κατουρημα αρσενικου , που , πως , ποτε και γιατι ;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Πάντως έχω πολλά παραδείγματα σκύλων που εκπαιδεύτηκαν (ή ξαναεκπαιδεύτηκαν) επιτυχώς σε μεγάλη ηλικία, από το καταφύγιο. Η αλλαγή περιβάλλοντος (αλλά και η αλλαγή/επαναφορά χειριστή) βοηθάει στο να αλλάξει ο σκύλος "κεκτημένες" κακές συνήθειες. Με κάθε αλλαγή που αντιλαμβάνεται (ειδικά αν αυτή είναι ριζική), επαναπροσδιορίζει τα όρια του.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Λοιπον ετσι ειναι οπως τα λενε τα παιδια ο σκυλος ειναι ζωο της συνηθειας,οποτε οταν εφυγες,εμεινε εκει χωρις καποιος να ασχολειτε με αυτον(δεν εννοω φαι νερο)ο σκυλος θελει ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ(μεγαλη λεξη μην την ξεχασεις),χωρις αυτα ειναι κενος.
Οσο για το ποτε μαθαινει,μαθαινει σε ολες τις ηλικιες(οχι τιποτα ακροβατικα στα γεραματα)και ειδικα σε κατασταση πανικου και τρομου(για αυτο και οι φωνες στον στρατο χωρις λογο)δεν ξεχναει ποτε τετοιες καταστασεις.
Και κατι για τις συνηθειες,αλλα ζωα ξεχνανε γρηγορα,την γαλοπουλα (μερες που ειναι:))για παραδειγμα πρεπει να την βαζεις νερο σε διαφορα μερη γιατι ξεχναει που ηπιε:):):)

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
τελικα το προβλημα του Παρη δεν ειναι το ελα το οποιο τελικα ακουει και λυτος , εξεπλαγην μπορω να πω , αλλα η επιθετικοτητα που δειχνει προς καποιους αρσενικους

εχει ηδη αρπαχτει με 2 , την μια φορα δεν εφταιγε ακριβως αυτος αλλα δεν λεει οχι σε εναν καβγα

τελικα για την γενικοτερη συμπεριφορα του φαινεται να βοηθαει η αυστηροτερη σταση απο εμενα στο σπιτι και το οτι δεν δεχομαι να μου κανει τον βαριεστημενο τον γλυκουλη και τις αλλες πονηριες που κανουν οι σκυλοι για να μην εκτελεσουν

ειμαι πιο κυριαρχικος απο οτι ημουν παλιοτερα
δεν τον χαιδευω αν το ζηταει αυτος αλλα μετα απο το ελα και το κατσε

και εχει αρχισει πλεον και αυτος και ειναι πιο επικοινωνιακος απεναντι μου , για χαδια δειχνει και την κοιλια του καμια φορα και ζηταει και την προσοχη μου πολυ παρακλητικα πραγμα που παλιοτερα δεν εκανε ποτε

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
:(

ανεκυψε ενας παλιος τραυματισμος που ειχα στον ωμο - ομοπλατη και τον χρονο μου τα απογευματα καθως και καποια λεφτα θα τα διεκδικησει το προβλημα και η θεραπεια του ( ελπιζω )

οποτε δεν μπορω να παω σε επαγγελματια εκπαιδευτη :-| ειχα παει και στον κυνοαθλητικο ομιλο καματερου καθως ηθελα να ασχοληθω με τον σκυλο γενικοτερα και θα αρχιζαμε εργασια με τον Παρη αλλα ... :(

το να μην ασχοληθω με τον Παρη ειναι λες και τον παραταω για εμενα οποτε λεω να αρχισω την βασικη μονος μου απο την αρχη τα μεσημερια που εχω χρονο

για αυτο λοιπον θελω οδηγιες πως να ξεκινησω τι να προσεξω και τετοια

με ποια σειρα πανε οι εντολες και ποιον τροπο θα προτεινατε ;

Αρη εσυ που τα εκανες ολα μονος σου θα ηθελα επισης να μου πεις την γνωμη σου

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Νικο, συμφωνω απολυτα με το να ξεκινησεις μονος σου την εκπαιδευση.
ΑΛΛΑ!! Αν δεν γινει σωστα με συγκεκριμενο προγραμμα, τα αποτελεσματα θα είναι πενιχρά.

Εγω ξεκινησα στην αρχη με την δικια μου για ένα διμηνο, χωρις συγκεκριμενο προγραμμα και με μηδεν γνωσεις. Όποτε το θυμομουνα προσπαθουσα να της μαθω και κατι. Όχι μονο εντολες αλλά γενικοτερη συμπεριφορα.

Ειχα καποια αποτελεσματα αλλά με τετοιου τυπου «εκπαιδευση» η ζωη με την σκυλα μου που ηταν δυσκολη, επιθετικη και κυριαρχικη ηταν πολύ δυσκολη και γεματη αγχος.

Τον Αυγουστο ξεκινησαμε παλι σοβαρα και καθημερινα ακολουθωντας πλεον πιστά προγραμμα από επαγγελματια εκπαιδευτη, δυστυχως χωρις την φυσικη παρουσια του ιδιου του εκπαιδευτη.

Αρκετα τα λαθη από μεριάς μου στην αρχη, αλλά σιγα σιγα μπηκα στο νοημα.
Μας πηρε περιπου τρεις μηνες με καθημερινη ενασχόληση.

Ποτέ δεν σταματησαμε και μεχρι και σημερα κανουμε επαναληψεις ή ανεβαζω την δυσκολια της εκπαιδευσης με μεγαλες αποστασεις και χρονους, προσθετω παιχνιδι, πειρασμους, ερεθισματα, ανθρωπους, σκυλους, νέα περιβάλλοντα.

Για να ανακεφαλαιωσω, το μονο που χρειαζεσαι είναι ορεξη, υπομονη, αγαπη για τον σκυλο σου, χρονο και σταθερο προγραμμα. Αν βαριεσαι άστο, δεν θα καταφερεις πολλά.

Προταση προς παραγοντες του φορουμ:

Κατι που παντα θεωρουσα ενδιαφερον είναι, πέρα από τα παρα πολλα και πολύ χρησιμα αλλά σκόρπια θεματα εκπαιδευσης, να ανοιχτει ένα θεμα προγραμματος βασικης υπακοης που να τα περιλαμβανει όλα. Από την αρχη μεχρι το τελος.
Εντολες σε οποιεσδηποτε συνθηκες, καταστάσεις, αποστασεις και γενικοτερη συμπεριφορα.

Οποιος βαριεται ή δεν εχει τον χρονο, μπορει να απευθυνθεί σε επαγγελματια.
Οποιος όμως νομιζει ότι μπορει να ασχοληθει, θα βρει πιθανον ένα τετοιο θεμα πολυτιμο.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
ξεκινησα το ΕΛΑ με μακρυ σκοινι 10 μετρο και επιβραβευση με τυρι που σιγα σιγα θα ελατωσω μεχρι να μην δινω καθολου

αναγκαστικα επιβραβευω με φαι γιατι ο Παρης βαριεται τρομερα ευκολα και δεν εχω την εμπειρια ωστε να φανταζομαι συνεχως νεους τροπους με την καθε εντολη , ηδη παντως εχει αρχισει και ακουει στο ελα αν και ακομα φενεται οτι ερχεται με σκοπο να παρει το δωρακι του

το μονο προβλημα που ειχα στην αρχη (την πρωτη μιση ωρα ) ηταν οτι ταν του εβαζα το μακρυ λουρι δεν ξεκουναγε απο διπλα μου στο κοντα απο μονος του ακομα και οταν εβλεπε σκυλο να του γαβγιζει , σιγα αρχισε να απομακρυνεται αλλα δεν τεντωνε το λουρι

τελος παντων αρχισα να απομακρυνομαι εγω στην αρχη

τωρα απομακρυνεται απο μονος του μολις φτασει στα 10 μετρα τιναζω το λουρι και του λεω ελα , ερχεται περνει την λιχουδια του λεω οκ και φευγει παλι

δεν το κανω μεσημερι τελικα αλλα βραδυ μετα τις 11 να μην εχει αυτοκινητα , ελπιζω να μην χρειαζεται να τον εχω στο μακρυ λουρι ολη την ωρα

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Το θέμα με τη σφυρίχτρα το έχεις διαβάσει?
Δεν είναι ανάγκη να εχεις σφυρίχτρα.... και το σφύριγμα το δικό σου ή οποιοσδήποτε σταθερός ήχος (η και το "Ελα" αν δεν είναι "καμμένο") κάνει.

Επίσης μια ερώτηση: Γιατι τινάζεις το λουρί πριν του πεις έλα? Ρωτ'αω γιατι μπορεί να συνδέσει το τίναγμα με την εντολή, και όχι το κάλεσμα....

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
δεν το εγραψα σωστα αν δεν ερθει με το να πω ελα το τιναζω σαν διορθωση

επισης τις περισσοτερες φορες δεν ερχεται ευθεια πανω μου αλλα κανει ενα ημικυκλιο και ερχεται λοξα προς τα εμενα , σκεφτηκα να πηγαινω λιγο πισω μεχρι να ευθυγραμμιστει , ειναι σωστο ;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
δεν το εγραψα σωστα αν δεν ερθει με το να πω ελα το τιναζω σαν διορθωση

επισης τις περισσοτερες φορες δεν ερχεται ευθεια πανω μου αλλα κανει ενα ημικυκλιο και ερχεται λοξα προς τα εμενα , σκεφτηκα να πηγαινω λιγο πισω μεχρι να ευθυγραμμιστει , ειναι σωστο ;
Επίσης υπάρχει κι ενα καλό θέμα για το κατα πόσον και πως πρεπει να "διορθώνεται" το Ελα.... οποιος το θυμηθεί ας το παραθέσει.

Εγω εκπαιδεύτρια δεν έιμαι, αλλά βασικά φρόντιζα να μην τον φωνάζω ποτέ αν δεν είμουν σίγουρη οτι θα έρθει. Οπότε δεν χρειαζόταν να τον διορθώνω.
Επίσης, ξεκινάς σε συνθήκες οπου το πιο ενδιαφέρον πράγμα γύρω είσαι εσύ. Επιβραυεύεις ακόμα κι αν αργήσει, ακόμα κι αν κάνει ημικύκλιο. Δεν κουνιέσαι.... ο σκοπός είναι να έρθει ακριβώς εκεί που είσαι. Σιγά σιγά, επιβραυευεις μόνο όταν έρθει κατευθείαν ή όταν ερθει γρήγορα.

Πρόσεξε να μην τον φωναζεις κάθε τρεις και λίγο.... εγώ έκανα αυτό το λαθος στην αρχή και βαριόταν.....

Υπομονή. Στο τέλος θα του γίνει συνήθειο και αυτόματη αντίδραση. Αλλά θέλει χρόνο.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Α και κάτι που έμαθα εδώ: επιβραβευεις μόνο όταν έρθει δίπλα σου και τον κρατήσεις απο το κολλάρο. Γιατι καμιά φορά ερχονται και δεν σ'αφήνουν να τα πιάσεις. Καθονται στο ένα μέτρο και σε κοιτάνε.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
απο οτι βλεπω στο παραπανω θεμα η διορθωση αφορα λυτο ελα , εκτος απο μια απαντηση του Ντενις και της Νατασσας

απο εκει και περα βγαινει το συμπερασμα το ελα να μην ειναι ποτε δυσσαρεστο

οταν επιβραβευω περιμενω ο σκυλος να ειναι κεντρο μπροστα μου

εκανα καλα που ξεκινησα με το ΕΛΑ σαν πρωτη εντολη ;;;;;;;;;;;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
εκανα καλα που ξεκινησα με το ΕΛΑ σαν πρωτη εντολη ;;;;;;;;;;;
Κατ'εμε ναι, γιατι με δεδομένο οτι λύνεις το σκύλο, είναι πολύ σημαντικό να μάθει να έρχεται αυτόματα οταν τον φωνάζεις....

Εγώ πάντως δεν περίμενα να μαθει τη μια για να πάω στην επόμενη.... ταυτόχρονα με το Ελα έκανα κατσε. Αφού κατάλαβε τι σημαίνει κάτσε προχώρησα και στο ξάπλα, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησα και το μείνε σε ησυχες συνθήκες και συνέχισα το κάτσε σε πιο δύσκολε συνθήκες.... μετά εγκατέλειψα το ξάπλα (αφενός γιατι δε μου χρειαζόταν και αφετέρου γιατι είναι υποτακτική στάση και δε βοηθάει πολύ σκύλο που ούτως ή άλλως έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση)... επίσης δεν προχωρήσαμε πολύ και με το μείνε, γιατι είμαι λίγο τεμπέλα.... (πρεπει να το ξαναπιάσουμε). Εχουμε εμπεδώσει όμως άριστα το κάτσε και το Ελα (το οποιο για μένα βελτιώθηκε πάρα πολύ μετα τις απόπειρες για χρήση σφυρίχτρας... τελικά εγκατέλειψα τη σφυρίχτρα γιατι όλο την έχανα, αλλά εν τω μεταξύ είχε βελτιωθεί πολύ το Ελα).
Ταυτόχρονα σε κάθε βόλτα με λουρί ξεκινήσαμε να δουλεύαμε και το Μαζι.... ποτέ δεν το τελειοποιήσαμε γιατι συνήθως ο σκύλος βγαίνει βόλτα λυτός, αλλά όταν δεν είναι στρεσσαρισμένος (πχ καινούριο περιβάλλον, πολύς κόσμος) είναι αρκέτά καλός στο λουρί.

Αυτά απο μένα. Δεν ξερω αν σ΄ενδιαφέρει η προσωπική εμπειρία του καθενός, με δεδομένο οτι ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός... υποθέτω ότι θα προτιμούσες να απαντήσει κάποιος απο τους επαγγελματίες ή πιο έμπειρους, αλλά τεσπα.... εγω αυτά έχω να πω.... :D:D

Ποιες εντολές σ'ενδιαφέρει να μάθει καταρχην??

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Kαι κάτι ακόμα, το να μάθει τι σημαίνει η κάθε εντολή είναι θέμα ημερών (για να μην πω ωρών). Το να μάθει να την εκτελεί σε όλες τις συνθήκες είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών (ανάλογα με το χαρακτήρα του σκύλου, την ποιότητα/ποσότητα της εκπαίδευσης και το βαθμό δυσκολίας που θελεις να φτάσετε). Οπότε προφανώς δεν έχει νόημα να περιμένεις να τελειοποιήσει την κάθε εντολή για να πας στην επόμενη. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τις ανακατεύεις, απαξ και έχει ήδη μάθει τι θέλεις απ'αυτόν και απλώς δουλεύετε το βαθμό δυσκολίας.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Eπίσης, σε κάποια φάση μετά απο κάποιες βδομάδες, ενδέχεται να τα ¨ξεχάσει όλα" και να κάνει σα να μην ξέρει τίποτα... είναι η περίοδος που η γνώση πάει απο την προσωρινή μνήμη στη μόνιμη. Μην πτοεθείς και μην απογοηθευθείς!

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
ο Παρης ξερει μεχρι τωρα το κατσε και επισης το μεινε και το ασ'το , αλλα αυτα δεν τα εκτελει παντα πλεον και με λουρι το μαζι

θα ηθελα να μαθει

μαζι και χωρις λουρι

μεινε

κατω

αυτα σε πρωτη φαση γιατι νομιζω ειναι αρκετα για να ελεγχεις τον σκυλο

απο εκει και περα δεν μου ερχεται και κατι αλλο να σου πω και την αληθεια

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εντάξει, με το κάτω και μείνε, δεν θα έχεις πρόβλημα.... είναι και τα δυο "συνέχεια" του κάτσε.

Το μαζί χωρίς λουρί το βρίσκω πολύ προχωρημένο (νόμιζω οτι θέλει να έχεις την απόλυτη προσοχή του σκύλου). Κάποιος έχει πει εδώ όμως, οτι ίσως μαθαίνεται πιο εύκολα χωρίς λουρί το μαζί, παρά με λουρί..... Ισως γιατι δεν είναι πολύ απλή υπόθεση να διορθώσεις με σωστό timing οταν ξεφεύγει απο τη θέση ο σκύλος, ενώ χωρίς λουρί απλά επιβραβεύεις τη σωστή θέση. Εχω την εντύπωση οτι αν ο σκύλος ενδιαφέρεται για το μπαλάκι, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις αυτό (για να έχεις την προσοχή του), παρά λιχουδιές για το μαζί χωρίς λουρί... Δεν ξέρω.... ας πουν οι ειδήμωνες.... :)

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
αν παρω παιχνιδι του Παρη για να τον κανω να μεινει κοντα μου δεν θα μεινει σκυλος ακεραιος στα 5 μετρα γυρω μας σιγουρα :eye:

το κοντα με λουρι το ξερει αψογα

χωρις λουρι ειχα αρχισει να του το μαθαινω πριν μπω στρατο και ειχε αρχισει να φαινεται αποτελεσμα

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
προχωραμε αργα

ο Παρης ακουει το ελα στις 7 απο τις 10 φορες που τον καλω οταν δεν ερθει με την μια τον τραβαω

βεβαια οταν ερχεται γλυφεται , το κανει για την λιχουδια δλδ , αν και μια φορα που δεν ειχα λιχουδιες παλι ερχοτανε αλλα τον φωναξα μονο 3 φορες μην αντιδρασει

τον φωναζω το πολυ 10 φορες οχι παραπανω

μολις ερθει επιβραβευω και μαζευω το λουρι για να μην μαθει να ερχεται και να φευγει

καποια στιγμη αφηνω να ξεμακρυνει και παει λεγοντας

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul