Πάμε πάλι....
Πιστεύω ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι υπάρχει από ελλειπής ενημέρωση εώς παραπληροφόρηση. Προσφάτως πήγα σε χώρο όπου ανέμενα ότι ξέρουν από σκυλιά, είχα τον Λέοντα μαζί και φόραγε e-collar καθώς υπήρχαν πολλά σκυλιά εκεί, δεν ήμουν δίπλα του και ήταν λυτός. Κάποιος του χώρου ήταν αντίθετος σε αυτό και είπε ότι μόνο πολύ επιθετικά σκυλιά πρέπει να φοράνε τέτοιο.
aja1:
Είμαι απόλυτη fan του κλίκερ καθώς βλέπω συνέχεια πόση επιτυχία έχει από την εκμάθηση εντολών, τη τελειοποίηση τους εώς και τη διόρθωση κάποιων συμπεριφορών. Δε χτυπάω ποτέ μου σκυλί, δεν υπάρχει λόγος, αν και κάποιες φορές έχω βουτήξει κάμποσα κάτω ομολογώ, αν αυτό θεωρείται βία. Είμαι επίσης απόλυτη fan του e-collar καθώς έχω δει αποτελέσματα σε σκυλιά που π.χ. απλά τραβούσαν εώς και είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά λυτά. Είναι σχεδόν θείο δώρο να μπορείς να διατηρείς τον έλεγχο και την ασφάλεια των σκύλων σου χωρίς να τα έχεις δίπλα σου και δεμένα. Είναι εκπληκτικό το να μπορείς να "ακουμπάς" το σκυλί και να το εκπαιδεύεις από απόσταση. Σε κάποια σκυλιά προτιμώ να χρησιμοποιώ e-collar παρά πνίχτη αν και πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι τα θεωρώ εργαλεία διαφορετικής χρήσεως.
Μπορεί να χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση εμποδίων αλλά σε αγώνες agility δεν επιτρέπονται ούτε τα dummy collars.
Το έχω δοκιμάσει πάνω μου, στο επίπεδο που δουλεύει η Blu (σπανίως) και δεν αισθάνομαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Στο επίπεδο που δουλεύει ο Λέοντας χωρίς περισπασμούς αισθάνομαι κάτι παραπάνω από γαργάλημα. Ναι, έχουμε ανέβει και αρκετά πάνω από αυτό αλλά χρειάστηκε πχ μόνο μια φορά για να μάθει να περνάει από ένα μαντρωμένο σκυλί χωρίς καμία διόρθωση, χωρίς καν να φοράει e-collar.
Εγώ σαν τιμωρία χρησιμοποιώ τη δόνηση και όχι τον ηλεκτρισμό, καθώς το e-collar που έχω έχει αυτή τη δυνατότητα. Όταν π.χ. κατασκηνώνουμε στην πίστα με άλλες σκηνές κολλητά και την άλλη μέρα έχουμε αγώνα και πρέπει να κοιμηθούμε, δε νοείται να αφήνω τα σκυλιά μου να γαυγίζουν και να ενοχλούν.
Για το γαύγισμα γενικότερα, είμαι κατά του ηλεκτρικού bark-collar. Πιστεύω ότι πρέπει να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους το σκυλί μας γαυγίζει. Είναι στρεσσαρισμένο, φοβάται, προειδοποιεί, βαριέται, δεν εκτονώνεται αρκετά; Καλύτερα να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε τα αίτια παρά το αποτέλεσμα. Αν καταφύγω σε κάτι τέτοιο θα προτιμήσω αυτό που ψεκάζει σιτρονέλλα. Δύο σε ένα.