Όμορφα νέα για τον πλάτανο μας.
Σήμερα το πρωί στη σκυλοβόλτα πέτυχα 3 ανθρώπους να μετράνε τον πλάτανο και την περιοχή πέριξ.
Είπα να μην πω τίποτα, αλλά με έκαιγε μη γίνει κανά κακό (μην τον κόψουν δλδ), οπότε δεν κρατήθηκα και ρώτησα τι γίνεται.
Μου απάντησαν ότι τον μετράνε για να εκτιμήσουν τη στατικότητα και να προσδιορίσουν την ηλικία του με κάποια ακρίβεια και κατόπιν να προσπαθήσουν να τον ανακηρύξουν μνημείο φύσης!
Πολύ χάρηκα. Ελπίζω να τα καταφέρουν!
Μάλλον τα καταφέρανε!
Πού βρίσκονται και ποια είναι η μακραίωνη ιστορία τους.
parallaximag.gr
4 είναι τα πλατάνια της Θεσσαλονίκης που θα ανακηρυχθούν μνημεία φύσης, 4 που γλιτώσαν την αστική "ανάπτυξη" - τσιμεντοποιηση εδώ κ αιώνες (εντάξει, τεράστιο ρόλο παίζει κ το ότι γλίτωσαν τη μεγάλη φωτιά που ισοπέδωσε την πόλη το 1917).
Το δικό μας πλατανάκι είναι το πιο νεαρούλι, μόλις (!) 205 ετών, αλλά και το πιο μεγάλο (είναι κ αυτό που απεικονίζεται στη φώτο του άρθρου), ενώ στα κάστρα, αφού γλίτωσε κ τη φωτιά και η περιοχή είναι πολύ πιο "αγνή" από άποψη αστικής ανάπτυξης ζει ένας πλάτανος 828 ετών!!
Την επόμενη φορά που θα περάσετε από κάποια από τις περιοχές αυτες, ψάξτε τα, σταθείτε ένα λεπτό και όχι μόνο θαυμάστε, αλλά απολαύστε τα. Είναι ζωοφόρα έργα τέχνης της φύσης και ζωντανά κομμάτια ιστορίας κ είμαστε πολύ τυχεροι που σώζονται κ ξεπετάγονται μέσα από το απέραντο τσιμέντο.
Δεν ξέρω δυστυχώς που είναι το πλατάνι στα Κάστρα, ελπίζω να βγει ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου σχετικό, ή ακόμα καλύτερα να σημειωθούν στο gmaps. Toυ τούρκικου προξενείου δεν το θυμάμαι τώρα ακριβώς που είναι, εχω μια εντύπωση ότι είναι μέσα στο προξενείο ή ακριβώς απ'έξω στο πλάι, όχι επί της Αγ. Δημητρίου αλλά επί της κάθετης οδού. Το πλατάνι της Ναυαρίνου είναι κρυμμένο στο βάθος ενός χωμάτινου παραχώματος απέναντι από το συντριβάνι με το παιδάκι που κατουράει
), κολλημένο με το σπιτάκι του φύλακα των αρχαίων. Είναι τελείως παραχωνιασμένο αλλά το καταλαβαίνεις φουλ όταν σε μια μέρα κάυσωνα περνάς από το σημείο και έχει μια παχειά σκιά και δροσιά. Το πλατάνι του Λευκού Πύργου βρίσκεται στην πλατεία Τσιρογιάννη (πλατεία του Ντορέ), δίπλα ακριβώς από το τελευταίο περίπτερο πριν τον Πύργο επί της Π. Μελά.