Εγώ για αρχή θα ήθελα δημιουργία γενεολογίου προσβάσιμο σε όλους, πίεση στους κριτές για αυστηρότητα στις αναγνωρίσεις (έχουμε δει πρόσφατα απαράδεκτα δείγματα να παίρνουν αναγνώριση, κι όχι μόνο), και κυρίως ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη φυλή. Με σωστή ενημέρωση θα υπάρξει αύξηση των απαιτήσεων που θα οδηγήσει σε σωστότερη εκτροφή. Με σωστή ενημέρωση θα προκύψουν ιδιοκτήτες που θα ασχοληθούν σοβαρά με τη φυλή.
Από κει και πέρα δεν θεωρώ πανάκεια την ύπαρξη ομίλου φυλής, ούτε τραγική την μη ύπαρξή του.
Ο όμιλος της φυλής μου ΔΕΝ βάζει καμία προυπόθεση για τυχόν ζευγαρώματα (ούτε αιτιολογει το "εκτροφικό" του πρόγραμμα), αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις στη σκύλα μου, να πάρω όσες κρίσεις μπορώ από όσους κριτές είναι πιστοποιημένοι, να βρω τον καταλληλότερο αρσενικό γι αυτήν (εφόσον οι κρίσεις που πήρε συνηγορούν σε εκτροφή) και τέλος να βρω αξιόλογους κτηνοτρόφους για να δώσω κουτάβια ώστε να εξετάσω και τα εργασιακό κομάτι της γραμμής μου. Όλα εξαρτώνται από εμένα και μόνο.