Υποταγή – Υποτέλεια

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Χθες στη βόλτα μας, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με ένα αρσενικό Doberman 8 μηνών. Η Bianca συνήθως με τις νέες γνωριμίες είναι … κάπως…

Δηλαδή ,πλησιάζει πάντα με θετική διάθεση (χωρίς δείγμα φόβου ή επιφυλακτικότητας ) κι εάν το άλλο σκυλί είναι ήπιων τόνων τότε, οκ. Αν όμως ,όπως χθες, το άλλο σκυλί είναι πιο απότομο (όχι επιθετικό) , πιο έντονο ,πιο … κυριαρχικό ,…πιο… εκδηλωτικό η Bianca κοκαλώνει!

Όταν λέω κοκαλώνει εννοώ πως οοοοοτι και να της κάνει το άλλο σκυλί ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή αντίδραση. Ούτε ένα γρρρρ .Τίποτα !
Γίνεται ένα με το έδαφος και περιμένει να τελειώσει το ….μαρτύριο ….
Αρχικά έλεγα είναι μικρή…
Η πρώτη φορά που ανησύχησα κάπως ήταν όταν λίγες μέρες μετά την πρώτη αδιαθεσία (7 μηνών) , ένα κανίς (γνωστό της σκυλί) ήθελε σώνει και ντε σεξ.
Εγώ θυμόμουν ότι το προηγούμενο σκυλί μου (πάλι θηλυκό) ,μια από τις περιπτώσεις που έδειχνε δόντια (μέχρι εκεί) για να εκδηλώσει δυσαρέσκεια ή ενόχληση , ήταν όταν κάποιο πήγαινε να την καβαλήσει, ειδικά τις ημέρες που ήταν αδιάθετη αλλά εκείνη δεν ήθελε.

Περίμενα λοιπόν την ίδια αντίδραση κι από την Bianca!
Αμ δε! Αντίδραση ΜΗΔΕΝ!
Ξαφνιάστηκα κι άρχισα να παρατηρώ προσεκτικότερα πλέον τη συμεριφορά της .

Το δεύτερο περιστατικό δεν άργησε να έρθει.
Πάλι γνωστό της σκυλί (από κουτάβια ) ,θηλυκό ποιμενικό μεγαλύτερο κάποιους μήνες .
Ξεκίνησαν με παιχνίδι (μη φανταστείτε τίποτα έντονο, στη Bianca δεν αρέσει το έντονο παιχνίδι, ψευτοπάλεμα με άλλα σκυλιά ) και κάποια στιγμή η γερμανίδα αποφάσισε να βάλει τα πράγματα σε μια σωστή (κατά την άποψη της) σειρά καβαλώντας τη δικιά μου.

Ίδια ακριβώς αντίδραση …ένα με το χώμα, αυτιά κάτω, ούτε ένα γρρρρ …τίποτα.

Απευθύνθηκα σε εκπαιδευτή σκύλων που έκανε την εκπαίδευση στο ροδεσιανό φίλο μας και είχαμε γνωριστεί, ήρθε σπίτι ,την είδε, πήρε ιστορικό και μας είπε ότι δεν βλέπει κάτι … περίεργο στο σκυλί κι ότι ίσως είναι στο DNA της αυτό το στυλάκι . Μας είπε βέβαια ότι μέχρι 2 ετών περίπου διαμορφώνει χαρακτήρα και ίσως αυτή η υποτακτικότητα διορθωθεί!

Δεν πέρασε λίγος καιρός (ούτε μήνας) και πράγματι διαπίστωσα ότι η Bianca είχε αρχίσει να παίζει με εμένα πιο έντονα. Και πριν παίζαμε (δαγκώματα κτλ) αλλά τώρα ήταν έντονη. Φτάσαμε μέχρι και να κάνει γρρρ στο ροδεσιανό (μη φανταστείτε ότι τραντάχτηκε το σπίτι …αλλά από το τίποτα, ήταν ένα γρρρ)

Στο μεταξύ ,εγώ εδώ και 15-20 μέρες της δίνω θάρρος στο άγριο παιχνίδι που κάνουμε.

Έχω γεμίσει μελανιές και γρατζουνιές, με την ελπίδα ότι το σκυλί θα μπει στο νόημα του παλεύω, αντιδρώ ,ψευτοεπιτίθεμαι κτλ κτλ .Θα καταλάβει τέλος πάντων ότι το στόμα πλην του τρώω ή δαγκώνω τον Κωστή , μπορώ –επιτρέπεται (ίσως κι επιβάλλεται ) να το χρησιμοποιεί και σε άλλες περιπτώσεις

Γενικά είχα αρχίσει να πιστεύω πως μεγάλωνε κι έκανε βήματα προς το να ξεπεράσει (σιγά σιγά) το θέμα με την υποταγή .

Χθες λοιπόν συναντήσαμε τον πιτσιρίκα.

Δεν μπορώ να πω… ήταν μουρντάρης… :love::love:
Κανένα ίχνος τακτ. Κατευθείαν στο καβαλήμα (η Bianca ούτε είναι αδιάθετη ούτε έχουμε κοντά αδιαθεσία. Τον Σεπτέμβριο περιμένουμε τη δεύτερη )

Αντίδραση? ΜΗΔΕΝ. Όταν λέω μηδέν …ΜΗΔΕΝ !Ένα με το χώμα κτλ κτλ

Για να είμαι ειλικρινής … απογοητεύτηκα…

Όχι δεν θέλω την Bianca killer αλλά θεωρώ ότι είναι αφύσικη αυτή η συμπεριφορά.

Έχει κανένας συναντήσει τέτοια περίπτωση?

Έχετε κάποια συμβουλή?

Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια.

Ευχαριστώ

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Δεν ειναι καθολου αφυσικη αυτη η συμπεριφορα. Ασε τη σκυλιτσα σου να επικοινωνει οπως μια χαρα κανει με τα αλλα σκυλια. Μεγαλωνοντας πιθανονοτατα να διορθωνει εκει που πρεπει (ισως οχι τοσο σκληρα οσο θα ηθελες ... ) και να χρησιμοποιει αυτη τη γλωσσα σωματος για να αποφεγει καυγαδες. Ειναι ευτυχια ενα τετοιο σκυλι. Πιστεψε με (y)

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Άν όπως λες και τονίζεις πολλές φορές και έντονα οι αντιδράσεις σε τόσες διαφορετικές περιπτώσεις είναι το απόλυτο ΜΗΔΕΝ, τότε είναι κάπως αφύσικη αυτή η συμπεριφορά και σίγουρα μαρτυρά έναν χαρακτήρα πολύ υποτακτικό(ευτυχώς όχι φοβικό) γεγονός το οποίο δεν είναι αυτό καθ αυτό πρόβλημα για την σκύλα παρά μόνο ''ψυχολογικό'' για σένα με την έννοια ότι σου δημιουργεί διάφορα ερωτηματικά. Είναι πολύ πιθανό μελλοντικά σε κάποια στιγμή που δεν θα το περιμένεις να έχει κάποια ''έκρηξη'' σε ανάλογο περιστατικό με αυτά που ανέφερες και να μην το πιστεύεις.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Κι εγώ, όπως διάβασα προσεκτικά, νομίζω ότι η αντίδρασή της είναι "ΣΗΜΑ ΗΡΕΜΙΑΣ"...
Ενα από τα πολλά που χρησιμοποιούν τα (σωστά) σκυλιά, για να δείξουν στον άλλο "ok, έχω ειρηνικές διαθέσεις"...
Μπορεί να το κάνει με λίγο υπερβολικό τρόπο (λέω τώρα - μιάς και δεν την έχω δει), αλλά better safe than sorry...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Από την δική μου στατιστική, αυτό το σήμα ηρεμίας το κάνουν τα κουτάβια και τα νεαρά σκυλιά...
Μεγαλώνοντας, χρησιμοποιούν και άλλα σήματα...

Η Μόκα μου, όταν ήταν κουτάβα και έφηβη, χρειάστηκε και το έκανε ΑΜΕΣΑ (μη σας πω και λίγο πριν χρειαστεί - για νάχει το κεφάλι της ήσυχο) σε δυό-τρεις παρόμοιες "δύσκολες" φάσεις...
Μεχρι και ο Κάσπερ είχε φτάσει να το κάνει όταν ήταν κουτάβι (όταν τον τραμπούκισε ένα ΘΗΛΥΚΟ ζόρικο Beauceron)...

• Like
Reactions: Yorkaddict

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Μόνο εγώ έχω τον τραμπούκο τελικά που φούσκωνε σαν κοκόρι από μικρός :mad:
Δυστυχώς, όχι μόνο εσύ...
Και ο "από πίσω μας" έχει ένα τραμπούκο, ακριβώς σαν τον δικό σου (στη φυλή και στο δέμας)...
Και (δυστυχώς - επαναλαμβάνω) "χτίζει" το μέλλον του πίσω από τον μαντρότοιχο...

Υ.Γ. Ευτυχώς, στην μοναδική, μέχρι τώρα, συνάντηση, ήταν μόνη της η Μόκα... της την έπεσε κανονικά χοροπηδώντας γύρω της σαν Ινδιάνος και γαυγίζοντας θυμωμένα... η οποία Μόκα, είχε μείνει άναυδη!!!

• Like
Reactions: stamatia

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.122
Μόνο εγώ έχω τον τραμπούκο τελικά που φούσκωνε σαν κοκόρι από μικρός :mad:
Ε όχι δα! Είναι μεγάλη η λίστα :rolleyes:

Κωστή, άσε την σκύλα σου, να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Μια χαρά το πάει και να εύχεσαι να μην αλλάξει δραματικά, στο μέλλον.

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Ο εκτροφέας σου, τι σου λέει? (χο χο χο , νταξ το κόβω)
Καλό! :LOL::LOL:
Έχεις όμως δίκιο.
Κι εγώ στην αρχή είπα : "πάρτα λαλάκα.. την πάτησες! Προφανώς το σκυλί δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά (με τα αδέλφια του). Άντε τώρα βρες άκρη..."

Όμως ΔΕΝ είναι ,απ’ όσο βλέπω θέμα κοινωνικοποίησης !
Δεν είναι φοβική, αντίθετα !
Όταν συναντά άγνωστο σκύλο , πηγαίνει στητή ,με τα αυτιά όρθια για γνωριμία
Απλά ΔΕΝ αντιδρά ΚΑ-ΘΟ-ΛΟΥ όταν της την "πέφτουν" για κάπως πιο έντονο παιχνίδι!
Για καυγά ΔΕΝ το συζητώ καν. Δεν υπάρχει καυγάς (δεν είναι κακό αυτό!)
Κι αυτό με τα σκυλιά. Με τους ανθρώπους είναι άκρως φυσιολογική στη συμπεριφορά της Ανάλογα με το ποσο σε ξερει ,τόσο παιζει (εμένα που πχ με ξέρει καλά με εχει ξεσκισει)

Και φυσικά ,για να σου δείξω ότι αποδέχομαι αυτό που λες, αν ήταν από εκτροφείο θα μπορούσα να ρωτήσω για το πώς είναι οι γονείς ή τα άλλα κουτάβια.
Όμως αυτό δεν θα μου έλυνε το πρόβλημα.
Απλά θα ήξερα από που προέρχεται ...
Εγω θα ήθελα να ξέρω πως ,εάν, γίνεται να ..διορθώσω λίγο την κατάσταση

Αλλά ας πουμε οτι τη βρήκα στο δρόμο για να παμε παρακατω :cool::cool:

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Δεν νομίζω ότι η ψυχολογία της ιεραρχίας μπορεί να αλλάξει εύκολα με κάποιου είδους θετικό ερέθισμα που θα προσέθετες, ή κάποια άλλη μέθοδο "ανεβάσματος".
Είναι περισσότερο ορμονοεξαρτώμενη μάλλον, οπότε θα συμφωνήσω με όσους είπαν ότι μεγαλώνοντας πιθανότατα θα αλλάξει, όταν φτάσει σε ηλικία που οι ορμόνες θα λένε "αναρριχήσου".
Μέχρι τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μην έχει αρνητικά ερεθίσματα, γιατί όταν θα έρθει η ορμονική αλλαγή, μπορεί ενδεχόμενο τραύμα να γεννήσει άσχημη "κωλοτούμπα"....

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Απλά ΔΕΝ αντιδρά ΚΑ-ΘΟ-ΛΟΥ όταν της την "πέφτουν" για κάπως πιο έντονο παιχνίδι!
Αυτό το "δεν αντιδρά καθόλου", που λες... είναι που προσπαθούμε τόση ώρα, οι φουκαράδες, να σε πείσουμε ότι ΔΕΝ ισχύει!
Αντίθετα, η σκύλα σου ΑΝΤΙΔΡΑ!!!
Παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο σήμα ηρεμίας, με τρόπο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα νηπιαγωγεία σκύλων!

Πέρα από το προφανές, πως το λευκό λερώνεται όταν πέφτει κάτω, τι ακριβώς σας "ενοχλεί" και θέλετε να διορθώσετε;
Λίγο πράγμα είναι να λερώνεται το λευκό?

...Είναι περισσότερο ορμονοεξαρτώμενη μάλλον, οπότε θα συμφωνήσω με όσους είπαν ότι μεγαλώνοντας πιθανότατα θα αλλάξει, όταν φτάσει σε ηλικία που οι ορμόνες θα λένε "αναρριχήσου"...
Αναρριχήσου (λίγο ή περισσότερο - δεν λέω "πολύ", μιάς και δείχνει να την ξέρει τη "γλώσσα")... ή, απλά, διεύρυνε την γκάμα των φιλειρηνικών προθέσεών σου (κοινώς "κάνε λίγο τον κινέζο - να μην καρφωνόμαστε")...

• Like
Reactions: mareco

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Πέρα από το προφανές, πως το λευκό λερώνεται όταν πέφτει κάτω, τι ακριβώς σας "ενοχλεί" και θέλετε να διορθώσετε;
Το λέρωμα δεν με ενοχλεί ...με ένα βούρτσισμα είναι πάλι κάτασπρη!

Θεωρώ από αυτά που ξέρω (είχα 16 χρόνια άλλο θηλυκό) κι έχω δει ,ότι ΔΕΝ είναι φυσιολογική η συμπεριφορά της. Εσείς (είδα το "σας ενοχλέι" οπότε απαντώ κι εγώ στον πληθυντικό) θεωρείτε ότι είναι στα νορμάλ πλαίσια ένα θηλυκό σκυλί 12 μηνών , να μην αντιδρά ΚΑΘΟΛΟΥ αλλά να ξαπλώνει- κάθεται κάτω ,όταν ένα άλλο σκυλί πάει να την καβαλήσει?

• Like
Reactions: jimar

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Πάμε πάλι...

Οι 3 βασικές κατηγορίες (με παραλλαγές, η κάθε μία) ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ, σε καταστάσεις που το σκυλί αισθάνεται σαν "δύσκολες", είναι: Freeze... Flight... Fight...

Εδώ, η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ είναι Freeze! Και πιθανόν να συνεχίσει να είναι με διάφορες παραλλαγές και μορφές...

Υ.Γ. Φαντάζεσαι να ήταν κάποια από τις άλλες δύο?

• Like
Reactions: mareco

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
545
516
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Είναι περισσότερο ορμονοεξαρτώμενη μάλλον, οπότε θα συμφωνήσω με όσους είπαν ότι μεγαλώνοντας πιθανότατα θα αλλάξει, όταν φτάσει σε ηλικία που οι ορμόνες θα λένε "αναρριχήσου".
Μέχρι τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μην έχει αρνητικά ερεθίσματα, γιατί όταν θα έρθει η ορμονική αλλαγή, μπορεί ενδεχόμενο τραύμα να γεννήσει άσχημη "κωλοτούμπα"....
Μπορεις σε παρακαλώ να μου το αναλύσεις αυτό ?

Αυτό το "δεν αντιδρά καθόλου", που λες... είναι που προσπαθούμε τόση ώρα, οι φουκαράδες, να σε πείσουμε ότι ΔΕΝ ισχύει!
Αντίθετα, η σκύλα σου ΑΝΤΙΔΡΑ!!!
Παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο σήμα ηρεμίας, με τρόπο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα νηπιαγωγεία σκύλων!
Πες τα σε παρακαλω να τα ακουει ο απο πανω...
Ξερεις τι πληρωσα εγω για να ειναι ετσι το σκυλι....
Ειδικη παραγγελια :LOL::LOL::LOL::LOL: , από ειδικά αίματα
Αλλα που να το καταλάβει ο bib bib....

χιουμορ κανω

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Είναι συμπεριφορά που έχω δει αρκετές φορές, άρα δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω "μη φυσιολογική".
Το λέρωμα δεν με ενοχλεί ...με ένα βούρτσισμα είναι πάλι κάτασπρη!

Θεωρώ από αυτά που ξέρω (είχα 16 χρόνια άλλο θηλυκό) κι έχω δει ,ότι ΔΕΝ είναι φυσιολογική η συμπεριφορά της. Εσείς (είδα το "σας ενοχλέι" οπότε απαντώ κι εγώ στον πληθυντικό) θεωρείτε ότι είναι στα νορμάλ πλαίσια ένα θηλυκό σκυλί 12 μηνών , να μην αντιδρά ΚΑΘΟΛΟΥ αλλά να ξαπλώνει- κάθεται κάτω ,όταν ένα άλλο σκυλί πάει να την καβαλήσει?
Είναι συμπεριφορά που έχω δει αρκετές φορές, άρα δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω "μη φυσιολογική".
Η επόμενη απορία μου είναι, εφ όσον σας ενοχλεί, γιατί αφήνεται να συμβεί;

• Like
Reactions: Amaliaz

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα