Κυβέλη, μήπως είσαι εγώ;
Λοιπόν, τον Φάνη τον έχουμε 8 μήνες. Είναι τώρα περίπου 14-16 μηνών. Στειρωμένος, φοβικός με τα πάντα. Ο φόβος αυτός εκδηλώνεται με επιθετικότητα και τρελό γάβγισμα στους άντρες (πεζούς, με ποδήλατα, παιδιά, ηλικιωμένους). Από θέμα υπακοής ό,τι κάνουμε μόνοι μας και εάν δεν μεσολαβήσει κάτι που να του προκαλέσει φόβο, πάμε αρκετά καλά.
Στις αρχές η βόλτα ήταν ανυπόφορη όταν ήμουν μόνη μου. Τραβούσε σαν τρελός σε σημείο να γελάει ο κόσμος, να με σέρνει σε βαθύ κάθισμα χωρίς να ακούει τίποτα κλπ. Το γάβγισμα στους περαστικούς άστο καλύτερα. Το στρες το δικό μου ακόμα χειρότερο. Έβλεπα από μακριά άνθρωπο και αλλάζαμε πορεία. Έβλεπα ποδήλατο να έρχεται και με έπιανε ταχυπαλμία. Του φώναζα όταν γάβγιζε "μη" και γινόταν χειρότερο (ενώ στο σπίτι το "μη" το ακούει πάντα). Η διόρθωση εκείνην την στιγμή τον εξαγρίωνε περισσότερο...
Θα σου πω απλά πώς το αντιμετώπισα και το αντιμετωπίζω και έχουμε δει βελτίωση.
Κατ' αρχάς θέλει χρόνο. Πρέπει να τον δώσεις αυτόν τον χρόνο. Δεν θα φτιάξει αμέσως. Μπορεί να μην φτιάξει και ποτέ εντελώς η κατάσταση και να εμφανίζει ξαφνικά πάλι την ίδια συμπεριφορά εκεί που νόμιζες ότι είναι όλα εντάξει. Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις από το να αποδεχτείς απλά αυτό το πράγμα.
Στην συνέχεια, όσο και να ακούγεται εύκολο στα λόγια, πρέπει να βγαίνεις με την ψυχολογία ότι εσύ τον ελέγχεις και να μην αγχώνεσαι για το τι μπορεί να συμβεί. Μην αγχώνεσαι από πριν (στο λέω εγώ που πριν βγούμε σκεφτόμουν ωχ αμάν τι θα γίνει πάλι τώρα και δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ την βόλτα).
Εγώ λοιπόν μόλις είδα αυτά τα ωραία άρχισα τον πρώτο καιρό, όταν τον έβγαζα εγώ, να τον πηγαίνω σε μέρη χωρίς πολύ κόσμο, για να εξοικειωθούμε μεταξύ μας, να ξεπεράσω και εγώ τους δικούς μου φόβους και να "εκπαιδευτώ" στο να μην με τραβάει
Μία άλλη μέθοδος ήταν να τον βγάζουμε κάποιες βόλτες 3-4 ανθρωποι μαζί (εννοείται άνθρωποι που γνωρίζει και αγαπάει). Παρατήρησα ότι όταν είμαστε πολλοί μαζί τραβάει λιγότερο και είναι και ο ίδιος λιγότερο στρεσσαρισμένος. Σιγά σιγά με όλα αυτά συνήθιζε και τον κόσμο γύρω γύρω περισσότερο.
Κάτι ακόμα που κάνω: ναι μεν δεν είμαι στρεσσαρισμένη, αλλά παρατηρώ γενικά γύρω ποιος έρχεται και τι γίνεται, χωρίς όμως να το κάνω θέμα. Εάν δω πχ να πλησιάζει ποδήλατο, πριν φτάσει σε απόσταση που θα τον αγχώσει και θα αρχίσει να τραβάει και να λυσσάει, αρχίζω να του μιλάω, Φάνη το ένα, Φάνη το άλλο, τον χαϊδεύω καμμιά φορά, κάθεται κάτω τότε μόνος του, με κοιτάει, μου δίνει το χέρι, του δίνω φιλάκι, έχει περάσει το ποδήλατο και δεν έχει προλάβει να στρεσσαριστεί. Πολλά μπράβο τότε, φιλιά, μπισκοτάκι. Στο επόμενο "επικίνδυνο" γεγονός το επαναλαμβάνω εάν το κρίνω απαραίτητο και κάποια στιγμή και αυτός μπορεί να αφήσει και κανένα να περάσει χωρίς να κάνει σαν τρελός.
Δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω συγκεκριμένη εκπαιδευτική τακτική, γιατί δεν έχω ιδέα. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν αυτά με τον δικό σου.
Εγώ ξέρω ότι πιθανότατα δεν θα περάσω ποτέ από πολυσύχναστο δρόμο με τον Φάνη. Ωστόσο, τις προάλλες μου ήρθε ξαφνικά και τον πήραμε μαζί για καφέ. Πιάσαμε τραπέζι άκρη άκρη με σκοπό να φύγουμε στο πεντάλεπτο. Καθήσαμε 2 ώρες και ήταν κύριος. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από 3 μήνες.
Προπαντός μην βγαίνεις μαζί του έχοντας αρνητική προδιάθεση. Είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά γίνεται.