Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι μιλάω για τα ημίαιμα που δεν έχουν προκύψει από περίεργες διασταυρώσεις wannabe εκτροφέων και ΒΥΒ (κροκόδειλος με πιτ μπουλ ίσως? :wink: ).
Λοιπόν, πρώτα από όλα όσον αφορά το χαρακτήρα.
Δεν πιστεύω ότι τα ημίαιμα ζώα έχουν άσχημο χαρακτήρα. Τα ζώα με άσχημο χαρακτήρα που ζουν στη φύση περιθωριοποιούνται από τα υπόλοιπα και δεν αναπαράγονται. Η ίδια η φύση εξαλείφει τα φαινόμενα αυτά. Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας του ζώου διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το αφεντικό του.
Επίσης για τον ίδιο λόγο δεν πιστεύω και τα περί ασθένειας. Τα ημίαιμα ζώα φέρουν σε ελάχιστο βαθμό κληρονομικές ασθένεις και προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι τόσο υγιή όσο και τα ζώα που παίρνεις από ένα καλό εκτροφέα. Εξάλλου παντού βλέπω να συζητάνε για τα προβλήματα υγείας της τάδε ή της δείνα ράτσας και τις ευαισθησίες τους, δεν έχω δει το ίδιο με τα ημίαιμα.
Τώρα γιατί γουστάρω τα ημίαιμα? Για δυο βασικές κατηγορίες λόγων, τα πλεονεκτήματά τους έναντι των ρατσάτων σκύλων καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους. Τους ανθρωπιστικούς τους καταλαβαίνετε όλοι, πρόβλημα αδέσποτων στην Ελλάδα κλπ. Άποψή μου είναι ότι όσο υπάρχει έστω και ένα αδέσποτο σκυλί στη χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσω καθαρόαιμο σκύλο.
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία.
- Είναι ζώα κατά βάση υγιή και ανθεκτικά, αν εξαιρέσεις τι τραβάνε στο δρόμο.
- Θεωρώ ότι ο χαρακτήρας τους είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός, δεν έχουν διαμορφωθεί με το δικό μου έτσι θέλω σε ένα συγκεκριμένο σκυλί. Κανένα ημίαιμο σκυλί δεν έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα με το άλλο, όπως και κανένας άνθρωπος.
- Επίσης είναι πολύ πιο γλυκά ζώα και πιο προσαρμόσιμα.
- Όλα τα ημίαιμα διαφέρουν αρκετά φυσιογνωμικά, με αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστά σκυλιά, ΜΟΝΑΔΙΚΑ. Δεν καταλαβαίνω γιατί αν έχεις πχ κόλλημα με τα ντόμπερμαν, να είναι οι σκύλοι σου καρμπόν (καλά μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν, στο δικό μου όμως απαίδευτο μάτι φαίνονται όλα ίδια).
- Σκυλιά που έχουν ζήσει στο δρόμο αντιμετωπίζουν με τεράστια λατρεία το αφεντικό τους και σωτήρα τους.
- Είναι kinder έκπληξη. Εξαιρετικός τρόπος να σε κρατούν σε εγρήγορση, και όχι ένα σκυλί που έχει προδιαγραφεί μέχρι και το τελευταίο του εκατοστό ύψους. Μου τη σπάει να ακούω μένω σε διαμέρισμα και θέλω σκυλί 1χ1. Πάρε ημίαιμο, και μάλιστα ενήλικο, βγαίνουν σε πολλές εκδόσεις.
- Πολύ υποκειμενικό, αλλά δεν είναι στραβόξυλα.
Θα σκεφτώ και άλλα, αλλά προς το παρόν αυτά.
Δεν είμαι κατά του να έχει κανείς σκύλο ράτσας, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένος και να μην είναι ο σκύλος αντικείμενο μόδας. Ίσα ίσα που καταλαβαίνω πολύ καλά τους λόγους επιλογής συγκεκριμένης ράτσας.
Ξεκαθαρίζω επίσης ότι δε θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο ή λιγότερο ζωόφιλο από τους συμφορουμίτες με ρατσάτα σκυλιά.
Τέλος, τα παραπάνω είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα δικών μου παρατηρήσεων και εμπειριών. Είχα και εγώ καθαρόαιμο σκυλί που μου είχαν χαρίσει, και έχω συναναστραφεί με πολλά καθαρόαιμα σκυλιά.
Επίσης δεδομένου ότι μιλάω γενικά για σκυλιά ράτσας, ας μη συγκρίνουμε με τα φημισμένα όπως έμαθα εδώ μέσα για το χαρακτήρα τους γαλλικά μπουλντόγκ.
Γενικά για μένα το ημίαιμο είναι ένα πακέτο που τα έχει όλα και συμφέρει (ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ)