Υγιές οικοσύστημα και ανθρώπινη ανάπτυξη, μπορούν αυτά τα δύο να συμβαδίσουν;


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632

«Το ντοκιμαντέρ, που είναι το αποτέλεσμα 2 χρόνων γυρισμάτων σε 16 περιοχές της Ελλάδας και άλλων δύο χρόνων επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που παρέμενε επιμελέστατα κρυμμένη κάτω από τη σκόνη της αδιαφάνειας και της προπαγάνδας της πράσινης ανάπτυξης».Αυτό αναφέρουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Ο Ασκός του Αιόλου», το οποίο προβάλεται, θα αξιολογηθεί, θα κριθεί και ίσως δρομολογήσει εξελίξεις.

Στη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ αναφέρουν ακόμα:

«Με αφορμή την αλόγιστη διασπορά ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα και την ασύστολη χορήγηση αδειών σε πολυάριθμες εταιρείες εγκατάστασης αιολικών, η ομάδα παραγωγής επιδίωξε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αλλά και να καταγράψει την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές, καθώς και να μεταφέρει στο κοινό με κάθε λεπτομέρεια τις ευρύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των λεγόμενων επενδύσεων «πρώτης προτεραιότητας».
"Sponsored links"

Ο Ασκός του Αιόλου ευελπιστεί να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των κατοίκων όλων των περιοχών, που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται με πείσμα ενάντια στην υφαρπαγή και την ιδιοποίηση γης και φυσικών πόρων, για να εκφράσουν ευρύτερα την αντίθεσή τους στην καταστροφή των βουνών τους και για να φέρουν στο φως τα πραγματικά κίνητρα που τους κάνουν να εναντιώνονται στα μεγαθήρια και τις πολυεθνικές της «πράσινης τεχνολογίας» των ανεμογεννητριών.
Η ομάδα παραγωγής έκανε προτεραιότητά της να αποδείξει την αλήθεια των φωνών αυτών μέσα από τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα και να σπάσει τη σιωπή που είχε επιβληθεί από τα ΜΜΕ, να βοηθήσει το κοινό να πληροφορηθεί και να συζητά σε βάθος το τι ακριβώς συμβαίνει με τον ενεργειακό σχεδιασμό της πράσινης ανάπτυξης, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα. Σχεδιασμό που όπως φάνηκε δεν είχε στόχο, την παραγωγή καθαρής ενέργειας, την μείωση των ρύπων, την ελάττωση της χρήσης του λιγνίτη. Η πράσινη ανάπτυξη και ο τρόπος που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα σε τούτο τον τόπο, δεν συνιστά τίποτε άλλο από ένα απέραντο τραπέζι, στρωμένο με λουκούλλεια γεύματα για μεγαλοεργολάβους και επιχειρηματίες-μεγαθήρια.
Οι μόνοι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, που ολοκληρώθηκε χάρη στην εθελοντική δουλειά όλων των μελών της ομάδας παραγωγής, ήταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, καθώς και φορείς και σύλλογοι».
Πηγή
 
Last edited:


anastasiak

Well-Known Member
28 Ιανουαρίου 2013
100
244
Πηγή : Theodoros Liakos

Από καιρό θέλω να γράψω κάτι σχετικά με τα ζώα της πόλης και την επίδραση τους στην ευζωία μας. Η μεταπτυχιακή μου θέση, άλλωστε, ήταν στο αστικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης.
Πολλοί από μας θεωρούν πως δεν πρέπει να βλάπτουμε τα ζωάκια, πως «ψυχή έχουν κι αυτά» κλπ. Άλλοι λένε πως είναι βρωμιά και πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σε γενικές γραμμές η επιχειρηματολογία υπέρ, στηρίζεται σε ηθικά και ψυχολογικά επιχειρήματα. Όλοι πιστεύουμε γενικότερα πως τα ζώα της πόλης υπάρχουν χάρη στην φροντίδα, την προστασία ή απλά την ανοχή μας και πως γενικά δεν «προσφέρουν» κάτι λειτουργικό, και όλοι έχουν ως πρότυπο τις μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες…
Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής και από εντελώς ωφελιμιστική και ανθρωποκεντρική σκοπιά θα πω, πως η στοιχειώδης ευζωία μας, στις ελληνικές πόλεις, είναι εφικτή χάρη στα γατιά τους σκατζόχοιρους, τις κουκουβάγιες, τα εντομοφάγα πουλιά, τη λειτουργία με λίγα λόγια του αστικού οικοσυστήματος.
Σκεφτείτε το εξής: Ένα θηλυκό ποντίκι γεννάει κάθε 2 μήνες, μετά από κύηση 20 ημερών, γύρω στα 8 - 10 μικρά εκ των οποίων, συνήθως, τουλάχιστον τα μισά είναι θηλυκά. Τα μικρά φθάνουν σε αναπαραγωγική ηλικία μέσα σε 2 μήνες, ενώ κατά μέσο όρο ζουν 2,5 χρόνια.
Σε θερμά κλίματα και πόλεις με άφθονες πηγές τροφής (ταβέρνες, φαστ φουντάδικα, ζαχαροπλαστεία, φούρνους κλπ) άναρχη οικιστική δομή (δημιουργεί κατάλληλες θέσεις για φώλιασμα) και υψηλή πυκνότητα κατοίκων – άρα και απορριμμάτων, όπως καλή ώρα είναι οι πόλεις μας, ο ρυθμός γεννήσεων γίνεται μηνιαίος. Αν θέλετε κάντε τους υπολογισμούς και αναρωτηθείτε πως δεν μας έχουν φάει ακόμα.
Απτην άλλη, όσοι ζήσατε ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε Λονδίνα, Παρίσια, Βερολίνα κλπ δεν μπορεί να μην προσέξατε το έντονο πρόβλημα που έχουν αυτά τα μέρη με τα ποντίκια. Στο Εδιμβούργο θυμάμαι να ακούω το τρεχαλητό των αρουραίων μεταξύ της γυψοσανίδας και του ταβανιού του σπιτιού που έμενα, ενώ στο Βερολίνο περιμένοντας το μετρό αναρίθμητα μικρά ποντικάκια εμφανίζονταν πάνω στις σιδηροτροχιές ψάχνοντας για κάνα πεταμένο σνακ.
Οι πόλεις αυτές έχουν πολύ ψυχρότερο κλίμα απτις δικές μας (άρα ο ρυθμός γεννήσεων των ποντικών είναι χαμηλότερος) είναι πιο καθαρές στους εξωτερικούς χώρους από τις δικές μας και με αναλογικά λιγότερα φαγάδικα. Το πιο βασικό, οι Δήμοι ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε συστηματικές μυοκτονίες, χώρια αυτές που κάνουν οι πολίτες μόνοι τους.
Κι όμως έχουν τεράστιο πρόβλημα με τα τρωκτικά ενώ σε εμάς που τίποτα δεν γίνεται κεντρικά καθολικά και συστηματικά (ευτυχώς) και κανονικά θα έπρεπε τα ποντίκια να περπατάνε πάνω στα κεφάλια μας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Γιατί;
Γιατί έχουμε αδέσποτες γάτες κυρίως και σκαντζόχοιρους, κουκουβάγιες, γερακίνες, λαφιάτες σε περιοχές πιο στην περιφέρεια της πόλης.
Να πω πως οι γάτες κυνηγάνε ποντίκια όχι απαραίτητα επειδή πεινάνε αλλά επειδή έτσι είναι «φτιαγμένες». Στο στρατόπεδο που υπηρετούσα, η γάτα του μάγειρα – που έτρωγε καλύτερα από μας- κατά τη διάρκεια μιας 3ωρης σκοπιάς μου, έπιασε 14 ποντίκια. Είχε ανακαλύψει μια τρύπα και όποιο έβγαινε το κοπανούσε.
Τους μεγάλους αρουραίους σίγουρα δεν μπορούν να τους πιάσουν γιατί μάχονται σθεναρά. Όμως τέτοια μεγάλα ποντίκια που συχνά βλέπουμε τη νύχτα στις πόλεις είναι συνήθως γέρικα και στα τελευταία τους, με μειωμένες αισθήσεις και γι αυτό και γίνονται αντιληπτά από μας.
Πέρα όμως από την απευθείας εξόντωση, οι γάτες περιορίζουν τους ποντικούς με την παρουσία τους. Η μυρωδιά τους εμποδίζει τα ποντίκια να βγουν από τις τρύπες τους, όπου πέφτει πείνα, στα ποντίκια υπάρχει έντονο το στοιχείο του κανιβαλισμού, σε συνθήκες πείνας λοιπόν τρώνε τα μικρά τους και αυτοπεριορίζονται.
Στην ύπαιθρο τα τρωκτικά έχουν πάρα πολλούς εχθρούς. Γεράκια, κουκουβάγιες, κουνάβια, νυφίτσες, αλεπούδες, φίδια ακόμα και λύκοι τα περιορίζουν. Όμως, σε έντονα αγροτικές περιοχές συχνά υπάρχει πρόβλημα.
Πριν από χρόνια στον Έβρο είχαν αυξηθεί τόσο πολύ τα τρωκτικά που ανέβαιναν στα καρποφόρα δέντρα και τρώγανε μέχρι και τον φλοιό των δέντρων. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά.
Γιατί;
Γιατί από τα φυτοφάρμακα και τις φόλες μειώνονται πολύ οι πληθυσμού των αρπακτικών εχθρών των τρωκτικών. Επίσης το ποντικόφάρμακο που βάζουν μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει κάποιο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα όμως αυξάνει τα τρωκτικά διότι τα δηλητηριασμένα ποντίκια τρώγονται από τα αρπακτικά που δηλητηριάζονται με τη σειρά τους.
Η διαφορά είναι πως όσο ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα βρίσκεσαι τόσο λιγότερο γεννάς ενώ τόσο περισσότερο εξαρτημένα είναι τα παιδιά σου από σένα. Πχ ένα γεράκι γεννάει μια φορά το χρόνο 1-3 μικρά, αν τα ενήλικα δηλητηριασθούν τα μικρά που είναι για μήνες εξαρτημένα από τους γονείς τους πεθαίνουν. Συνεπώς, ένα δηλητηριασμένο δόλωμα για ποντίκια βλάπτει περισσότερο τους εχθρούς των ποντικιών παρά τα ίδια ως σύνολο.
Το ίδιο να ξέρετε συμβαίνει και με τα κουνούπια. Αν νομίζετε πως οι πάντα αργοπορημένοι, αν δεν έχουν σταματήσει, ψεκασμοί της περιφέρειας στα βαλτοτόπια έξω από τη Θεσσαλονίκη είναι που κάνουν τη δουλειά «πλανάσθε πλάνη οικτρά». Φυσικά και βοηθάνε, αν γίνουν, αλλά ο μόνος λόγος που δεν έχουμε νέφη από κουνούπια να προσγειώνονται πάνω μας είναι λόγω των εντομοφάγων πουλιών όπως η σταχτάρα, τα χελιδονάκια, οι μυγοχάφτες κ.α
Στην φωτογραφία είναι μια οικοδομή στην Αθήνα όπου ο αρχιτέκτονας ή ο μηχανικός δημιούργησε επίτηδες φωλιές για τις σταχτάρες (πετροχελίδονα - επειδή κάνουν τη φωλιά τους σε ρωγμές βράχων και πλέον και στο τσιμέντο). Αυτό ήταν μια κοινή σχετικά τεχνική που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τους κατασκευαστές σπιτιών και παλατιών για να υπάρχει έλεγχος των εντόμων.
Οι σταχτάρες σημειωτέον συνήθως δεν λερώνουν γύρω από τη φωλιά τους και τα αποκρίματα των μικρών τους τα μαζεύουν και τα πετάνε αλλού.
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες, το κείμενο είναι ήδη πολύ μεγάλο, αλλά πιστεύω πραγματικά πως αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας πρέπει να αντιληφθούμε το άμεσο περιβάλλον μας. Δυστυχώς η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο πολλές φορές είναι εντελώς ανάποδη από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Παραμένουμε δηλαδή, παρόλο τον καταιγισμό πληροφορίας ουσιαστικά αμόρφωτοι και επαναλαμβάνουμε λάθη επί λαθών.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Έτσι ακριβώς είναι.

Μεγάλωσα σε χωριό. Τα παλιά τα χρόνια υπήρχαν πολλές γάτες. Αλανιαρες όχι του σαλονιού. Αυτές ρύθμιζαν τον πληθυσμό των τρωκτικών. Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι γάτες έγιναν σαλονατες και την δουλειά τους την έκαναν τα δηλητήρια. Φαντάζεστε πότε ήταν καλύτερη η κατάσταση.
Τα τελευταία 3 χρόνια ζω σε σπίτι έξω από την πόλη δίπλα σε δάσος. Τα σπίτια λίγα, έχει αγρους, κάνα δυο στάνες, λίγο απ'όλα. Γύρω από το σπίτι μου εκτός από την δικιά μου γάτα, υπάρχουν πεντέξι ακόμα. Στην ζωή μου έχω αλλάξει πολλά σπίτια. Εχω ζήσει σε χωριό, σε διάφορα σπίτια στην Αθήνα και τώρα στα Χανιά είμαι στο 3ο σπίτι. Είναι 1η φορά στην ζωή μου που μέσα στο σπίτι δεν έχω βρει κανένα ζωύφιο. Μόνο κάτι νεκρά ποντίκια, σαύρες που η γάτα μου έχει την συνήθεια να τα φέρνει και να τα αφήνει έξω από την πόρτα. Δεν τα τρώει, μάλλον μου τα φέρνει σαν τρόπαια. Σαν να μου λέει το έβγαλα το μεροκάματο και σήμερα. Θα με ταΐσεις; χαχα
Τα άγρια ζώα εδώ, πολλά. Πάρα πολλα γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφους, και φέτος έχω δει πολλά φίδια. Έχουμε και λαγούς σκατζοχοιρους και πολλά άλλα αλλά επικεντρώνομαι στα αρπακτικά. Εννοείται πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με ποντίκια. Οχι πως δεν έχει, άλλωστε είναι απαραίτητα ώστε να έχουν τροφή τα ζώα που ανέφερα πριν ώστε να διατηρηθεί η αλυσίδα της φύσης αλλά δεν δημιουργούν πρόβλημα. Έχω και κηπο με διάφορα κηπευτικά (εννοείται βιολογικά) και ποτέ δεν έχει πειραχτεί τιποτα. Αντιθέτως έχω δει σε χωριό τα ποντίκια να τρώνε μέχρι και τα πορτοκάλια πάνω στα δέντρα.
Όσο λιγότερο παρεμβαίνει ο ανθρωπος, τόσο η φύση αυτορυθμίζεται καλύτερα. Λίγο πολύ το ίδιο ισχύει και στις πόλεις.

Σήμερα είδα και μια εικόνα (εγώ το έχω δει πολλές φορές αλλά στους περισσότερους θα έκανε μεγάλη εντύπωση), ένα γεράκι που πετούσε και με τα πόδια του κρατούσε ένα φίδι. Μεζε για τα γερακοκουταβα.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Στην Ελλάδα έχουμε ένα είδος φιδιού που ονομάζεται σπιτοφιδο.
Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στις Κυκλάδες κάποτε τα μάζευαν και τα έβαζαν μέσα στις αποθήκες τους. Ο λογος που το έκαναν ήταν για να τρώνε τα ποντίκια που έμπαιναν στις αποθήκες.

Πόσοι θα τολμούσαν να το κάνουν σήμερα;
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.380
10.544
Athens
Έτσι ακριβώς είναι.

Μεγάλωσα σε χωριό. Τα παλιά τα χρόνια υπήρχαν πολλές γάτες. Αλανιαρες όχι του σαλονιού. Αυτές ρύθμιζαν τον πληθυσμό των τρωκτικών. Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι γάτες έγιναν σαλονατες και την δουλειά τους την έκαναν τα δηλητήρια. Φαντάζεστε πότε ήταν καλύτερη η κατάσταση.
Τα τελευταία 3 χρόνια ζω σε σπίτι έξω από την πόλη δίπλα σε δάσος. Τα σπίτια λίγα, έχει αγρους, κάνα δυο στάνες, λίγο απ'όλα. Γύρω από το σπίτι μου εκτός από την δικιά μου γάτα, υπάρχουν πεντέξι ακόμα. Στην ζωή μου έχω αλλάξει πολλά σπίτια. Εχω ζήσει σε χωριό, σε διάφορα σπίτια στην Αθήνα και τώρα στα Χανιά είμαι στο 3ο σπίτι. Είναι 1η φορά στην ζωή μου που μέσα στο σπίτι δεν έχω βρει κανένα ζωύφιο. Μόνο κάτι νεκρά ποντίκια, σαύρες που η γάτα μου έχει την συνήθεια να τα φέρνει και να τα αφήνει έξω από την πόρτα. Δεν τα τρώει, μάλλον μου τα φέρνει σαν τρόπαια. Σαν να μου λέει το έβγαλα το μεροκάματο και σήμερα. Θα με ταΐσεις; χαχα
Τα άγρια ζώα εδώ, πολλά. Πάρα πολλα γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφους, και φέτος έχω δει πολλά φίδια. Έχουμε και λαγούς σκατζοχοιρους και πολλά άλλα αλλά επικεντρώνομαι στα αρπακτικά. Εννοείται πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με ποντίκια. Οχι πως δεν έχει, άλλωστε είναι απαραίτητα ώστε να έχουν τροφή τα ζώα που ανέφερα πριν ώστε να διατηρηθεί η αλυσίδα της φύσης αλλά δεν δημιουργούν πρόβλημα. Έχω και κηπο με διάφορα κηπευτικά (εννοείται βιολογικά) και ποτέ δεν έχει πειραχτεί τιποτα. Αντιθέτως έχω δει σε χωριό τα ποντίκια να τρώνε μέχρι και τα πορτοκάλια πάνω στα δέντρα.
Όσο λιγότερο παρεμβαίνει ο ανθρωπος, τόσο η φύση αυτορυθμίζεται καλύτερα. Λίγο πολύ το ίδιο ισχύει και στις πόλεις.

Σήμερα είδα και μια εικόνα (εγώ το έχω δει πολλές φορές αλλά στους περισσότερους θα έκανε μεγάλη εντύπωση), ένα γεράκι που πετούσε και με τα πόδια του κρατούσε ένα φίδι. Μεζε για τα γερακοκουταβα.
Οι γάτες ακόμη και αν ταίζονται σε σπίτι είναι κυνηγοί. Οι σαλονάτες γάτες απλώς δεν έχουν την ευκαιρία σε ένα κλειστό χώρο να κυνηγήσουν αλλά αν βγουν έξω θα κάνουν πάρτυ. Η μία γάτα μου όσο ήμουν σε διαμέρισμα ήταν μαμούχαλη - δεν μπορούσε να πηδήξει ούτε έως τον πάγκο της κουζίνας. Όταν απέκτησε κήπο έγινε αδυσώπητη δολοφόνος - δεν επιβιώνει τίποτα ζωντανό πλέον.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Σίγουρα τα ένστικτα υπάρχουν.
Βεβαίως είναι αλλιώς να το εξασκούν καθημερινά αλλά υπάρχουν.
Η δικιά μου γάτα η οποία την ταΐσω καθημερινά, συνήθως πατέ γιατί λόγο προβλήματος στα ούλα, της έβγαλα τα δόντια εκτός από τα μπροστινά και δυσκολεύεται να φάει κάτι άλλο, δεν αφήνει τίποτα. Έχει γίνει ο τρόμος σε ποντίκια, σαύρες, έντομα. Αν είχε τα δόντια της φαντάζομαι πως θα τα έτρωγε. Τώρα μου τα αφήνει στην πόρτα χαχα

Είναι διαφορετικό πάντως η γάτα να αγωνίζεται για την τροφή και την επιβίωση της γενικότερα και διαφορετικό να το βρίσκει έτοιμο.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.743
7.257
Στην Ελλάδα έχουμε ένα είδος φιδιού που ονομάζεται σπιτοφιδο.
Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στις Κυκλάδες κάποτε τα μάζευαν και τα έβαζαν μέσα στις αποθήκες τους. Ο λογος που το έκαναν ήταν για να τρώνε τα ποντίκια που έμπαιναν στις αποθήκες.

Πόσοι θα τολμούσαν να το κάνουν σήμερα;
Από την αρχαιότητα. Οικουρος οφις. Δε θυμάμαι πού στο σχολείο αρχαία το συναντήσαμε κ μου έχει αποτυπωθεί τόσα χρόνια, μου είχε κάνει μάλλον εντυπωση η συμβιωτική σχέση.

Είναι τόσο αυτονόητο και βασικό για μένα αυτό που περιγράφετε που δεν τη χωράει ο νους μου αυτή την πλήρη εξολόθρευση χλωρίδας κ πανίδας στα αστικά περιβάλλοντα (χώρις κάποιο λόγο, δλδ υπερβολική αύξηση του πληθυσμού - αν κ αυτή όπως βλέπουμε από το κείμενο της Αναστασίας είναι αλυσίδα, αποτέλεσμα άλλης παρέμβασης).
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
35
Νέο Ψυχικό
Το πρόβλημα νομίζω ξεκίνησε από τη στιγμή που ο άνθρωπος θεώρησε εαυτόν ανώτερο από τη φύση, νομίζοντας ότι μπορεί να την ορίσει και να ρυθμίσει τα πράγματα καλύτερα, και θέτοντας εαυτόν εκτός της τροφικής αλυσίδας θεωρώντας ότι είναι ανώτερος από αυτή. Ως αποτέλεσμα, δεν νοιαζόμαστε πλέον να προστατεύσουμε τη φύση και να την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά που κάνει εκατομμύρια χρόνια (όταν εμείς είμαστε βρέφη μπροστά της) νομίζοντας ότι ό,τι αλλαγή γίνεται/θα γίνει σε αυτή δεν θα έχει αντίκτυπο σε εμάς. Η αστικοποίηση έκανε μεγάλο κακό, μας απομάκρυνε από τη γη, ξεχάσαμε πως τα πάντα είναι ένας κύκλος και μια αλυσίδα και εμείς κομμάτι αυτής. Σταματήσαμε να σεβόμαστε ό,τι μας θρέφει. Τις συνέπειες έχουμε αρχίσει ήδη να τις βλέπουμε και θα τις δούμε και σε μεγαλύτερο βαθμό όσο περνάνε τα χρόνια. Ίσως τότε καταλάβουμε, αλλά ίσως τότε να είναι πλέον αργά. Μακάρι να μπορούσαμε να θυμόμαστε ότι η φύση χωρίς εμάς μια χαρά τα καταφέρνει, εμείς πάλι χωρίς τη φύση δεν θα αντέξουμε για πολύ.

ΥΓ: Εξαιρετικά ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα και όλες οι απόψεις και πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.455
12.888
Aθήνα
Κάτι αντίστοιχο δεν κάνουμε τώρα με την "ανθρωπογενη" κλιματική αλλαγή;

Θεωρούμε πως είμαστε πέρα και πάνω από κάθε φυσική λειτουργία, είμαστε σε θέση να ρυθμίζουμε το κλίμα και ταυτόχρονα να το επαναφέρουμε εκεί που θέλουμε και γουστάρουμε. Και όλα αυτά "παίζοντας" με το διοξειδιο του ανθρακα.

Παρόλο που υπάρχουν αβεβαιότητες για πολύπλοκους μηχανισμούς της φύσης που ρυθμίζουν το κλίμα, είμαστε πεπεισμένοι πως το co2 είναι η αιτία της όποιας αλλαγής. Άσχετα εάν οι προηγούμενες αλλαγές του κλίματος δεν φαίνεται να είχαν σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά με μηχανισμούς που ακόμα δεν ξέρουμε με βεβαιότητα πως λειτουργούν.

Οποιαδήποτε δε προσπάθεια εξήγησης του φαινομένου πέρα από το κακό co2, θεωρείται εξ αρχής καταδικασμενη και όποιος τολμήσει να την αναπτύξει, είναι γραφικός και "εκπρόσωπος" των συμφερόντων των λιγνιτικων μονάδων.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι οι αμολυντοι...

Η επικρατούσα άποψη (ή καλύτερα δόγμα) εκφράζεται με τέτοιο τρόπο και ένταση, που δεν αφήνει περιθώρια στο να μην την συνδέσει κανείς με τις ΑΠΕ.

Υπαρχει consensus λένε, λες και η επιστήμη λειτουργεί με κανόνες πλειοψηφίας και όχι επιστημονικων δεδομένων και αποδείξεων.
Αφού το λένε όλοι, έτσι θα είναι.

Για να μάθει κανείς τι συμβαίνει με το κλίμα και αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενους παρέμβασης ή μιας φυσικής διαδικασίας, χρειάζεται βαθεια επιστημονική γνώση, που δυστυχώς λίγοι κατέχουν. Ακόμα δε πιο λίγοι είναι αυτοί οι επιστήμονες που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα και στα όποια συμφέροντα.

Και στην μέση (όπως συμβαίνει πάντα) ο απλός κόσμος που θα ακούσει αυτό που λένε οι ειδικοί.

ΑΠΕ λοιπόν it is.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.743
7.257
Η επιστήμη λειτουργεί χειρότερα από ότι περιγράφεις @Yorkaddict. Κι όμως λειτουργεί με κανόνες πλειοψηφίας, αλλά ως προς τι:

Για να ζήσει ο επιστήμονας, και να έχει κ μια ερευνητική ομάδα, μπορεί να το κάνει αποκλειστικά κ μόνο με επιδοτήσεις. Ιδιωτικές (εταιρείες) κ κρατικές/διακρατικές.

Και οι δύο είναι plagued από το εξής: δεν πας και λες κοίτα, έχω μια καταπληκτική/χρήσιμη μακροπρόθεσμα ιδέα, ζητάω grant. Έρχονται αυτοί οι ίδιοι που δίνουν τα λεφτά, κοιτάνε τι είναι hot αυτό τον καιρό (είναι το co2? Εκεί θα τα χώσουμε τα λεφτά) και σου λένε προκηρύσσω επιδότηση για να κάνετε ΑΥΤΟ. Δεν έχεις ευχέρεια να κάνεις δλδ το επόμενο βήμα σε κάτι. Πρέπει να παλέψεις να το αναδείξεις μέσα από τα πλαισια στα οποία σε βάζουν. Ή να περιμένεις να συμβεί κάτι για να ρθει στην επιφάνεια μια ανάγκη που θα χρειαστεί λυση σχετική με αυτό που θέλεις να ερευνήσεις. Και το τελευταίο είναι δυστυχώς πιο εφικτό κ πιο συχνό από το πρώτο...

Και δεν έχει να κάνει τόσο με συμφέροντα, να πας δλδ κόντρα σε συμφέροντα. Τα συμφέροντα μπορεί να αποκρύψουν κάτι που θα προκύψει. Το μεγαλύτερο "κακό" είναι ότι είναι πολύ δύσκολο στο τρέχον ερευνητικό σύστημα να κάνεις καν την αρχή.

Εκτός βέβαια κι αν είσαι "σελέμπριτυ" στον τομέα σου.

Δλδ όλα, ακόμα κ η επιστήμη, είναι έρμαια του popularity. Περισσότερο απο κάθε άλλο παράγοντα.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Εδώ όμως μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία για bottom up ερευνα, μόλις βγάλουμε τα πορίσματα για το υγιές οικοσύστημα και την ανθρώπινη ανάπτυξη, να κάνουμε μια δημοσίευση, μια ανακοίνωση κατιτίς και να τρίξουν μερικές καρέκλες
 
  • Like
Reactions: Hammer


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Διαφορετικά, ανακυκλωσε κάνα πλαστικό καλαμάκι και κοιμήσου ήσυχος.
 




Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Κάτι αντίστοιχο δεν κάνουμε τώρα με την "ανθρωπογενη" κλιματική αλλαγή;

Θεωρούμε πως είμαστε πέρα και πάνω από κάθε φυσική λειτουργία, είμαστε σε θέση να ρυθμίζουμε το κλίμα και ταυτόχρονα να το επαναφέρουμε εκεί που θέλουμε και γουστάρουμε. Και όλα αυτά "παίζοντας" με το διοξειδιο του ανθρακα.

Παρόλο που υπάρχουν αβεβαιότητες για πολύπλοκους μηχανισμούς της φύσης που ρυθμίζουν το κλίμα, είμαστε πεπεισμένοι πως το co2 είναι η αιτία της όποιας αλλαγής. Άσχετα εάν οι προηγούμενες αλλαγές του κλίματος δεν φαίνεται να είχαν σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά με μηχανισμούς που ακόμα δεν ξέρουμε με βεβαιότητα πως λειτουργούν.

Οποιαδήποτε δε προσπάθεια εξήγησης του φαινομένου πέρα από το κακό co2, θεωρείται εξ αρχής καταδικασμενη και όποιος τολμήσει να την αναπτύξει, είναι γραφικός και "εκπρόσωπος" των συμφερόντων των λιγνιτικων μονάδων.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι οι αμολυντοι...

Η επικρατούσα άποψη (ή καλύτερα δόγμα) εκφράζεται με τέτοιο τρόπο και ένταση, που δεν αφήνει περιθώρια στο να μην την συνδέσει κανείς με τις ΑΠΕ.

Υπαρχει consensus λένε, λες και η επιστήμη λειτουργεί με κανόνες πλειοψηφίας και όχι επιστημονικων δεδομένων και αποδείξεων.
Αφού το λένε όλοι, έτσι θα είναι.

Για να μάθει κανείς τι συμβαίνει με το κλίμα και αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενους παρέμβασης ή μιας φυσικής διαδικασίας, χρειάζεται βαθεια επιστημονική γνώση, που δυστυχώς λίγοι κατέχουν. Ακόμα δε πιο λίγοι είναι αυτοί οι επιστήμονες που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα και στα όποια συμφέροντα.

Και στην μέση (όπως συμβαίνει πάντα) ο απλός κόσμος που θα ακούσει αυτό που λένε οι ειδικοί.

ΑΠΕ λοιπόν it is.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση απο την καθηγήτρια Valentina Zharkova για τον Ήλιο και τον τεράστιο ρόλο του στις αλλαγές του κλίματος στην Γή

Η επιστήμη λειτουργεί χειρότερα από ότι περιγράφεις @Yorkaddict. Κι όμως λειτουργεί με κανόνες πλειοψηφίας, αλλά ως προς τι:

Για να ζήσει ο επιστήμονας, και να έχει κ μια ερευνητική ομάδα, μπορεί να το κάνει αποκλειστικά κ μόνο με επιδοτήσεις. Ιδιωτικές (εταιρείες) κ κρατικές/διακρατικές.

Και οι δύο είναι plagued από το εξής: δεν πας και λες κοίτα, έχω μια καταπληκτική/χρήσιμη μακροπρόθεσμα ιδέα, ζητάω grant. Έρχονται αυτοί οι ίδιοι που δίνουν τα λεφτά, κοιτάνε τι είναι hot αυτό τον καιρό (είναι το co2? Εκεί θα τα χώσουμε τα λεφτά) και σου λένε προκηρύσσω επιδότηση για να κάνετε ΑΥΤΟ. Δεν έχεις ευχέρεια να κάνεις δλδ το επόμενο βήμα σε κάτι. Πρέπει να παλέψεις να το αναδείξεις μέσα από τα πλαισια στα οποία σε βάζουν. Ή να περιμένεις να συμβεί κάτι για να ρθει στην επιφάνεια μια ανάγκη που θα χρειαστεί λυση σχετική με αυτό που θέλεις να ερευνήσεις. Και το τελευταίο είναι δυστυχώς πιο εφικτό κ πιο συχνό από το πρώτο...

Και δεν έχει να κάνει τόσο με συμφέροντα, να πας δλδ κόντρα σε συμφέροντα. Τα συμφέροντα μπορεί να αποκρύψουν κάτι που θα προκύψει. Το μεγαλύτερο "κακό" είναι ότι είναι πολύ δύσκολο στο τρέχον ερευνητικό σύστημα να κάνεις καν την αρχή.

Εκτός βέβαια κι αν είσαι "σελέμπριτυ" στον τομέα σου.

Δλδ όλα, ακόμα κ η επιστήμη, είναι έρμαια του popularity. Περισσότερο απο κάθε άλλο παράγοντα.
Απο το πρώτο λεπτό του βίντεο (στην εισαγωγή απο 0-55 δευτερόλεπτα), μπορούμε να καταλάβουμε πολλά απο αυτά που αναφέρεις, άκου τι της λέει "μεταξύ σοβαρού κι αστείου"...και δες πόσο άβολα φαίνεται να νιώθει η ίδια... "I hope you REMEMBER not to say anything that might put you in our...."
Έτσι πάει.
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Revealed: why meat processing plants are the ideal incubator of the coronavirus
Ο τρομερός κορονοϊός συνεχίζει να χτυπά ακατάπαυστα! Επιλεκτικά όμως το παλιόπραμα!! Τα έχει βάλει με τα σφαγεία και τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος που κλείνουν το ένα μετά το άλλο σε όλο τον κόσμο...
Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στους παραγωγούς και γενικώς στην βιομηχανία του κρέατος; Όχι τις καλύτερες φαντάζομαι...
Δεν πειράζει μωρέ, τι να κάνουμε τώρα, ίσως πρέπει να μειώσουμε(ή και να κόψουμε τελείως) το κρέας για ένα διάστημα, μέχρι να κάνουμε το εμβόλιο μας...και μετά βλέπουμε.......
Δεν χρειάζεται πανικός, η πείνα παλεύεται, θα συνηθίσουμε...
Και στην τελική καλύτερα να πας από πείνα και υγιής παρά απο κορονοϊό!
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Για να μην αρχίζουμε με τέτοιες κινδυνολογίες όμως, υπάρχουν λύσεις και πολύ καλές μάλιστα! Όχι, δεν θα πεινάσουμε ρε! Το ξέρατε ότι υπάρχει πλέον κρέας από λαχανικά;! Ναι κανονικό κρέας, από φακές, φασόλια, μπρόκολα, πατάτες....αν τα ανακτέψεις όλα αυτά στο μπλέντερ και τα κάνεις μπιφτέκι μετατρέπονται σε κρέας! Mind-boggling που λένε και στα χωριά! Παλιά το έλεγαν μπιφτέκι λαχανικών οι αμόρφωτοι κτεατοφάγοι...ξύπνα ρεεεεε κρέας είναι!!
Και αυτό δεν είναι τίποτα, έρχεται και το εργαστηριακό κρέας από κυτταρική καλλιέργεια στο εργαστήριο! Ακόμα πιό υγιεινό!!!
Όλα καλά λοιπόν!
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Οι αρχες στο Τρεντο της Ιταλιας εχουν διαταξει τη θανατωση αρκουδας που επιτεθηκε σε δυο πεζοπορους.
Δειτε ενα εντυπωσιακο βιντεο που δειχνει πως ενας 12χρονος απομακρυνεται απο μια αρκουδα

 
Last edited:


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.455
12.888
Aθήνα
  • Sad
  • Angry
Reactions: spyv and Hammer


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Πολύ ωραίος μύθος των Haudenosaunee για έναν κυνηγό και τους πιστούς σκύλους του που θυσιάστηκαν για να του σώσουν την ζωή.
Η ιστορία αυτή εχεί πιστεύω πολλά και σημαντικά μυνήματα για τον άνθρωπο, τον σκύλο και την μονάδικη σχέση μας, αλλά δεν θα σας την χαλάσω αναλύοντας τις δικές μου σκέψεις και συμπεράσματα ;)
 
  • Like
Reactions: medusa