Δεν μπορεί να λείψει κανείς μερικές ώρες από το φόρουμ... και ΤΟΤΕ γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις!
Αντε, να ξεκινήσω με διάθεση ελαφρώς "ηλιόλουστης Παρασκευής" (και, μάλιστα επίκαιρης, λόγω "Παρασκευή και 13", σε σχέση με τη δεισιδαιμονία της μαύρης γάτας)... και, ίσως και με μικρή τάση "μηδενισμού"?
Ρε παιδιά, συζητάμε για ένα θέμα που το έχει λύσει, εδώ και χρόνια ο Τεγκ Σιάο Πινγκ: "Δεν με ενδιαφέρει τι χρώμα θα έχει η γάτα, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια"...
Και, μάλιστα το έχει λύσει τόσο καλά, που σήμερα η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ Κίνα είναι ο μεγαλύτερος γίγαντας του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ... τόσο μεγάλος, που όλοι αγωνιούμε τι μπορεί να πάθουμε αν (ή, όταν) τσακιστεί πάνω μας...
Και σοβαρεύομαι (όσο μπορώ)...
Polish Tatra Sheepdog
η φωτογραφία είναι περίπου 50 χρονών...
Μία μικρή (αλλά, όχι απόλυτα άχρηστη) λεπτομέρεια για την φανταστική αυτή Ποιμενική φυλή, είναι ότι το Polish Tatra (αν όχι το μόνο) είναι από τα ελάχιστα "εξαρτημένα" (και, συνεπώς, περισσότερο ανθρωποκεντρικά) τσοπανόσκυλα...
Λεπτομέρεια για τους μερακλήδες - κυνόφιλους, που θέλουν, σώνει και καλά, να έχουν ένα τσοπανόσκυλο - ουρά, όπως έχω εγώ τον Κάσπερ και τη Μόκα...
1) Αυτό ίσως είναι και αυτό που θέλω να πω... Πως αυτοί που επέλεγαν τα σκυλιά τότε, αλλά ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές (παγκοσμίως) δεν είχαν ψηλά στην λίστα με τις προτεραιότητες τους το χρώμα, την θέση των αυτιών, το πως φέρεται η ουρά, κ.α...
2) ...Για αυτό και αν αφήσουμε τα σκυλιά "μόνα τους" παρατηρούμε την τάση της ομοιογένειας (λίγο ή πολύ) σε μορφολογία (αδέσποτα σκυλιά 3ης-4ης γενιάς, "παρίες", feral dogs) που προσαρμόζετε στο περιβάλλον και τις ανάγκες.
1) Αυτή η παράγραφος είναι που με "ενέπνευσε", για να θυμηθώ τον Τεγκ Σιάο Πινγκ...
2) Είναι γεγονός... και νομίζω ότι υπερβάλλεις κιόλας, μιλώντας για 3-4 γενιές... προσωπικά, θα έλεγα 2 γενιές...
και πολλές είναι...
...Επίσης στις "προ μορφολογικών φυλών φυλές" ξέχασες και τα σκυλιά κυνομαχιών που σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό επιλέγονταν για συγκεκριμένη δουλειά, αλλιώς παίζανε πατητή στον κουβά.
Ναι, η περίπτωση αυτή είναι το πιο κλασικό πραάδειγμα των (επτά θανάσιμων) ανθρώπινων αμαρτημάτων, πάνω στο σκύλο... έτσι, δεν είναι ανάγκη να το θυμόμαστε πάντα...
Οταν επιλέγει ο άνθρωπος δεν είναι "φυσική επιλογή", είναι ανθρώπινη επιλογή.
Μιχάλη, θα διαφωνίσω και πάλι στις λεπτομέρειες... δίνοντάς σου ένα παράδειγμα...
Όταν ένας αδέσποτος (ή και δεσποζόμενος - λυτός) σκύλος έχει χόμπι να την πέφτει στα προβατάκια του γείτονα... ή τα σκυλιά (παιδιά κλπ.) του γείτονα... τότε θα "εισπράξει" το γνωστό outcome της καραμπίνας του γείτονα... ή,
Aν δεν προσέξει ιδιαίτερα και υποτιμήσει την επαφή με το mighty lion στην Αφρική... τότε θα "εισπράξει" το γνωστό (μοιραίο) χαστούκι της μεγάλης γάτας...
Τέλος, αν επιβιώσει από όλα αυτά (και γλυτώσει και από πιθανότατο "συνασπισμό" άλλων σκυλιών, εναντίον του)... θα μείνει μόνος, μακριά... και θα πεθάνει μόνος, αρκετά σύντομα...
"Αυτά" τα σκυλιά δεν επιβιώνουν μόνα τους (χωρίς το "αφεντικό" που θα τα προστατέψει και θα εισπράξει - χωρίς εισαγωγικά - το αποτέλεσμα της "εργασίας" τους)...
Η Μητέρα Φύση, στα παραδείγματα αυτά, θα εξάλειφε σίγουρα το (στατιστικό) λάθος της... απλά η "ανθρώπινη επορροή" επιταχύνει αυτή τη διαδικασία...
Και, βέβαια, δεν θεωρώ αρνητική την καλή περίπτωση... όπου η "ανθρώπινη επιρροή" επιταχύνει (σαν καταλύτης) την "φυσική επιλογή" (που είναι, πολλές φορές, πιο οδυνηρή)...
Μάλλον, έχω γίνει πολύ δυσνόητος τελευταία... και νομίζω ότι πρέπει να το κοιτάξω!
Ενίσχυση της φυσικής επιλογής είναι:
α) Θηρευτής να ορμάει με παντελή άγνοια κινδύνου σε θήραμα που μπορεί να τον σκοτώσει για πλάκα?
β) Θηρευτής που να μην μπορεί να σκοτώσει ούτε για να επιβιώσει?
γ) none of the above?
Νομίζω ότι, με έναυσμα αυτό το ερώτημά σου, δεν πρέπει να θεωρούμε ιδιαίτερα επιτυχημένη την "ανθρώπινη επιλογή" που πάει κόντρα στους Κανόνες της Μητέρας Φύσης και ενισχύει τα (στατιστικά) σφάλματά της...
Κατά συνέπεια: none of the above"!
...Ναι, μερικά ποιμενικά χρησιμοποιούνταν σε κυνομαχίες...
Και ακόμα χρησιμοποιούνται, δυστυχώς...
Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα (και σχετικά πρόσφατα) θέματα, υπάρχουν ολόκληρες γραμμές φυλών που έχουν αυτή την κατεύθυνση...
Ο προβληματισμός μου (από τη στιγμή που άρχισα να γνωρίζω καλύτερα τον "θαυμαστό κόσμο του σκύλου" - με έμφαση στο: "κόσμο") πάντα ήταν... πως να αρχίσεις να λες στον "άγνωστο αναγνώστη" (και στους γνωστούς... και στους γνωστούς!) ότι η τάδε φυλή έχει "θέμα" και πρόσεξε αυτές κι αυτές τις γραμμές...
Φαντάζεσαι μόνο τις μηνύσεις - αγωγές?