metering mode [τρόποι φωτομέτρησης]:
Evaluative: Φωτομέτρηση που λαμβάνει υπόψη
δείγματα από όλο το κάδρο [ισοβαρώς] και χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων [στατιστικά στοιχεία από λήψεις όλων των περιπτώσεων - τύπων φωτομέτρησης [πορτραίτο - τοπίο - φωτογράφηση ομάδας κλπ]] και προτείνει τη καλύτερη δυνατή τιμή φωτομέτρησης [κάτι σαν μηχανισμός τεχνητής νοιημοσύνης]
Partial: Φωτομέτρηση που λαμβάνει υπόψη
δείγματα από το 9% της επιφανείας του κύκλου και μόνο [μικρός κύκλος χαραγμένος στο κέντρο του στόχαστρου] ξεκινώντας από το κέντρο του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια προσέγγιση στη φωτομέτρηση σημείου [spot], αλλά όχι ακριβώς, γιατί η φωτογράφηση σημείου συνήθως λαμβάνει υπόψη τα σημεία στο κέντρο του κύκλου κατά 2-5% της επιφανείας που καταλαμβάνει ο κύκλος το πολύ, αυτό σημαίνει ότι όταν θέλεις να κάνεις φωτομέτρηση σημείου πραγματική, με τη συγκεκριμένη μηχανή, η επιφάνεια που θέλεις να φωτομετρήσεις θα πρέπει να καλύπτει κατά τη φωτομέτρηση και μια μικρή διάμετρο γύρω από το κεντρικό σημείο [κέντρο του κύκλου].
Center-weightened average metering: Η φωτομέτρηση λαμβάνει υπόψη
περισσότερο σημεία από το κέντρο του κάδρου [δίνει βάρος περισσότερο σε αυτά] και από το υπόλοιπο κάδρο υπολογίζει το μέσο όρο [δίνοντας λιγότερο βάρος].....αυτή τη μέτρηση χρησιμοποιώ προσωπικά, γιατί λαμβάνει υπόψη περισσότερο το κέντρο [αν έχω και θέμα που θέλει αντιστάθμιση [άσπρο - μαύρο], κάνω την αντιστάθμιση αν χρειαστεί, έχω ένα αποτέλεσμα κοντά στα αποτελέσματα της spot φωτογράφησης ή της partial και υπολογίζεται και λίγο το υπόλοιπο κάδρο......+ το ότι έχω καλη έκθεση [φωτομέτρηση] στο κυρίως θέμα μου, ασχέτως αν κατά το κλικ το τοποθετώ στη συνέχεια για λόγους αρμονίας και μακριά από το κέντρο του κάδρου [αυτό δεν έχει συζητηθεί, δηλαδή το πώς μπορώ να έχω εστιαστιασμένο και φωτομετρημένο σωστά ένα θέμα εστιάζοντας και φωτομετρώντας υπολογίζοντας σημεία από το κέντρο της μηχανής μου και στη συνέχεια να κρατώ τις σωστές ρυθμίσεις, για να το τοποθετήσω[το θέμα] όπου θέλω μέσα στο κάδρο]
Δείτε και τα παρακάτω σχήματα, βοηθούν πολύ...
Εvaluative mode [φανταστείτε το παρακάτω γκρι χρώμα ως ανοικτό ροζ [λήψη δεδομένων ισοβαρώς από όλο το κάδρο], για να υπάρχει αντιστοιχία με τα παραπάνω σχήματα....
Καλημέρα, συνεχίζεται....