Ίσως Μιχάλη να το έγραψα με τρόπο που δεν ήταν σαφής. Εννοούσα ως βελτίωση χαρακτήρα την καλύτερη απόδοση στην εργασία που έχει κάθε φυλή, ακόμα και για τους σκύλους συντροφιάς.Να ξεκινήσω από τα βασικά, λέγοντας πως ο σκύλος σαν εργαλείο, έπαψε να υφίσταται (πλην λίγων εξαιρέσεων) στην βιομηχανική επανάσταση.
Οι φυλές που ξέρουμε σήμερα δεν θα υπήρχαν καν, εάν δεν υπήρχαν 10 νοματεοι που στο τελευταίο μισό του 19ου αιώνα, έδωσαν μια νέα πνοή στον σκύλο. Αναφέρομαι στην ίδρυση του Kennel Club και σε όλα όσα ακολούθησαν, με τα αρνητικά τους αλλά και τα θετικά τους.
Εκτοτε, πολλοί τύποι σκύλων ενσωματωθηκαν σε ήδη υπάρχουσες φυλές, άλλοι τύποι σκύλων αποτέλεσαν νέες φυλές, άλλοι χάθηκαν. Νέες φυλές γεννήθηκαν, άλλες χάθηκαν, άλλες ενσωματωθηκαν σε άλλες και φτάσαμε στο σήμερα...
Πολλές από τις σημερινές φυλές συντηρούνται περίπου ως "ζωντανά εκθέματα" μιας άλλης εποχής και άλλες είναι υπό εξέλιξη.
Συνεπώς δεν μπορείς να βάλεις όλες τις φυλές στο ίδιο τσουβάλι.
Αν διαβάσει κανείς την ιστορία των καθαροαιμων φυλών και της καθαρόαιμης κυνοφυλιας (έχω παραθέσει πολλά βιβλία της εποχής) θα δει πολλές ομοιότητες και ταυτόχρονα πολλές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους του τότε και τους σκύλους του σήμερα.
Πάντοτε υπηρχε μια πικρία και ένας θυμός, πως οι σκύλοι είχαν χάσει τις ικανότητές τους, πως εκτρεφονταν για την εμφάνισή τους, πως χάνονται οι φυλές (ή οι τύποι) όπως τις ήξεραν οι παλαιοτεροι.
Η πραγματικότητα (όσο κι αν δεν αρέσει) είναι πως με εξαίρεση κάποιες λίγες φυλές ή τύπους σκύλων, δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο εργασίας - όπως δεν υπάρχει και σήμερα, για να αξιολογηθεί η ικανότητα, ο χαρακτήρας.
Αρα, ειλικρινά αναρωτιέμαι για ποια βελτίωση στον χαρακτήρα ή τις ικανότητες αναφέρεστε; Να κάνει τι ακριβώς με τον βελτιωμένο χαρακτήρα;;;
Από κει και πέρα η βελτίωση είναι εξελιξη. Εξέλιξη όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και βελτίωση.
Μιας και αναφέρεσαι σε δημιουργούς φυλών, πολύ θα ήθελα να δω τι θα έλεγαν αυτοί που είχαν στο μυαλό τους μικρόσωμα σκυλιά με απαράδεκτη μορφολογία, καχεκτικα, φοβισμένα να περιφέρονται ως ζωντανά περουκινια, αν τους έδειχνες έναν Oliver ή μια Charlotte, ή μια Julianna ή γιατί όχι... έναν Sunny.
Εαν λοιπον αυτό δεν είναι βελτίωση μιας φυλης, τότε λυπάμαι αλλά ειλικρινά δεν ξέρω τι θέλετε να ακούσετε (ή καλύτερα να διαβάσετε).
Τώρα στα υπόλοιπα που αναφέρεις.
Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω πως τα σημερινά γιορκι θα ήταν πανέμορφα σε σχέση με τα τότε. Και πραγματικά θα ήταν μεγάλο κρίμα που θα κατέληγαν στον "κουβά" γιατί δεν θα έπιαναν ποντίκια.
Το ίδιο ισχύει για τα σημερινά μπουλμαστιφ που τρώνε πολύ και μπορούν να καλύψουν μικρές εκτάσεις, για τα εκθεσιακά γ.π. που στην πράξη έχουν αντικατασταθεί εργασία από τα εργασιακά, για τα εγγλέζικα μπουλντόγκ που θα τους κρεμαγαν κουδούνια και πάει λέγοντας.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση με αισθητικά κριτήρια γιατί ως γνωστόν οι μόδες ξεθωριάζουν. Σήμερα είναι στην μόδα αρτζντινο των 60 κιλων, αύριο μπορεί να είναι των 40. Πως μπορούμε να πούμε αντικειμενικά ποιο είναι βελτιωμενο δείγμα της φυλής?
Από το πώς κατεβάζει το γουρούνι και από την σταθερότητα του χαρακτήρα του.