να φτιάχνουν προγράμματα που να είναι διασκεδαστικά και να κάνουν τη δουλειά τους. Ουσιαστικά δουλεύουν στην αναδιοργάνωση των συνάψεων στο εγκέφαλό τους. Το χτεσινό σεμινάριο που παρακολούθησα μάλιστα πρότεινε τη γενίκευση της εφαρμογής της νευρολογίας στη μάθηση, είτε είναι κανείς "φυσιολογικός" είτε έχει δυσκολίες. Οπότε είναι όντως σωστή η αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών ως different ability και όχι disability, δηλαδή αναπηρεία. Άμα το σκεφτεί δε κανείς, δεν είναι κακή ιδέα αφού όλοι μας μαθαίνουμε διαφορετικά. Κάποιος νευρολόγος μάλιστα πρόσφατα ανέπτυξε τη θεωρία ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι κάτι σαν τους αριστερόχειρες, δηλαδή όχι ανωμαλία. Συγκεκριμένα είπε ότι οι εγκέφαλοι ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες είναι πλησιέστεροι προς τους εγκεφάλους της παλαιολιθικής εποχής, ΟΧΙ διότι δεν έχουν εξελιχθεί, αλλά διότι έχουνε τη δομή που είναι κατάλληλη για την τροφοσυλλεκτική ζωή των προγόνων μας. Τα προβλήματα αρχίζουν για τα άτομα αυτά όταν προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια ζωή και κοινωνική και σχολική οργάνωση που είναι φτιαγμένες από τους "φυσιολογικούς" για τους "φυσιολογικούς". Κάτι σαν τους αριστερόχειρες που ζουν σε κόσμο φτιαγμένο για δεξιόχειρες.Απο ποτε χαπακωνουν τους δυσλεκτικους..???
Και πριν παρεξηγηθεί κανείς: ο αδερφός μου είναι αριστερόχειρας και τελείωσε την Οξφόρδη! Να μην καθίσω δε να αραδιάσω και τους συναδέλφους με ADD που φτάσανε να γίνουν μέχρι και καθηγητές στο Harvard!
Α ναι, πολλοί από αυτούς έχουνε σκύλους! Που θεωρούνται ιδανικοί ΚΑΙ για το ADD.
Τέλος διαφωνώ ότι πρέπει να διαγραφούν μηνύματα από αυτό το τόπικ. Είναι χρησιμότατο και μπράβο στη Νέμεση που το ξεκίνησε.