Υποταγή και σχέσεις με άλλους σκυλους

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Το νήμα αυτό ξεκίνησε απο εδώ.

Ο σκύλος σου δηλώνει μονήμως υποταγή και αυτό τον σώζει (φαινομενικά τουλάχιστον). Είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Επίσης, πιστεύω πως θα βελτιωνόταν πολύ η ψυχοσύνθεσή του αν δεν τον υπότασσαν τόσο συχνά οι άλλοι λυτοί σκύλοι "ψιλο-νταήδες".
Θα βγούμε οφ τοπικ, αλλά δεν ισχύει αυτό που λες. Τυχαίνει οι "καλύτεροι του φίλοι", δηλαδή αυτοί με τους οποίους παίζει καλύτερα, να είναι αρκετά κυριαρχικά αρσενικά. Ενδεικτικά σου αναφέρω απο τους συμφορουμήτες: Κάνει τρελο παιχνίδι με τους Dexter (της xotikouli), Λεων (της Νoela), Πάρη (του Νίκου), Diego (της Αμαλίας). Κανένας απο τους παραπάνω δεν τον έχει υποτάξει.....

Επίσης, ανεβαίνει πολύ ψυχολογικά οταν υπάρχει κυριαρχικό αρσενικό δίπλα του (πχ στο σκυλοπάρκο γαυγίζει τους περαστικούς οταν εχει "υποστήριξη")

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ενδεικτικά σου αναφέρω απο τους συμφορουμήτες: Κάνει τρελο παιχνίδι με τους Dexter (της xotikouli), Λεων (της Νoela), Πάρη (του Νίκου), Diego (της Αμαλίας). Κανένας απο τους παραπάνω δεν τον έχει υποτάξει.....
Αυτό απλά ΔΕΝ γίνεται. Για να τον δεχτούν, υποταγή έδειξε. Και δείχνει σε ΚΑΘΕ τους συνάντηση.

Επίσης, ανεβαίνει πολύ ψυχολογικά οταν υπάρχει κυριαρχικό αρσενικό δίπλα του (πχ στο σκυλοπάρκο γαυγίζει τους περαστικούς οταν εχει "υποστήριξη")
Λογικό. Έχει δεχτεί πως είναι ο πιο αδύναμος από όλους. ΑΥΤΟ θα ήθελα να αποφύγω αν τον είχα εγώ.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
αυτο βρε ζιβαγκο πως εξηγειται ;
ενας πολυ υποτακτικος σκυλος καβαλα πολυ κυριαρχικα αρσενικα και κανει ολη την παντομιμα και τα αλλα οχι μονο το δεχονται αλλα ουτε και το διορθωνουν

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Λογικό. Έχει δεχτεί πως είναι ο πιο αδύναμος από όλους. ΑΥΤΟ θα ήθελα να αποφύγω αν τον είχα εγώ.
Γιατί το θεωρείς αρνητικό? (με δεδομένο οτι είναι εμφανώς μέσα στην τρελή χαρά οταν βρίσκεται με τα συγκεκριμένα σκυλιά, αλλά και άλλα)
Επίσης πως θα το απεφευγες? Μη αφήνοντας τον να παίξει με τα συγκεκριμένα σκυλιά?

(το ξέρω οτι ξεφύγαμε, θα μεταφέρω τα μυνήματα αλλού αν ξεφύγουμε πολύ παραπάνω.... )

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
@ Νίκος:

Προφανώς έχουν καταλάβει πως είναι πολύ μπερδεμένος και του το συγχωρούν. Βοηθάει πολύ το ότι όλη την υπόλοιπη ώρα ζητάει συνεχώς συγνώμη.

Δεν θα το συγχωρούν όλοι οι σκύλοι όμως. Θέμα χρόνου είναι να το κάνει σε σκύλο που δεν θα περιμένει την συγνώμη του! Εκτός αν είναι πολύ διπλομάτης. Δηλαδή να το κάνει ΜΟΝΟ σε σκύλους που ξέρει ΠΟΛΥ καλά και στους οποίους ήδη έχει υποσχεθεί υποταγή με πολλούς τρόπους.

@ Kopritis:
Δεν ξέρω. Πιστεύω πως είναι πια αργά (άστον να το διασκεδάσει). Σε πιο μικρή ηλικία, ναι θα τον άφηνα να παίζει μόνο με κουτάβια και καλές θηλυκές. Αυστηρά.

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
@ Νίκος:

Προφανώς έχουν καταλάβει πως είναι πολύ μπερδεμένος και του το συγχωρούν. Βοηθάει πολύ το ότι όλη την υπόλοιπη ώρα ζητάει συνεχώς συγνώμη.
Δεν θα το συγχωρούν όλοι οι σκύλοι όμως. Θέμα χρόνου είναι να το κάνει σε σκύλο που δεν θα περιμένει την συγνώμη του!

@ Kopritis:
Δεν ξέρω. Πιστεύω πως είναι πια αργά (άστον να το διασκεδάσει). Σε πιο μικρή ηλικία, ναι θα τον άφηνα να παίζει μόνο με κουτάβια και καλές θηλυκές. Αυστηρά.
Παντως ποτέ δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία σε κουτάβια και θυληκές (ακόμα κι όταν ήταν μικρότερος, αν και κουτάβι δεν τον ήξερα)..... τις τρέλες του τις κάνει σχεδόν πάντα με μεγαλοσωμα αρσενικά (ανέφερα παραδείγματα απο το φόρουμ, αλλά εχω και πολύ περισσότερα εξωφορουμικά παραδείγματα. Επίσης έχει άπειρες συναντήσεις με αδέσποτα στο ενεργητικο του (είμαι απ'αυτόυς που δεν αποφεύγουν ποτέ συνάντηση με αδέσποτα). Δε φαίνεται μπερδεμένος. Ο τρόπος που πλησιάζει ενα καινούριο σκυλί είναι πάντα ο ίδιος.... με ουρά ψηλά, κουνιστή, ακίνητος και χωρίς να κοιτάει το άλλο κατάματα..... είναι σα να βλέπεις το μυαλό του να δουλεύει αυτές τις στιγμές και να "διαβάζει" τις διαθέσεις του άλλου σκύλου.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το άφησες στην τύχη το θέμα. Εγώ δεν θα το άφηνα στην τύχη. Θα του μάθαινα να προτιμά τις θηλικές και τα κουτάβια.
Με την ελπίδα πως θα ανέβαινε η αυτοπεπίθησή του.
Ή έστω να αποφεύγω την συνεχή υποταγή σε άλλους αρσενικούς (που τον μειώνει).

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δεν θα το συγχωρούν όλοι οι σκύλοι όμως. Θέμα χρόνου είναι να το κάνει σε σκύλο που δεν θα περιμένει την συγνώμη του! Εκτός αν είναι πολύ διπλομάτης. Δηλαδή να το κάνει ΜΟΝΟ σε σκύλους που ξέρει ΠΟΛΥ καλά και στους οποίους ήδη έχει υποσχεθεί υποταγή με πολλούς τρόπους.
Το συμπέρασμα μου απο τη συμπεριφορά του Γκογκόλ, είναι οτι η υποταγή δηλώνεται πολύ νωρίς, με το πρώτο κιολας βλέμμα. Γι'αυτό μετά του επιτρέπουν να κάνει ότι θέλει (να τους γρυλίζει, να τους ψευτοδαγκώνει, να τους κάνει υποκλίσεις/προτροπές σε παιχνίδι, να τους κυνηγάει, να τον κυνηγάνε, ακόμα και να κάνει απόπειρες εναρξης καβαλήματος - αν κι αυτό δεν επιτρεπω να το ολοκληρώσει - ). Ξέρουν ήδη οτι δεν θα διεκδικήσει την ιεραρχία, και ως εκ τούτου δεν έχουν θέμα μαζί του. Ξέρουν οτι το γρύλισμα του δεν είναι απειλή, οτι το δάγκωμα δεν είναι πραγματικό κοκ. Κάποια απο τα σκυλιά που προανέφερα είναι ιδιαίτερα ευέξαπτα και δε συγχωρούν τίποτα σε άλλους σκύλους.

Το ερώτημα μου προς τη Dr. Zhivago είναι γιατί αυτό δεν είναι επιθυμητό (το να δηλώνει υποταγή σε κυριαρχικότερο σκύλο). Δεν το κάνει πάντα σε όλους τους σκύλους, μονο στους πιο κυριαρχικούς (πχ σε πιο αδύναμη παρέα στο πάρκο, είναι συχνά εκείνος ο αρχηγός).

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μπορεί να πω κουταμάρα τώρα αλλά δεν βαριέσαι...
Αν ο σκύλος μας θεωρείτε όντως υποταγμένος (σε εμάς) τότε πιστεύω ότι δεν θα δείξει κυριαρχικότητα σε κάνενα σκύλο γιατί είναι "ακόλουθος"
Παράδειγμα, αν ο σκύλος μου είναι υποταγμένο σε μένα πως μπορεί να δείξει κυριαρχία σε άλλο σκύλο μπροστά μου?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μπορεί να πω κουταμάρα τώρα αλλά δεν βαριέσαι...
Αν ο σκύλος μας θεωρείτε όντως υποταγμένος (σε εμάς) τότε πιστεύω ότι δεν θα δείξει κυριαρχικότητα σε κάνενα σκύλο γιατί είναι "ακόλουθος"
Παράδειγμα, αν ο σκύλος μου είναι υποταγμένο σε μένα πως μπορεί να δείξει κυριαρχία σε άλλο σκύλο μπροστά μου?
Καμια σχεση. Δεν ισχυει αυτο. Τυπικο παραδειγμα η δικια μου.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
ειναι και αναλογο της φυλης , ενα τσοπανοσκυλο μπορει ποτε να μην κοιταξει τον τσοπανη ουτε στα ματια , αλλα ο χαμηλοτερος σκυλος αν κανει μαγκιες θα καταλαβει γιατι δεν πρεπει να κανει

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το ερώτημα μου προς τη Dr. Zhivago είναι γιατί αυτό δεν είναι επιθυμητό (το να δηλώνει υποταγή σε κυριαρχικότερο σκύλο). Δεν το κάνει πάντα σε όλους τους σκύλους, μονο στους πιο κυριαρχικούς (πχ σε πιο αδύναμη παρέα στο πάρκο, είναι συχνά εκείνος ο αρχηγός).
Λάθος μου. Κάπου μπερδεύτηκα και κατάλαβα πως είναι πάντα ο "κάτω απ' όλους". Αν δείχνει υποταγή μόνο επιλεκτικά (εκεί που μάλλον πρέπει) τότε είναι πολύ θετικό. Πράγματι ο σκύλος είναι "διπλομάτης", εύστροφος κι ευέλυκτος στο να καταφέρει αυτό που θέλει: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

Να ρωτήσω, έχεις παρατηρήσει αν λειτουργεί και σαν "μεσάζοντας" για να δεχτεί η παρέα του άλλο σκύλο;
Μερικοί "διπλομάτες σκύλοι" το κάνουν αυτό και πάντα με εντυπωσίαζε. Με διάφορα "κόλπα" ηρεμούν τα πνεύματα και γυρίζουν έναν επικείμενο καβγά σε παιχνίδι για όλους.

Αν είναι τέτοιος ο σκύλος σου, τον ΘΕΛΩ!

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Το άφησες στην τύχη το θέμα. Εγώ δεν θα το άφηνα στην τύχη. Θα του μάθαινα να προτιμά τις θηλικές και τα κουτάβια.
Με την ελπίδα πως θα ανέβαινε η αυτοπεπίθησή του.
Ή έστω να αποφεύγω την συνεχή υποταγή σε άλλους αρσενικούς (που τον μειώνει).
Εγώ δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα που λες Δρ. Αν μπωρείς να μου εξηγήσεις λίγο.

Γιατί τον μειώνει? Ποιος επίσης λέει ότι η αυτοπεπίθηση του είναι ριγμένη? Αφού το σκυλί φαίνετε χαρούμενο γιατι το λές αυτό? Λές να φωράει προσωπείο χαράς ενώ στην πραγματικότητα να είναι δυστηχισμένος?

Δεν γίνετε ΌΛΑ τα σκυλιά να είναι κυριαρχικά και αρχηγοί αλλιώς θα είχαμε μια ζωή καυγάδες όλοι με όλους (τα σκυλιά ενωω). Είναι κοινό γνωστό ότι υπάρχει η γνωστή food chain σε μία αγέλη, ο αρχηγός (ο Νο.1) και απο πίσω ακολουθούν οι υπόλοιποι "αριθμοί" μέχρι τον τελευταίο. Τι να κάνουμε, πάντα υπάρχει και ο απόλυτα υποτακτικός. Έτσι έχει μάθει και έτσι ζεί ευτηχισμένος στην υποτακτικότητα του, γιατί το πέρνεις σαν κακό αυτό?

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Λάθος μου. Κάπου μπερδεύτηκα και κατάλαβα πως είναι πάντα ο "κάτω απ' όλους". Αν δείχνει υποταγή μόνο επιλεκτικά (εκεί που μάλλον πρέπει) τότε είναι πολύ θετικό. Πράγματι ο σκύλος είναι "διπλομάτης", εύστροφος κι ευέλυκτος στο να καταφέρει αυτό που θέλει: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

Να ρωτήσω, έχεις παρατηρήσει αν λειτουργεί και σαν "μεσάζοντας" για να δεχτεί η παρέα του άλλο σκύλο;
Μερικοί "διπλομάτες σκύλοι" το κάνουν αυτό και πάντα με εντυπωσίαζε. Με διάφορα "κόλπα" ηρεμούν τα πνεύματα και γυρίζουν έναν επικείμενο καβγά σε παιχνίδι για όλους.

Αν είναι τέτοιος ο σκύλος σου, τον ΘΕΛΩ!
τον θες τότε!!! :D:):):):)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Θα έκανα τα πάντα να ανεβάσω την αυτοεκτίμηση ενός σκύλου που ήταν πολύ χαμηλή. Αυτό εννοούσα.
Ο συγκεκριμένος, ως φαίνεται απλά δεν είναι κυριαρχικός σκύλος - δεν είναι ότι είναι φοβιτσιάρης ή "δουλικός" (λάθος κατάλαβα στην αρχή). Προφανώς είναι κι ιδιαίτερα έξυπνος και ταλαντούχος (στο να κρίνει καταστάσεις και να διαβάζει τους άλλους σκύλους)!!

Φυσικά πάντα υπάρχει και "απόλυτα υποτακτικός" αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να τον αλλάξεις, να τον κάνεις πιο θαρραλέο (βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του).
Εγώ θα το θεωρούσα χρέος μου να προσπαθήσω.
Όπως ακριβώς θεωρώ χρέος μου να "μειώσω" έναν σκύλο που νομίζει πως είναι πάνω από ΟΛΟΥΣ.
Παν μέτρων άριστον.

Last edited:

irma

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2007
681
89
Ο Γκογκολ είναι στειρωμένος.
Είναι σχεδόν απίθανο οι άλλοι αρσενικοί να τον βλέπουν ανταγωνιστικά.
Πιο πιθανό είναι να τον γουστάρουν.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97