1. Το θέμα ειναι ότι όταν δε της γαυγισει το άλλο θηλυκό δε θα βγάλει επιθετικότητα ή τουλάχιστον δε το έχει κάνει ακόμα!
2. Με το λουρι εχουμε τον ελεγχο και δεν κανει καμια κινηση!
3. Αλλο η φυλη έχει ταμπεραμέντο κλπ και άλλο κάνει μόνο για καναπέ και κυνομαχιες...!
4. Σωματοφυλακη ας μη κάνει αλλα δεν ειναι μικρη για να πούμε αν μπορει να βγάλει κάποια φύλαξη μπροστά σε απειλή της οικογένειας;
Αργυρώ,
1. Θα μπορούσαμε να μιλάμε, επί του θέματος επί ώρες... δεν είναι το "αν δεν της γαυγίσει", αλλά το "αν δεν της γαυγίσει με συγκεκριμένο τρόπο"... δεν είναι όλα τα γαυγίσματα ίδια (όπως τα αντιλαμβάνονται τα σκυλιά), έστω κι αν εμείς τα θεωρούμε ίδια...
2. Αυτό είναι πολύ θετικό! Αλλά, ακόμα είναι κουταβίτσα και πρέπει να το έχεις υπόψη σου...
3. Εντάξει, για να το θέσω προσεκτικά... εσύ ζητάς έναν Ελληνα εκπαιδευτή, με κοινονικότητα, περίπου, "Αγγλοσάξονα" (politically correct, δηλαδή)... και δεν έχεις άδικο, εδώ που τα λέμε, αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο...
Θα μπορούσε κάποιος να σου πει δηλαδή ότι (το τυπικό δείγμα) έχει υψηλό ταμπεραμέντο, είναι "αλοιφή" με τους ανθρώπους (και, κυρίως, με τους δικούς του - έως γελωτοποιός), αλλά έχει "θεματάκια" με τα υπόλοιπα σκυλιά, κυρίως του ίδιου φύλου...
Και εδώ που τα λέμε (και συγχώρεσέ με που χρησιμοποιώ πάντα αυτά τα παραδείγματα!), παρότι η φυλή του κούταβού μου
δεν εκτράφηκε για κυνομαχίες (είχε σημαντικότερη εργασία - αλλά, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος)... μπορεί άνετα να περιγραφτεί (επίσης) έτσι, από ένα εκπαιδευτή που είναι λιγάκι "brutal": Είναι για καναπέ και για κυνομαχίες... και όχι μόνο... τα έχω ακούσει κι εγώ αυτά... έχω ακούσει
πολλά "μαργαριτάρια",
αλλά δεν το κάνω θέμα...
4. Ναι, είναι μικρή... πολύ μικρή ακόμα!
Εσένα πρέπει να σου εντυπωθεί μόνο το εξής: Κάθε σκύλος (και, ιδίως, σκύλα - και, μάλιστα, φυλής με ισχυρό ταμπεραμέντο - όπως η δική σου) που "σέβεται τον εαυτό του"... δεν υπάρχει περίπτωση να αντιληφθεί πως η οικογένειά του είναι σε κίνδυνο... και να μην (προσπαθήσει, τουλάχιστον να) κάνει την κίνηση να τους υπερασπιστεί!
1. ...Παιδιά μιλάμε για ενα κουτάβι 10 μηνών.. πώς γίνεται να ξέρουμε τι θα κάνει σε λίγους μήνες αφου ακόμα διαμορφώνεται?!
2. Τα έγραψα όλα αυτά όχι γιατί με προβληματίζει τόσο το κουτάβι μου όσο για τα λεγόμενα του εκπαιδευτή μας που τόσο καιρό είμασταν μια χαρά και τώρα ξαφνικά αφήνει ελεύθερο το σκύλο ενώ βλέπει την άλλη σκύλα να γαυγίζει εχθρικά... και μας λέει ξαφνικά οτι το σκυλί είναι επιθετικό...
3. ...δηλαδή πόσοι απο εσάς που έχετε άλλες φυλές με αντίστοιχο ταμπεραμέντο οταν ηταν 10 μηνών δεν είχατε θέμα με άτομα του ίδιου φύλου ειδικά αν ηταν μη φιλικά πρός το δικό σας?
4. ...δε περιμένω να έχει το χαρακτήρα ενός λαμπ ή ενός πάγκ...
5. αλλά ξαφνικά χωρίς να δούμε όλα τα δεδομένα να πούμε οτι φταίει η φυλή και είναι κ@λόσκυλα...
1. Δεν το ξέρουμε με σαφήνεια... αλλά, πίστεψέ με, κάτι "βλέπουμε" (οι επαγγελματίες, εννοείται)... είναι οι λεγόμενες αποχρώσες ενδείξεις!
2. Με σαφήνεια σου λέω ότι έκανε λάθος... και διόρθωσε το λάθος του, με άλλο ένα λάθος...
Ομως, όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη...
3. Παρών!!!
Και, μάλιστα, όχι μόνο του ιδίου φύλου... και (σημαντική διαφοροποίηση!) όχι πάντα του ιδίου φύλου...
4. Μην ορκίζεσαι... κρύβε λόγια...
θα σας γράψω σε άλλο θέμα (ενοχλήσεις στη βόλτα) ακριβώς πάνω σ' αυτό...
5. Σε παραπέμπω και πάλι, στον ...Αγγλοσάξωνα επαγγελματία!
...Σκέφτεστε να απευθυνθείτε σε κάποιον άλλον για ιδιαίτερα μαθήματα ΒΥ ή κ άλλο ένα course από ομαδικά;
Η φίλη μου η Νατάσσα, με την "τετράγωνη" λογική! Το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ...
1. Μου έλεγε οτι είναι κυριαρχική και οτι αυτό είναι κάτι που μπορούν να της το κόψουν μόνο τα άλλα σκυλιά...
2. ...Εμπειρία έχει μεγάλη ναι και γι'αυτό τον διαλέξαμε αλλά έχει και το αλάθητο?
3. ...Γιατί την άφησε ελεύθερη ενώ έβλεπε οτι είχε κεντράρει την άλλη που γαύγιζε?
Δεν πρέπει ο εκπαιδευτής να τα βλέπει αυτα?
1. Αν και δεν μου πέφτει λόγος... απλά, επειδή έχω δει "αυτά τα έργα", λίγο νωρίτερα από σένα...
Διαφωνώ, εν μέρει: Τις διορθώσεις και την κακή συμπεριφορά προσέγγισης, ναι, μπορούν να την "διορθώσουν" τα άλλα (κυρίως, ενήλικα) σκυλιά, αλλά όχι μόνο αυτά! Κυρίως, μπορείς να την διορθώσει ο άνθρωπος (ιδιοκτήτης και επαγγελματίας), με το σύστημα, τη μέθοδο και την επιμονή - υπομονή...
Ομως, να μπορέσει κάποιος (είτε σκύλος, είτε άνθρωπος) να "κόψει" την κυριαρχική συμπεριφορά, είναι (σχεδόν) αδύνατον... εκτός αν "σπάσει" το σκύλο... γιατί η "κυριαρχικότητα" δεν είναι συμπεριφορά... είναι γονίδια, είναι ταμπεραμέντο...
2. Κανείς δεν έχει το "αλάθητο"... μόνο ο Πάπας!
Ακόμα και αυτούς που εμπιστευόμαστε - σεβόμαστε απόλυτα, πρέπει να τους "τσεκάρουμε"... πρέπει να τους αμφισβητούμε, μέχρι του σημείου που, είτε θα καταλάβουμε ότι είναι σωστοί (σε συγκεκριμένο θέμα), είτε θα διαπιστώσουμε ότι είναι λάθος...
3. Το "γιατί", δεν το ξέρω... το ότι αυτά πρέπει να τα βλέπει εκ των προτέρων, συμφωνώ...
Αργυρω καλωσηρθες στο "κλαμπ των επικινδυνων φυλων"...
ηρεμησε... η Μουκα ειναι μια χαρα σκυλα... αυτο που εχει περισσοτερο απο τα αλλα σκυλια ειναι οτι ο διακοπτης πεφτει πολυ πιο ευκολα στην προκληση και παιζει πολυ πιο "δυνατα". Απολυτα φυσιολογικο και θεμιτο για τη φυλη της.
Καταλαβαινω πως νιωθεις... μη χαλιεσαι.
Συμβουλευσου και αλλους εκπαιδευτες.
Ούτε μιά τελεία δεν θα μπορούσα να αλλάξω...
"Δικός μου" άνθρωπος, η Αμαλία!!!
...καταρχάς ο ίδιος ο εκπαιδευτής μας έλεγε τόσο καιρό οτι αν δε φτάσει 15 μηνών δε μπορεί να πεί για το αν κάνει για φύλαξη ή όχι...
Εχω, όμως, μιά έντονη απορία, Αργυρώ:
Γιατί τέτοια "εμμονή" με το θέμα της φύλαξης?
Γιατί τόσες συζητήσεις επί του θέματος?
Ποιές είναι (ή, ήταν) οι προσδοκίες σου?
1. ...Για εγκυκλοπεδικούς λόγους καθαρά υπάρχουν "πιτ" που κάνουν ιπο..δε λέω οτι είναι το ίδιο καλά με ενα μάλι...αλλά υπάρχουν...
2. ...και σίγουρα δε θα μείνω στην μια άποψη γιατί ουδείς αλάνθαστος...
3. ...Δηλαδή αλλάζω το σκυλί αν δε το θεωρώ "κυνομάχο" αλλά απλά πολύ κυριαρχικό θηλυκό?!
1. Και για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, καθαρά, ξαναλέω αυτό που έχει γραφτεί πολλές φορές: Σε μιά φυλή, μιλάμε πάντα για το τυπικό δείγμα... δηλαδή, αυτό που πέφτει μέσα στο κεντρικό 80% της στατιστικής καμπύλης Gauss...
2. Συμφωνώ μαζί σου, αλλά πρόσεξε αυτό που έλεγε ο Clint Eastwood: Ο κάθε ένας, έχει από μία... άποψη!
3. Τόχω ξαναγράψει:
Στο εκτροφείο του Casper, όταν μας έβγαλαν και τις θηλυκιές, για να δούμε και να συγκρίνουμε...
Κάποιες ήταν ok με τις υπόλοιπες... κάποιες είχαν ισχυρότερα "likes και dislikes" μεταξύ τους...
Ωσπου βγήκε
εκείνη η μία σκύλα... με το βλέμμα του "τρελλού"... και με την μακριά - ανεξίτηλη ουλή, από την ωμοπλάτη, μέχρι το ισχύο...
Και, δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε!!! Ολες!!! Μα όλες οι υπόλοιπες σκύλες (περίπου 15)... άρχισαν να πέφτουν (λυσσασμένες) στα κάγκελα και στα διαχωριστικά!!! Για να τα σπάσουν και να βγουν, να τη σκοτώσουν επί τόπου!!! Και, ξέρεις κάτι? Η σκύλα εκείνη, ανιδρούσε με τον ίδιο τρόπο: Να ορμήσει τις φάει όλες!!!
Και, δυστυχώς (για μένα, τουλάχιστον) ήταν η πιο όμορφη απ' όλες...
Αυτή ήταν, "απλά", πολύ κυριαρχικό θηλυκό!!!
...Μας είπε με απλά λόγια το τι συνέβει με τον εκπαιδευτή της και το τι της είπε για τη σκύλα της...
...Η σκύλα σου μια χαρά μου ακούγεται, απλά θέλει δουλειά...
Απλά, θέλει δουλειά...
...Τι σχεση εχουν οι κυνομαχιες με την εκπαιδευση την οποια εσυ επιθυμεις να δωσεις στην σκυλα σου;
Γιάννη, όσο "εισέρχομαι" στο χώρο του "σκύλου", τόσο περισσότερο προβληματίζομαι...
Σε παραπέμπω κι εσένα, σε αυτό που έγραψα προηγουμένως στην Αργυρώ: Ψάχνουμε για τον "Αγγλοσάξονα" εκπαιδευτή...
...Να μην ξαναπάνε, γιατί το πάρκο είναι χώρος που πηγαίνουν πολλά σκυλιά, για να παίξουν και να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά και κατά κανόνα δεν δέχονται, σκυλιά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σ'αυτές τις συνθήκες και που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις...
Αυτό είναι σωστό και δεν πρέπει να απογοητεύει την Αργυρώ...
Είναι κάτι που (ας πούμε) εγώ έχω αποδεχτεί μέσα μου, από τότε που ο Casper έγινε 3 μηνών...
Παρότι και για μένα ήταν "πολιτισμικό σοκ", μιάς και η Μόκα μου, αλλά και η Νίνα μου προγενέστερα, ήταν σα να μην υπάρχουν σε συγκεντρώσεις σκύλων...
...Πως λες σε μια ιδιοκτητρια ενος σκυλου 10 μηνων που τον δουλευεις ΕΣΥ ''σταματηστε να ερχεστε στο παρκο... ''Και δεν λεει οτι θα δουλεψουμε εντατικοτερα και εστιασμενα πλεον στο θεμα που σε απασχολει,για να εχουμε ενα καλυτερο αποτελεσμα...
Εδώ που τα λέμε...
Ερχεται μιά στιγμή, που ο σκύλος σου θα δείξει το "κάτι παραπάνω"... και, τότε, θα συνειδητοποιήσεις ότι...
η φυλή "σου" (και καμμιά 60αριά ακόμα φυλές - τουλάχιστον!!! - όπως λένε οι "γραφές") δεν είναι κατάλληλη για doggie parks...