Υποταγή και σχέσεις με άλλους σκυλους

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό "επικίνδυνες φυλές" με την Στέλλα.

Αυτό που βλέπω εγώ από την γλώσσα του σώματος του Diego είναι διάθεση για σκανδαλιά και παιχνίδι!
Αυτό που διακρίνω στην γλώσσα του σώματος του Γκογκόλ ( σηκωμένη ουρά, σχεδόν κάθετος λαιμός και σηκωμένο κεφάλι) είναι επιμήκυνση του όγκου του που, σε συνδιασμό με το γρύλισμα - εμένα τουλάχιστον - μου δείχνει μια συγκρατημένη κυριαρχικότητα. Σαφώς φαίνεται πως πρόκειται για κοινωνικοποιημένο σκύλο με επίγνωση της χρήσης της επικοινωνίας και εκμετάλευση στο έπακρο του μεγέθους του, αλλά αν είχε τα μπαλάκια του πιθανότατα να άρπαζε κιόλας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να το κάνει και τώρα κάποια στιγμή.

Βεβαίως υπάρχει και η περίπτωση να κάνω και λάθος!

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
ο μαυρος σκυλος δειχνει κυριαρχικοτητα ισως,την στιγμη που το ντογκο τον πειραζει ενω αυτος τον αποφευγει.
σωστα ανεφερε α προμυθεας ''συγκρατημένη κυριαρχικότητα''

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αυτό που διακρίνω στην γλώσσα του σώματος του Γκογκόλ ( σηκωμένη ουρά, σχεδόν κάθετος λαιμός και σηκωμένο κεφάλι) είναι επιμήκυνση του όγκου του που, σε συνδιασμό με το γρύλισμα - εμένα τουλάχιστον - μου δείχνει μια συγκρατημένη κυριαρχικότητα.
Eνδιαφέρουσα άποψη! Είπα και παραπάνω οτι δεν θεωρώ οτι ο Γκογκόλ είναι πάντα στον πάτο. Εξαρτάται απο την παρέα.

Στο συγκεκριμένο βιντεάκι, ας μην ξεχνάμε οτι ο Ντιέγκο είναι ακόμα μικρούλης (1.5 έτους) ενώ ο Γκογκόλ μεστωμένος τριαντάρης (κοντεύει 3.5 ετών).

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι:
1. Συνυπάρχει αρμονικά με πολλά σκυλιά που αρπάζονται γρήγορα και δεν ανέχονται εύκολα άλλα αρσενικά.
2. Δεν εχει ξεκινήσει ποτέ καυγά, παρόλο ότι έρχεται σε καθημερινη επαφή με πολλά σκυλιά πάσης φύσεως (απο τσαμπουκαλίδικα αδέσποτα μέχρι δύσκολα δεσποζόμενα μέχρι ακοινώνητα σκυλιά καταφυγίου..... και φυσικά με πολλά φιλικά, κοινωνικοποιημένα σκυλιά).
3. Δεν έχει απαντήσει ποτέ σε επιθετική κίνηση απο άλλο σκύλο. Στο πρώτο σημάδι ενόχλησης του άλλου (απο στραβοκοίταγμα, μέχρι γαύγισμα ή ψευτοδάγκωμα) απομακρύνεται διακριτικά.
4. Απομακρύνεται επίσης απο καυγάδες άλλων σκυλιών (κάποιοι απο σας θα θυμούνται τη σκυλοβόλτα με τους δυο ΕΠ).

Ερωτήματα:

1. Συνδυάζονται τα παραπάνω με συμπεριφορά συγκρατημένης κυριαρχικότητας?
2. Σε τι διαφέρει η συγκρατημένη κυριαρχικότητα απο την ικανότητα σωστού "διαβάσματος" της ιεραρχίας και της θέσης σ'αυτήν στην εκάστοτε παρέα?

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό "επικίνδυνες φυλές" με την Στέλλα.
Ίσως ο χαρακτηρησμός μου σου ξυνίζει γιατί παραπέμπει σε απαγορεύσεις φυλών κλπ.... όμως το γεγονός παραμένει πως κάποιες φυλές είναι πιο επικίνδυνες από άλλες φυλές. Δαγκώνουν πιο εύκολα και όταν δαγκώνουν κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.

Ναι, μεν ΟΛΟΙ οι σκύλοι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι , ΟΜΩΣ όταν έχεις κάποιες φυλές, εκπαιδεύεις διπλά, και προσέχεις τριπλά.

Ίσως θα έπρεπε να βρώ πιο "κόσμιο" όρο, (βοήθησέ με) αλλά αυτός μου ήρθε εκείνη την στιγμή, ίσως γιατί είναι ο πιο ξεκάθαρος (δεν χωράει αμφιβολίες).

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Εγω παλι δεν καταλαβαινω γιατι ενα dogo "δαγκωνει πιο ευκολα" απο εναν γερμανικο... Εαν θελεις να πεις οτι δεν προειδοποιει ναι το καταλαβαινω... αλλα μονο με αυτη την εννοια!
(δεν εχω την εμπειρια της Στελλας σιγουρα, αλλα νομιζω οτι ισχυει ακριβως το αντιθετο! Ενα ισορροπημενο και υγιες dogo δυσκολα θα επιτεθει πρωτα και θα δαγκωσει εαν δεν εχει προκληθει. Ειναι πολυ "ομαδικα" σκυλια. Η συμβιωση μου με dogo (ενας ο Diego κ 2 που ειχαμε βρει στο δρομο) και η γνωριμια μου με αρκετα απο αυτα, αυτο μου εχει δειξει)

Η περιγραφη του Προμηθεα με βρισκει απολυτα συμφωνη (αλλωστε σε καθε τι που με βαζει σε σκεψεις σε σχεση με το σκυλο μου, οπως και το παιχνιδι με τον Γκογκολ, ζηταω παντα τη γνωμη του και εκεινος με ενα μαγικο τροπο μου τα κανει ολα ξεκαθαρα:D:p). Γι αυτο αλλωστε ρωτησε σε προηγουμενο ποστ μου εαν καποιος απο τους 2 τελικα δειχνει υποταγη ή οχι.

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το Ντόγκο δαγκώνει πιο εύκολα χωρίς να προειδοποιήσει καθόλου (από τον μέσο Γ.Π. ας πούμε) και έχει και πολύ μεγαλύτερη τάση να μην αφήσει αυτό που δάγκωσε (από έναν Γ.Π. ας πούμε) και φυσικά έχει και πολύ πιο δυνατό δάγκωμα (από έναν Γ.Π. ας πούμε). Επίσης έχει και τρομερό ένστικτο καταδίωξης/κυνηγιού (που έχουν λιγότεροι Γ.Π.).

Παρ' όλ' αυτά, ποτέ δεν είπα πως ΔΕΝ θεωρώ και τον Γ.Π. "επικίνδυνη φυλή".
Θεωρώ και το Χάσκυ και το Γκρέυχαουντ επικίνδυνες φυλές (ΠΟΛΥ έντονα ένστικτα κυνηγού που βγαίνουν συχνά σε δαγκώματα και μπελάδες). Λιγότερο βέβαια από τα Ντόγκο.

Last edited:

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ζητάω εκ των προτέρων συγγνώμη για το off-topic, αλλά προσωπικά θεωρώ πως το παράπλευρο που προέκυψε αποτελεί σημαντικό ζήτημα,

@Dr. Zivago

Καταλαβαίνεις ελπίζω πως το μόνο "επικίνδυνο" στο θέμα μας είναι η τοποθέτησή σου.

Ο διαχωρισμός περί "επικίνδυνων φυλών" δεν είναι γνώρισμα κυνόφιλου και είναι τόσο αστείος όσο ο ισχυρισμός πως ένα σταυροκατσάβιδο είναι πιο επικίνδυνο από ένα ίσιο.

η δε αναφορά σου πως...
Το Ντόγκο δαγκώνει πιο εύκολα χωρίς να προειδοποιήσει καθόλου (από τον μέσο Γ.Π. ας πούμε)...
δείχνει τουλάχιστον πλήρη άγνοια
διότι αφενός δεν υπάρχει καμία στατιστική που να αναφέρει επίθεση Ντόγκο σε άνθρωπο άρα και να επιβεβαιώνει αυτό που λες - αντίθετα υπάρχουν στατιστικές που αναφέρουν πολλές από τις φυλές που εσύ δεν θα χαρακτήριζες σαν επικίνδυνες,
αφετέρου γνώρισμα του Ντόγκο είναι η ιδιαίτερη κοινωνικότητα και εμπιστοσύνη στον άνθρωπο. Κατά συνέπεια δεν αρέσκεται να επιτίθεται σε ανθρώπους αν δεν το εκπαιδεύσεις για αυτόν τον σκοπό.

Τοποθετήσεις σαν την παραπάνω από ανθρώπους που υποτίθεται πως είναι στον χώρο και άρα η γνώμη τους έχει βαρύνουσα σημασία, είναι ανεύθυνες κι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα σε θεσμοθέτηση παράλογων αποφάσεων.

Η θέση σου αποτελεί ύβρυ απέναντι σε μένα τουλάχιστον!

Ευχαριστώ για το βήμα που μου δόθηκε, αλλά πραγματικά λυπάμαι...

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μα ποιός μίλησε για επικινδυνότητα προς τους ανθρώπους;
Ποτέ δεν υπονούσα κάτι τέτοιο.

Τώρα κατάλαβα γιατί "στράβωσες". Καμία σχέση. Έτσι όπως το είδες εσύ έχεις δίκιο.
Μάλιστα, τα Λάμπραντορ είναι πολύ πιο επιρρεπής στο να δαγκώσουν άνθρωπο από ένα Ντόγκο (στατιστικά μιλώντας πάντα). Υπάρχει και σχετική έρευνα (Μ.Βρετανία) που δείχνει πως τα μπεζ Λαμπραντόρ είναι τα πιο "επικίνδυνα" καθώς είναι υπεύθυνα για την μεγάλη πλεοψηφία δαγκώματων σε άνρθωπο (στην φυλή αυτή). Οι BYB και τα πάπυ-μιλς εκτρέφουν σχεδόν αποκλειστηκά μπεζ Λαμπραντόρ (σε ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ αριθμούς), ενώ τα μαύρα και κυρίως τα καφέ εκτρέφονται περισσότερο από ηθικούς εκτροφείς.

Εγώ δεν συζητούσα για επιθετικότητα σε ανθρώπους (όχι αποκλειστικά τουλάχιστον).
Ένα ζώο όπως το Λαγωνικό του Αφγκανιστάν που λατρεύει να σκοτώνει μικρότερα (ή και μεγαλύτερα συχνά) ζώα με τόσο πάθος, το χαρακτηρήζω επικίνδυνο (κι ας είναι επικίνδυνο μόνο για τις γάτες και τα σκυλιά της περιοχής που μένει). Χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση κι εκπαίδευση και προσοχή από ένα King Charles Cavalier, δεν νομίζεις;

Το θέμα μας εδώ είναι "Υποταγή και σχέσεις με άλλους σκύλους".
Εγώ έμενα σε αυτό (μην αναφέροντας το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ για επιθετικότητα προς τους ανθρώπους).

Σ'ευχαριστώ όμως που με ανάγκασες να το διευκρινήσω. Αν μπερδεύτηκες εσύ, είναι σίγουρο πως θα με παρεξηγούσαν κι άλλοι... πράγμα αρκετά επικίνδυνο!

Last edited:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Μάλιστα, τα Λάμπραντορ είναι πολύ πιο επιρρεπής στο να δαγκώσουν άνθρωπο από ένα Ντόγκο (στατιστικά μιλώντας πάντα). Υπάρχει και σχετική έρευνα (Μ.Βρετανία) που δείχνει πως τα μπεζ Λαμπραντόρ είναι τα πιο "επικίνδυνα" καθώς είναι υπεύθυνα για την μεγάλη πλεοψηφία δαγκώματων σε άνρθωπο (στην φυλή αυτή). Οι BYB και τα πάπυ-μιλς εκτρέφουν σχεδόν αποκλειστηκά μπεζ Λαμπραντόρ (σε ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ αριθμούς), ενώ τα μαύρα και κυρίως τα καφέ εκτρέφονται περισσότερο από ηθικούς εκτροφείς.
θα μπορούσες μήπως να παραθέσεις αυτήν την έρευνα?

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
εδώ είναι μια σχετική έρευνα που βρήκα στη Μ. Βρεταννία

http://www.dogbiteclaims.co.uk/dangerous-breeds.html

Το Λάμπραντορ σημειώνεται ως η λιγότερο επιθετική φυλή, ενώ δεν γίνεται καμμιά αναφορά ατα ντόγκο, καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι γράφουμε γιατί διαβάζει και κόσμος που δεν μπορεί να φιλτράρει τις πληροφορίες και θα αποκτήσει λανθασμένες εντυπώσεις.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Αν και η κακή εκτροφή των περιζήτητων λάμπραντορ έχει δημιουργήσει επιθετικά σκυλιά, τα λάμπραντορ ως φυλή δεν θεωρούνται από τις επικίνδυνες και η πιθανότητα να δαγκώσουν άνθρωπο είναι πάρα πολύ μικρές, γι'αυτό και εδώ, που υπάρχει νόμος αρκετές φυλές σκύλων να κυκλοφορούν με φίμωτρο, τα λάμπραντορ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

Είναι λίγο... κάπως... να συγκρίνεις τα ντόγκο ως γενικά κυριαρχική φυλή και τα λάμπραντορ ως γενικά ανθρωποκεντρική φυλή.... αναφέροντας μεμονομένα περιστατικά.

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6

Το Λάμπραντορ σημειώνεται ως η λιγότερο επιθετική φυλή, ενώ δεν γίνεται καμμιά αναφορά ατα ντόγκο, καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι γράφουμε γιατί διαβάζει και κόσμος που δεν μπορεί να φιλτράρει τις πληροφορίες και θα αποκτήσει λανθασμένες εντυπώσεις.
αυτο το πραγμα εχει καταντησει γελοιο υπαρχουν ερευνες για ολα τα γουστα ας μην το λεμε συνεχως

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Χάλια μου το κάνατε το νήμα!!!!:D:D

Εντάξει διευκρινίστηκε οτι μιλάμε για σχέσεις με ΣΚΥΛΟΥΣ οχι με ανθρώπους. Πάμε πάλι πίσω στο θέμα. :)

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα

Αναγράφουν τα πιο επικίνδυνα, όχι τα πιο επιθετικά. Για παράδειγμα έχουν τα G.Dane στην 9η θέση όχι επειδί είναι κυρίαρχα ή επιθετικά αλλα λόγου μεγέθους μπορεί να βλάψει άθελα του ένα παιδάκι.

"Chow Chow: this is a “one person dog”. It forms a very strong bond with one person (usually the owner)" Δεν διαφωνώ καθόλου :)

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Ο λέων έχει εκπαιδευτεί από την Έφη κ είναι τρομερά συγκρατημένος κ ήρεμος, ο dex από την άλλη παραμένει ακόμη κυριαρχικός
Διαφωνώ και στα δύο. :D Ο Λέοντας δεν είναι ούτε τρομερά συγκρατημένος, ούτε ήρεμος. Απλά έχει μάθει ότι αυτό που θέλω εγώ είναι πιο σημαντικό από αυτό που θέλει αυτός. Ο Dexter από την άλλη, το λίγο που τον είδα, δε μου φάνηκε κυριαρχικός αλλά επιθετικός και αυτό λόγω φοβίας απ' ότι έχω καταλάβει.

ΠΟΤΕ δεν υπονόησα πως δεν πρέπει σκύλοι να παίζουν μαζί (δεν υπάρχει πιο πολύτιμο πράγμα για τον σκύλο μετά την σωστή διατροφή).
Χαίρομαι που το λες αυτό. Ειδικά ο Λέοντας απολαμβάνει πολύ το παιχνίδι με άλλους σκύλους.

Τέλος, δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα με τον Γκογκόλ. Εγώ τον βρίσκω τέλειο και φυσικά χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Λέοντας δεν του έριξε 2η ματιά παρόλο που είναι ψηλούλης. Θυμάμαι και στον Σχοινιά με τη άνεση τσίγκλαγε τους τσοπάνηδες χωρίς αυτοί να στραβώσουν. Αντίθετα εγώ πρέπει να έχω συνέχεια το νου μου ποιόν θα γουστάρει και ποιον όχι το καμάρι μου.
Στο παρελθόν που είχα την υποτακτική Νοέλα, ήταν πολύ βολικό στη βόλτα που με την αντιμετώπισή της περνούσαμε απροβλημάτιστα επιθετικές αγέλες και σπάνια χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Βέβαια μου αρέσει που η Μπλου είναι πλήρως ισορροπημένη, φιλική αλλά δε θα ανεχθεί και πολλά-πολλά, γιατί την χρησιμοποιώ. :D

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο Λέοντας δεν είναι ούτε τρομερά συγκρατημένος, ούτε ήρεμος. Απλά έχει μάθει ότι αυτό που θέλω εγώ είναι πιο σημαντικό από αυτό που θέλει αυτός.
Ευγε Εφη :)
Αυτο προσπαθω να πετυχω κι εγω αλλά εχουμε δουλεια μπροστα μας.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Διαφωνώ και στα δύο. :D Ο Λέοντας δεν είναι ούτε τρομερά συγκρατημένος, ούτε ήρεμος. Απλά έχει μάθει ότι αυτό που θέλω εγώ είναι πιο σημαντικό από αυτό που θέλει αυτός. Ο Dexter από την άλλη, το λίγο που τον είδα, δε μου φάνηκε κυριαρχικός αλλά επιθετικός και αυτό λόγω φοβίας απ' ότι έχω καταλάβει.
Nαι αυτό έχει μάθει, αλλά το αποτέλεσμα ποιο είναι; Αυτό που βλέπω εγώ τουλάχιστον έξω κάθε φορά... Ότι κάνει αυτό που θες, δηλ. είναι μια χαρά ήρεμος κ συγκρατημένος, δηλ., αφήνει τον ηγέτη της αγέλης -δηλ. εσένα- να διαχειριστεί την όποια κατάσταση κ αυτό κατ εμέ είναι το πιο σημαντικό.

Με τον dex μετά το 3ο ΣΚ μαζί του -κ με όλα τα άλλα σκυλιά μαζί-, θεωρώ ότι είναι γενικά κυριαρχικός.
Τώρα όσον αφορά τα άλλα σκυλιά που θα συναντήσει έξω στη βόλτα, ναι είναι επιθετικός λόγω φόβου που έγραψες.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ο Dexter δεν είναι ακριβώς κυριαρχικός.... κτητικό θα τον έλεγα εγώ. Μονοπωλεί τη μαμά ΤΟΥ, τη σκηνή ΤΟΥ, το μπαλάκι ΤΟΥ, τη θεία ΤΟΥ τη Νατάσα κοκ. Κι αρπάζεται εύκολα..... αλλα αν τους δεις όλους μαζί πχ στο βουνό, σε ουδέτερο έδαφος να τρέχουν, δεν είναι προφανές οτι ο Dexter είναι ο αρχηγός..... (θα έλεγα οτι η Λώρα κι ο Γκογκόλ είναι συνήθως μπροστά)...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97