Υποταγή – Υποτέλεια

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Καλημέρα και από μένα.
Αυτό που περιγράφεις (αν ξαπλώνει μπρούμητα στα τέσσερα) δεν είναι δείγμα υποταγής και φόβου. Εκπέμπει ηρεμία και δείχνει ότι έχει ισορροπημένο νευρικό σύστημα. Διαφορετικά ή θα έφευγε ή θα ήταν επιθετική. Η δικιά μου Bianca έτσι υποδεχόταν ανθρώπους και σκυλιά μέχρι 12 μηνών περίπου. Μήνα με το μήνα ανέβαζε, και ιδιαίτερα στην εκδήλωση κυριαρχίας (είτε από αρσενικά είτε από θηλυκά). Όσο θα μεγαλώνει θα δείχνει και πιο ενεργητικά τα όρια της.

• Like
Reactions: Yorkaddict

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Πάμε πάλι...

Οι 3 βασικές κατηγορίες (με παραλλαγές, η κάθε μία) ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ, σε καταστάσεις που το σκυλί αισθάνεται σαν "δύσκολες", είναι: Freeze... Flight... Fight...

Εδώ, η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ είναι Freeze! Και πιθανόν να συνεχίσει να είναι με διάφορες παραλλαγές και μορφές...

Υ.Γ. Φαντάζεσαι να ήταν κάποια από τις άλλες δύο?
Την freeze την ζουμε
Την fight την...φανταζομαι
Η flight τι είναι? Το να σηκώνεσαι να φευγεις?

Διάβασα στο wikipedia για το Freeze... Flight... Fight...
Τωρα κατάλαβα γιατί ο εκπαιδευτής που μας είδε μου μιλησε για ...τα ανθοιαματα του μπαχ !!!

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Η flight τι είναι? Το να σηκώνεσαι να φευγεις?

2) Τωρα κατάλαβα γιατί ο εκπαιδευτής που μας είδε μου μιλησε για ...τα ανθοιαματα του μπαχ !!!
1) Τρεχάτε ποδαράκια μου, να μη σας χ@σει ο κ@λ@ς!!!
Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα "παρεξηγήσιμο"... μπορεί απλά να σημαίνει ότι το σκυλί φοβήθηκε ΠΟΛΥ σε κάποια περίσταση... και να αντέδρασε πολύ καλά...
Γιατί, έχουμε ξαναπεί: "Ενα ατρόμητο σκυλί, είναι ένα νεκρό σκυλί"...

2) Τα ανθοϊάματα, γιατί? Είναι νευρική? Είναι φοβική?

Υ.Γ. Εχω ξαναγράψει ότι δεν θα βασιζόμουν ιδιαίτερα στα ανθοϊάματα...

Last edited:

GregSak

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2012
51
14
Νότια Προάστια
Ανθοϊάματα ?
Ρε σεις που πάτε και τα βρίσκετε όλα αυτά ? Όλο στο google με βάζετε να ψάχνω.
Τελικά το flight, πρακτικά, τι σημαίνει για τα σκυλιά μας (και μη μου πείτε googlιάσέ το...)

dimitris_27

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2013
179
89
Εμενα 23 μηνων παει (θηλυκό golden retriever) και τους τελευταιους 4 μηνες(μπορει και λιγοτερο) εχει αρχισει να αντιδρα οταν την ενοχλουν. Οποιο αρσενικο(με λιγες εξαιρεσεις) τη ζαλιζει και επιμενει να την καβαλησει, του γρυλιζει και του γαβγιζει. Πριν ναι μεν προσπαθουσε να γλιτωσει, αλλα δεν αντιδρουσε ετσι.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Flight σημαίνει αποφυγή. Είναι κατάσταση που επιλέγει ο σκύλος για να προστατέψει την σωματική του ακεραιότητα!
Fight σημαίνει εμπλοκή. Όταν δεν μπορεί να επιλέξει το flight δεν του μένει άλλη λύση και εμπλέκεται!

• Like
Reactions: mareco

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Είναι συμπεριφορά που έχω δει αρκετές φορές, άρα δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω "μη φυσιολογική".
Η επόμενη απορία μου είναι, εφ όσον σας ενοχλεί, γιατί αφήνεται να συμβεί;

Η πρώτη φορά ...ήταν η πρώτη φορά. Που να ήξερα τι θα συμβεί?
Φυσικά μην φανταστείτε ότι το άφησα να συνεχιστεί μιας και θεώρησα ότι ταλαιπωριόταν η μικρή (25 κιλά τότε), οπότε τράβηξα τα άλλο σκυλί ,το οποίο πήρε η ιδιοκτήτης του κι έφυγαν

Η δεύτερη φορά ,με τη γερμανίδα ,έγινε ενώ έπαιζαν .
Εκεί η επέμβαση ήταν σχεδόν άμεση γιατί η φρουλαιν δεν είχε καλές διαθέσεις. Φάγαμε και μια ψιλή στη μύτη

Η τρίτη ,χθες το άφησα να εξελιχθεί για να δω την αντίδραση μιας κι όπως έγραψα έχω παρατηρήσει αλλαγές (ίσως λόγο εφηβείας)
Έκανα λάθος?
Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η καταλληλότερη συμπεριφορά?

Εαν θέλετε μπορούμε να μιλάμε στον ενικό

Καλημέρα και από μένα.
Αυτό που περιγράφεις (αν ξαπλώνει μπρούμητα στα τέσσερα) δεν είναι δείγμα υποταγής και φόβου. Εκπέμπει ηρεμία και δείχνει ότι έχει ισορροπημένο νευρικό σύστημα. Διαφορετικά ή θα έφευγε ή θα ήταν επιθετική. Η δικιά μου Bianca έτσι υποδεχόταν ανθρώπους και σκυλιά μέχρι 12 μηνών περίπου. Μήνα με το μήνα ανέβαζε, και ιδιαίτερα στην εκδήλωση κυριαρχίας (είτε από αρσενικά είτε από θηλυκά). Όσο θα μεγαλώνει θα δείχνει και πιο ενεργητικά τα όρια της.
Ακριβως!
Μπρούμητα στα 4

Με τη γερμανίδα ,σε καποια φάση γύρισε ανάσκελα κι εκέι η άλλη εκνευρίστηκε και τη φάγαμε το δαγκωματακι

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Με τη γερμανίδα ,σε καποια φάση γύρισε ανάσκελα κι εκέι η άλλη εκνευρίστηκε και τη φάγαμε το δαγκωματακι
Αυτο θα πρεπει να σε προβληματισει πιο πολυ και να μην επιτρεψεις να ξανασυμβει.

• Like
Reactions: johnk

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
να μην αντιδρά ΚΑΘΟΛΟΥ αλλά να ξαπλώνει- κάθεται κάτω ,όταν ένα άλλο σκυλί πάει να την καβαλήσει?
Θελεις να αλλάξουμε;;;
Πολυ θα ηθελα να ηταν ετσι ο δικος μου....που οποιο σκυλι συναντησουμε,αρσενικο ή θηλυκο κατευθειαν παει για καβαλημα...

• Like
Reactions: johnk

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Τελικά το flight, πρακτικά, τι σημαίνει για τα σκυλιά μας (και μη μου πείτε googlιάσέ το...)
Διάβασε το post #23, παραπάνω... πιό αναλυτικά (και γλαφυρά, θα έλεγα) δεν μπορεί να εξηγηθεί...

Υ.Γ. Εσένα δε σου έχει τύχει ποτέ να περπατάς αμέριμνα στο δρόμο και να σκάσει δίπλα σου δυνατά μιά εξάτμιση? Και να πας να τρέξεις, νομίζοντας ότι είναι πιστολιά???

...Πριν ναι μεν προσπαθουσε να γλιτωσει, αλλα δεν αντιδρουσε ετσι.
Είπαμε: Τα ΣΗΜΑΤΑ ΗΡΕΜΙΑΣ είναι πολλά... και, έτσι, είναι ποικίλες οι αντιδράσεις ενός σκυλιού που αποζητά "ειρήνη"...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η καταλληλότερη συμπεριφορά?
Δώσε στην σκύλα ισορροπημένες καταστάσεις ή καταστάσεις που μπορεί να διαχειριστεί!
Μέχρι στιγμής αυτές οι 3 καταστάσεις της έχουν δώσει ερεθίσματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί!

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
2) Τα ανθοϊάματα, γιατί? Είναι νευρική? Είναι φοβική?
Υ.Γ. Εχω ξαναγράψει ότι δεν θα βασιζόμουν ιδιαίτερα στα ανθοϊάματα...
Οχι δεν είναι.
Κι εγω ,αφου πρώτα διάβασα τι είναι δεν τα αγόρασα.

Ανθοϊάματα ?
Ρε σεις που πάτε και τα βρίσκετε όλα αυτά ? Όλο στο google με βάζετε να ψάχνω.
Τελικά το flight, πρακτικά, τι σημαίνει για τα σκυλιά μας (και μη μου πείτε googlιάσέ το...)
Κι εγω το ίδιο έκανα....

Παντως σας ευχαριστώ ολους πολύ για το ενδιαφέρον!
Παρα πολυ!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.122
Υ.Γ. Εσένα δε σου έχει τύχει ποτέ να περπατάς αμέριμνα στο δρόμο και να σκάσει δίπλα σου δυνατά μιά εξάτμιση? Και να πας να τρέξεις, νομίζοντας ότι είναι πιστολιά???
Μ'έχουν πιάσει νευρικά γέλια :ROFLMAO:

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Δώσε στην σκύλα ισορροπημένες καταστάσεις ή καταστάσεις που μπορεί να διαχειριστεί!
Μέχρι στιγμής αυτές οι 3 καταστάσεις της έχουν δώσει ερεθίσματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί!

Δεν τις δίνω εγώ τις καταστάσεις...
Στη βόλτα τυχαίνουν αυτά ,ειδικά όταν συναντάς "αγνώστους"
Πρώτη αντίδραση βλέπεις τι είναι ο "άγνωστος"
Δεύτερη ρωτάς αρσενικό θηλυκό

Ε, χθες ήταν αρσενικό και κουτάβι....
Ιδανική περίπτωση για …παιχνίδι…

Να σημειώσω ,δεν το είπα αυτό, ότι η Bianca ήταν και τις 3 φορές χωρίς λουρί , ελεύθερη .
Εκεί που την πάω ,υπάρχει κάτι σαν περίφραξη και την αφήνω πάντα ελεύθερη. Αλλά ακούει ...το έχω τσεκάρει με γάτα
Συνεπώς ήταν επιλογή της το Freeze αντί του Flight

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Και λυτή και με άγνωστα σκυλιά; Να εύχεσαι να συνεχίσει να είναι ακριβώς αυτή η αντίδρασή της:whistle:
Χθες ηταν αγνωστο, αλλα κουταβι.
Δεν θα την αφηνα ελευθερη σε αλλη περιπτωση!!!
Και το κανις (πρωτη) και η γερμανιδα (δευτερη) ειναι γνωστα.
Με τη δε γερμανιδα βρισκονται ακομα και σημερα σχεδον καθε μερα

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Και για να συνεχισω ... για να μην απανταω με μια προταση...
Παραπάνω από νορμάλ. Ακρως επιθυμητό!
Επιθυμητο δε θα το ελεγα. Οχι σαν γενικη εννοια τουλαχιστον.
Μην περασουμε και το νοημα οτι ετσι θα πρεπει να κανουν τα σκυλια για να ειναι οκ.
Υπαρχουν τα σκυλια που αντιδρουν υποτακτικα και σκυλια που δε θα δεχοντουσαν καβαλημα επουδενι. Ειναι θεμιτες και οι 2 συμπεριφορες.

Μη λυνεις τη σκυλα σου με αγνωστα σκυλια. Και ειδικα οταν δε μπορεις να αντιληφθεις ποσο κυριαρχικο ειναι το παιχνιδι που κανουν.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Δεν τις δίνω εγώ τις καταστάσεις...
Στη βόλτα τυχαίνουν αυτά ,ειδικά όταν συναντάς "αγνώστους"
Πρώτη αντίδραση βλέπεις τι είναι ο "άγνωστος"
Δεύτερη ρωτάς αρσενικό θηλυκό

Ε, χθες ήταν αρσενικό και κουτάβι....
Ιδανική περίπτωση για …παιχνίδι…

Να σημειώσω ,δεν το είπα αυτό, ότι η Bianca ήταν και τις 3 φορές χωρίς λουρί , ελεύθερη .
Εκεί που την πάω ,υπάρχει κάτι σαν περίφραξη και την αφήνω πάντα ελεύθερη. Αλλά ακούει ...το έχω τσεκάρει με γάτα
Συνεπώς ήταν επιλογή της το Freeze αντί του Flight
Κώστα εσύ ορίζεις ποιος θα πλησιάσει την σκύλα!
Εσύ ορίζεις το που θα πας με την σκύλα και εσύ ορίζεις ποιος να γνωρίσει καθώς και την επίβλεψη καθώς γνωρίζει!

Για να στο κάνω πιο αισθητό το παράδειγμα υπάρχουν ιδιοκτήτες που κατά την διάρκεια του κουταβίσματος-εφηβείας δεν έχουν φέρει τον σκύλο τους σε επαφή με κανέναν άλλο σκύλο πέρα από κάποιους που ξέρουν ότι είναι ισορροπημένοι.
Υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν πηγαίνουν σε τέτοιες συναθροίσεις την περίοδο της εφηβείας και προτιμούν ΛΙΓΕΣ και ΣΩΣΤΕΣ συναναστροφές!
Υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν τον σκύλο τους σε όλα τα σκυλιά.

Σε αυτήν την φάση θα πρέπει να ενεργείς διακριτικά και με προσοχή. Θα πρέπει να δίνεις στην σκύλα θετικές καταστάσεις που χτίζουν τον χαρακτήρα της και να αποφεύγεις αρνητικές καταστάσεις! Αν το πετύχεις αυτό τότε θα χτίζεις θετικά χωρίς να επεμβαίνεις με διορθώσεις τώρα αλλά και μετά!

Άσε τις γάτες, τα τεσταρίσματα, την πολύ ελευθερία και τις περιφράξεις και κοίτα να ξεκαθαρίσεις με ποιον θα έρχεται η σκύλα σε επαφή. Λίγα και καλά πράγματα χρειάζονται!

• Like
Reactions: PXM-DANBULL

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Άντε, να κάνω μία "λίγο" πιο γλαφυρή παρουσίαση της επιλογής "Freeze"...

Είμαι βόλτα με τη Μόκα (περίπου 16-18 μηνών, τότε)... σε μία πλατεία με αρκετό κόσμο (η χειρότερή της, τότε), βλέπω ένα ηλίθιο, που είχε αφήσει το σκυλάκι του ελεύθερο να παίζει και εκείνος διάβαζε την εφημερίδα του...
Κάποια στιγμή, αυτός αποφασίζει να φωνάξει το σκυλάκι, για να φύγουν... το σκυλάκι, δεν υπάκουσε στην αρχή, αλλά μετά από 30 δευτερόλεπτα με "γαμοσταυρίδια", επέστρεψε στο αφεντικό του... τότε εκείνος, "που σε πονεί και που σε σφάζει"... το πλάκωσε στο ξύλο!

Εμείς είμαστε στα 20-30 μέτρα από αυτόν και τον έχει πάρει χαμπάρι και η Μόκα...
Οπως καταλάβατε, τσαντίστηκα πολύ και άρχισα να "χτίζω" μέσα μου πως θα τον βρίσω κλπ...
Και αρχίζω, θυμωμένος, το μάρς!!! Τραβώντας λίγο παραπάνω τη Μόκα (που δεν είχε καμία διάθεση σαν τη δική μου)...

Και, όπως περπατάω γρήγορα και τον πλησιάζω, έχοντας ήδη αρχίσει να του φωνάζω έντονα...
Διαπιστώνω ότι περπατάω ΜΟΝΟ με το λουρί και το κολάρο!!!!!

Οπότε, γυρίζω και βλέπω τη Μόκα ακριβώς στη συγκεκριμένη στάση: Να έχει πέσει στο κάτω... και να με κοιτάζει με απορία!!!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα