πρόβλημα... είμαι τρελλή ή δεν είμαι? παράλογη μήπως?

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Καλά, έχω πάθει πλάκα με τις απίστευτες μαλακίες του Αγλαΐα Κυριακού. Δηλαδή τα ξέρει καλύτερα κι απ' την περίφημη Mayo Clinic που ΔΕΝ γράφει τέτοια πράγματα. Αφού το αντέγραψα το κείμενο, βρήκα και τα links του και λέω να το μεταφράσω στ' αγγλικά και να το στείλω σε διάφορους γνωστούς εδώ, γιατρούς και μη ώστε να μη χάσουνε τέτοια ουρανομήκη βλακεία!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Μαλλον οφ τοπικ..

Σε καποια χωρα νομιζω Αμερική σε κάποια νοσοκομεία δεν ξερω για παίδων..
υπάρχουν κάποια ωράρια που αφήνουν τον ασθενή να δει για κάποια ώρα τον σκύλο του.
Φυσικά υποθέτω σε ειδικό όροφο που πηγαίνει ειδικό εσωτερικό ασανσέρ μακριά από εντατικές και ειδικές μονάδες λοιμώξεων.

Θεωρείτε μεγάλης ψυχολογικής σημασίας για τους ασθενεις, που μπορεί να επηρεάσει και την υγεία τους.

Το να έχεις π.χ. καρδιακά προβλήματα και να χαϊδέψεις και να δεις τον σκύλο σου είναι πολύ μικρότερης απειλής από τα μικρόβια που κουβαλάει βάση βρωμιάς, από τα παθογόνα μικρόβια που κουβαλάνε οι διάφοροι άρρωστοι που κυκλοφορούν στα νοσοκομεία και γενικα..

Για αυτό κανεις δεν έχει πάθει κάτι από τα καταφύγια ζωων..
Ενώ πολλοι από τα πολυ δυνατά μικρόβια που κυκλοφορούν στα νοσοκομεία..

Μακάρι να άφηναν τα pet του καθενός να τα βλέπαν οι άρρωστοι στα νοσοκομεία σε ειδικό δωμάτιο βεβαια..
και να απαγόρευαν την σαρα και την μαρα να κυκλοφορεί ανεξελεκτα.

Να εδίναν μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή που έχουν τα δημοσια..
Γιατί οι κατσαρίδες και τα ποντίκια πάνε σύννεφο..
Ισως τα pets τους (τα ποντίκια) τα έχουν πιο υψιστης σημασίας από τα σκυλιά των ασθενων..:D:D

Φυσικά το ξαναλέω..., δεν μιλάω να μπαίνει μαιευτήρια..
Ούτε σε μονάδες με βρέφη..

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ναι, όντως, έτσι είναι και μάλιστα υπάρχουνε και όμιλοι που έχουν εθελοντές με therapy dogs. Επειδή δε οι Αυστραλέζοι Ποιμενικοί είναι άριστοι για τέτοια πράγματα και το Μουφ συγκεκριμένα είναι πολύ καλόβολο και αγαπάει τους ανθρώπους, μου έχουν προτείνει να τον κάνω therapy dog ή μασκώτ για νηπιαγωγεία και σχολεία με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Συγκεκριμένα για να μη νοιώθουν τα παιδάκια με π.χ. δυσλεξία ότι είναι κατώτερα και τους κάνουνε ειδικό μάθημα για να τα ξεστραβώσουν, χρησιμοποιούν therapy dogs που τα φέρνουνε στην τάξη, το σκυλάκι παίζει με τα παιδιά, μετά ξαπλάρει ή κάθεται και τα παιδάκια του διαβάζουν ένα βιβλίο. Οπότε επειδή θεωρούν ότι διαβάζουνε στο σκύλο και όχι στο δάσκαλο με τη βέργα (λέω τώρα), τους κάνει καλό, χαλαρώνουν και η μάθηση είναι παιχνίδι. Τώρα το κάνουνε και σε κανονικά σχολεία.

Και όχι, άμα είναι therapy dog μπορεί να μπει κανονικά σε νοσοκομεία και εστιατόρια και παντού. Απλώς πρέπει να έχει περάσει ελέγχους και εξετάσεις και να φοράει ειδική "στολή".

Όσο για τα νοσοκομεία, επισκέψεις τέτοιων σκυλιών δίνουν και παίρνουν. Εδώ και για κανονικούς ανθρώπους είναι καλός ο σκύλος διότι έχει αποδειχθεί ότι κατεβάζει πιέσεις, χοληστερίνες, διαβήτες, μέχρι και κατάθλιψη.

Και όντως σωστή η παρατήρηση ότι από τα καταφύγια δεν έπαθε κανένας τίποτα, από τις γρίππες των νοσοκομείων όμως άλλο πράμα.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Nαι υπάρχουν νοσοκομεία που είναι για therapy dogs και έχουμε ζήσει στο forum αντίστοιχες περίπτωσεις με παιδια μειωμένης αντίληψης όπου απευθύνθηκε στο εξωτερικό ..
Oποιος δεν έχει καταλάβει το ποσο ευεργετικά είναι τα ζώα στον ανθρωπο, αυτός χάνει..

mirsini

Well-Known Member
29 Μαρτίου 2009
46
0
Ναι, όντως, έτσι είναι και μάλιστα υπάρχουνε και όμιλοι που έχουν εθελοντές με therapy dogs. Επειδή δε οι Αυστραλέζοι Ποιμενικοί είναι άριστοι για τέτοια πράγματα και το Μουφ συγκεκριμένα είναι πολύ καλόβολο και αγαπάει τους ανθρώπους, μου έχουν προτείνει να τον κάνω therapy dog ή μασκώτ για νηπιαγωγεία και σχολεία με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Συγκεκριμένα για να μη νοιώθουν τα παιδάκια με π.χ. δυσλεξία ότι είναι κατώτερα και τους κάνουνε ειδικό μάθημα για να τα ξεστραβώσουν, χρησιμοποιούν therapy dogs που τα φέρνουνε στην τάξη, το σκυλάκι παίζει με τα παιδιά, μετά ξαπλάρει ή κάθεται και τα παιδάκια του διαβάζουν ένα βιβλίο. Οπότε επειδή θεωρούν ότι διαβάζουνε στο σκύλο και όχι στο δάσκαλο με τη βέργα (λέω τώρα), τους κάνει καλό, χαλαρώνουν και η μάθηση είναι παιχνίδι. Τώρα το κάνουνε και σε κανονικά σχολεία.

Και όχι, άμα είναι therapy dog μπορεί να μπει κανονικά σε νοσοκομεία και εστιατόρια και παντού. Απλώς πρέπει να έχει περάσει ελέγχους και εξετάσεις και να φοράει ειδική "στολή".

Όσο για τα νοσοκομεία, επισκέψεις τέτοιων σκυλιών δίνουν και παίρνουν. Εδώ και για κανονικούς ανθρώπους είναι καλός ο σκύλος διότι έχει αποδειχθεί ότι κατεβάζει πιέσεις, χοληστερίνες, διαβήτες, μέχρι και κατάθλιψη.

Και όντως σωστή η παρατήρηση ότι από τα καταφύγια δεν έπαθε κανένας τίποτα, από τις γρίππες των νοσοκομείων όμως άλλο πράμα.
Τα παιδάκια με δυσλεξια δεν χρειάζονται ξεστράβωμα.Σε παρακαλώ να προσέχεις τα λόγια σου.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Τα παιδάκια με δυσλεξια δεν χρειάζονται ξεστράβωμα.Σε παρακαλώ να προσέχεις τα λόγια σου.
Μυρσίνη μου (και Σοφία),

Πρώτον: λόγω της δουλειάς μου (και προσωπικών λόγων που δε θα εκθέσω εδώ), γνωρίζω πολύ καλά, εφόσον δουλεύω με δυσλεξικούς φοιτητές και μάλιστα πολλούς, ότι η δυσλεξία συνήθως έρχεται παρέα με εξαιρετική ευφυΐα. Το ίδιο και άλλες μαθησιακές δυσκολίες όπως το Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής (που επίσης έρχεται συχνά παρέα με τη δυσλεξία) που λέγεται επίσης "the genius disease". Επιπλέον, λόγω των διοικητικών μου καθηκόντων στο πανεπιστήμιο, δημοσιεύω και εργασίες περί μαθησιακών δυσκολιών και είμαι και μέλος σε σχετικές επιτροπές. Επομένως δεν είναι δυνατόν να πιστεύω προσωπικά ότι οι δυσλεξικοί χρειάζονται ξεστράβωμα.:)

Δεύτερον: δυστυχώς οι μαθητές και φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες έχουνε συχνά προβλήματα αυτοεκτίμησης, τα περισσοτερα από τα οποία ασφαλώς και οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί, δυστυχώς ΚΑΙ δάσκαλοι, πιστεύουν ότι χρειάζονται ειδικά μαθήματα και ξεστράβωμα. Γι' αυτό και μέχρι πρόσφατα τα ειδικά μαθήματα που οργανώνονταν έδιναν την εντύπωση ότι στόχευαν στο ξεστράβωμα. Για να αποφευχθεί η άδικη αυτή και φυσικά βλαβερή τακτική που συνέτεινε στα προβλήματα των μαθητών/φοιτητών, οι νευρολόγοι ανέπτυξαν άλλες μεθόδους που να μοιάζουν με παιχνίδι και/ή να είναι ευχάριστες. Π.χ. προγράμματα για υπολογιστές, καθώς και τις επισκέψεις σκύλων για διάβασμα. Τα προγράμματα αυτά είχαν μεγάλη επιτυχία ακριβώς διότι ΔΕΝ έδιναν πλέον την εντύπωση ότι τα παιδάκια ήτανε διαφορετικά και στραβάδια που θέλανε ξεστράβωμα, όπως δηλαδή γινότανε παλιά. Γι' αυτό και έγραψα:

Συγκεκριμένα για να μη νοιώθουν τα παιδάκια με π.χ. δυσλεξία ότι είναι κατώτερα και τους κάνουνε ειδικό μάθημα για να τα ξεστραβώσουν, χρησιμοποιούν therapy dogs που τα φέρνουνε στην τάξη, το σκυλάκι παίζει με τα παιδιά, μετά ξαπλάρει ή κάθεται και τα παιδάκια του διαβάζουν ένα βιβλίο. Οπότε επειδή θεωρούν ότι διαβάζουνε στο σκύλο και όχι στο δάσκαλο με τη βέργα (λέω τώρα), τους κάνει καλό, χαλαρώνουν και η μάθηση είναι παιχνίδι. Τώρα το κάνουνε και σε κανονικά σχολεία.
Για να ΜΗΝ νοιώθουν λοιπόν τα παιδάκια ότι είναι περιθωριοποιημένα και επομένως χαζά ή ο,τιδήποτε, φτιάξανε αυτά τα θαυμάσια προγράμματα ώστε να ξεπερνούν το πρόβλημά τους. Όπως λοιπόν ένας υποτιθέμενος "φυσιολογικός" άνθρωπος μιλάει ή διαβάζει στο σκύλο του, έτσι και οι έχοντες μαθησιακές δυσκολίες κάνουνε το ίδιο. Διαφορετικές ανάγκες εξυπηρετούν, αλλά είναι το ίδιο. Άρα δεν είναι χαζά, ούτε ξεστραβώνονται διότι το διάβασμα δεν είναι καταναγκαστικό έργο, ούτε μοιάζει για έξτρα δουλειά. They are not put on the spot, κατάλαβες?

Έλεγα να μη γράψω το παραπάνω disclaimer στο αρχικό μου μήνυμα, αλλά αφού παρεξηγήθηκαν τα γραφόμενά μου και ήταν απαραίτητη η μακρά διευκρίνηση, τη γράφω τώρα.

Εν κατακλείδι: προφανώς και ΔΕΝ πιστεύω ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι δείγμα έλλειψης νοημοσύνης αφού α) έχω προσωπικούς λόγους να το πιστεύω και να το ξέρω και β) ασχολούμαι με αυτές στη δουλειά μου (εξ ου και οι συχνές αναφορές μου στη νευρολογία σε άλλα posts-χτες μάλιστα ήμουνα σε σχετικό σεμινάριο).

Ελπίζω να λύθηκαν οι όποιες παρεξηγήσεις.:)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Επειδή δε το θέμα είναι σοβαρό, ελπίζω να με συγχωρήσουν οι administrators αν πηγαίνω λίγο off-topic. Παραθέτω πρόσφατη συζήτηση με φοιτητή μου που έχει δυσλεξία (έχει σκύλο BTW) και έχει απαυδήσει λόγω των προβλημάτων που είχε.

Φοιτητής: I always think I am a moron because it takes me longer to perform tasks all the others, i.e. normal people perform faster.

Σάρα: You are NOT a moron. Also: what is really normal?

Φοιτητής: You know, normal?

Σάρα: Is there such a thing as normal? What is "normal" eyesight, for example?

Φοιτητής: 20/20

Σάρα: How many people, do you think, there are in the world with 20/20 vision? The majority or the minority?

Φοιτητής: (σκέφτεται λίγο, θυμάται ότι όλοι μας φοράμε γυαλιά ή φακούς επαφής, άσε την πρεσβυωπία) The minority.

Σάρα: I rest my case.

Η παραπάνω συνομιλία είναι αληθινότατη. Ο εν λόγω φοιτητής είναι ο καλύτερος μεταπτυχιακός μας στο τμήμα με ΔΥΟ μάστερ και τώρα πάει και για διδακτορικό. Σημειωτέον ότι βρίσκεται σε ουμανιστική ειδικότητα, άρα πρέπει να γράφει συχνά. Τώρα αν σας έλεγα την ιστορία σε πλάγιο λόγο και σας έγραφα ότι "έκανα στο φοιτητή την ερώτηση για τα μάτια και το τι είναι φυσιολογικό ώστε να μην αισθάνεται σα να είναι βλάκας", θα μου λέγατε ότι εγώ πιστεύω ότι είναι βλάκας? Ή μήπως προσπαθώ, ΧΩΡΙΣ να πω ψέμματα, να του εξηγήσω ότι θα πρέπει να βλέπει τα πράγματα και από διαφορετική σκοπιά?:)

Last edited:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πρώτον: λόγω της δουλειάς μου (και προσωπικών λόγων που δε θα εκθέσω εδώ), γνωρίζω πολύ καλά, εφόσον δουλεύω με δυσλεξικούς φοιτητές και μάλιστα πολλούς, ότι η δυσλεξία συνήθως έρχεται παρέα με εξαιρετική ευφυΐα.
O Aϊνστάιν λέγεται ότι ήταν δυσλεκτικός..

Επίσης μην ξεχνάμε πως ο γραπτώς λόγος παρεξηγείτε μερικές φορες.:)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Συγκεκριμένα για να μη νοιώθουν τα παιδάκια με π.χ. δυσλεξία ότι είναι κατώτερα και τους κάνουνε ειδικό μάθημα για να τα ξεστραβώσουν, χρησιμοποιούν therapy dogs που τα φέρνουνε στην τάξη, το σκυλάκι παίζει με τα παιδιά, μετά ξαπλάρει ή κάθεται και τα παιδάκια του διαβάζουν ένα βιβλίο.
Τώρα εγώ αν πω ότι άδικα φωνάζεται και απολογείστε και δεν ξέρω τι άλλο θα με πιστέψετε;
Η πρόταση όπως την διαβάζω μου λέει:
Τι να μην νοιώσουν τα παιδάκια;
Να μην νοιώσουν ότι είναι κατώτερα ΚΑΙ τους κάνουν ειδικό μάθημα για να τα ξεστραβώσουν!

Δεν βρίσκω κάτι το μεμτό σε αυτή την φράση!Δεν καταλαβαίνω να λέει ότι τα θεωρεί κατώτερα ούτε ότι θέλουν ξεστράβωμα!Λέει ότι υπάρχει περίπτωση να νοιώσουν, τα ίδια τα παιδία, έτσι!;)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
O Aϊνστάιν λέγεται ότι ήταν δυσλεκτικός..

Επίσης μην ξεχνάμε πως ο γραπτώς λόγος παρεξηγείτε μερικές φορες.:)

Ναι και μάλιστα είχε και Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής (ADD) και τα δυο πάνε συχνά παρέα. Το διδακτορικό του (πάνω στη θεωρία της σχετικότητας) το πήρε δουλεύοντας νύχτες ως λογιστής διότι το ETH στη Ζυρίχη δεν τον έπαιρνε σε κανονικό διδακτορικό πρόγραμμα.

Είχε και σκύλο!:D:D Το όνομά του ήταν Spatz που στα γερμανικά θα πει "σπουργίτης".:)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Foibos, σωστός!!!!!

Sara, αυτό το ADD ειναι μεγάλη μούφα..... τα μισά παιδάκια στην αμερική τα έχουν βγάλει με ADD γιατι βαριούνται (οπως κάθε φυσιολογικό παιδάκι) να στρώσουν τον πισινό τους κάτω και να διαβάσουν κανα μάθημα, οπότε προτιμούν οι γονείς να τα χαπακώνουν (!!!!) για ADD προκειμένουν να στρωθούν, μην τυχόν και δεν πάνε στην Ιατρική ή στη Νομική......:mad::mad:

Και για να ξαναμπούμε στη θεματολογία του φορουμ: πολλά απο αυτά τα παιδάκια εχουν σκύλο!!!:D:D (συγνώμη, admin, το έχουμε παρατραβήξει από χτες!! σβήνε ελεύθερα!!!)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Φοίβος ξέρεις γιατί..
Γιατί σε μια δικτυακή κοινότητα που φιλοξενούνται λογής χαρακτηρες, μέσω γραπτό λόγου μπορεί κάτι να μην καταλάβει καλα κανεις, κάτι να λάβει όπως το κατάλαβε και όχι τι ήθελε να πει ο συγγραφέας χωρις να ξαναδιαβασει το κειμενο και να σκεφτει μπας και κανει ο ιδιος λαθος..
Επειδή ο γραπτώς λόγος λοιπόν παρεξηγείτε, καλο είναι να μην επιτιθόμαστε χωρίς λόγο..
Αλλα να ρωτάμε πρώτα αν όντως καταλάβαμε σωστά..:):)

Επειδή όλοι ανθρωποι είμαστε και ίσως κάποιο ύφος ενοχλήσει κάποιου και να απαντήσουμε ανάλογα..
Καλύτερα είναι να διαβάζουμε προσεχτικά τι διαβάζουμε (την έχουμε πατήσει όλοι έτσι.., δεν με βγάζω έξω..) και να προσπαθούμε με ηρεμία να λύσουμε ένα θέμα..
Αν η συζήτηση βεβαια δεν έχει μέσα παρεξήγηση, αλλα το ύφος είναι προκλητικά αδιάλλακτο που προσβαλει τον αλλο από την μια μεριά, τότε όλοι ανθρωποι είμαστε..

Αλλα ας θυμόμαστε όσο μπορούμε, πως ο γραπτώς λόγος παρεξηγείτε..:):)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Sara, αυτό το ADD ειναι μεγάλη μούφα..... τα μισά παιδάκια στην αμερική τα έχουν βγάλει με ADD γιατι βαριούνται (οπως κάθε φυσιολογικό παιδάκι) να στρώσουν τον πισινό τους κάτω και να διαβάσουν κανα μάθημα, οπότε προτιμούν οι γονείς να τα χαπακώνουν
Απο ποτε χαπακωνουν τους δυσλεκτικους..???

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ειναι παρομοια..

Tα παιδιά με έλλειψη συγκέντρωσης στην Eλλάδα τα θεωρούν δυσλεκτικά..
Eίναι τα πρώτα σημάδια που θεωρουν στην νηπιακή ηλικία..

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog