κολαρο αντι-γαβ

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ο παππούς εχει δηλωσει ότι στο παρελθον εφαρμοζε βια και μετα αναθεωρησε. Δεν του αρεσουν ουτε οι θετικοι. Τωρα το παιζει σε δυο ταμπλό και καπου στη μεση.
Μεγάλη μόδα της εποχής μας. Γι'αυτό ευθύνονται και αυτοί που "τσακίζανε" και θα τσακίζουν τους σκύλους μέχρι να πεθάνουν, γιατί έτσι έχουν μάθει, αλλά και αυτοί που δηλώνουν "θετικοί" γιατί έτσι τους έχουν μάθει :)

Ο λογος που εβαλα τα βιντεο ηταν άλλος:
Σούζυ τσούζει σκούζει, ακομα και με μετριες διορθωσεις.
Ο παππούς φταίει, και ο σκύλος έχει νεύρα τσατάλια, προφανώς γιατί έχει γεννηθεί στο σπίτι του ψυχάκια prong-οφόρου, από παρόμοια σκυλιά και σε παρόμοιες συνθήκες :p :p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σε ευχαριστω πολύ για μια ακομα φορα denis.
Εμαθα αυτό που ηθελα από αυτό το θεμα και πιστευω αξιζαν τον κοπο οι 13 σελιδες.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
ετσι δεν γινονται οι σωστες διορθωσεις με prong?
Για να κάνεις διόρθωση στον σκύλο, προϋποθέτει ότι τον έχεις διδάξει τη σωστή συμπεριφορά, την ξέρει 100% αλλά αρνείται να υπακούσει.
Αυτό που βλέπω στο βίντεο δεν είναι διόρθωση αλλά τιμωρία γιατί ο σκύλος δε συμπεριφέρεται όπως θα ήθελε ο Leerburg.
Μιας και το έχω το βίντεο, αφορά κυριαρχικά κι επιθετικά σκυλιά κι αυτό που θέλει να δείξει ο τύπος στο β' βιντεάκι είναι ότι μια καλή διόρθωση είναι καλύτερη από 500 μέτριες. Ναι μεν έχει δίκιο από μια πλευρά αλλά από την άλλη ο σκύλος δεν έχει ιδέα γιατί τιμωρείται και μάλλον τον γ... ψυχολογικά αντί να τον εκπαιδεύει.

btw εγώ τις Wehrmacht μου τις έχω κάπου ακόμα. :p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εφη, αυτό μου πηρε λιγο στην αρχη αλλά το καταλαβα ευτυχως νωρις.
Ότι διορθωνεις όταν γνωριζει μεν δεν υπακουει δε.
Και μαλιστα πρωτα προειδοποιεις με ΜΗ ή ΝΟ ή οτιδηποτε.

Εσυ που εισαι εκπαιδευτρια και πάρα πολύ σεβαστη μαλιστα, κρινεις ότι είναι πολύ εντονες οι διορθωσεις για τις συγκεκριμενες περιστασεις?
Στο παιχνιδι με τον φραχτη νομιζω ότι ο σκυλος γνωριζει μια χαρά τον λογο που τιμωρειται αλλά το δέλεαρ να παει να μαλωσει είναι πολύ μεγαλο για να υπακουσει με χαμηλης εντασης διορθωση.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Για διαφώτισε μας. Με ποιο τρόπο?

(Αν πρόκειται για μπαταρίες στα μπιφτέκια, τσιλι, καρυ, πάπρικα και λοιπά καυτερά μπαχαρικά σε κεφτέδες, μην μπεις στον κόπο.)
Εννοείται πως όχι. Του δικού μου του αρέσουν τα καφτερά. Τη μπαταρία τη θεωρώ δηλητήριο (και είναι) και όποιος το κάνει είναι απλά αχαρακτήριστος.

Σε γενικές γραμμές μαλώνεις το σκύλο για το ότι πλησιάζει την τροφή σε διάφορα σενάρια και με διαφορετικές τροφές σε σημείο που να του δημιουργείται άγχος για το πεταμένο κομάτι φαγητού κάτω. Τόσο που να το αποφεύγει. Είτε είσαι εσύ μπροστά είτε όχι.

Και εννοείται ότι και σε αυτή τη μέθοδο υπάρχει τεράστια πίεση στο σκύλο. Αλλά ούτε κολάρο χρησιμοποιείται ούτε ξύλο. :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
denis, ειπα να σε αφησω ησυχο για λιγο αλλά δεν μπορω. Αυτά που ειπες φιλε τριγυρνανε συνεχεια στο μυαλο μου.

Η Ηρα ειχε νευρα τσατάλια από την πρωτη στιγμη και το εχω ξαναπει.
Δεν ξερω αν εχει φοβία αλλά ηταν και είναι συνεχεια σε μεγαλη εγρηγορση.
Το εχω πει πολλες φορες αυτό στο παρελθον.
Αυτή η υπερβολικη εγρηγορση πιστευω τελικα ότι οφειλεται από τη μια σε αδυναμα νευρα λογω φυσης και από την άλλη λογω βιωματων το πρωτο εξαμηνο της ζωης της.

Ειδικα τον πρωτο καιρό βοηθησα κι εγω στην τσαταλοποίηση των νευρων με την ασχετίλα και την μη επιβραβευση.
Πιστευω όμως ότι με την εισαγωγη του prong στη ζωη της αυτό δεν χειροτερεψε τα πραγματα (λιγες φορες το χρησιμοποιησα σκληρα όπως ειπα) αλλά βελτιωσε κατά πολύ τη σχεση μας γιατι σταματησαν οι βαρβαρες διορθωσεις με το δερματινο λουρι. Αυτό ηταν και δικο σου σχόλιο σε άλλο θεμα περι περπατήματος.

Ακουγεται βεβαια οξυμωρο ένα εργαλειο εκπαιδευσης και διορθωσης να φτιαχνει σχεσεις. Ισως η καλυτερη σχεση να οφειλεται στην μεγαλη μου ενασχοληση μαζι της παρολα τα λαθη.
Μακαρι να ηξερα να δουλευω κλικερ και φαγητο από την αρχη και να απεφευγα ετσι πολλες διορθωσεις σε ευαισθητη φάση της ζωης της (νέο σπιτι και ιδιοκτητης) και ευαισθητη ηλικια.

Πραγματικα πιστευω αυτό που ειπες μερικα ποστ πριν. Ότι ο «επομενος» σκυλος που θα εχει τα σωστα γονιδια και την σωστη αντιμετωπιση από την αρχη, θα τα παει πολύ καλυτερα.

Σε καλώ να κανεις ένα τελευταιο σχολιο πριν εγκαταλειψω αυτό το thread που μαλλον το τραβηξαμε πολύ μακρια και το βαρεθηκε και ο κόσμος.
Με την μεγαλη μου λαχτάρα να μαθω, κουράζω και το ξερω. Συμπαθάτε με συνφορουμιτες, από ενδιαφερον το κανω.

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Θα διαφωνήσω στο πρώτο βίντεο θεωρώ ότι ο "παπούς" μια χαρά μάθαινε το έλα στον σκύλο έδινε τροφή όταν ερχόταν και διόρθωνε όταν δεν ερχόταν...

και στο δεύτερο εκπαίδευση γίνετε τώρα αν είναι πολύ "σκληρή" για μερικούς ίσως αλλά εκπαιδεύει! Σπάσιμο του τσαμπουκά σε πιο σημείο κάνει; σίγουρα ο σκύλος είναι αγχωμένος γιατί πολύ απλά δεν θέλει να υπακούσει αλλά δεν κάνει τέτοιες διορθώσεις ώστε να "σπάσει" τον σκύλο...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Αρη το τελευταίο post σου είναι πολύ εύστοχο, αυτό είναι το τελευταίο σχόλιο που μπορώ να κάνω. Μπορείς ακόμα να έχεις clicker, φαγητό, και άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία που να χρησιμοποιείς συγχρόνως, η σωστή χρήση τους θα βελτιώσει τον σκύλο σίγουρα - η λάθος θα δώσει προβλήματα πάλι σίγουρα, είτε είναι "θετικά" είτε όχι :)

Kkranis το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου είναι τραγικά μικρότερο - άμεση σύνδεση της πηγής της ποινής άρα και εύκολη παράκαμψή της σε πολλές συνθήκες, πχ πολύωρη απουσία ή εντολή "φάε" ή ανεύρεση της φόλας όταν υπάρχουν 2 και παραπάνω σκύλοι κλπ κλπ κλπ Επίσης έχει τεράστιο κόστος στην σχέση σκύλου - ιδιοκτήτη, δεν είναι normal για τον σκύλο να επιπλήττεται όταν τρώει από τον ιδιοκτήτη, μπορεί - αναλόγως του χαρακτήρα του σκύλου να φέρει πολλά προβλήματα από έλλειψη εμπιστοσύνης μέχρι φοβία και επιθετικότητα, σύγχηση κλπ ... Το ρεύμα είναι σωτήριο κι ας λέγεται ρεύμα :)

lone wolf μία έντολή δεν χρειάζεται διόρθωση σίγουρα ... το έλα :)
επίσης δεν θα φώναζα σαν ούνος σε ένα σκυλί που έρχεται με κατεβασμένα αυτιά, τρώει με κατεβασμένα αυτιά, και σκούζει κατά την διόρθωση. Αν το ζητούμενο είναι ο σκύλος να έρχεται χωρίς να σκεφτεί, όπως λέει το βίντεο, δοκιμάζουμε και την εναλλακτική να κάνουμε κάποια βηματάκια πρώτα - αλλάξουμε τόνο - παίξουμε - ταίσουμε κλπ πρίν διορθώσουμε όλους τους σκύλους σαν να είναι ο demo αρσενικός μας που δεν καταλαβαίνει Χριστό ...

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...
Kkranis το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου είναι τραγικά μικρότερο - άμεση σύνδεση της πηγής της ποινής άρα και εύκολη παράκαμψή της σε πολλές συνθήκες, πχ πολύωρη απουσία ή εντολή "φάε" ή ανεύρεση της φόλας όταν υπάρχουν 2 και παραπάνω σκύλοι κλπ κλπ κλπ Επίσης έχει τεράστιο κόστος στην σχέση σκύλου - ιδιοκτήτη, δεν είναι normal για τον σκύλο να επιπλήττεται όταν τρώει από τον ιδιοκτήτη, μπορεί - αναλόγως του χαρακτήρα του σκύλου να φέρει πολλά προβλήματα από έλλειψη εμπιστοσύνης μέχρι φοβία και επιθετικότητα, σύγχηση κλπ ... Το ρεύμα είναι σωτήριο κι ας λέγεται ρεύμα :)
...
Denis, σίγουρα έχω μια μικρή εμπειρία μόνο από αυτή τη μέθοδο, οπότε δε μπορώ να συγκρίνω. Το θέμα είναι ότι ήδη έχει δοκιμαστεί για πολλή ώρα, σε διάφορες συνθήκες, ελεγχόμενες και μη. Η εντολή του φαγητού εννοείται ότι δεν είναι "φάε"

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δεν είπα ότι δεν πιάνει ποτέ. Μιλάω για ποσοστά και για κόστος ...
Καμία μέθοδος δεν είναι 100% σίγουρη.
Όπως σου είπα για τα ποσοστά είμαι ο πλέον αναρμόδιος να πω κάτι.

Όσον αφορά το κόστος στη σχέση με το σκύλο, πραγματικά δεν έχω δει κάτι διαφορετικό στη συμπεριφορά του, πέραν του ότι έχει σταματήσει να γίνεται ζήτουλας στο τραπέζι. Τα άλλα είναι ακριβώς τα ίδια (καθημερινότητα, υπακοή, παιχνίδι) και μπορώ να πω ότι βελτιώνονται κι όλας με τον καιρό. Όχι λόγω της εκπαίδευσης για την άρνηση τροφής, αλλά με τις περισσότερες ώρες ενασχόλησης για βόλτες, υπακοή και παιχνίδι και με καλύτερο τρόπο όσο περνάει ο καιρός. :)

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Στο παιχνιδι με τον φραχτη νομιζω ότι ο σκυλος γνωριζει μια χαρά τον λογο που τιμωρειται αλλά το δέλεαρ να παει να μαλωσει είναι πολύ μεγαλο για να υπακουσει με χαμηλης εντασης διορθωση.
Αυτό που κάνει ο τύπος είναι ότι τιμωρεί τον σκύλο επειδή δεν κάνει αυτό που θέλει ο ίδιος. Λέει no και τραβάει. Δεν του λέει όμως ΤΙ θέλει. Ποιά είναι η σωστή εναλλακτική συμπεριφορά. Αυτό για μένα είναι μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες. Όταν δείχνουμε στο σκυλί ότι δε μας αρέσει η συμπεριφορά του, πρέπει να ζητάμε τη σωστή εναλλακτική συμπεριφορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δε θέλουμε να τραβάει το λουρί για να πάει να μαλώσει, του λέμε την αντίστοιχη εντολή που θέλουμε. π.χ. εγώ λέω 'κοντά' (που σημαίνει για μένα ότι περπατάμε χαλαρά χωρίς να τεντώνουμε το λουρί - όχι heeling), ή λέω 'πάμε' (που σημαίνει, τι άλλο, προχωράμε και δε δίνουμε σημασία στο περιβάλλον). Η σωστή σειρά για μένα είναι πρώτα δίνουμε την εντολή και αν το σκυλί δεν υπακούει (υποθέτοντας ότι την ξέρει και όχι ότι γνωρίζει ελληνικά, γερμανικά κλπ), διορθώνουμε.
Συμφωνώ στο ότι αναλόγως με το τι σκυλί έχουμε να κάνουμε, δίνουμε ανάλογη διόρθωση και ότι η διόρθωση πρέπει να έχει την (ελάχιστη) ένταση στην οποία το σκυλί συμμαζεύεται και υπακούει. Δεν πιστεύω ότι το σκυλί τον σέβεται όπως ισχυρίζεται ο τύπος αλλά ότι έχει χεστεί. Το τιμωρεί χωρίς να του λέει τι να κάνει.

Last edited:

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
δεν διορθώνει το έλα διορθώνει όταν δεν υπακούει στο έλα!!! και επιβραβεύει και λεκτικά και με τροφή όταν ο σκύλος πηγαίνει. δεν βλέπω κανένα λάθος στον τρόπο που ο "παπούς" δουλεύει το έλα. Σκοπός του δεν είναι να πηγαίνει ο σκύλος στον ιδιοκτήτη έπειδή του αρέσει αλλά επειδη το λέει!!! Είναι η μόνη εντολή που κατά την άποψή μου έχεις το δικαίωμα να ασκήσεις περισσότερη πίεση. Είναι η πιο δύσκολη και αυτή που ο σκύλος πρέπει να υπακούει ασυζητητή!!!

Αυτό που αξίζει να συζητήσουμε είναι το δεύτερο βίντεο και κατά πόσο είναι σωστή η διόρθωση με prong στην επιθετικότητα... εγώ θα προτειμούσα αλυσίδα...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Επιτρεψτε μου να ξαναβουτήξω στο θεμα γιατι η άποψη του/της Lone Wolf για το «ελα» με εκφραζει απολυτα (ή αν θελετε με δικαιολογεί).

Εγω στο «ελα» ξεκινησα μεσα στο σπιτι με αρκετα λαθη και μικρη πίεση αλλά γρηγορα πηγαμε σε λουκανικακια. Η Ηρα ηξερε την εντολη αλλά με εγραφε.
Μετα προχωρησαμε στην εξοχή.

Εκει εκανα το μεγαλο λαθος να μην χρησιμοποιησω μακρυ 10μετρο λουρί και πηγα αμεσως στο καθολου λουρι και με μεζεδάκια.
Ισως είναι ο,τι πιο άδικο εχω κανει απεναντι της.
Φυσικα η Ηρα άλλοτε ερχοταν και αλλοτε όχι. Αναλογα με το ενδιαφερον που ειχε το περιβαλλον.

Επίσπευσα την εκπαιδευση με μερικες σοβαρες διορθωσεις και τωρα ερχεται τροχάδην και πετάδην. Ζοριστηκε λιγο αλλά τωρα μπορει να ειναι ελευθερη.
Την φωναζω ανά διαστηματα για να μην ξεχνιομαστε και ερχεται παντα. Παντα επιβραβευω εντονα.
Ελπιζω στη διαρκεια να δικαιωθω και να συνεχισει να ερχεται παντα.

Στο παρακατω βιντεακι ο παππούς Εντ διορθωνει το «ελα» με ηλεκτρονικο κολαρο, για να ειμαστε και λιγο εντος θεματος.
Στη χαμηλή ενταση το σκυλι ουτε σκουζει ουτε δειχνει να ενοχλειται.

Η Ντέιμα (το 2ο σκυλι, το καφέ) είναι θηλυκό 6 μηνων, εντελως τρελαμένο και ανυπακουο. Την δειχνει συχνα στο πρωτο βιντεο.
Την εκπαιδευει με παιχνιδι και μεζεδακια και ελαχιστες διορθωσεις.
(Όχι για να τον δικαιολογήσω γιατι όπως ειπαμε και σε άλλο θεμα, η φιλοσοφια του είναι γεματη από τρανταχτές κοτσάνες – απολιθώματα μιας αλλης εποχης.)

Ωστοσο στο «έλα» δεν διαπραγματεύεται με τον σκυλο.
Δεν υπαρχει δεν ερχομαι, ερχομαι όποτε μου καπνίσει, περιμενε να τελειωσω και θα ερθω ή δεν ερχομαι καθολου. Πεταγομαι και ερχομαι σφαιρα σαν να μου βάλανε νέφτι ή τυροκαφτερή που θα λεγε και η φιλη μου η Γαλαζια.

Πρόκειται για τη λεγομενη αυτοματη ανάκληση που μπορει να αποβεί σωτήρια.
Αν ο σκυλος δεν μαθει να ερχεται βολίδα, τοτε ή κατι θα του συμβει ή θα είναι μια ζωη στο λουρι.

Τωρα αν αυτοματο «ελα» κατω από οποιεσδηποτε συνθηκες μπορει να γινει χωρις πιεση και διορθωσεις…. αυτό θα μας το πουν οι εκπαιδευτές του forum.

[video=youtube;LKZjOuxE0BQ]http://www.youtube.com/watch?v=LKZjOuxE0BQ[/video]

Last edited by a moderator:

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Δε χρειάζεται τίποτα απο αυτά. Πραγματικά τίποτα.

Αν ένας σκύλος μπορεί να φτάνει ΙΡΟ ΙΙΙ χωρίς απολύτως καμία χρήση βίας, ούτε καν διόρθωση με πνίχτη τότε σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσουμε απόψεις.

Πέρασα τρεις μέρες με υπέροχη παρέα, άλλοι με δύο και άλλοι με τέσσερα πόδια. Απο ΓΠ ΙΡΟ ΙΙΙ μέχρι (φυσικά!) μπόξερ κουτάβια 4-5 μηνών που ξεκινούν ΒΗ-ΙΡΟ.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν χτες, φρέσκες, για τους φίλους λάτρεις των ροτ. Δεν είναι η φυλή μου αλλά δε κρύβω ότι με γοητεύουν :)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Συγνώμη που επαναφέρω το θέμα :D

Είδα τα βίντεο με τον παππού. Δεν μου γέμισε το μάτι το ότι τα σκυλιά (στο τελευταίο βίντεο) τα φωνάζει από πολύ μικρή απόσταση (λίγο ήθελε να τους ψυθιρίσει στο αφτί) και επίσης αν έχεις προσέξει, Αρη, έχει και τον ιμάντα, τώρα δεν ξέρω αν τα σκυλιά υπακούν αρκετά σε μεγαλύτερες αποστάσεις και χωρίς τον ιμάντα.

Οσο για την διόρθωση με το προνγκ, εμένα ο εκπαιδευτής μού είπε πως αν δεν σκούξει, δεν έκανα τίποτα :-|

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Berna, τα βιντεακια είναι ένα μικρο αποσπασμα από δυο ολοκληρα dvd, γι αυτό και δεν μπορεις να βγαλεις σιγουρο συμπερασμα.
Ωστοσο, το «ελα» όπως σου ξαναειπα, ξεκιναει από μικρη αποσταση με κοντο λουρι και σταδιακα πας στον δεκαμετρο ιμαντα.

Με βαζεις σε σκεψεις με το σκουξιμο. Αν ένα λαμπραντορ πρεπει να σκουξει για να υπακουσει, τοτε θεωρητικα συμβαινει ένα από τα παρακατω:

-Δεν είναι τελικα μαλακός, οπότε αντεχει και αγνοει τις μετριες και μαλακές διορθωσεις και «χρειαζεται» πιο δυνατες μεχρι να πονεσει.
-Είναι πολύ μαλακος και σκουζει ευκολα με μια μετρια διορθωση και συντομα θα αποκτησει σοβαρα ψυχολογικα.
-Πρεπει να φυγεις αμεσως από αυτόν τον εκπαιδευτη/ξεπέτα και να βρεις αλλον τροπο προσεγγισης.

Δεν ξερουμε βεβαια ποσο δυνατες είναι αυτες οι διορθωσεις που σκουζουν, αλλά θα σε ρωτησω σε ποσο χρονο μετά από τέτοια διορθωση επανερχεται ο Κουκης στην φυσιολογικη του ψυχολογια.

Όταν διορθωθει με σκουξιμο στο «δίπλα», περπαταει σαν φοβισμενος και χεσμενος ή συνεχιζει σχεδον αμεσως κανονικα και (καπως) περηφανα? Αν ισχυει το πρωτο, η διορθωση ηταν πιο δυνατη από οσο χρειαζονταν.

Το να δηλωνει ο εκπαιδευτης σαν γενικο κανονα «αν δεν σκούξει, δεν έκανα τίποτα», δεν τον τιμαει καθολου.
Αν διαβασεις ολο το θεμα, θα δεις ότι και η Ηρα εσκουζε σε καποιες διορθωσεις. Αλλά η Ηρα ηταν τοτε κατω του ενός ετους, επανερχόταν αμεσως και, το κυριοτερο, εγω δεν ειμαι εκπαιδευτης.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul