Νικο, συμφωνω απολυτα με το να ξεκινησεις μονος σου την εκπαιδευση.
ΑΛΛΑ!! Αν δεν γινει σωστα με συγκεκριμενο προγραμμα, τα αποτελεσματα θα είναι πενιχρά.
Εγω ξεκινησα στην αρχη με την δικια μου για ένα διμηνο, χωρις συγκεκριμενο προγραμμα και με μηδεν γνωσεις. Όποτε το θυμομουνα προσπαθουσα να της μαθω και κατι. Όχι μονο εντολες αλλά γενικοτερη συμπεριφορα.
Ειχα καποια αποτελεσματα αλλά με τετοιου τυπου «εκπαιδευση» η ζωη με την σκυλα μου που ηταν δυσκολη, επιθετικη και κυριαρχικη ηταν πολύ δυσκολη και γεματη αγχος.
Τον Αυγουστο ξεκινησαμε παλι σοβαρα και καθημερινα ακολουθωντας πλεον πιστά προγραμμα από επαγγελματια εκπαιδευτη, δυστυχως χωρις την φυσικη παρουσια του ιδιου του εκπαιδευτη.
Αρκετα τα λαθη από μεριάς μου στην αρχη, αλλά σιγα σιγα μπηκα στο νοημα.
Μας πηρε περιπου τρεις μηνες με καθημερινη ενασχόληση.
Ποτέ δεν σταματησαμε και μεχρι και σημερα κανουμε επαναληψεις ή ανεβαζω την δυσκολια της εκπαιδευσης με μεγαλες αποστασεις και χρονους, προσθετω παιχνιδι, πειρασμους, ερεθισματα, ανθρωπους, σκυλους, νέα περιβάλλοντα.
Για να ανακεφαλαιωσω, το μονο που χρειαζεσαι είναι ορεξη, υπομονη, αγαπη για τον σκυλο σου, χρονο και σταθερο προγραμμα. Αν βαριεσαι άστο, δεν θα καταφερεις πολλά.
Προταση προς παραγοντες του φορουμ:
Κατι που παντα θεωρουσα ενδιαφερον είναι, πέρα από τα παρα πολλα και πολύ χρησιμα αλλά σκόρπια θεματα εκπαιδευσης, να ανοιχτει ένα θεμα προγραμματος βασικης υπακοης που να τα περιλαμβανει όλα. Από την αρχη μεχρι το τελος.
Εντολες σε οποιεσδηποτε συνθηκες, καταστάσεις, αποστασεις και γενικοτερη συμπεριφορα.
Οποιος βαριεται ή δεν εχει τον χρονο, μπορει να απευθυνθεί σε επαγγελματια.
Οποιος όμως νομιζει ότι μπορει να ασχοληθει, θα βρει πιθανον ένα τετοιο θεμα πολυτιμο.